Mensenrechtendag: onderling geweld Surinamers

6

PARAMARIBO, 1 dec – Geweld thuis, op school en op straat. Dit is waar mensenrechtenorganisatie Moiwana ’86 de aandacht voor vraagt dit jaar. Mensenrechtendag, op tien december, komt in dit licht te staan. Surinamers beseffen het waarschijnlijk nog te weinig, maar geweld in de samenleving treft mensenrechten. En het wordt almaar erger.

Het gedrag in het verkeer spreekt nog het meest. Er worden wel degelijk mensenrechten geschonden, hoewel niemand daar echt bij stilstaat. “We willen de mensen erop wijzen dat er andere vormen van geweld zijn”, zegt Moiwana-functionaris Renatha Simson. Zo is het overschrijden van de maximumsnelheid in bewoonde buurten wel degelijk geweld. Andere weggebruikers worden ermee geterroriseerd. In het ergste geval vallen er brokken. En slachtoffers.

“Als men doorgaat met het gebruiken van geweld, houden anderen er een trauma aan over. We doen elkaar teveel aan”, aldus Simson. Het verkeersgeweld treft ook het openbaar vervoer. Pas nog reden twee passagiersbussen op elkaar in, omdat de bestuurders aan het stunten waren. Er vielen zes gewonden. Het stuntgedrag is een ware plaag. Bussen die over fietspaden razen om de rest van het verkeer te passeren, is meer regel dan uitzondering. Niemand die er nog bij knippert. Moiwana wacht een superzware taak.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. welke surinamer maakt zich druk om geweld,
  als het maar geen bekende van hun zijn.
  het is:ieder voor zich zelf,god voor ons allen
  ik hou van suriname,maar minder van de bevolking


  Maak melding

 2. Tja Bruno, dan zul je ergens in je eentje in het binnenland moeten gaan zitten en genieten van de omgeving.
  Je kunt een land niet los zien van zijn bevolking.Zoals die is, zo heeft het zijn weerslag op zijn omgeving.
  Agressie tegen elkaar is ook agressie naar de omgeving. Kijk alleen maar naar de goudwinning, houtkap etc. etc. Moord, geweld etc. etc.
  Pas als mensen in harmonie zijn met zichzelf en elkaar, zal dit ook automatisch gericht zijn op het land.
  Nog een lange weg te gaan, maar het is mogelijk, alleen al omdat jij vindt dat dit mogelijk moet zijn.
  Lijkt cliché, maar o zo waar: verbeter de wereld en begin bij jezelf.
  Succes verzekerd!!

  Lon


  Maak melding

 3. Met de keuze voor Bouterse als president hebben de surinamers laten zien dat mensenrechten hun niets kan schelen.Lees sommige reactie hier op dit forum dan schaam je ik mijn echt als Surinamer.


  Maak melding

 4. Sinds 25 februari 1980 is er een geweldgolf in dit land en met de veroorzakers als geliefde gekozen onberechte geweldadige moordenaars ziet de toekomst van dit land nog geweldadiger uit, met dank aan de oliedomme aanhangers en geldzuchtige parasieten. Waarook enkele valse christenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.