Toets voor ontwaren ‘zwakke leerling’ terug

6

PARAMARIBO, 14 feb – De diagnostische toets uit de jaren zeventig is definitief terug. De toets voor leerlingen van het voorlaatste leerjaar basisonderwijs maakt zijn wedergeboorte door. Volgens minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling krijgt het onderwijs één van zijn belangrijkste correctie-instrumenten terug.

Het basisonderwijs moet naar een hoger plan worden getrokken. Leerlingen moeten makkelijker door de finale toets van het laatste (zesde) leerjaar. “Met behulp van de diagnostische toets kan het lesprogramma eventueel worden bijgestuurd”, zegt Sapoen. Begonnen wordt met het toetsen van de vaardigheden in taal en rekenen. Volgens de leerkrachten zelf worden daar de meeste brokken gemaakt. Het bijsturen moet dan een termijneffect sorteren.

De leerling zal in het laatste jaar beter voorbereid zijn op de finale toets. Die leidt naar secundair onderwijs. “We willen duurzame resultaten”, aldus Sapoen. De diagnostische toets is zo’n slordige dertig jaar terug stopgezet. Niemand weet goed waarom. De tegenvallende toetsresultaten van de laatste jaren inspireerden tot teruggrijpen. Voor het analyseren en begeleiden van leerkrachten en leerlingen is niet genoeg kader in huis. Dus zijn Nederlandse experts binnengehaald.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Zal het helpen, neen en waarom, allemaal achterhaalt en met de technologie gemakkelijk bijgewerkt. Ma kut, kijken we naar de scholen en onderhoud daarvan, de toiletgroepen en bermen. Alles laat veel te wensen over. Ook verkeerslawaai e.a zaken leiden de aandacht af, naast het belangrijkste, opvoeding thuis. Degenen die als zwakke leerling worden gerekend komen uit een milieu dat ook weinig vooruitstrevend en opbouwend is. Thuis wordt dagelijks op ndpniveau opgevoed. Het slechte voorbeeld dus.


  Maak melding

 2. Goede zaak,ons onderwijs is aan verbetering toe.

  Kunnen ze misschien ook toetsen ontwikkelen waarmee we in de toekomst zwakke en corrupte broeders en zusters die assembleelid, minister of president willen worden er vroegtijdig uit kunnen pikken? Een heleboel van de huidige regeerders zouden een wezenlijkere bijdrage aan de samenleving leveren als ze vakkenvuller in plaats van zakkenvuller waren geworden.


  Maak melding

 3. Alweer,

  Ja ik blijf het zeggen, alweer Nederlandse experts binnengehaald.
  Ik vraag me af?

  Zijn er in suri geen babyboomers die vroeger in het onderwijs hebben gezeten!
  Deze ex-surineds kunnen toch vrijwilligers werk gaan doen, ipv met hun “duimen draaien”.
  Hoeveel kader(kwaliteit) heb je nodig om een leerling een paar daagjes in de week te helpen met het huiswerk en extra oefeningen?
  Dit zou geen geld mogen kosten.
  En de rest van de volwassenen die hun zaakjes goed voor elkaar hebben, hoe zit het met vrijwilligerswerk?
  Af en toe snap ik er de ballen niet van.
  In Suriname blijft het als vanouds:” Laten halen is beter”.

  Zie dit ingezonden stuk, idem dito:
  “Het is a-nationalistisch dat de regering geen enkel Surinaams bedrijf de gelegenheid heeft gegeven om mee te doen aan dit eenvoudig project. Behalve dat het project voor minder dan de helft van het overeengekomen bedrag door kwalitatief hoogstaande Surinaamse bedrijven gedaan kon worden, profileert zich een anti-nationalistisch economisch beleid van deze regering.”`
  Bron: http://suriname.nu/101/starnieuwssuriname.html 14feb.

  Eens met de schrijver, in suri wonen er momenteel heel veel ex-surined ITérs.

  Waar blijft het so called:” vertrouwen in eigen kunnen”?

  Conclusie: je kunt liever in Ned blijven en je diensten aanbieden als expert, ipv teruggaan en worden overgeslagen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.