Asabina: onvoldoende kunstgevoel in Suriname

12

PARAMARIBO, 22 dec – Het kunstgevoel is te weinig ontwikkeld in Suriname. Dit stelt parlementariër Ronny Asabina (A Combinatie/BEP). Uit alles blijkt dat kunst niet echt gewaardeerd wordt in Suriname. Op een enkeling na, leven kunstenaars in armoede. Het gebrek aan fijngevoeligheid is zelfs tot in het parlement doorgedrongen.

“Ons parlement heeft geen schilderij. Ons artistiek gevoel is ondermaats. In Suriname waarderen we kunst onvoldoende”, zei Asabina tijdens de begrotingsdebatten. Het is daarom tijd het roer om te gooien. De waarde van kunst voor de eigen en sociale ontwikkeling moet onder ogen worden gezien. Op school en in het beleid van de regering zal meer plaats moeten worden ingeruimd. “De beschaving van een samenleving speelt een belangrijke rol in de menselijke waardigheid.”

Bovendien worden onderling begrip en saamhorigheid bevorderd. “We beseffen de waarde niet genoeg”, aldus Asabina. Hij ziet het ook terug in de vergrijzing bij het overheidsorgaan dat belast met cultuurbevordering. Er zou meer geïnvesteerd moeten worden in het interesseren van vooral jongeren. Suriname heeft veel te bieden. Bovendien worden de eerstvolgende edities van Miss India World Wide en het regionale kunstfestival Carifesta in Paramaribo gehouden.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Meneer Asabina leeft duidelijk buiten de Surinaamse realiteit.

  Kunst is absolute luxe! Mensen kopen eerder eerste levensbehoeften dan een kunststuk. En dat is al decennia zo.

  Met zijn assamblee-salaris kan hij dat blijkbaar wel.


  Maak melding

 2. Hier is ware kunst….hoe wordt ik snel miljonair. Dat kan via veel geslijm en lobbywerk in de politiek waar nu onberechte moordenaars,bankrovers en drugsbonzen de macht hebben. Dus een tweede manier is middels deze geliefde misdadigers. De misdaad. Gevolg…..nog meer ellende.


  Maak melding

 3. De paar djoeka’s die aan houtsnijwerk deden,zijn ondertussen overgestapt naar illegale goud winning.Van die kant is er ook niet veel meer te verwachten dat er nog aan kunst gedaan gaat worden.En als iemand nog kunst wil,dan steelt hij gewoon bij de Vries of op Nw.Amsterdam.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Asabina moet oppassen dat hij geen slapende honden (of zijn het awari’s) wakker maakt. Straks zal Baas de SLM kist inzetten om een paar in Nederland gekochte schilderijen van Rembrandt of beelden van Micheal Angelo uit Italië in te vliegen, dan blijft er nog minder geld over voor ons onderwijs. Voor deze megalomane idioten, die wel heel vreemde prioriteiten stellen, is die “troep” van onze eigen Surinaamse kunstenaars, vast niet goed genoeg.


  Maak melding

 5. Geen enkele inhoudelijke positieve reactie op een nogal positief bericht. En dat is jammer. Kunst hoort bij het leven en het zou een goede zaak zijn de Surinamers bewuster te maken van kunst. Op dit moment is er behalve armoede ook kunstarmoede in Suriname. Elk initiatief om kunstzinnigheid in Suriname te stimuleren zou ondersteund moeten worden.


  Maak melding

 6. Anna_z, Momenteel is er in Suriname in haast alle geledingen van de maatschappij sprake van armoede: “criminaliteit viert hoogtij, misdadigers van de ergste soort hebben het voor het zeggen en gaan vrijuit, ons onderwijs is op sterven na dood, de man van de straat kan met moeite de touwtjes aan elkaar knopen, woningnood, kwikvervuiling, milieudegradatie en zo kunnen we nog een poosje doorgaan”.

  M.a.w. Suriname dreigt ten onder te gaan en dan komt Asabina onzin verkondigen over gebrek aan kunstgevoel in Suriname.

  Anna-z, ben jij uit jezelf erop gekomen dat gebrek aan kunstgevoel op dit moment een probleem is in Suriname?

  Als je als samenleving bezig bent te verzuipen moet geen enkel parlementariër je komen verwijten dat je geen kunstgevoel hebt, op dit moment wil je van die grappenmaker, die dankzij jouw belastingcenten een heerlijk leventje leidt, een reddingsboei, d.w.z. zinnige plannen vernemen, waardoor we uit de problemen kunnen geraken, zodat ons perspectief om te overleven niet helemaal vervliegt.


  Maak melding

 7. @Ba Anansi
  Ik moet toegeven dat je een punt hebt. Bij zoveel armoede behoort kunst inderdaad niet tot de primaire levensbehoeften. Toch is het belangrijk om kunst in het algemeen, te stimuleren. En dat is eigenlijk wat ik bedoel. Maar, wat je zegt is waar. Armoedebestrijding heeft meer prioriteit dan kunst.


  Maak melding

 8. Ja hoor Asabina zo lust ik er nog meer van.
  Begin bij het onderwijs waar jou criminele regering de helft minder gaat investeren.
  Sommigen hebben nu een grote mond over dit onderwerp en durven te beweren dat niemand inhoudelijk reageert op dit onderwerp, ben jij niet degene die deze criminele regering met hand en tand verdedigd. waar is jou reactie op de halvering op de gelden voor het onderwijs? toen was jij niet thuis tante schijnheilige.


  Maak melding

 9. Mensen die het woord djoeka nog gebruiken zijn slaven van het systeem waar wij negers door zijn / worden opgezet tegen elkaar om nooit van eenheid te kunnen genieten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.