Surinaamse minister met realiteitszin: snoeien

28

PARAMARIBO, 9 jan – Minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu schijnt het als eerste begrepen te hebben. Het ministerie zal alleen begroten wat uitvoerbaar is. Dus geen geweldige projecten die achteraf niet kunnen worden uitgevoerd en waarvoor voor niemendal geld is gereserveerd. Het is een rariteitje.

Het komt zelden of nooit voor dat een Surinaamse minister zoveel zelfkennis aan de dag legt. Het gebrek aan zulke zelfkennis gaat dwars door alle politieke ideologieën, partijen én regeringen heen. Jaar in jaar uit schieten realisatiecijfers onder de begroting. “De realisatiecijfers van 2005 tot en met 2011 geven duidelijk aan dat niet alles wordt gerealiseerd. Daarom hebben we besloten er dit jaar rekening mee te houden”, zegt Kromosoeto tegenover de Times of Suriname.

De zelfkennis betreft het besef dat er niet voldoende capaciteit en kwaliteit in huis is. Ministers falen grandioos als het op dit besef aankomt. Het is ook wat het werk van opeenvolgende ministers van Financiën een stukje makkelijker maakt. Voormalig minister van Financiën Humphrey Hildenberg was ook vaker laconiek als hem gevraagd werd hoe begrotingstekorten gedekt zouden worden. Die tekorten bleken elk jaar weer overtrokken, simpel omdat er meer begroot was dan kon worden opgemaakt.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Eerlijk zijn is bij de politici alhier ver te zoeken. Ze dansen naar de pijpen van hun leider. Die kauwt de indoctrine voor ze en zij slikken het als zoete bermkoek op. Straks wordt hij de laan uitgestuurd.


  Maak melding

 2. Minister Kromosoeto suc6 met snoeien!

  Als je een rozenstruik goed wilt laten bloeien, dan begin je met het snoeien van de top.
  Na een aantal maanden krijg je een sterke plant met prachtige rozen.
  Tenminste:zo werkt dat hier.

  Het begint een aardige puinzooi op deze site te worden.
  Je moet niet goed snik in je hoofd zijn, om dagelijks met droge ogen, te blijven beweren dat het geweldig gaat in suri.

  Die bloedzuigende drama-queen verziekt de boel hier net als bij de waretijd. Bah!!!!
  Het lijkt wel alsof de suri-bevolking alleen maar bestaat uit nazaten van de slaven. elke topic eindigt in een zwart-wit gescheld. Moe wordt je ervan….

  Paraman wat zijn je shift-tijden ik ben je niet vergeten.

  WKN- take care……


  Maak melding

 3. @Esmerald

  Beste Johnny45,
  Het is juist heel gezellig op dit forum. Voor en tegenstanders proberen hun mening over bepaalde onderwerpen te geven. Zolang het geen ordinair gescheld is daar helemaal niets mis mee. Jammer dat het DWT-forum gesloten is. Het had voorkomen kunnen worden als er goed gemodereerd werd zoals hier gebruikelijk is. Maar het is niet nodig daar zo dramatisch over te doen. Het DWT-forum ging steeds meer lijken op een kloon van stormfront en daar was ik zeker niet blij mee. De Surinaamse bevolking bestaat uit mensen met roots in Afrika, India, Indonesie, etc etc. Vergeet vooral de oorspronkelijke bewoners niet. Ik vind het allemaal prachtige mensen en ik ben trots op ons multicultureel Suriname. Ga je nog vaak naar Thailand?


  Maak melding

 4. Het spook hapt ook nog,

  Negeren, is het beste wat je kunt doen, met dit schaamteloos wijf.

  Ik begin. maar eerst dit effe ontrafelen;

  Johnny45, whahahaha, je moet wel van goed huize komen , als je mij wilt nadoen, in het ontcijferen.
  Gaat niet lukken, teveel losse componenten in je cabeza, vanwege de cocosnoten of vreet je teveel Funchi….

  Wie is Johnny45, een ex-lover van je, die je heeft ingeruild voor een Thaise schone, ik geef hem geen ongelijk.

  Zottige Annabel, lever je uitkering/paspoort in, verlaat Curaçao en gaat naar Suri om het land op bouwen, ipv de hele dag hier te ouwehoeren. het gaat jou niet om Suriname, maar om de trauma die je pretendeert te hebben opgelopen vanwege de slavernij van 300jr geleden.

  En btw bout valt op “wit”.


  Maak melding

 5. Dinsdag 10 januari 2012 om 10:03 uur, door pasew
  Eey Switie Anna..

  @Esmerald = Johnny45??

  hoe heb jij de link gelegd??

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  > Soms wordt men onbewust “verraden” !! >
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  En La Sombra Del Arbol.

  E


  Maak melding

 6. Esmerald is terug en we zullen het merken met de nietszeggende domme reacties.

  En dit allemaal anno 2012, sommige zielige gasten leren het dus NOOIT meer.

  In haar eentje trekt ze het niveau mijlen omlaag.


  Maak melding

 7. @Esmerald
  Indereen die schrijft laat een soort vingerafdruk achter. Jij vertoont precies dezelfde vingerafdruk als Johnny45. Verder wilde Johnny45 ons altijd doen geloven dat hij bepaalde mensen op het forum persoonlijk kende en daar afspraken mee maakte. Reacties van Johnny45 verschenen altijd met grote tussenpozen en anna_z was altijd de grote frustratie van onze Johnny45. Hier op dit forum vertoon je hetzelfde beeld maar dan met een andere nick. Ook de neiging tot schelden is aanwezig. Maar de allergrootste verassing zit hem in de vingerafdruk. Nietwaar Norie? Sorry ik bedoel: Johnny45.

  @pasew
  Johnny45 was het lokaas. Remember Norie van Oranje!


  Maak melding

 8. Hallo Afu Sensie,

  Nog een goed 2012.

  Neen, ik moet nog, ik heb een afspraak met paraatje.

  Jij trekt volle zalen toch meneer Doorn, alias sosoboto.
  is je ban opgeheven?


  Maak melding

 9. @Esmerald

  “Johnny45, whahahaha, je moet wel van goed huize komen , als je mij wilt nadoen, in het ontcijferen.”

  Met die ene zin ging je volledig in de fout. Op het DWT-forum waren wij dikke vrienden maar toen je merkte dat je in discussies de mindere was begon de haat. Maar voor de haat had jij het zelf heel vaak over de vingerafdruk van een bepaalde schrijfstijl. Wij hadden toen gezellige discussies daarover. Jij bent Norie van Oranje (Norie1949). Jammer dat je zo geobsedeerd van me bent geraakt.


  Maak melding

 10. Ik wil niet bemoeien in dit soort zaken maar het zou best kunnen dat Esmerald Johnny45 is, met zo een verknipte gast weet je het maar nooit. De ene keer vrouw dan weer een man en soms weer een dwingend klein kind die je nog alles moet bijbrengen, alles kan.

  Ik sta nergens meer versteld van. Wie had ooit gedacht dan Henk Molenaar zich hier als facist zou ontpoppen, of dat Wikileak het nogsteeds klaar speelt om sinds zijn vlucht uit het gesticht nogsteeds vrij rond te lopen.

  Of dat je posting hier op waterkant binnen een uur al verschijnt, terwijl het normaliter een dag of twee duurt, waardoor menig fronter met een mond vol tanden stond. Want tegen de tijd dat hun negatieve reactie op weer een leugen van front verscheen bleek het allang achterhaald te zijn als leugen.


  Maak melding

 11. Er zijn 2 groepen die regeren in Suriname. De eerste groep bestaat uit de zgn. pseudo-intellectuelen, de mr’s en drs en de tweede groep wordt gevormd door de partij-aanhangers. Geen van beide groepen heeft ervaring met het leiden van een grote onderneming, danwel het leiden van een grote publieke organisatie. Niet verwonderlijk, de gemiddelde grootte van een Surinaamse onderneming ligt tussen de 5 en 250 personen. Gemeten naar Nederlandse maatstaven is dat een MKB onderneming. Het opleidingsniveau aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname is HBO niveau, hetgeen inhoudt dat de gemiddelde Mr en Drs een HBO opleiding heeft gevolgd en naar Nederlandse maatstaven zich geen Mr en/of Drs mag noemen. Daarvoor is een afgeronde Universitaire opleiding op Masters niveau vereist. Ook afgestudeerde artsen aan de Adek zijn naar Nederlandse maatstaven geen bevoegde artsen, meer ondersteunend Para-medisch personeel. Vindt je het dan vreemd dat het gemiddelde denkniveau van de Surinaamse overheidsdienaren, juristen, rechters, artsen en noem maar op bedroevend laag is. Men is niet in staat om diepgaand complexe informatie te verwerken en dat vertaalt zich in mismanagement op alle niveaus.

  Anderzijds worden goedwillende hoogopgeleide en ervaren Surinaamse Nederlanders systematisch de toegang tot de Surinaamse arbeidsmarkt geblokkeerd. Er is een grote mentaliteitsverandering nodig om het algemeen kennis- en arbeidsniveau in Suriname te verhogen. De Surinaamse overheid moet voor alle relevante sectoren een minimum kennis en ervaringsniveau vaststellen, tezamen met een uitgebreide functie-omschrijving. Vervolgens moet een open sollicitatie procedure in gang worden gezet, die dan ook open staat voor alle personen met roots in Suriname. Onder “”roots”” wordt verstaan, geboren in Suriname, danwel geboren en getogen uit tenminste een Surinaamse ouder en woonachtig buiten de staat Suriname.

  Anders zie ik persoonlijk geen vooruitgang in Suriname.


  Maak melding

 12. Michael, scherpe analyse.
  Helemaal mee eens!

  Zottige annabel, make up your mind.
  Je valt me tegen mang met je speurtocht.
  Eerst was ik Johnnyboy45, daarna norry van Oranje en nu ben ik Norrie1949. Sollie hoor maar het klopt niet.
  Over een uur ben ik weer iemand anders.
  Oké, ik zal je helpen, als je zegt : “klaar geef over”, dan krijg je een hint van mij oké.. whahahaha..
  Kom op, laat die componenten van je “kraken”

  btw, niet flirten ieuwwww, ik ben een vrouw, jakkes mang.

  Afu, ie scoor wang “GeeAatje baka” adjing, hou op hoor.


  Maak melding

 13. @michael

  Ik ben het volledig eens met het eerste deel van je reactie. Ik moet toegeven dat het opleidingsnivo over de hele linie ronduit slecht is.

  Het tweede deel van jou reactie klinkt heel logisch maar de realisatie van wat jij beoogt is nogal complex. Er spelen meer factoren mee dan je denkt. Het simpelweg openen van de Surinaamse arbeidsmarkt voor hoogopgeleide en ervaren Surinaamse Nederlanders zal niet werken. Het zal leiden tot grotere inkomensverschillen en de massa van de arme onderlaag vergroten. Ik denk dat men heel goed hierover zal moeten nadenken. Een geleidelijke instroom in fasen zal naar mijn idee veel beter werken. Let wel, ik ben voorstander van participatie van de diaspora en natuurlijk ben ik het met je eens dat meer kennis leidt tot een versnelde vooruitgang.


  Maak melding

 14. Michael,

  Van waar dit redeneren,het lijkt juist dat jij een bedroevend laag denkniveau hebt….het is echt lachwekkend jouw reactie

  Ik zal niet echt ingaan op alle nonsense dat je hebt ingezonden,ik wil je alleen dit zeggen;Blijf liever in Nederland wonen.


  Maak melding

 15. Maar Michael als de huidige regering een Klinker aanstelt die naar Nederlandse maatstaven een Drs. of Dr. Is dan is het ook niet goed volgens bepaalde volksstammen lees fronters.

  Onze CBvS governor heeft heel veel te verduren gekregen volgens bepaalde volksstammen (lees fronters) zou het helemaal niet nodig zijn hem terug te halen naar Suriname, omdat er genoeg Surinamers in Suriname zijn die de functie konden bekleden.

  Volgens ex-president Vene is de coördinator Goudsector ook zo’n buitenstaander, hmmm is bedoel Surinaamse Nederlander die daar niet thuishoort.

  Met bovenstaande voorbeelden wilde ik je alleen aangeven dat die mentaliteitsverandering broodnodig is bij de fronters en hun aanhangers. De meeste progressieve Surinamers zijn al veel verder dan je denkt en werken genoeg samen – of met buitenlanders om hun kennis te vergroten, ze durven ook voor te betalen.


  Maak melding

 16. @Esmerald
  Heel doorzichtig hoor. Ik heb het over Norie1949 maar jij schrijft heel bewust Norrie1949. Daar trap ik dus niet in. Je bent helaas niet slim genoeg. Het spel is uit. Het enige wat rest is vloeken, tieren en schelden.


  Maak melding

 17. Laatste reactie, met permissie v wkn.

  Dit is onze Zottige Annabel;
  Maandag 2 januari 2012 om 17:21 uur, door anna_z
  “@Esmerald
  I wan sabi if mi na wang ekte Sranangmang? Mi wan sabi if yu ede ne wroko boeng. Yu na a moro bigi bounty tap a forum djaso nanga a moro bigi mofo. Ma foe mi kondre yu e skrifi soso toekroesani. Mi na wan ekte blakamang. Mi buba blaka en mi kra blaka. A kan taki yu buba blaka ma yu ati witti. Krumanti no lob yu. Srananggron no lob yu. Mi na ekte palakudoti mang. Dus no kon tak mofokoranti tori djaso. Dat je autistisch bent wist ik nog niet. Suku yepi mi ta!” aldus Z.A

  Nadat je al je voodoo- poppetjes tevoorschijn hebt gehaald, wil je ook nog doodleuk beweren dat je een prinsesje bent whahahaha.

  Ik zal je effe helpen, de tactiek die ik toepas, wordt in de Business- Consultancy kringen ook wel “harie-troesoe” techniek genoemd, zie bovenstaand voorbeeld. Je geeft zelf alle info hoor dame,whahahaha.

  Nogmaals, je moet van “goede huize” komen om mij na te kunnen doen .
  Je zult er nooit 8chter komen. Maar om je gerust te stellen, staatsblad de waretijd, never nooit aangemeld bij dit “rioolblad”, (zoals je l(ij)der hebt gezegd). Ik kijk wel uit.
  Want als je l(ij)der het op de heupen krijgt, dan geeft hij de opdracht, om een lijstje uit te draaien van die waretijd- criticasters. Gevolg ik wordt op de vlucht neergeknald.
  Sorry mie no dé;Suriname is het niet waard om voor te sterven.
  Eenmaal nooit weer.

  Daaaaag annabelletje.


  Maak melding

 18. @Danitia
  Ik ben zwart en ik ben trots op mijn kleur. Ik heb kroes haar een dat vind ik mooi. Ik gebruik geen wave of middelen voor het ontkroezen van mijn haar. Ik ben puur. Afrikanoide! Wat bedoel je met uitgekleed en hoezo? En, als we het toch over kleuren hebben: wat voor kleur heb jij?


  Maak melding

 19. @Esmerald

  Harie-troesoe? Je bedoeld a kang trusu. (trusu nieuwe spelling). Beste Norie,
  Je weet alles over het dwt-forum. Hoezo rioolblad? Je hebt me zelfs beschuldigd als degene waardoor dat forum ter ziele is gegaan. Nu kom je mooi weer spelen. Als je voodoo ziet in mijn reactie dan is het wel heel erg met je gesteld. Verdiep je eens in de Surinaamse taal en wacht vervolgens af of we je voor vol willen aanzien. Tot nu toe gedraag je je als de grootste bountykleuter van dit forum. Je hebt zelf de box van pandora opengetrokken. Ba suku ba finie ba tjarie. En hoe komt het toch dat je overal vijanden ziet. Wordt je soms paranoia van de xtc? Jouw tactieken lijken meer op mamjo troep dan dat ze enige effectiviteit hier kunnen bewerkstelligen. Schrijf eens een keer een interessante inhoudelijke reactie en vooral: Decolonize your mind en probeer je obsessie voor mij kwijt te raken.

  Het allerbeste Norie!


  Maak melding

 20. Zottige annabel,

  Je bent grandioos door de mand gevallen en toch ga je door.
  Ze hadden gelijk teveel kokosnoten, ach, ach…… het wil niet echt lukken met die componenten.

  Of had je gevoelens voor Norie, ik proef dat een beetje uit je woedende reactie.

  Norie of Ronald85 of norrit67 hebt je gescot, whahahahaha..

  Eehh Norrit yep a wintje yeré. Die vrouw hebt verdriet mang….

  btw mijn suri is perfect, voor een niet-nazaat!
  Teveel suri past nl niet bij mijn bounty-style, whahahaha..

  Laat Norie86 met rust: He’s just not that into you!


  Maak melding

 21. @Esmerald
  Beste Norie
  Realiteiszin. Daar gaat het artikel over. Een bounty past eigenlijk nergens bij. Het is vleesch nog visch. Ik snap jouw verdriet des te meer. Wees realistisch: Decolonize your mind en probeer je obsessie voor mij kwijt te raken.


  Maak melding

 22. “Decolonise your mind” zegt onze toverfee/tovenaar miep de muis maar is op elk Ned. fora te vinden, kijkt naar het NOS/RTL4 journaal en bemoeit zich verder overal tegenaan wat Nederland en de Nederlanders aangaat.


  Maak melding

 23. @zucht
  Van mij mag je alle Calimerostaanse fora opnoemen waar ik te vinden ben. Je zult niks vinden. Weet je trouwens dat smaad en laster strafbaar is. Maar afin! Ik kijk nooit naar de NOS of RTL4. Ik ben niet geinteresseerd in de propaganda van de mainstream media en al helemaal niet in de bullshit TV van Calimerostan. Decolonize your mind! Ook jij.


  Maak melding

 24. Lieve ANNABEL :Ik ben volledig bekend met het Nederlands en het Internationaal recht. het Sur. Recht daar ben ik niet zo in thuis ,maar volgens insiders bestaat er geen Sur. recht, op enkele oude koloniale wetten na uit 1863 en 1913( het auteursrecht). volgens je parlementsvoorzitter Jenny Simons staan er minimaal 300 wetten op de rol die geslagen moeten worden dus is er nog hoop. daarna is het hopen dat de wetten ook nageleefd worden, wat in Sur. een groot probleem schijnt te zijn.Ondanks je nooit naar NOS/RTL journaals kijkt ben uit je postings te merken wel behoorlijk op de hoogte te zijn wat zich in Calimerostan afspeelt en de wereld ( tenzij je er NOG steeds woont).En ik weet dat de info in de sur.pers en media soep met balletjes is, daar zal je die info niet vinden. groet en fijn weekend. Je Zucht!


  Maak melding

 25. ANNABEL nog even dit: Je zegt zwart te zijn kroes haar te hebben en trots te zijn op je afkomst.In een eerdere posting had je volgens jou ook een dikke reet.
  voor mij verduidelijkt dit een heleboel, ik kom er een andere keer op terug.
  Ik bedoel er verder niets mee , voordat je je weer subtiel gaat tonen als een coureur die door een kartonnen doos puppies heen klieft. groet je Zucht.


  Maak melding

 26. @zucht
  Ik hou van lezen en ik volg het nieuws heel goed. Ik kijk niet naar het NOS/RTL journaal omdat ik daar niet geinteresseerd in ben. NOS/RTL maken onderdeel uit van de westerse propaganda-machine. Dat heeft niet mijn interesse. Ik volg het nieuws via andere bronnen. In ben zwart, heb kroes haar en ik ben inderdaad trots op mijn afkomst. Ik heb alles wat mooi is aan Afrikanoide mensen. Ook een mooie stevige billenpartij. Black is beautiful! Ik weet veel over Afrika en de geschiedenis van Afrika. Ik weet niet wie jij bent maar ik ben wie ik ben. Surinaams met roots in Afrika en Zuid-Amerika. Ik heb ook Indiaans bloed en dat vind ik prachtig. Daar ben ik net zo trots op maar mijn bewustzijn is Afrikanoide.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.