Budget voor onderwijs in Suriname gehalveerd

14

PARAMARIBO, 22 dec – Het budget voor onderwijs in 2012 is bijna gehalveerd. Parlementariër Radjkoemar Randjtisingh (Nieuw Front/VHP) wil weten waarom de regering dit gedaan heeft. Juist nu zou meer geïnvesteerd moeten worden. President Desiré Bouterse heeft immers beloofd dat het veel beter zou gaan met ook het onderwijs.

Het ‘sociaal contract’ van voor de algemene verkiezingen belooft het ook met zoveel woorden. Randjitsingh kan niet begrijpen waarom zo zwaar besnoeid wordt. De vraag is dan ook hoe de regering verbeteringen denkt aan te kunnen brengen. Na de tegenvallende schoolresultaten op verscheidene niveaus was toch aanscherping beloofd. Er komt een integrale aanpak met onder meer controlemomenten. Dat zal toch geld kosten.

Het budget voor onderwijs maakt iets meer dan vijf procent uit van de totale begroting. Ook Harish Monorath (Mega Combinatie/Nieuw Suriname) kan zich de krenterigheid niet indenken. Er is veel geld nodig voor vernieuwingen. De universiteit is aan accrediteren toe. Wie afstudeert loopt anders kans in het buitenland met de nek te worden aangekeken. “Ik heb daarom moeite met het geld dat gereserveerd wordt voor dienstreizen en het reserveren van het SLM-vliegtuig voor de president.”

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Als men de zeer slechte kwaliteit (leerplannen, lesmateriaal, gebouwen, niveau leraren) van het onderwijs in Suriname beschouwt, is halveren van het nationaal onderwijs budget zeer triest besluit. Slechts 4 % van het bnp voor onderwijs en denken dat je als land in de vaart der volkeren mee telt en mee kan.
  Maar wat verwachtten burgers die voormalige militaire coupplegers en hun handlangers democratisch aan de macht hielpen?
  Les X voor de volgende verkiezingen: (ex)militairen en een bewuste en intelligente bevolking no e go!


  Maak melding

 2. Prioriteit!

  De snoepreizen met de SLM van de president verdienen prioriteit boven het onderwijs in Suriname.
  Een amper geschoolde president zal daarvoor kiezen omdat hij niet begrijpt wat scholing inhoudt.
  Het is duidelijk te merken dat hij de bevolking dom wil houden en zichzelf als een wereldreiziger aan het profileren is. Toch zijn er van die parrasiterende lieden die hem ophemelen en heel slim vinden. Die zijn dus dommer dan de president zelf.

  Onderwijs verdient het om het budget te verdubbelen in plaats van te halveren. Gezien de huidige situatie is halveren van het budget een grote ramp. Regeerders die hun toestemming hebben gegeven voor halveren dienen terug te gaan naar de schoolbanken.
  Wat een ramp!


  Maak melding

 3. Investeren in de jeugd en dus in de toekomst van je land is blijkbaar niet aan deze regering besteed. De prioriteiten liggen bij peperdure mega projecten die niet van de grond komen. Wel 20 miljoen SRD voor dienstreizen. Wordt Suriname ooit wakker of blijft met apatatisch en laat de regering maar aanklooien en geld over de balk smijten>?


  Maak melding

 4. Met dit in het vooruitzicht ziet het nog slechter uit voor de ontwikkeling van land en volk. Men zou denken ( de domme aanhangers) ma hoe dang,is niet erg, want ook baas,lon,salam en andere politici hebben weinig onderwijs genoten. Ze hebben het gemaakt als veldjochies. De ene beraamde met medewerking van het Valkje een coup, de ander deed zijn gewag en bestreed zijn baas, de couper, het was een geweldadige,onrustige,onvredige, armoedige periode in tachtig. Ma KUT, ze hebben het toch weten te maken, dankzij de zeer rijk parasieten die alle belang hebben terug te gaan naar die periode van indocrtinatie aan volk. Met het hoofd van deze regering als voorbeeld verwordt het nog misdadiger,onrustiger,onveiliger,armoedig en onvrediger. MISDAAD LOONT in dit land, zie de slechte vruchten die straks door de keel zullen worden gedrukt van alle oliedomme stommelingen die kozen voor onberechte moordenaars,drugsbonzen en mensenrechten schenders. Vaarwel Suriname, Welkom IN suribabwe. hAHAHAHAHAHAHAHA


  Maak melding

 5. Om de hele dag te hosselen in de omgeving van de centrale markt hoef je geen schoolopleiding te volgen,je moet alleen weten hoe je andere mensen kunt besodemieteren en dat weten de meeste die daar lopen.


  Maak melding

 6. Wat verwacht men anders van een halve analfabeet als leider van het land? Uit alles blijkt dat hij uiterlijk vertoon vele malen belangrijker vind dan het op een hoger plan brengen van de intellectuele vaardigheden van de jeugd.
  1. bij tij en ontij een lijnvliegtuig tegen betaling van duizenden dollars uit de reguliere vaart halen om mooie sier te maken in het Caraibisch gebied. Ik zag gisteren 21 – 12 op het nieuws de Koningin van Engeland gewoon tussen het volk uit de trein stappen, niemand had door dat zij het was. Gewoon in een lijnvlucht stappen is echter beneden de waardigheid van onze omhooggevallen sergeant.
  2. een ministerie van sport en jeugdzaken in het leven roepen om een nog grotere nietsnut te accommoderen, ten koste van het ministerie van onderwijs en dan beweren dat men het beste met onze jeugd voor ogen heeft. Bovendien had men beloofd het aantal ministeries te verminderen, waarom moest er een tweede ministerie voor de jeugd opgezet worden terwijl het ministerie dat bij uitstek voor de jeugd zou moeten werken al te weinig geld beschikbaar heeft?.
  3. Zijn vrouw en zijn privé bonuman/bisschop moeten zo nodig een eigen salaris ontvangen, terwijl ze dat helemaal niet nodig hebben, kon dat geld niet beter besteed worden aan ons onderwijs?
  4. Met groot vertoon zonder paraplu door de regen banjeren op het onafhankelijkheidsplein.
  Het zieligste van dit alles voor Suriname is dat de aanhang van dit sujet er instemmend naar kijkt en vaak in gejuich en applaus uitbarst (zie de verdedigers van het beleid hier op WKN en de reactie op het plein tijdens de regenbui).


  Maak melding

 7. Vind dit echt erg voor Suriname,de jeugd is de toekomst,maar ja, de meesten hebben zelf gekozen voor deze regering, over een paar jaar wordt Bouta zeker niet meer gekozen, en ja, wie zijn billen brandt moet op de laren zitten…..


  Maak melding

 8. Ik vind dit een schandaal. Ik ben bovendien diep geschokt.Overal in de wereld (behalve in landen als Zimbabwe, Haiti e.d.) worden investeringen in onderwijs gezien als het middel om uit armoede en onderontwikkeling te komen, kennelijk alleen in Suriname niet. Wat een domheid. En deze samenleving wil groeien naar een kenniseconomie? Wie houdt wie voor de gek?
  Ik ben er nu van overtuigd dat het met zo’n mentaliteit alleen maar slechter kan gaan. Alleen ongeletterden zien dat niet.


  Maak melding

 9. Zucht zucht zucht!

  BA ANANSI op 6: De Pres kan niet mee op een reguliere lijnvlucht want loopt hij kans bij tussenlanding op een intern. luchthaven aangehouden te worden, en misschien heeft hij wel wat handeltjes die ook vervoerd moeten worden, dan kan hij geen pottenkijkers gebruiken.


  Maak melding

 10. Waar is TTheo, paramanpinto,Milton Fleur, Sempa,a_Zot en de rest van de volgelingen ???
  Is dit Toeval of niet? wie het weet mag het mij vertellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.