Gericht investeren in zieltogende landbouw

12

PARAMARIBO, 22 dec – Als de zieltogende agrarische sector iets nodig heeft, dan zijn het gerichte investeringen. Dit stelt parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu). Er is zo’n driehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zeshonderd en vijftig duizend euro) meer nodig dan de regering nu heeft begroot. Doorgaan op de oude manier legt geen zoden aan de dijk. De sector lijdt bloedarmoede en heeft dringend behoefte aan een moderne aanpak.

“De regering wil grote stappen vooruit, dus moeten we zaken anders aanpakken”, zei Ramnandanlal tijdens de begrotingsbehandeling voor 2012. De infrastructuur, zoals wegen en de waterhuishouding, is aan herstel toe. Er is de laatste jaren te weinig in geïnvesteerd. Dat lijkt ook nu door te gaan. Voor het nieuwe jaar is acht miljoen Surinaamse dollar opgebracht. Ramnandanlal stelt voor dat er vijf maal zoveel wordt gereserveerd.

“Ook moet een markgericht productiefonds worden ingesteld”, aldus Ramnandanlal. Vooral de rijstindustrie zou er baat bij hebben. De vergrijzing onder boeren behoeft ook aandacht. “Anders zullen we alles in orde hebben en ons afvragen waarom boeren hun arealen niet benutten.“ Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) vindt het raar dat het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij niet onder de curatele valt van president Desiré Bouterse. Het ministerie presteert slecht, terwijl de sector wegkwijnt.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Grote stappen heet net no mi boi .
  één stap vooruit om vervolgens 5 achteruit te zetten.deze regering zal ten onder gaan aan Grootheidswaanzin let op mijn woorden.


  Maak melding

 2. Ja er moet zeker wat gedaan worden aan de agrarische infrastructuur. En daarbij moet de overheid zeker inkomen. Maar dan heb ik het niet, zoals hier, over de harde infrastructuur als wegen, etc. Maar meer over de organisatorische infrastructuur als veilingen en in-/verkoop cooperaties. Daar neemt de overheid geen of verkeerde acties. Kijk naar het ureum debacle. Daar wordt iets van ezamelijk iinkopen betracht maar met een particulier die natuurlijk vooral aan zijn eigen geld denkt. Dom, dom, dom.

  Zet een basale, zelfstandige coop.landbouw veilig op in bv Sarramacca voor groente en fruit en geef als overheid een financiele garantie voor de eerste 5 jaar.
  Zet op Nickerie een coop inkoop organisatie voor inputs als ureum op onder gelijke condities.
  etc.

  Door het als zelfstandige bedrijven met een garantie voor slechts 5 jaar op te zetten is er voldoende druk op het management om het bedrijf succesvol te maken.

  Ga samne met ADEK, etc. goede en structurele verbanden aan om tot kwalieitsverbetering te komen. De hele agrarische sector is er onvoldoende van doordrongen dat succces vooral gestoeld is op -1- hoge kwaliteit -2- zekerheid over kwaliteit en volume -3- betrokkenheid en motivatie van de gehele keten om langdurig succesvol te zijn.


  Maak melding

 3. Landbouw, Veeteelt en Visserij?

  Wat meer zou moeten zijn is nog altijd minder. Noch landbouw, noch veeteelt, noch visserij brengen op wat ze hadden gekund indien er kundige mensen aan het roer zaten.

  Rijst is niet het enige wat landbouw biedt en we moeten inzien dat we niet op kunnen tegen de bodemprijzen waar gesubsidieerde Amerikaanse rijst voor op de markt gedumpt wordt.
  Bananen idem dito uit alle landen met hetzelfde weerklimaat als Suriname. Die worden gedumpt op de markt in Europa, de grootste afnemer.
  Citrus; daar zijn we te lui en te ongeduldig voor, terwijl Sukibakka goed draaide.

  Veeteelt doen wij op amateur basis met een Koe en een Geit, een Leguaan en een Doksa.
  Nederland heeft 14 miljoen inwoners en er wonen ook 15 miljoen Varkens en 100 miljoen kippen.
  Ons buurmeisje Uruguay heeft 3,5 miljoen inwoners maar er wonen ook 12 miljoen koeien en 7 miljoen Schapen.
  Terwijl wij als amateurs vechten om de invoer van 500 koeien per maand? En we hebben zoveel vruchtbaar grasland in de aanbieding?

  Suriname heeft veel meer Viswater dan Nederland. Maar door een of andere stomme reden komt er geen enkele vis uit ons water. Vis waarmee wij onze export kunnen vergroten.
  We exporteren al onze vis naar Nederland en hopen dat de aldaar wonende Surinamers het gaan kopen. Want het gros Nederlander eet geen Surinaamse vis. Te wild!
  En dan kom je in de vitrine van de HILO een hoop Jarabakka, Kandra, Anjoemara, KWie-Kwie,
  Pataka en Koebie tegen. Die zijn zodanig bevroren en liggen maandenlang te zwemmen in die vriezer.

  Modernisering van dit ministerie moet er toe leiden dat ook onze Landbouw, Veeteelt en Visserij wordt gemoderniseerd.


  Maak melding

 4. Als de vos zijn passie preekt boer let op je kippen. Ndp geboefte zullen maklen dat dit land verwordt als Zimbabwe. Ndp idiote aanhangers verdienen deze ontwikkelingen der komende grote schaarste aan levensmiddelene en zijn zelfs te lui om een hand uit te steken en te tuinieren. Anderen goederen met bedreiging en geweld tien punt zoals hun onberechte misdadige leiders. Wie geloven dat deze regering vrede en voorspoed zullen brengen zijn oliedomme stommelingen. Op dit soort parasiten na, deng brede botro, ma KUT, hij moet toch iets zegge aan de domme aanhang…kijk noh ik werk hoor, ik doe mijn zegje.en zij zeggen is KUT hoor Hahahahahaahha, leve deze toekomstige Suribabwanen.


  Maak melding

 5. Als de vos zijn passie preekt boer let op je kippen. Ndp geboefte zullen maklen dat dit land verwordt als Zimbabwe. Ndp idiote aanhangers verdienen deze ontwikkelingen der komende grote schaarste aan levensmiddelene en zijn zelfs te lui om een hand uit te steken en te tuinieren. Anderen goederen onder bedreiging en geweld afhandig maken, tien punt, zoals hun onberechte misdadige leiders. Wie geloven dat deze regering vrede en voorspoed zullen brengen zijn oliedomme stommelingen. Op dit soort parasiten na, deng brede botro, ma KUT, hij moet toch iets zegge aan de domme aanhang…kijk noh ik werk hoor, ik doe mijn zegje.en zij zeggen is KUT hoor Hahahahahaahha, leve deze toekomstige Suribabwanen.


  Maak melding

 6. je moet niet bij de regering zeuren om geld,je had zelf toen het goed ging moeten investeren in de toekomst en niet potverteren en nu zeuren dat het minder gaat,eigen schuld dikke bult.


  Maak melding

 7. Laat Ramnandanlal zijn kinderen sturen om de hele dag en zeven dagen per week in de tuinbouw te werken.En dan nog de tegenslagen te incasseren van tegen vallende oogsten en onderlopen van landbouw gebieden.Dan pas voel je hoe duur de groente is.Over een aantal jaren gaan we alles importeren.Tan loekoe.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Waarom in Suriname de hitte je op het land in het zweet werken, terwijl je als je op de ‘goede’ partij stemt wel een luizebaantje als (spook)ambtenaar kan regelen waar je echt NIETS hoeft te doen in een overhemd met airco op je kamer?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.