Suriname wil bezet gebied samen ontwikkelen

21

PARAMARIBO, 13 mrt – Suriname is bereid het betwiste Tigri-gebied samen met bezetter Guyana te ontwikkelen. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken wordt gekozen voor een praktische aanpak. Aansturen op een conflict houdt elkaars vooruitgang alleen maar op. “We moeten weg van het gegeven dat gevoed werd door concentratie op het conflict”, aldus Lackin.

Hij zei dit tijdens het jaarlijkse ambassadeursoverleg in Paramaribo. Suriname en Guyana hebben met elkaar afgesproken dat ze voor een vreedzame aanpak gaan. Georgetown is meer dan bereid. “Toen ik laatst in Suriname was, hebben we duidelijke afspraken gemaakt over gebieden waar we eventueel samen kunnen werken”, zegt de Guyanese president Donald Ramotar tegenover de Times of Suriname. Er zijn wat projecten in het vizier. Maar daar wordt nog over gesproken.

Energieopwekking is een optie. Guyana heeft een groot project in de pijplijn. Water uit de Corantijn zou als bron kunnen dienen. Daar is toestemming van Suriname voor nodig. De rivier behoort over de volle breedte tot Surinaams grondgebied. In elk geval Guyana heeft dus groot voordeel bij een eventuele ontspanning. “Als we als twee kleine economieën beslissen over wat te doen met die ene dollar, stop je hem in een gewapend conflict of in onderwijs of volksgezondheid, dan is de keus duidelijk”, meent Lackin.

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. Ik heb het voorspel pre-sident Bouterse wil niks te maken hebben met Suriname, zolang hij niet meer in zijn eigen gevangenis zit te Bigi Batra in de jungle hij geeft ons grondgebied weg aan Guyana voor zijn eigen vrijheid.Er zijn genoeg wegen te bewandelen dan een gewapend conflict wat een mooie issue van Mini-ster lach-king met zijn goudentand


  Maak melding

 2. Het is en zal toch een probleem blijven, dit omdat geen van beide landen weten van wie Trigri eigenlijk is.

  Ik zou het toch opgelost willen zien, dit omdat de Guyanese regering tijdens een bezoek aan Suriname, de regering toen in eigen land onder druk had gezet om niet over Tigri te praten.

  =Het aller belangrijkste wat ik persoonlijk erg vind is:
  DE SURINAAMSE KAART STAAT GEPAST EN ONGEPAST OP INTERNET. WELKE IS NU JUIST. LATEN DE SURINAMERS DIT OOK OPLOSSEN.


  Maak melding

 3. “De bezetter heeft versoepeling nodig”
  “De bezetter heeft een groot voordeel toen zij het gebied overnam”
  “De bezetter had vele miljarden euro’s/dollors in mind toen die bezette”
  “De bezetter wil vele olie industrieeen alleen tot ontwikkeling brengen”

  Nou Kan Suriname niet anders dan praten over samenwerking.
  Ik ga je eerst bestelen ,en daarna onderhandelen met wat je nog over hebt! DAT IS PRAGMATIEK .

  Een brug tussen beide landen kan de toerisme sector doen bloeien!


  Maak melding

 4. If you can fight the enemy, join them. By joining them you accept your failure. And from that moment on you belong to the category of cowards. So it will be !


  Maak melding

 5. Jaren geleden kwam ik hier op WKN met het voorstel om:
  1. Het betwiste “Horse Shoe” gebied voor de monding van de Corantijn fifty fifty te delen.
  2. De Corantijn rivier, zoals gebruikelijk is in het geval van een grensrivier, gezamenlijk te delen met Guyana.
  3. Het Tigrigebied te maken tot een natuurreservaat, zodat beide landen het gebied in ongeschonden staat laten. Dit reservaat zou dan in verbinding staan met het Centraal Suriname Natuurreservaat en een soortgelijk reservaat in Guyana. Het op die manier gecreëerde grote reservaat konden we dan noemen het “Wereld Erfgoed Tropisch Regenbos Reservaat’, of iets dergelijks.Dit reservaat zouden beide landen wereldwijd zoveel goodwill verschaffen, met als gevolg een toename van het aantal toeristen, waardoor beide landen daar van zouden kunnen profiteren.

  Ik werd uitgemaakt voor landverrader en idioot, die het land zo snel mogelijk zou moeten verlaten.

  Over het algemeen ben ik niet zo gecharmeerd van de ideeën van deze regering, maar in dit geval kan Lackin op mijn volle ondersteuning rekenen. Als Suriname en Guyana de natuurlijke hulpbronnen, ons door God gegeven, ten gunste van beide volkeren gezamenlijk tot ontwikkeling willen brengen, is dat in mijn ogen een goed idee.


  Maak melding

 6. Goed zo, en zo hoort het.

  “, stop je hem in een gewapend conflict of in onderwijs of volksgezondheid, dan is de keus duidelijk”, meent Lackin.”

  Al die buitenlanders die moord en brand schreeuwen hadden Suriname natuurlijk graag in een oorlog gezien met Guyana, ja Suriname zal en mag niet vooruit gaan van deze ellendelingen.


  Maak melding

 7. Wil jij als kanonnenvoer dienen? Ikke niet meer. Ik heb mijn portie gehad gedurende die vuile oorlog welke vanuit Holland/Zeisterzending werd gemonitoord en logistiek ondersteund. Wij gaan gezamenlijk genieten van de voorkomens in het Tigrigebied.

  Een ware P in the A voor El Vene en de zijnen. Die hadden liever een oorlog gezien tegen die Guaynesen.

  Bouta is wel wijzer!


  Maak melding

 8. @ Afu sensie en die para dagu,
  Jullie zijn twee paarse hypocriete imbecielen.
  Toen Bouterse en Bosje met hun zogenaamde dreigende taal bezig waren hoorde ik jullie niet.


  Maak melding

 9. Wie had het over land te koop?!
  Welkom in Sugujana, whats next?!

  Wie heeft het over oorlog?! Het conflict moet naar
  een internationale arbitrage instantie.
  De kortzichtige hebben het wederom over wapengekletter.

  Hoe vindt u deze?

  “Suriname en Guyana hebben met elkaar afgesproken dat ze voor een vreedzame aanpak gaan. Georgetown is meer dan bereid.”

  Met de nadruk op: Georgetown is meer dan bereid.
  Nogal wiedes! Tel uit je winst!

  Het conflict moet naar een internationale arbitrage
  instantie. Zo zadelen wij onze toekomstige generatie
  met onoplosbare problemen.

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!!!


  Maak melding

 10. Vroeg of laat zal toch duidelijkheid moeten komen , van wie het gebied is . Alle vriendschap bedoelen ten spijt het zal toch snel geregeld moeten worden . Dit omdat elke land precies wil weten hoe groot haar grondgebied nauw werkelijk is . Suriname moet het gebied blijven claimen en in neem aan dat , dat ook gebeurd .


  Maak melding

 11. Paraman, jij verdraait de feiten. Het was juist jouw criminele baas(toen nog geen presidentje)die moord en brand riep dat meneer Venetiaan Surinaams grondgebied verkwanselt aan Guyana.

  In 2007 riep jouw criminele baas nog dat voor de monding van de corantijn meer dan 3 miljard dolar aan olie ligt en dat meneer Venetiaan dat weggegeven heeft aan Guyana.Hij blafte van uit ocer dat als hij het voor het zeggen had hij Guyana niets zou gunnen en desnoods gewapende hand zou optreden.

  De kranten in Paramaribo stonden bol van die domme uitspraken van jouw criminele baas en zijn hielen likkers als ene Wijdenbosch.

  Het verbaast mij nu niet dat jouw criminele maffia baas nu anders blaft, waarschijnlijk regelt hij zo een veilige vlucht route.

  Paraman, proficiat met jouw criminele president.


  Maak melding

 12. Dus vertel mij het nog een keer. een land bezet ons grondgebied vanaf de jaren ’67 en we dede niks en nu gaan we samenwerken om dat gebied tot ontwikkeling te brengen??????? wie houdt wie voor de gek????? eerst ons rondhout naar guyana gesmokkeld.steek daar eerst een stokje voor alvorens zaken kunnen doen. wij moeten mij zeggenschap over grondgebied en dan zouden we eventueel zaken kunnen doen en niet anders om.


  Maak melding

 13. Paraman, als Baas gezegd had dat hij de Guyanezen zou verjagen uit Tigri, was jij de eerste die ging juichen. Waarom kruip je niet gewoon in je Baas? Jij mag zelf kiezen welke kringspier van hem je daarvoor oprekt, je hoeft dan jouw mening niet meer apart openbaar te maken, jullie zijn dan samen eindelijk één grote, brallende hoop onbenul.


  Maak melding

 14. wikkiLeaks
  @ Afu sensie en die para dagu,
  Jullie zijn twee paarse hypocriete imbecielen.
  Toen Bouterse en Bosje met hun zogenaamde dreigende taal bezig waren hoorde ik jullie niet.

  Dan nog liever 1 uit de Para, dan 1 die alle vuilnisbakken van de waterkant afstruind. Jij Wikileaks wordt steeds groffer en persoonlijker. Dat moet je niet doen. Ik heb veel meer pijlen op mijn boog dan je denkt.


  Maak melding

 15. Correctie:

  If you can’t fight the enemy, join them. By joining them you accept your failure. And from that moment on you belong to the category of cowards. So it will be !


  Maak melding

 16. Een stuk grond behoort aan een land toe. wat je ook doet en hoe je het ook samen doet, de grond dient aan een land te worden toegewezen. Als dat niet gebeurt, zal het moeilijk worden dingen te duiden in juridische zin. Welk recht geldt daar (Surinaams of Guyanees) wie behoort wat toe, wie betaalt waar belasting ……..

  Als iemand van het Front deze opmerking had gemaakt, waren de rapen gaar.

  Als Guyana water nodig heeft van de Corantijn is dat een prima reden om ze onder druk te zetten. Laten we ondertussen andere dingen ontwikkelen zodat we de opbrengsten van dat stuk niet acuut nodig hebben. Samenwerken JA, maar pas NADAT er duidelijkheid is van wie de grond ECHT is.


  Maak melding

 17. TTheo,
  Wat ben jij mild in jou oordeel.
  Ik vindt het zeer opvallend dat die zogenaamde paarse nationalisten van toen nu op de diplomatische toer gaan.


  Maak melding

 18. We kunnen ons beter druk maken om het goud, hout, olie, vis, bauxiet en andere rijkdommen die naar het buitenland verdwijnen terwijl het surinaamse volk maar arm blijft. Kunnen we beter niet onze energie hierin gaan steken en kijken hoe dat komt.

  Als je met je buren vrede kunt stichten en samenwerkt i.p.v. elkaar tegenwerkt kun je veel verder komen als land en een hoger levensstandaard bereiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.