Willy Soemita: ‘Front’ wilde algemeen pardon

24

PARAMARIBO, 26 mrt – Het Front voor Democratie & Ontwikkeling, het Front, was in 1987 voorstander van een algemeen pardon. Dit zegt Willy Soemita, toen één van de leiders van de uit drie politieke parten bestaande combinatie. Tijdens overleg met Desi Bouterse, toen regeringsleider en legerbevelhebber, werd een voorstel gedaan. Jaggernath Lachmon, voorzitter van de VHP, wilde een algemeen pardon voor de hele periode vanaf 1980.

Dat zou dus inclusief december 1982 moeten zijn. Volgens Soemita sprak lachmon namens de drie leiders, onder wie ook NPS-leider Henck Arron. In Info Act, het actualiteitenprogramma van het kabinet van de president, bevestigt politicus en zakenman Dilip Sardjoe Soemita’s bewering. “Het voorstel kwam inderdaad van de drie leiders. Maar het werd afgewezen door Bouterse, hij vond dat hij de politieke verantwoordelijkheid droeg”, zegt Sardjoe.

Lachmon zou bereid zijn het algemeen pardon voor te leggen aan het parlement. Sardjoe was er als bestuurslid van de VHP. “Wij namen niet deel aan het overleg, alleen de leiders.” Het overleg leidde uiteindelijk tot het zogenaamde Akkoord van Leonsberg. Het akkoord zette de toon voor de terugkeer naar democratisch bestuur. Er stond niets in over pardon of amnestie. In het parlement dat na de verkiezingen van 1987 aantrad, is ook nooit over een pardonoptie gesproken. Het Front beheerde toen ruim veertig van de een en vijftig parlementszetels.


24 REACTIES

 1. Hahahahaha Soemita je rol is uitgespeeld.Was dit het geheim dat jullie samen met DiDiBrie niet wilde onthullen sinds toen? Is dit dat Leonsberg accoord waarover er niet gesproken mocht worden toen Arron en Lachman nog in leven waren? Soemita waarom kom je nu hiermee?Wie dan ook wil kan komen met wat voor verhaal dan ook dat proces is al in gezet en dat gaat door en dat proces nadert het eind. Limbo je bent net te laat met je info act. Ik hoop dat de uitspraak luid met onmiddellijke in gevangenneming dan stuurt Mis-(lit)dja zijn eigen CTU er op uit om hem optepakken hmmmmm wat zal dat zalig zijn.Hahahahahaha soso broeja voor de man die sinds de coupe van 80 voor niets en niemand bang was en ook onaantasbaar dacht te zijn. Hij trommelt van alles en nog wat op om hem vrij te pleiten? Maar a latie kba. trangaman moes begrijp nanga rechter safrie.No e plei ekte man,want snel,snel e blijk dat joe o trong zwakie en lasiemang. Bigi mofo is nergens voor nodig,nog grootdoenerij en disrespect voor wie dan ook.En wat moeten wij met dit verhaal van bongro bita Soemita (Zaka-Zaka)Je kan nu niemand meer bang maken DiDiBrie. Zie ondanks alles de opkomst op “t plein viel heeeel erg tegen he?.Ik dacht meteen weer aan dat bezoek van Bisschop, toen wij gedwomgen werden om er heen te gaan.Je zou Su kunnen blij maken door optedonderen en liever vandaag dan morgen joe Zaka-Zaka joe/ met aanhang.Oeng rot op.Ik ben bang dat je nog meer doden(letterlijk)uit hun graf haalt om te komen vertellen dat niet zij in hun graf lagen,maar jij ten tijden van de moorden ai mi gado waar is de grote BEK van DiDiBrie gebleven? Het uur van gerechtigheid nadert,Voor de verkiezingen schopte je Sardjoe met zijn BVD uit je toen NDP combinatie en wat zien we nu gebeuren met deze zelfde Sardjoe kom je nu mooie sier maken en nogmaals wat moeten we met dat verhaal van Soemita (wat niets meer voorlopig betekent politiek)
  en een Sardjoe? Odi odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Het voorstel werd afgewezen door Bouterse omdat hij vond dat hij de politieke verantwoordelijkheid had.

  HAHAHAHAHAHAHA. Alleen bermratten zullen dat geloven.


  Maak melding

 3. nou nou zeg en je praat over de president van je so called geliefde land, ik vind je een beetje gefrustreerd overkomen.
  Als je geen respect kan tonen zeg dan niets, ik heb nog nooit een (blanke) zijn president horen uitschelden, geeft niet wat hij zg uitgespookt heeft, neem een voorbeeld aan Hitler, alleen de zwarte bevolking kan geen respect naar elkaar toe opbrengen
  zielig hoor,,,,,,


  Maak melding

 4. Ja hoor…natuurlijk Willy Soemita. Laat jij voor deze gelegenheid de overleden Henk Arron en Jagernath Lachmon maar even opdraven. “Ze kunnen de doden toch niet vragen of ik jok” zal je wel denken. Soemita is altijd zooo’n betrouwbaar iemand gebleken…

  Overigens, Bouterse heeft voor zijn misdaden van 1980 reeds amnestie (verleend door het Front) gekregen. Bovendien gaf hij toen al aan dat hij geen amnestie wilde m.b.t. de moorden van 1982. En nu wil hij die amnestie wel?
  Nou nee, liever niet want we kunnen niet aan de gang blijven om criminelen de hand boven het hoofd te houden. En al helemaal niet, nu blijkt hij niet alleen politiek verantwoordelijk voor de moorden was, maar dat hij ook minimaal het bloed van Daal en Rambocus aan zijn handen heeft.

  Fadeh, pleegzoon Meriba zal straks weer met granaten gaan gooien op ambassade woningen…


  Maak melding

 5. De tegenstanders zijn in alle staten , Inclusief USA en voornamelijk nederland met de alom bekende zwarte pieten . Maar het mag niet baten , in de DNA wordt heel binnen kort de Amnestie-wet Verruimd . Wie heeft er nadeel bij de Amnestie-wets-verruiming . Vanzelfsprekend : in het groot de westerse doctrine van de verdeel en heers-politiek . Verder ook wanneer de de Caricom Enterpreses worden op-gericht wordt daardoor de afhanklijkheid van de westerse landen vorst verminderd door de Caricom . Meer nog waar er vrede heerst hoeven geen wapens aangeschaft te worden door de lid landen. Wanneer deze werkwijze geadopteerd zouw worden door de Afrikaanse landen , kan er nog een grotere oli-vlek-werking ontstaan van hogere verminderde afhanklijkeheid van de westerse landen. Het gevolg van dit beleid van Zijne Excellentie DD. Bouterse ,dat arme landen moeten verenigen in regionale blokken en Grote bedrijven oprichten , wordt toch bevreesd door de westerse landen. Vooral de wapenhandel van de westerse wereld zien door verminderde conflicten dan , een verminderde afzet van hun militaire-tuig . Dit alles overzien , wil men toch dat DD Boutse gestopt moet worden .!!!! Op het Surinaamse niveau zal blijken dat President Bouterse niet te stoppen zal zijn . Voor de tegenstanders is het angst en beven . Alle hoop die zij hadden wordt de grond in geboord . Komt gewoon dat Suriname Rust en stanbiliteit wil hebben en zal afdwingen . Hierbij zijn Alle stanpunten dat nu wordt ingenomen door de verschillende politieke partijen politiek gekleurd . Tevens heeft het niets met Rechtspraak te maken . De van loon systeem uit nederand heeft dat reeds uit gewezen . Het risico wordt hier vermeden door de eerste slag toe te brengen , door de Amnestie-wet aan te nemen .


  Maak melding

 6. Ja Ja, meneer Soemita, maar wat wilden de nabestaanden, de mensen die zwaar getroffen zijn.Geldt hun mening en wens, of niet soms ? Hou je daar wel rekening mee ? Jouw en lachmans kinderen zijn niet gemarteld en vermoord.Ik kan absoluut geen respect voor je hebben; je probeert alleen maar jouw baas ddb te paaien.Jij bent trouwens ook een Boma klant geweest toch ?


  Maak melding

 7. Wat onomstotelijk vast staat is dat DDB een gevaar voor de rechtstaat was en is. Met zijn militaire coup in 1980 gaf hij aan lak te hebben aan de rechtstaat en democratie. Folteringen en standrechtelijke executies volgden in 1982. Vragen om amnestie is bekennen van schuld…dus DDB heeft bloed aan zijn handen. En hij gaat door met miskenning en ondergraving van de rechtstaat door structureel te weigeren in Boxel te verschijnen. Hij heeft lak aan de rechtstaat. Zijn plan was en is zich te verrijken over de ruggen van de bevolking. President worden niet voor het land en volk maar voor zichzelf om onschendbaarheid te verkrijgen. Wanneer begrijpen die kiezers voor de NDP dat nu eindelijk. Hopelijk snel voor het te laat is. Je ziet het voortdurend wat DDB uithaalt. Nepotisme, moordenaars (pleegzoon) amnestie geven, zoonlief met grote wapens rond laten lopen als leider van de Counter Terror Unit (CTU) en vrouwtje lief 4000 US dollar per maand en met bewaking lekker laten rondwandelen in Paramaribo noord. Volk …wordt wakker!!!


  Maak melding

 8. Dat is goednieuws. Deze Nationalisten hebben we in Suriname nodig. Alvast bedankt. Ik hoop dat er meer van deze Nationisten in de toekomst met positieve nieuws zullen komen. De tegen partij denken dat ze slim gaan spelen en praten over gratie en dat het proces door moeten gaan. De NDP,ers zijn niet dom, dus Geen gratie, maar wel Amnestie Amnestie Amnestie Amnestie Amnestie Amnestie Amnestie
  De wijlen Mr. Lachman die medeplichtig was van Dec. coup 1982 had al die nadelige gevolgen gezien en om zijn zonden te vegen was hij nadien met die voorstel van algemene Pardon gekomen. De Koloniesator hadden 2(twee) grote wensen(beloftes) aan hem voor gehouden, wanneer ze zouden slagen met de tegencoup nml. Wijlen Mr. Lachmon zou de President van Suriname worden en Mr. Rambocus de Bevelhebber van het Nationaal Leger. Misschien ook de binnenlandse oorlog wanneer ze zouden slagen zou dan Mr. Somohardjo President van Suriname worden en Mr. Brunswijk de Bevelhebber van het Nationaal Leger. Maar wat zou de Kolonisator ze later doen , allemaal oppakken en opsluiten. Daarom moet een ieder eerlijk en oprecht bezig zijn en dit is het beste.
  De toenmalige Regeringsleider D.D Bouterse had toen afgewezen omdat de tijd daarvoor niet rijp was, maar nu is de tijd hiervoor rijp d.m.v Amnestie te verlenen en daarna aan de nabestaanden en het volk pardon te zeggen.


  Maak melding

 9. Helaas,maar de bende van 5 krijgt die Amnestie wel doorgedrukt,simpel omdat,:

  Goodluck Lonnie heeft een Carte-Blance van de opperwezens daar in het binnenland, maar zeker is hem gevraagd om in acht te nemen HET NIET IN GEVAAR BRENGEN VAN DE SOCIALE STEUN UIT PARAMARIBO!!!

  Als tegenprestatie gaat Goodluck eisen: Amofo blijft!!

  Somo,: geloof maar dat hij en Dada telefonisch reeds de puntjes op de I gezet hebben!!!

  Mi Mama Sranang…vanaf 1975 bent U zo bevuilt, en leert deze ontwikkelingen dat U nog heel lang zo vies erbij zal lopen!!!


  Maak melding

 10. Willy Willy,
  denk aan je leeftijd en houdt op met leugens.Dat er een leonsberg accoord was,is steevast door jullie ontkent.Van de trio ben jij alleen nog over en vertel op wat afgesproken is toen op de vooravond van de verkiezing.Bout gaat niets zeggen.Want wij vermoedden toen en nu nog dat bout daar begi begi gedaan heeft om hem niet vervolgen wegens 8 december.En daarom dat de OM nooit enige poging daartoe gedaan heeft.En net toen bout dacht dat hij ontkomen is,werd de verjaring van de moorden gestuit.Willy denk eraan dat het niet lang meer duurt voor je voor de opper rechter staat.Doe één keer iets voor het land zonder aan jouw eigen voordeel te denken.

  Cobie.


  Maak melding

 11. De selectieve “MONSTER” venetiaan had met een grote meerderheid toch niet de ballen van een MAN om kordaat op te treden sedert hun aantreden!Vandaar dat de “dode slachtoffers werden gebruikt als schouwspel”

  Dat is geen foei!IMMOREEL!!!!!Tegen de natuur.Laat de doden zachtjes rusten, want de kist(box) is al hard genoeg!!!(mahoney hout)geen brandhout!!!!!!

  vene heeft Meer ballen van een hond.

  Dit wijst nog meer op de VERANTWOORDELIJKHEID van de Bevelhebber over de politieke situatie in het Land.
  door de regen lopen en de troepen inspecteren!

  Voor Suriname is het een relevant interessant militair maatschappelijk politiek vraagstuk geworden,dankzij de vele pottekijkers!!!!

  De jongeren die nog niet geboren waren destijds moeten vanaf onder-beneden beginnen om opheldering te krijgen over de “DECEMBERKWESTIE”.

  Vandaar dat de jeugd door Politieke machthebbers(vene) worden aangezet als voer voor de haaien!!!!

  foei toch!!!!!ik walg er van!!!!!je braakt de hele dag!!!


  Maak melding

 12. Mensen het gaat hier om een revolutie. Die ONNOZELE bengel van een Pengel hier boven denkt dat Suriname nog steeds voor een stukje batjauw gaat, net toen zijn oompie Jopie Pengel als een bedelaar op de hoek van de maagdenstraat met begie batjauw kwam uit Pta-Pta kondre en haast niets kon betekenen voor de Blaka mangs als zichzelf. Pengel (nanga joe vals odi-odi) jij bent blijven steken in die oertijd, ouderwetse smeerlap/nietsnut. Ongeacht wie, zo praat je niet tot wie dan ook, in de functie van President. Tevens praat je net als een loslopende varken, heb je het zelf niet door? Ie denk dat den torie foe now ne go about a begie batjauw foe joe dong omoe Jopie. Now na inie wan tra teng wie e libie, joe JAPPIE.

  Principieel, kun jij niet iemand – welke persoon dan ook – voor het karretje spannen onder het mom van REVO, dan als het “fout” loopt in bepaalde opzichten, dan moet degene die z’n nek uitgestoken heeft en/of uitsteekt, in dit geval Bouterse, boeten ten voordele van een stelletje lafaards en zielige stumperds, lek joe Ping-ping na so wang sortoe.

  Je mag het weten, Cyrill Daal z’n naam hoeven jullie niet te misbruiken. Hij stond voor de arbeidsklasse en was geen loopjongen van de VS (Verenigde Staten van Amerika). Cyrill Daal was contra het kapitalistisch systeem. Dus voor geen cent hoeven jullie lafaards te denken, dit smerig en racistisch land bij uitstek, sinds hun bestaan met bloed aan hun handen, kleren, van kop tot teen te gebruiken als boe-man. Oenoe Sranang mang vooral oenoe nengre, we sriebie. I no mang sjie dat deng foefoer KOELIE foe VHP sdong baka a san desie, nanga wan toe tjistjisie nengre likie joe BATJAUW Pengel. A batjauw ting psa o langa.
  Ie no mang sjie fa Bouta, Brunswijk nanga deng PROGRESSIEF Hindoestanie – nanga Jampanesie mang ai kong opo.

  AMNESTIE is de beste en meest integere oplossing voor het gebeurde op 8 december. Mie ne loekoe Bouta, ma deng kraboe in ding barie, ding na 8 december, deng jep creëer 8 december, dang de harie kmoto. We frede foe kar deng Pta-pta neng. Dang oenoe no moes bemoei. Omdat we vreet foer oeng bere in a witmang-kondre, dang oenoe no ab neks te maken nanga deng sma na abrawatra. A torie desie no ab lafaards fanowdoe.

  Laten Soemita en Sardjoe, dit ook onder ede verklaren. Ik heb het niet over die smeerlappen streek van die Rozendaal. Hij heeft eerder aangegeven een monie-bakroe te zijn, dus is voor de volle honderd procent onbetrouwbaar.

  Mensen het is geen mallemoer 8 december waar het over gaat. Den sma dede o langa kba.. Het gaat om Progressieve – contra niet- progressieve personen oftewel de levenslange bedelaars. Dat is de werkelijke issue waar het om gaat.

  Die deng Yankee ben kier nanga lynch den Blaka brada nang sisa foe oenoe in Amerika, ie denk deng go na strafoe, loekoe ooktoe deng Witmang na inie Zuid-Afrika. Den Yankee a no Gado. Na liebie sma lek alla trawang. Deze lui van de VS denken de hele wereldgemeenschap onder schot te kunnen blijven houden. Zo’n grote waffel zetten ze niet op tegen een China of Rusland. Want vanuit die hoek kunnen ze met gelijke munt worden terugbetaald.

  No wang dede-sma ie mang wikie baka.

  Hoofdzaak is dat Bouterse als nu zittende President de gelegenheid moet krijgen om zaken wederom op orde te krijgen. Daar is Bouterse mans genoeg voor met zijn regeringsteam. Dat een ieder die heeft geleden gecompenseerd kan worden, liefst zo ruimschoots mogelijk. Ook de mensen vanwege de oorlog uit het binnenland en alle militairen.

  Wetten en regels moeten gezamenlijk overnieuw worden vastgesteld. Opdat dergelijke zaken niet wederom kunnen plaatsvinden en de Revolutieperiode kan worden afgesloten.

  Geen laffe oplossing, maar gewoon AMNESTIE verlenen. Ik ben een voorstander van EERLIJKHEID naar ieder mens toe ongeacht wie de persoon moge zijn.

  Hier heeft u de onafhankelijke mening van de Peetzoon van wijlen de GROTE Surinamer Cyrill Daal. Ik sta achter geen verderfelijke onterechte en kwaadaardige mening.

  Cyrill Daal GROTE ZOON van Suriname en alle anderen, u ruste in VREDE.

  AUTHENTIEK en INTEGER.


  Maak melding

 13. Jozef, het maakt niets uit of jij en je president zwart, wit, paars of groen zijn, je president krijgt respect als hij dat verdiend heeft, zijn handelingen bepalen dat, niet zijn kleurtje. Krijgt hij wel respect terwijl hij het niet verdiend heeft dan is dat niet terecht. Als Duitsers respect hebben voor Hitler dan wil ik dat voorbeeld niet volgen. Blanke en Zwarte Zuid Afrikanen mogen terecht allemaal respect hebben voor Mandela (die is zwart als je het nog niet wist)


  Maak melding

 14. Als je een oude man als soemita en ouderen van huize Asiana nog nodig hebt om jou gelijk te halen dan zijn die paarse idioten heel diep gezakt.


  Maak melding

 15. @T. R. Sleur

  Maak je niet druk om Glenn Pengel. Hoewel mijn roots ook in Para liggen schaam ik me dood voor deze onnozele beschuit met muisjes. Deze Glenn Pengel staat model voor één van de hoofdfiguren uit het boek “De negerhut van oom Tom”. Dit zijn de koloniale zwarten die breed lachen als ze een schouderklopje van de witte man krijgen. Deze zwarte pieten geloven maar al te graag dat de witte man het ontzettend met ze meent en onlenen vaak hun hele bestaansrecht aan erkenning door hun witte baasjes. Dit zijn de ultieme koloniaal geconditioneerde robots met een maximaal postkoloniaal syndroom. Deze redimusu’s lachen van oor tot oor als de witte man tegen ze zegt: “Ik vind al die zwartjes maar niks maar jij bent wel okee”.
  Dit zijn de futuboi’s van Calimerostan. Deze lieden verkopen hun eigen moeder voor een schouderklopje van de voormalige kolonisator en hun marionetten. Diep triest deze Glenn Pengel en een schande voor de Afrikanoiden.


  Maak melding

 16. TTheo: Er is slechts 1 zinsnede waar ik het mee eens kan zijn. “Op het Surinaamse niveau zal president Bouterse niet te stoppen zijn”. Dat zegt genoeg. Op ieder ander niveau blijft het gebakken lucht.


  Maak melding

 17. Sleur jouw reactie is waardeloos.

  Soemita komt nu opdraven voor Bouterse door onwaarheden te verkondigen. S Sardjoe is helemaal onbetrouwbaar want deze man dankt zijn rijkdom aan crimineel Bouterse, dus zal hij die niet afvallen.

  Bouterse moet opstappen en zich vrijwillig aangeven bij justitie.Deze man waant zich sinds 1980 boven de wet in ons land.
  Ik denk zelf dat het Bouterse is geweest die het parlementsgebouw in brand liet steken.

  Bouterse is gewoon een vloek boven Suriname, hij waant zich onaantastbaar en heeft lak aan onze grondwet.

  De tijd is gekomen om nu af te rekenen met deze duivel.

  Misschien moet hij niet levenslang krijgen maar de libische variant voor Gaddafi.


  Maak melding

 18. beste willy soemita.
  als het front toen een algemeen pardon wilde gegeven, waarom is dat dan niet gedaan? nu achteraf daar wat van komen zeggen is laf en dom. aan de andere kant zie ik dat de drie frontleiders ( soemita, lachmon en henk aron) verstand hadden van zaken, ook al hebben zij geen drs titel in wis en natuur.aron heeft getoond dat hij vergevinggezinds was dan deze racist van een venetiaan. ik blijf bij mijn standpunt dat vele problemen, zoals wijziging van de grondwet, de kieswet door venetiaan zijn gecreerd met zijn machtsdronkenheid. omdat men altijd had gedacht DDB komt nooit meer in het machtscentrum. en in 2010 gebeurde het wel, jammer dat het volk schade lijdt door zowel front als de ndp.


  Maak melding

 19. Er wordt slechts gesproken over 8 december. What about al die andere moorden en zonnesteken? De aanslagen zelfs in Nederland? IK WIL DAT ALLES BOVEN TAFEL KOMT!!! Humprey Keerveld, de landbouwer Mahesh, Inspecteur Gooding, Inspecteur Blagroef en de 7 anderen in Commewijne, Moiwana, de bankovervallen van Brunswijk, Pico Sabajo en consorten in Apoera, ALLES!!


  Maak melding

 20. Zielig deze zieke oude javaan.Als hij niets te doen heeft kan hij bij Staatsolie gaan solliciteren.Hij komt zeker in aanmerking voor een job als JA-KNIKKER.
  Was geen klant maar GAST te Santo Boma

  Danitia


  Maak melding

 21. Willy Soemita(MR Silence); go Sriebie !!!! Jij bent één Sta in dé Weg voor onze Generatie ! Jij past niet meer(in huidige tijd)in de Surinaamse politiek. Ga vissen man !!!

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies ( Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 22. Willy boi, je zou en moest wat zeggen, maar wat voor rol heb jij eingelijk in al die jaren gespeeld toen je op dat podium stond, weet je, geen flikker heb je gedaan, je was een jaknikker, je zakken gevuld, je bent nu aardig op leeftijd en ineens kom je uit de hoek over iets uit 1987, Papa JAQ, zal zich zich even omkeren in zijn graf en denken, ee, no lul boi, evenzo
  Henk A,onder het mom van Willy wanneer kom je ons gezelschap houden.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.