Chileens staatshoofd voor lobbywerk naar Suriname

37

PARAMARIBO, 7 mrt – De Chileense president, Sebastián Piñera Echenique, brengt vrijdag een bezoek aan Suriname. Het bezoek valt samen met de Caricom-top in Paramaribo. Dat is geen toeval. Chili gooit hoge ogen naar een plek in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Op de agenda staat dan ook een ontmoeting met de verzamelde staatshoofden en president Desiré Bouterse.

Dat moet de steun veiligstellen van de vijftien staatshoofden. Chili weet zich al verzekerd van de steun van enkele Latijns-Amerikaanse landen. Tijdens de ontmoetingen in Paramaribo zal ook de onderlinge samenwerking worden besproken. Daar zijn de afgelopen maanden al voorbesprekingen over gevoerd. Dat resulteerde in een zestien punten tellende verklaring. De Caricom-landen geven daarin aan “kennis te hebben genomen” van Chili’s kandidatuur.

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. Paramanpinto,
  Doe niet zo dom jongen, jij gedraagt jou nu als een clown.Dit zijn verplichte nummers over een aantal maanden wil ik jou weer spreken dan gaan wij een evaluatie maken van crimineel Bouterse als Caricom voorzitter.
  Doe Abrahams de groeten vraag aan hem of die mensen in de achterstand wijken die last hebben van wateroverlast geen mensen zijn.Voor buitenlandse gasten wordt bepaalde deel van paramaribo wel opgeknapt.


  Maak melding

 2. Steun!

  Het is maar hoe je het wil zien. Chileens staatshoofd zoekt steun en komt om hulp vragen tijdens deze top. We krijgen dus 16 staatshoofden op bezoek en dat is niet eerder voorgekomen voor zo ver ik weet.
  Maar ja; een lege Caricom kas kan gevuld worden met de opbrengst van de vele wijnsoorten uit de Maipio valley.
  Steun door Chili van de wijnopbrengst? Als ze slim zijn vragen ze het als ruilmiddel voor hun steun.


  Maak melding

 3. Hij komt om vijftien stemmen gelijk te vangen voor Chili voor het veiligheid raad.Niet dat hij het gezicht van bout boeiend vindt of dat Sur.het mooiste land is.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Die Sebastián Piñera Echenique is niet op zijn achterhoofd gevallen, hij denkt zeker: “16 staatshoofden van de Caricom op een kluitje bij elkaar, dat doet zich de eerst komende tijd niet meer voor, als er één rotte appel tussen zit, neem ik dat op de koop toe, ik knijp mijn neus dicht en ga toch maar naar Paramaribo”. Zoals jullie misschien weten, komen aardappelen oorspronkelijk uit Chili, zij weten daar dat als je lekkere aardappelen wil oogsten, je tussen de periode van planten en de periode van oogsten, het niet erg moet vinden als je handen niet altijd alleen met geurloos, ziektekiemvrije compost in aanraking komen, maar soms ook, als het niet anders kan, met stinkende mest.


  Maak melding

 5. Het voornaamste exportproduct van Chili is koper. Ongeveer de helft van de totale export van Chili wordt bewerkstelligd door de kopermijnen. Deze hebben geen grote schade opgelopen door de aardbeving. De koperprijs is de afgelopen maanden flink gestegen en dat legt het Zuid-Amerikaanse land geen windeieren. Voornamelijk de vraag vanuit Azië neemt fors toe. Ook andere grondstoffen, zoals goud, zilver en molybdeen worden ontgonnen in Chili.
  Dit land kan altijd met de Caricom samen investeren inbepaalde projecten die een cumulatie van groei naar meer bedrijven kan betekenen . Deze bedrijven kunnen dan behoorlijk gaan concurreren tegen westerse en aziatische bedrijven . De bedoeling Van Zijne Excellentie DD. Bouterse is Markten in Europa en azie penetreren door middel van Caricom Enterprices
  Maar dat kan ook dicht bij huis Vanzelfsprekend . Samen sterk . De presidenten blijven komen naar Suriname . Dat is een goede zaak natuurlijk .


  Maak melding

 6. Greetings,
  Nadat President Sopiang een staatsbezoek gebracht had aan Suriname, volgt nu de President van Chili. Ik ben geen lid of sympatisant van GMAP, maar Pineda komt naar Suriname voor een doel, en dat is om te lobbyen voor zijn VN-functie. That is all! In de jaren 60 had het Amerikaans staatshoofd Lyndon Johnson Suriname ook bezocht voor een bezoek van ongeveer 3 uren. Maar hij was er omdat de Air Force I bygetankt moest worden. Gouverneur Johan de Vries en Premier Pengel moesten naar Zanderij om de man te begroeten. Het was geen staatsbezoek.


  Maak melding

 7. Hij wil gewoon de leden van de Caricom ontmoeten om hun steun te krijgen voor zijn VN baantje. Heeft NIETS met SME te maken en ABSOLUUT NIETS met DDB.

  Als die idioot denkt om doet alsof hij hier een ol van betekenis in speelt dan is dit slechts het zoveelste voorbeeld van zijn psychopatische waanvoorstellingen.


  Maak melding

 8. Velen van ons, waaronder ikzelf, hadden gedacht (en gehoopt) dat Suriname met het aantreden van Bouterse geen rol van betekenis meer in de regio zou spelen.
  Ik had gedacht dat andere landen Suriname zouden mijden en dat Suriname in een totale isolatie zou raken. Onder aanvoering van Nederland, riepen we
  allemaal ‘moord en brand” en dat Suriname een pariastaat zou worden en dat elk ander land Suriname zou mijden en dat Bouterse niet verder zou kunnen reizen dan naar het achterland van Suriname.
  Wij allen schreeuwden in koor mee; ‘ja en amen’.
  Achteraf gezien blijkt dit zeer mee te vallen.
  Om eerlijk te zijn ben ik aangenaam verrast dat mijn
  gedachtengang niet blijkt uit te komen.
  Als volwassen persoon moet je durven toe te geven dat
  je een mis opvatting had over de toekomst van Suriname.
  Staatshoofden van andere landen zien de veroordeling van Bouterse niet (meer) als beletsel om zaken te doen met Suriname of Suriname te bezoeken.
  Het zijn wij, de individuen, die maar blijven volharden in onze hoop en verwachting dat andere landen dat wel doen.
  Wanneer dingen slecht gaan moet je dat vooral aankaarten maar wanneer er ook positieve onwikkelingen
  plaatsvinden moet je dat ook durven toe te geven.
  De laatste tijd is Suriname best wel positief in het
  nieuws ( Miss India Worldwide, SLM beste catering,
  Suriname beste haven in de regio, Staatsolie die
  internationaal goed presteert, de goudsector die floreert, de inflatie die positief wordt beïnvloed, Suriname middelpunt van de Caricom etc,etc…).
  Uiteraard zou je net zoveel negatieve aspecten kunnen opnoemen maar feit is dat naast deze negatieve aspecten
  Suriname op internationaal niveau positief scoort.
  Het rumoer rond het aantreden van Bouterse was
  meer een storm in een glas water waar vooral Nederland
  een hoodrol in speelde, maar realistisch gezien is van die storm alleen maar een klein briesje overgebleven.
  En dit zeg ik niet omdat ik voorstander ben van Bouterse maar omdat de realiteit mijn mening heeft
  doen veranderen.
  En wat je ook vindt of denkt over Bouterse, als rechtgeaarde Surinamer mogen we best wel blij zijn
  met deze positieve ontwikkelingen in Suriname.


  Maak melding

 9. Jacobus ,
  Maar de komst van de Chilleense President en de overige buitenlandse hoogwaardigheids-bekleders onderstrepen /accentueren dat met en in Republiek Suriname degelijk zakelijke relaties en of
  handelsoverkomsten kan verrichten/sluiten.
  Dat in tegenstelling tot jullie fantasieloze alarmistische voorspellingen , doemscenario’s (Leest; droomwensen )en beweringen dat het met de huidige president , de Republiek Suriname in de isolement zou komen te verkeren .
  Wees gerust , Republiek Suriname marcheerd voorwaarts!!

  Pasinsi na wan bita bun
  Ma a froctu swetie fu njan !!!

  Stre de’f stre
  Sranan Sa Wini !!!

  Zoete groet !!!


  Maak melding

 10. Hij komt voor “lobbywerk” dat is dus alleen puur eigen belang.
  Hij komt echt niet voor Bouterse of Suriname.
  Moet maar eens zien of en wat Suriname ervoor terug krijgt.


  Maak melding

 11. Nagenoeg al die criticasters uit voornamelijk Calimerostan zoeken bij voortduring een alibi voor hun eigen falen. Het bevalt hen beter om op deze of gene fora rotsooi te spuien over het land dat hen zogenaamd, zo na aan het hart ligt.
  Hufterigheid is te verkiezen boven het zelf hier de handen in de modder te komen steken. Een stelletje lafbekken zijn het!!!
  Eduard Lupson; Ramsingh;Phulan; Neus; Wikik@ om er maar een paar op te noemen.


  Maak melding

 12. henk de MOL (malafide-handelaar)
  Ja inderdaad .
  Voor wat , hoort wat !
  Maar het is geen 05% voor SU en 95% voor jouw .
  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , De Nieuwe Weg !!!
  Republiek Suriname marcheert voorwaarts !!!
  NIX MIS MEE !!!
  FF nog en het lente 2012 !

  Alleen maar liefde !!!


  Maak melding

 13. Deze idioten zwarte-pieten begrijpen niet dat er reeds voorwerk is verricht aangaande dit bezoek van de chileense president. Met zijne Excellentie DD Bouterse wordt zeker niet gespot . Alleen Sint molenaar begrijpt het hier ‘voor wat hoort wat’ . Misschien dat hij zijn pieten aan hun verstand kan brengen . Want zij hebben valse hoop . Het gaat toch goed met Suriname onder Zijne Excellentie DD. Bouterse President van de Republiek Suriname . En voor de verrassing komt zijn Zoon Dino Bouterse langzaam maar zeker ook op het Toneel van de Surinaamse Politiek . Maak je borst maar na . De naam Bouterse zal werken al een rode lap op een stier van de Zwarte-Pieten .


  Maak melding

 14. Neus,

  Bouterse is voorzitter van de Caricom en Bouterse woont
  in Suriname.
  Dat de president van Chili naar Suriname gaat om te lobbyen is dus volstrekt logisch en heeft dus degelijk alles te maken met de voorzitter (Bouterse) en zijn woonplaats (Suriname).
  Ik kan mij er alles bij voorstellen dat jij dit bezoek
  wil afdoen als nikszeggend omdat jij ook een van degene
  bent die beweerde dat geen enkel staatshoofd Suriname
  ooit zal bezoeken met Bouterse aan het hoofd.
  Zie hier het tegendeel.
  De economie van Suriname is niet ingestort, er is geen
  boycot van welk land dan ook ( behoudens Nederland),
  Bouterse kan vrij reizen etc..
  Dit was toch jouw gedachtengoed over de toekomst van
  Suriname?
  Tuurlijk zal je nimmer toegeven dat je fout zat, ook al was het een klein beetje, want daarvoor moet je een
  flinke dosis relativeringsvermogen bezitten.
  Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat woord
  niet in jouw vocabulair voorkomt.
  Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat jij weleens de kern van zaken raakt, maar jouw context geeft meer dan eens een wat verwrongen totaalbeeld van de ontwikkelingen in Suriname.
  Over waanvoorstellingen gesproken…


  Maak melding

 15. Zoveel Zuid-Amerikaanse staatshoofden in Su? Nu zou Bouterse zijn inauguratie feestje eigenlijk moeten geven. Kan hij dat sneu feestje van zijn beëdiging alsnog goedmaken..ha ha..


  Maak melding

 16. @ Sheila

  Het is prima om optimistisch te willen zijn maar je klinkt wel erg naief. Die staatshoofden die Suriname niet links laten liggen hebben daarvoor hun eigen zakelijke belangen (geld en macht) en doen dat niet uit morele overwegingen.

  Ach, en de kwesties die jij opsomt als positieve ontwikkelingen; een kinderhand is gauw gevuld. Wat merkt de gemiddelde man in de straat ervan? Een internationale etnische miss verkiezing? Dat zegt meer over de bewuste groep en niets over Suriname.

  Over de SLM zou ik maar niet beginnen… wat stelt beste catering voor als het bedrijf alleen maar verlies maakt en een bodemloze put is? Beste haven… vandaar dat het zo goed gaat met het toerisme en de cruise schepen? Staatsolie en goudsector profiteert maar een selecte groep van en wat stelt Caricom vandaag de dag nog voor?

  Kortom, laat je geen zand in de ogen strooien. Er is nog een lange weg te gaan om te komen tot structurele verbeteringen in het land en dan heb je er meer aan om de regering kritisch te volgen in plaats van bij iedere schijn van vooruitgang te beginnen applaudiseren.


  Maak melding

 17. Sheila,
  Bij de VN in Washington komen jaarlijks de hele wereld leiders bij elkaar ook de haters van Amerika mogen daar hun zegje doen, dus om deze conferentie aan te grijpen om aan te tonen dat Bouterse niet geisoleerd is vindt echt kort door de bocht.Ook tegen jou zeg ik we spreken elkaar weer na dat die crimineel bouterse caricom voorzitter af is, dan pas gaan wij evalueren.


  Maak melding

 18. Beste Sempa,
  zo als een poster aanhaalde,hebben presidenten altijd al Sur.aangedaan.Zelfs die van de V.S.Maar om daaruit af te leiden dat Sur.vooruit gaat,is een beetje hoog gegrepen.Want op dit moment lopen de meeste Suri’s met het gevoel rond dat ze onrecht wordt aangedaan.En dan verhalen ze hun gramschap op medeburgers.Opa’s vergrijpen zich aan kleinkinderen,Poppe kapt oom.Of bestuurder rijdt voetganger dood.En de alom tegenwoordige djoeka die met de halsketting vandoor gaat.Ook die voelt zich waarschijnlijk te kort gedaan.Ik hoop niet dat je dit vooruitgang noemt.Vroeger vroeg de advocaat om strafvermindering.Maar nu is zijn client steevast onschuldig al spreken alle bewijzen tegen hem.En dan de misdadigers met offensieve wapens laten rondlopen.Wij marcheren inderdaad ergens heen..

  Cobie.


  Maak melding

 19. Er zijn mensen die tot nu toe dik tevreden zijn. Dank zij het werk dat Front voorbereid had gaat het voorlopig nog goed.Na 2012 zijn de rekken weer leeg, is er weer schaarste aan meel,suiker etc.etc.
  Is er nog een minister van HI?Ik hoor en zie hem niet.
  Binnenkort wordt hij zeker door het volk wakker geschud, dan heeft hij zijn handen vol.Ben benieuwd wie capabel genoeg is om hem bij te staan met die zware job die hem te wachten staat.Te sranang mang bere e bari, dan ga je de poppen zien dansen.Good Luck.

  Danitia


  Maak melding

 20. Larry-Koek ,
  Ben je weer van plan om on-uitgenodigd toch weer het feestje bij te wonen ???

  NIX MIS MEE HOOR .
  Een ieder is welkom !!!
  Yu sabi tog ???

  Krakti !!!


  Maak melding

 21. expat,

  Op sommige punten ben ik het absoluut met je eens.
  Maar mijn punt is dat er op dit forum wordt gedaan
  alsof het in Suriname een en al ellende is.
  Als inwoonster van Suriname ervaar ik de dingen anders dan mensen die duizenden kilometers hiervandaan wonen.

  Zoals ik al eerder al heb aangegeven ben ik geen geen aanhanger van Bouterse en we moeten de regering uiteraard kritisch blijven maar we moeten
  ook bereid zijn toe te geven dat er wel degelijk
  positieve ontwikkelingen in Suriname plaatsvinden.
  Ik kan zelf ook allerlei tegenargumenten bedenken waarom de positieve ontwikkelingen niks voorstellen maar dan zou ik dat doen om mijn eigen gemoedsrust te sussen en daarmee zou ik bezig zijn mezelf voor de gek te houden.

  gegroet.


  Maak melding

 22. Sheila, vanuit jouw perspectief gezien begrijp ik het dat je het zo beredeneert. We zien wel meer mensen hier die reageren alsof alles koek en ei is in Suriname. Alles positief benaderen kan dan een manier zijn om hoop te houden…

  Dat jij het daarom anders ervaart is wel begrijpelijk. Maar vergeet niet dat ook mensen die duizenden kilometers ver weg wonen een bepaalde binding kunnen hebben met Suriname en graag willen zien dat het de goede kant uitgaat. Dat zijn de mensen die de ‘toerisme sector’ voor 90% financieren door familiebezoek enz. Ze zijn vaak in Suriname en zien en horen ook andere dingen van inwoners van het land.

  Verder hoef je niet perse in een land te wonen om de ontwikkelingen daar te kunnen volgen. En je daar zorgen over te maken. Dat gebeurt met alle landen in de wereld waar er misstanden zijn (denk bijvoorbeeld aan Syrie) en natuurlijk nog sterker als je een bepaalde band hebt met het land.

  Soms zijn invloeden van buitenaf nodig om een positieve verandering teweeg te brengen. Onder het volk. Om straks collectief een betere regering te kiezen. Maar als ik jouw reactie zo lees gaat dat nog wel even duren denk ik…

  Succes!


  Maak melding

 23. Kom op stelletje gefrustreerde vluchtelingen, get alive! Komt terug op je schreden. Bouterse is niet gekomen om te spelen. Hij doet het en steeds beter.
  Hoe wil je dat dit land resoluties aannemt ten gunste van een clubje vrijwillige en haatzaaienden bannelingen?


  Maak melding

 24. Sheila mensen als jij die daadwerkelijk hier wonen, relativeringsvermogen hebben en eerlijk en genuanceerd commentaar leveren zijn hier op WKN al heel lang niet meer welkom, helaas 🙁

  Reken dus maar op een dozijn thumbs down bij elke positieve beoordeling van Suriname 😉


  Maak melding

 25. TTheo: “Met zijne Excellentie DD Bouterse wordt zeker niet gespot” en “En voor de verrassing komt zijn Zoon Dino Bouterse langzaam maar zeker ook op het Toneel van de Surinaamse Politiek . Maak je borst maar nat .

  Samen zijn pa en zoon Bouterse goed voor 20 jaar tuchthuis…..wees daar maar trots op Gekke TTTTTheo


  Maak melding

 26. Sheila ,het is water naar zee dragen met de bepaalde gasten op dit podium,je zal ze echt niet kunnen overtuigen over de goede dingen die er gebeuren en de vooruitgang die er gevoelt wordt.
  Laat ze over aan Nederland,hun tijd komt wel.


  Maak melding

 27. Toen beatrix vorig jaar naar de emir van oman ging deed zij dat om de hand van de emir te schudden he?? of was het om de belangen van het bedrijfsleven veilig te stellen. u trekke zelf uw conclusie. hahaha.


  Maak melding

 28. @Sheila

  Welke dingen gebeuren er dan?? En welke daarvan zijn goed??

  Voorlopig zien we vooral een verhoogd uitgifte van grond en consessie aan vriendjes. Dat lijkt mij niet zo goed!!


  Maak melding

 29. @dpatr,
  Je hebt een punt,maar het verschil is dat Tanta Bea met rendement thuis komt en DDB met holle vaten.
  Hhahaahahahaaa ai mi gado ik hou heel erg veel van mij landgenoten ik kan niet een dag zonder ze.
  Ik heb opsporingverzocht gebeld om uit te kijken naar een dame Genaamd A.Z wie weet waar ze uithangt???


  Maak melding

 30. @ Boem Bryan Paraman en consorten… ik ga graag met mensen als Sheila in discussie want daar komt tenminste nog een zinnig woord uit. Dat we van mening verschillen betekent niet dat we elkaars mening niet respecteren.

  Jullie echter reageren altijd gebeten en vanuit een underdog positie. Niet serieus te nemen dus. En Bryan wees voorzichtig met wat je anderen toewenst..


  Maak melding

 31. @Sheila,
  @Carol,

  Heel goed om jullie positieve bijdragen te lezen, laten jullie je niet van de wijs brengen door de met oogkleppen, en oordoppen op marcherende zombies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.