‘Bijna’ geen smokkel meer Suriname en Guyana

11

PARAMARIBO, 30 jan – De smokkelroutes tussen Suriname en Guyana zijn vrijwel compleet dichtgeknepen. Dit zegt douanechef August van Hamme. Met name de smokkel van alcohol en tabak is “zo goed als volledig” stilgelegd. Er zijn speciale maatregelen getroffen de afgelopen tijd.

Onder meer is de samenwerking met de Guyanese douane opgevoerd. Het succes is in grote mate te danken aan die verbeterde samenwerking. “De afspraken die we vorig jaar met het douanekorps van Guyana hebben gemaakt, hebben erin geresulteerd dat er bijna niet meer wordt gesmokkeld”, zegt Van Hamme tegenover de Ware Tijd. Alcohol en tabak gingen vrij de grens over. Hoewel hier en daar wat in beslag werd genomen, bleef het een levendige handel.

De overheid loopt miljoenen mis, ook al vanwege de ruim verhoogde accijns. Precies de verhoging leidde tot verhevigde smokkel. Nu ook Guyana de gevolgen van de smokkelpraktijken merkt, is daar meer bereidheid tot samenwerken. Intussen richt het Surinaamse korps zich op routes naar andere landen. Brazilië en Frans Guyana zijn populair. Met de Fransen wordt al samengewerkt. “We hebben gegevens uitgewisseld en weten precies welke goederen gesmokkeld worden”, aldus Van Hamme.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Voorheen ergens na 1990 was er een patta affairesmokkel, achteraf bleek de smokkelaar een ndpkader te zijn laurentius neetjes. Ook zijn zoon zit in het gevang voor een lugubere moord.


  Maak melding

 2. Dit is allemaal het resultaat van de inspanningen van ex-minister Santokhi. Dankzij hem staat Suriname niet meer bekend als drugstoever land. De Amerikanen en CICAD hebben dit toegegeven.


  Maak melding

 3. Waarom gaan ze smokekkelen als al de smokkelaars allemaal een baan hebben gekregen van de baas als zogenaamd minister in zijn kabinet daar kunnen ze makelijk graaien


  Maak melding

 4. Bouterse en Doekhie bleken uit wikileaks cables van Washinton goede vrienden(partners) te zijn met de grootste Guyaneze druglord Roger Khan. Bouterse zou Khan hebben ontmoet op het terrein van Doekhie in Nickerie.
  En Winston Lackin reageerde toen: De regering laat zich niet afleiden door de Amerikanen. Gaan ze nu zeggen dat de informatie uit de cables onjuist zijn?
  Je kan de cables vinden via google.com
  typ: wikileaks doekhie bouterse roger khan of iets dergelijks.

  Doekhie zou Roger Khan ook de opdracht hebben gegeven om Santokhi en Punwasi te liquideren


  Maak melding

 5. Van Hamme zegt: “Bijna geen smokkel meer Guyana en Suriname”
  Dit bericht is van de Surinaamse douane afkomstig, daarom is het bijna te geloven, onze douane is namelijk zo goed in het vertellen van leugens dat je het makkelijk voor de waarheid zou verslijten. De Surinaamse douane is ook heel goed in het bestelen van de Surinaamse samenleving. Als je de paleizen ziet waarin zelf de laagsten in rang wonen, zou je bijna denken dat ze oliesjeiks zijn.


  Maak melding

 6. Smokkelen kan je nooit tegen houden want het is ook een vorm van het voorzien in de levens behoeften, en Van Hamme moet eerst maar eens zijn eigen troep opruimen.


  Maak melding

 7. Boos, maak me niet boos. Smokkel is geen levensbehoefte (voedsel, water, zuurstof b.v.). Misschien heb je een foutje gemaakt en bedoelde je te zeggen: het is een manier waarop sommige mensen in hun levensonderhoud voorzien (dieven, pooiers, drugsdealers, maar ook artsen, leraren en verpleegsters voorzien op een andere manier in hun levensonderhoud). Als je dat bedoeld hebt dan kunnen we het met goede maatregelen en goede controle wel tegengaan, b.v. met hoge boetes, gevangenisstraf en als dat niet helpt de doodstraf misschien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.