Kind moet mensenrechten op school aanleren

7

PARAMARIBO, 8 dec – Kinderen moeten al op school kennis maken met mensenrechten. Dit zegt voorzitter Wilgo Valies van lerarenbond BvL. Mensenrechten moeten vast onderdeel worden van het curriculum. Alleen zo kan het respect voor de andere mens er goed in gebakken worden.

Op jonge leeftijd dit soort rechten bijbrengen, is dan ook een goede investering. “Vakbonden in Suriname en het Caribisch gebied moeten er alles aan doen mensenrechten op te laten nemen in het curriculum”, zegt Valies. De conferentie over onderwijs van Education International krijgt in dit licht een extra dimensie. Lerarenvakbonden van de hele regio zijn in Paramaribo bijeen om precies mensenrechten op de onderwijsagenda te krijgen.

In Suriname schijnt het eindelijk de goede kant uit te gaan. Het kinderrechtenverdrag van de VN is onlangs geratificeerd. Het komt nu op de praktijk aan. “We moeten onze pupillen leren leven met hoge morele standaarden. Die moeten gewoon deel worden van hun leven en samenleven”, aldus Valies. Volgens Edith Elizee van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling schrijft het verdrag onder meer voor dat onderwijs een fundamenteel mensenrecht is. Dat schept verplichtingen.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Geachte heer Valies een en al chapeaux.
  Dat niemand eerder op het idee is gekomen.
  Anders hadden wij situaties als 8 december, moiwanna en al dies meer op een menswaardige en mensvriendelijke manier kunnen pareren.
  Jong geleerd is oud gedaan.

  Simpele dingen als ‘PESTEN’ kunnen uitgroeien tot enorme monsters als schendingen van mensenrechten door slachtoffers die ooit gepest zijn.

  Dit geld ook voor ‘SLAAN’, ‘UITSLUITEN’, en nog vele andere vormen van ‘SCHENDINGEN VAN MENSENRECHTEN’

  Dus een goede voornemen. Wat mij betreft al vanaf morgen tot een verlpicht examenvak maken, waarvoor je minimaal een 6 moet scoren.


  Maak melding

 2. VIRAGO 535

  Mensenrechten moeten het vast onderdeel worden van het cirriculum.

  Education International ,lerarenvakbonden bijeen voor:Mensenrechten
  Kinderrechten
  Jong geleerd is oud gedaan.


  Maak melding

 3. Alweer zo’n kolder, begin alvast de mensenrechten schenders die de macht is gegeven te berechten, want de komende misdaadgolf zal het gevolg zijn van deze keuze door oliedomme stommelingen die onberechte mensenrechtenschenders, beesten van mensen kozen als. Leve onze verlossers en herders. Wee u aanhangers, wee u voor de komende onderdrukking aan uw generatie die u zal verwijten o o o hoe stom en dommer dan dom dat onze oudere en voorouders stemden op de duivels die nu regeren.


  Maak melding

 4. determinist@3, ik heb hier aan niets toetevoegen.Zoals zij zeggen: Bazoekoe ba fenie ba tjarie…..laat ze nú op de blaren zitten !

  “We moeten onze pupillen leren leven met hoge morele standaarden. Die moeten gewoon deel worden van hun leven en samenleven”, aldus Valies. Het is nog steeds zo waar ook óp de wereld: goed voorbeeld doet goed volgen volgen !!!!!

  Wat voor voorbeeld geeft de volwassen mens heden ten dagen in Suriname ????? Is het iets om trots op te zijn ????? Ben zelf bang van niet !

  Groet,ram ram,goeda hafies(Veeeel wijsheid!!!!)


  Maak melding

 5. Liever te laat dan nooit, ik heb hier altijd gezegd dat verandering in positieve zin ook in Suriname zal komen.

  Wisten de jongeren die voor crimineel Bouterse aan mas hebben gestemd wat mensenrechten betekent was hij nu niet aan de macht.
  Laat is het nog niet, deze stommelingen moeten actief worden aangeleerd dat Bouterse vanwege zijn schendingen van mensenrechten president af moet en moet worden berecht.

  Social media en smsjes kunnen hier nuttig werk verrichten.
  Laten we een voorbeeld nemen aan Tunesie, Egypte en Libie.
  Argentinie heeft alle dictators die de mensenrechten hebben geschonden levenslang opgesloten.

  We kunnen dat ook in Suriname want die Argentijnse dictators waren ooit ook presidenten van hun land.

  Wilgo Valies ga door laat de executie van C. Daal niet voor niks zijn geweest.
  Het volk van Suriname moet bewust worden van wat mensenrechten betekent.

  Zonder normen en waarden zullen wij niet verder komen, er zal ook vooruitgang zijn.


  Maak melding

 6. ja maar hoe moet het als de onderwijzer zich niet aan de mensenrechten houdt en een verwend racistisch kreng is of zich zo gedraagt ? mijn moeder was onderwijzeres maar is niet pluis ze is behoorlijk rascistisch en islamofobisch ze is theomanisch ; als zij in haar manie is is ze niet voor rede vatbaar en weigert haar medicijnen te slikken in gezelschap van haar vriendinnetjes tante jannie en willie voelt zij zich sterk bijzonder onrechtvaardige mensen zo wou ze een 4 geven aan 1 van leerlingen terwijl ik zag dat die leerling een 8 verdiende en ze zei weet je waarom ik dat doe (en het was na de coup) KIJK als iedereen eigen rechter gaat spelen dan krijg je ruzie wrok haat enzovoorts hoe is t spreekwoord alweer ? schoenmaker hou je bij je leest (jwwib) inderdaad ze werkt niet meer is al 80 en denkt dat ze dood gaat ze heeft alleen respect voor sigaretten en mensen die haar geven als ze geen sigaretten heeft is een ander mens haar eigen schuld ? of van de mensen die haar verslaagfd hebben gemaakt en zo kan je blijven cirkelen in die viscieuze cirkel want ten eerste we zijn allemaal ingi dus we zijn resistent ervoor en ga zo maar door ; als je moordenaars hun mensenrechten gaat ontkennen dan is de kans dat ze vrijkomen veel groter snap je ! dan hebben ze een case tegen normale mensen dus weet wat je doet !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.