Welles-nietes spel rond vee-import in Suriname

10

PARAMARIBO, 1 dec – De import van vee uit Brazilië lijkt te verzanden in een eindeloze discussie. Voor- en tegenstanders blijven argument aandragen. De zogeheten Agrarische Raad van de VHP ziet Suriname zich nodeloos blootstellen aan gevaren. “Geen vuiltje aan de lucht”, zeggen autoriteiten.

Zowel het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij als van Volksgezondheid ziet de import wel zitten. “De veestapel is aan het uitdunnen, er worden nu veel vrouwtjeskoeien en kalveren geslacht”, zegt minister Hendrik Setrowidjojo. Dat de koeien uit Brazilië komen, mag geen naam hebben. Het gebied waar de beesten vandaan komen, is ziektevrij. Maar volgens de Agrarische Raad VHP is er wel degelijk kans op het uitbreken van ziektes.

“De vraag is wie de beesten gaat keuren en waar ze worden vastgehouden”, zegt dierenarts Soebhas Ganpat. Hoe langer het vee ergens komt te staan, hoe groter de kans op besmetting. Per maand vijfhonderd importeren kan niet anders dan riskant zijn. Ook het slachten zoals het nu geschiedt, voorspelt niet veel goeds. Ingewanden worden gewoon op dumpplaatsen gegooid. Mens en dier lopen gevaar als de importplannen inderdaad worden uitgevoerd.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Citaat: vrouwtjeskoeien …zegt minister Hendrik Setrowidjojo.

  Ik ken geen mannetjeskoeien wel stieren. 😉

  De veearts Soebhas Ganpat heeft groot gelijk. Het exportvee moet vooraf gekeurd zijn en slachtafval moet vakkundig en veilig verwerkt worden. Het huidige beleid lijkt meer gebaseerd op een incident waarbij minister geen steak kon krijgen in zijn restaurant dan zorgvuldig doordacht en deskundig beleid.


  Maak melding

 2. Schaarste!

  Schaarste maakt het leven duur. Vlees wordt duur als er weinig slachtdieren zijn, dus goed voor de veehouders. De prijs opdrijven is dan niet moeilijk.
  Maar is het zo dat nog geen vijfhonderd duizend mensen per maand 500 koeien oppeuzelen? Is dat zo als je de kleuters, zuigelingen en vegetariers aftrek en mensen die geen rund mogen?

  De Gekkekoeienziekte kan uitbreken wanneer vee ongecontroleerd wordt opgestapeld en onverzorgd wordt weggezet. 500 koeien per maand is te veel voor ons eetgrage volk.


  Maak melding

 3. Het is gewoon dat iemand van dichtbij de regering een nyang wil maken.Als er een schaarste heerste,zouden er wel ergens rijen voor de slachterijen te zien zijn.De drogredenen voor het maken van geld over de ruggen van het volk worden steeds doorzichtiger.In ’80 werd er gewoon zoutvlees ingevoerd.

  Cobie.


  Maak melding

 4. @Musk

  500 koeien/mnd, 400000 inw = 1 koe/mnd, 800 inw.
  Een koe is nog geen 800 kg dus dat is minder dan 1 kg / hoofd van de bevolking.

  Conclussie we eten erg weinig rund. 😉


  Maak melding

 5. Kunstmest zou goedkoop worden geimporteerd.
  Problemen met meel.
  Import van Vee.
  De ene probleem is nog niet opgelost of de andere volgt.Gebakken lucht verkopen aan ezels daar is deze criminele regering heel goed in .


  Maak melding

 6. Door vee te importeren uit het buitenland betekenen voor de vee-boeren van VHP (leest; Agrarische Raad )een gevaar voor het bestaan , de continuteit van hun bedrijven en het kwijtraken van hun handels-monopolie .
  Mede hierdoor voorkomt de regering op het markt ; schaarste , prijsopdrijvingen en staan garant voor zowel de kwaliteit als de kwantiteit .
  De Agrarische Raad en de vee-arts (Soebhas Ganpat ) van de VHP dienen enkel het belang van de VHP .
  Nationaal-Volks-Belang is met geen loep te bespeuren !!!

  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , de Nieuwe Weg
  Nek’s no fout !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het Geluk en de Overwinning
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.