Auteursrechtenbureau weet van geen ophouden

22

PARAMARIBO, 27 feb – Auteursrechtenbureau Sasur weet kennelijk van geen ophouden. Volgens de Times of Suriname wordt de rechter ingeschakeld na het verbod op verder optreden. Per kortgeding zal worden gevraagd de intrekking van hun vergunning op te schorten. President Desiré Bouterse en belangengroepen zijn nog lang niet af van Sasur.

Dat is ook de kennelijke boodschap. “Het laatste woord is nog lang niet gesproken”, zegt Sasur-voorman Prem Ramlal. Hij stelt een reeks rechtszaken in het vooruitzicht tegen de staat en commerciële gebruikers van muziek. De regering trok de vergunning in als onderdeel van een strategie. De vele klachten over de praktijken van het bureau geven aanleiding tot een ‘evaluatie’. Die moet uitmonden in meer overzicht wat auteursrechten betreft.

Hoewel Sasur al zo’n twee jaar geld int, heeft geen enkele rechthebbende ook maar cent gezien. Volgens Ramlal gaat het meeste geld naar ‘bedrijfsactiviteiten’. De kritiek heeft ook te maken met het willekeurig vaststellen van tarieven. Ramlal vindt de evaluatie maar onzin. “Sasur is bezig verschillende rechtszaken voor te bereiden. Er zal sprake zijn van tientallen miljoenen aan schadevergoeding voor de rechthebbenden.” Suriname zou nu alleen maar imagoschade lijden.

22 REACTIES

 1. Zoals ik al eerder zei± transparant eerlijk en betrouwbaar handelen. Maar toch iets jeukt mij door te zeggen dat het een louche praktijk zal worden met vele vragen zonder antwoorden.
  Nu al wordt gebezigd dat de ontvangen gelden worden besteed aan bedrijfsactiviteiten en dit roept dus vraagtekens op.

  Ik had graag een kosten/ en een opbrengstenbudget willen zien voor de komende 5 jaar. Zie dit als een projectmatige aanpak waarbij het doel en de middelen vaststaan alleen de weg van realisatie nog open blijft staan met de wie wat waarmee en wanneer en hoe.
  belangrijke item is dat er een externe accountant aan te pas moet komen om de jaarstukken te controleren


  Maak melding

 2. @konkroe tete

  Itt de administratie van de promotors is de administratie van Sasur al lang onderhevig aan externe accountants controle en toezicht door de overheid. Misschien zou het beter zijn om te pleiten voor een goede controle op de financieen en belastingafdracht door al die mediabedrijven, etc. Die geven immers overduidelijk blijk van een criminele inslag.

  En budgetten dat zegt niet zo veel. Waar het omgaat is de werkelijke financiele geldstromen. Dat budgeteren is SME weinig zeggend is blijkt toch heel duidelijk uit de budgetten van deze regering. 😉

  Deze hele discussie dient slecht om Sasur met leugens en achterklap kapot te maken zodat de grote criminelen door kunnen gaan met hun activiteiten. 🙁


  Maak melding

 3. U kunt duidelijk zien dat Sasur een zeer ernstige dieven bende moet zijn.
  Een minister gaf toestemming dat ding werkt niet een minister trekt het weer in.
  Dan wat heb jij bij de rechter te zoeken…….maakt rechter beleid/regelingen enz. en voert rechter controle uit..nee…dus wat heeft de rechter te vertellen.


  Maak melding

 4. Sasur staat voor Stichting auteursrechten Suriname.
  Sasur is o.a. opgericht om de belangen van de Surinaamse auteur te behartigen.
  Dat er zo’n organistaie is opgericht is alleen maar
  aan te prijzen. Surinaamse auteurs worden goed beschermd en financieel kunnen ze wat overhouden aan hun talenten.
  Het probleem met Sasur is dat de auteur in Suriname totaal niet profiteert van de verrichtingen van de stichting Sasur.

  Auteurs in Suriname zien geen rooie cent van
  wat er door Sasur wordt opgehaald.
  Het geld dat wordt opgehaald wordt aangewend om bedrijfskosten en salarissen van de bestuurders te bekostigen. Surinaamse auteurs zien dus geen geld terug.
  Hiermee is het bestaansrecht van de stichting helemaal
  teniet gedaan. Het doel van de stichting wordt bij lange na niet behaald.
  Het zou wat zijn als Unicef zou zeggen op te komen voor de armoede in de wereld maar vervolgens met opgehaalde gelden de salarissen van directeuren en bedrijfskosten bekostigd.
  Dan zouden we ook met z’n allen vragen om Unicef met onmiddellijke ingang op te heffen.
  Het doel van zo’n organisatie wordt totaal voorbij geschoten.

  Sasur heeft bij oprichting aan gegeven op te komen
  voor de belangen van de Suriname auteur maar gezien het feit dat dat doel niet wordt behaald is het terecht dat Sasur wordt opgeheven.
  Beter zou zijn een organisataie op te richten (geen stichting) die transparanter is hun beleid en daadwerkelijk de belangen van de Surinaamse auteur behartigd. Sasur voldoet niet aan deze doelstellingen. Sasur beweert op te komen voor een bepaalde doegroep in Suriname maar wanneer
  deze zelfde doelgroep aangeeeft niet tevreden te zijn
  over de verrichtingen van Sasur dan is er geen grond meer om verder te gaan met die verrichtingen.

  Natuurlijk is het logisch dat voorzitter Ramlall zegt
  door te vechten voor zijn stichting want hiermee wil hij zijn eigen belangen (o.a. zijn inkomen) veilig stellen. Het gaat allang niet meer over de belangen van de Surinaamse auteur.
  Hoe zou je voor de rechter kunnen verantwoorden een bepaald doel voor ogen te hebben maar vervolgens blijkt dat je die doelstelling totaal niet waar maakt??


  Maak melding

 5. The Bold and the Beautifull!

  Deze soap kan maar beter ophouden. Sasur opdoeken en een andere control in leven roepen. Het is smerig en de personen die hiermee bezig zijn geven mij de indruk dat ze zichzelf een baan moeten verschaffen.
  Het gaat niet eens om de royalties voor de muziekant, maar om hun eigen inkomen. Het is bijna hetzelfde als een Goede Doelen instantie waarvan de directeur zich zelf een salaris van twee Ton Euro’s per jaar heeft toe bedeelt en zijn secrtetaresse een Ton.
  Een andere Sasur met vastgestelde regels en opdrachten.


  Maak melding

 6. @neus

  Sasur heeft zichzelf kapot gemaakt. Niemand anders. Nu moet er nog gezorgd worden dat deze schurken en bandieten zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen. Je mag meehelpen om dat zo snel mogelijk te laten gebeuren. Tenminste als je Suriname nog durft te bezoeken.


  Maak melding

 7. De internationale organisaties staan achter SASUR en DDB gaat het dan ook zwaar krijgen op de komende Caricom top in SME. TERECHT :
  http://www.gfcnieuws.com/?p=105157
  Cisac teleurgesteld in Surinaamse overheid
  PARAMARIBO- De internationale muziek auteursrechtenorganisatie (Cisac) is teleurgesteld in de Surinaamse overheid. Ze heeft onlangs de beschikking van Sasur ingetrokken hetgeen niet in goede aarde bij haar is gevallen. In een reactie zegt de internationale organisatie, Sasur dwars door alles te zullen bijstaan.
  De Cisac zegt dat wereldwijd er altijd spanningen zullen zijn tussen auteursrechtenorganisaties, auteurs en gebruikers. Echter zou de overheid hier ver van af moeten blijven. Cisac overweegt om tijdens de Caricom staatshoofden conferentie volgende maand in ons land, de zaak aan de orde te stellen.


  Maak melding

 8. En zo wordt de naam van Suriname te grabbel gegooid:

  Cisac teleurgesteld in Surinaamse overheid
  Wednesday 29 February
  PARAMARIBO- De internationale muziek auteursrechtenorganisatie (Cisac) is teleurgesteld in de Surinaamse overheid. Ze heeft onlangs de beschikking van Sasur ingetrokken hetgeen niet in goede aarde bij haar is gevallen. In een reactie zegt de internationale organisatie, Sasur dwars door alles te zullen bijstaan.
  De Cisac zegt dat wereldwijd er altijd spanningen zullen zijn tussen auteursrechtenorganisaties, auteurs en gebruikers. Echter zou de overheid hier ver van af moeten blijven. Cisac overweegt om tijdens de Caricom staatshoofden conferentie volgende maand in ons land, de zaak aan de orde te stellen.


  Maak melding

 9. De grootste schurk, bandiet, crimineel en moordenaar heb jij tot president gekozen dus zing a.u.b een een toontje lager met jou hypocriete SMO.
  Aan de hand van hoe een president belangrijke problemen oplost of bespreekbaar maakt kan je zien hoe intelligent hij is.
  Geen zitplaats geven aan de Nederlandse ambassadeur.
  De bewoners van Redi Doti bedreigen omdat ze jou tegengas geven en vervolgens de opname ophalen en vernietigen.
  Boos weglopen tijdens de bespreking over grondrechten.
  Politici bedriegen in het parlement dat je ze gaat opsluiten.
  Intrekking van de beschikking van Sasur.
  Een ponton die van niemand is.
  Dit is kleine greep van DDB zijn stommiteit.


  Maak melding

 10. Neus, knap van jou, je hebt dus inzage gehad in de administratie van Sasur of leuter je maar weer wat om maar weer negatief uit te halen naar Suriname?

  Wiikileaks je bent nog steeds ziekelijk geobsedeerd van Boterse. Zelfs dit item weet je zieke brein weer om te buigen naar je obsessie. By the way, Buma Stemra zou ik zeker geen goed voorbeeld noemen. Gesjoemel met gelden en verkeerde facturen en uitkeringen die ze dan met dreiging van gerechtelijke stappen proberen recht te draaien…en het gaat dan echt niet om kleine bedragen.
  En Simpel, je doet je pseudoniem eer aan, je bent zoooosimpel!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.