Surinamers moeten waken voor nieuwe overheersing

31

PARAMARIBO, 30 nov – De zoveelste viering is nauwelijks achter de rug, of Suriname’s staatkundige onafhankelijkheid is hot issue in het parlement. Ex-president Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) waarschuwt voor een nieuwe vorm van overheersing. Evenals collega Anton Paal (Mega Combinatie/Palu), ducht hij de bewegingen van Chinese migranten.

Maar wat nog meer vrees inboezemt is het vreemdelingenbeleid van de regering. De aanhouding van Chinezen op de Nederlandse luchthaven Schiphol, geeft te denken. De groep was op weg naar Suriname, wat mensensmokkel doet vermoeden. “Ik wil onderstrepen dat we het betoog om onze soevereiniteit te bewaken, steeds aandacht moeten schenken”, zei Venetiaan. Hij verwees naar de situatie in het goudrijke Maripaston-gebied.

“Het is goed na te gaan wie er mijnmaatschappijen en bewakingsbedrijven hebben op Maripaston. We gaan in ons land nog meemaken dat klinkers bepalen wat er gebeurt en dat wij de medeklinkers zijn”, aldus Venetiaan. Hij is er zeker van dat de bedrijven in Chinese handen zijn. Het punt is dat de regering zich in allerlei bochten wringt om Chinezen te accommoderen. Dit in ruil voor projectfinanciering. Paal vindt het migratiebeleid riskant voor het “maatschappelijk evenwicht.”

Bekijk ook:


31 REACTIES

 1. Ach Vene, toen julie fonters verblijfsvergunningen aan de Chinezen verkochten was je niet bang voor overheersing, nu wel? Wie neemt deze man nog serieus?

  Trouwens hoe zat het met die mevr van Justitie de Santokie van mensenhanel had beshuldigd. Had je een onderzoek gelast of nog iets over gezegd in de media.


  Maak melding

 2. Ze komen zeker met een touristen visum het land binnen.

  Door het touristen visum is het niet meer mogelijk om VOORAF te controleren of iemand met legale papier reist. Een groot risico.

  Ik verwacht dan ook minimaal dat in elk geval achteraf een controle plaats vindt op de geldighied van de reisdocumenten en dat openbaar gemaakt wordt in % en aantallen hoeveel touristen visa verstrekt zijn voor valse papieren en hoeveel touristen illegaal in SME zijn gebleven.


  Maak melding

 3. Die chinezen gaan hun knechten wacht maar, straks hebben ze geen moer meer te zeggen in suriname hun god DDB is suriname aan het verkopen voor die chinezen.Die stomme Ezels.


  Maak melding

 4. Overheersing…ha..ha…alweer,oh die chinezen,man schei toch uit,en die brazilianen dan, en de rest…zielig en heel erg triest.Als rechtgeaarde surinamer voel ik de pijn tot in mijn binnenste,maar mijn stomme broeders,hebben ddb en kornuiten gekozen,en su gaat richting afgrond,kijk maar naar het verschrikkelijke beleid,wie is nu corrupt,ambassade india….kanhai,s dochter…ambassade indonesie..vrouw van somo…nou kan wel een reeks van zulke voorbeelden aan halen.Deze chinese invasie,als-ook brazilianen en derden leverd deze criminelen miljoenen op.De genen die zo graag bouterse en die djoeka brunsie zo graag wilden gefeliciteerd.Surinamers houden van dagdromen en fanta morgana,s, met het idee het komt wel goed.Nou ,het spijt me te moeten zeggen,dat overal ter wereld,waar blanken kolonie hadden,na vertrek de zwarten elkaar vermoorden en een grote puinhoop van het landmaakten.God zij met ons suriname….dat kun jevergeten zelf,s god heeft zijn rug toe gekeerd aan suriname.


  Maak melding

 5. Luiste naar in de branding hoe vene panka Bouva en tante jenny een les en het nederlands geven hahahaaha , vreemde buitenlandse elementen in het staatsbestel.


  Maak melding

 6. Suriname gaat nu echt verloren omdat het met huid en haar verpand is aan het buitenland die projecten willen financieren.

  Is dit wat Bouterse het GROOT denken noemt?


  Maak melding

 7. VIRAGO 535

  De hakka-chinezen uit noord china vormen de belangerijkste groep onder de surinaamse chinezen die onder contract vanuit china zijn gehaald tussen 1858 en 1870.

  Echter heeft venetiaan in z’n regeerperiode een chinees pak aangedaan.verkiezing na verkiezing,met de gevolgen voor vandaag.


  Maak melding

 8. Je wordt moedeloos om deze kingkrab aan te horen.

  Wat hij in zijn tijd gedaan heeft of nagelaten te doen om die overheersing te voorkomen mag joost weten.

  Probeer eerst maar om jou tot todoprasoro verworden club weer op spoor te krijgen.


  Maak melding

 9. In de blinde haat jegens zijn medelandgenoten (die vooruitstrevende koelies moesten kapot gemaakt!!) heeft Vene de chinezen binnengehaald. Lul jij dus niet Vene, en lul jij ook niet voormalig gatlikker Sardjoe!!
  Paal is geloofwaardig en heeft alle recht van spreken!!

  De oorspronkelijke overtuiging van haat is nu getransformeerd in zakkenvullerij en corruptie van ministers en ambtenaren door massaal de chinezen binnen te laten.

  O, Godvergeten volk van Su, die al eerder haar eigen vernietiging in gang heeft gezet en over zich heeft afgeroepen en het steeds opnieuw weer doet door steeds te kiezen voor tuig dat hen moet representeren!!

  Uiteindelijk maak je jezelf kapot als je, blind geworden door haat, je eigen broeder wilt venietigen!


  Maak melding

 10. Laatmaarkomen!

  Zijn we weer bang voor die paar Chinezen? We laten zoveel Brazilianen toe, zoveel Haitianen en straks halen we 10.000 Guyanezen
  om huizen te bouwen. En toch zijn we bang voor die paar hard werkende Chinezen?
  Als vooral de Creoolse jongeren even hard willen werken als deze Chinezen dan hoeven we nergens bang voor te zijn.

  Een half miljoen inwoners is niet genoeg om een goed draaiende economie te houden. Een vergroing of verdubbeling van het aantal inwoners waar ook vandaan, kan pas de economie vlot doen draaien. Waar zijn we eigenlijk bang voor? We hebben alles zelf in de hand en bepalen wat er mag en kan. Vrees voor het onbekende is onterecht.

  In de 50tiger jaren heeft Nederland en ook Duitsland bij honderdduizenden Turken en Marokkanen als gastarbeiders toegelaten en zie hoe de economie werd vlot getrokken. In Suriname willen we ook een vlotte economie om rijk te zijn maar we zijn bang om te worden overreden door onzichtbare voertuigen.

  We lopen achter, we blijven achter en we gaan zo harder achteruit als er geen verandering in ons denken komt.


  Maak melding

 11. De invasie van de Chinezen begon ruim voor Bouta aan de macht was,maw zijn die sukkels van Front schuldig.Edoch, de Chinezen zijn een zegen voor de vooruitgang van Suriname,zij zijn het die hard werken en niemand tot last zijn,de anti-Chinezen die hier reageren wonen in nederland als ik het goed heb,dus ze moeten weten dat de Chinezen geen profiteurs zijn,ze schamen zich dood om hun handjes hier open te houden bij de sociale-dienst,daarom staan ze in hoog aanzien bij de Nederlanders en de Ned.regering.Voor mijn part wordt Suriname overbevolkt door Chinezen.


  Maak melding

 12. Waar haalt die aspirant-autocourreur het vandaan om met ongegronde aantijging , weggestemde malloot .
  De onafhankelijkheidsdag , d.d 25-11-1975 , is de geboortedag van onze Republiek Suriname , was en is een startsein voor het waken en verdedigen tegen nieuwe buitenlandse
  /vreemde overheersing .
  De NPS van wijlen J.Pengel en H.Arron was daar zelf van de partij en zichbaar aanwezig!
  Anno 2011 komt de NPS van Ro met een waarschuwing die zgn. betrekking heeft tot waakzaamheid voor nieuwe buitenlandse overheersing in de Republiek Suriname.
  Ro snapte de NPS toendertijd niet, heden nog steeds niet en het nu veels is te laat .
  Nu pas is mijn persoon er achter gekomen , waardoor en hoe het zover is gekomen dat Ro deals heeft gesloten met verhoudingen van 5% voor de Republiek Suriname tegenover 95% voor de multi-nationaals .
  Natuurlijk hou je daar schone handen van over !!!
  Wat Ro niet snapt ,is dat de N van de NPS voor Nationaal staat en niet voor Nederland .
  En heden komt hij met de alarmistische voorspelling betreffende buitenlandse overheersing .
  Ironisch en heel genant !!!

  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , De Nieuwe Weg

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 13. Topcrimineel Desi Bouterse doet er alles aan om aan de macht te blijven om zo bestraffing van zijn misdaden te ontlopen.
  Ik zou het toejuichen als deze criminele moordenaar naar Den Haag wordt verbannen.

  Wat meneer de topcrimineel ook zal doen zijn straf krijgt hij het is maar een kwestie van tijd.

  Ik heb altijd betoogd dat Suriname beteraf is met topcrimineel Bouterse en zijn mafia bende.


  Maak melding

 14. Mijn droom is dat de Chinezen Suriname gaan overnemen. Niet alleen economisch, politiek en militaire overname is gewenst. Dit is goed voor de Surinaamse samenleving, want van de Chinezen kan men veel leren.

  Groetje van een Hindoestaan in Nederland.


  Maak melding

 15. De grootste instroom van chinezen is begonnen toen Henk herrenberg ambassadeur was in China, dus komen jullie mij geen leugens vertellen.Wie heeft het over import van arbeiders??
  Waarom moest Herrenberg vluchten uit china?


  Maak melding

 16. Nr.10 “Waar haalt die aspirant-autocourreur het vandaan om met ongegronde aantijging , weggestemde malloot ” , had het volgende moeten zijn :” Waar haalt die aspirant-autocoureur het vandaan om met een ongegronde
  aantijging te komen , zielige weggestemde malloot ” !!!
  1001 x sorry .

  Zijn de SurNed (sribi-leek en consorten)ervan
  bewust dat :
  -Er meer chinezen , zowel legaal als illegaal , in Olland vertoeven dan in SU ?
  -En dat er meer chinese winkels en bedrijven zijn dan in Republiek Suriname ?
  -Dat er ook cultureel-en handelsbetrekkingen zijn tussen Volks-Republiek China en de Koninkrijk Der Nederlanden(Bigi money boi)?
  -Dat Europese-fonds op een kapitaal-injectie van China zit te hopen/wachten ?
  Waar is Ro eigenlijk mee bezig ???
  Oh , ziet Ro spoken ???
  Nee Ro het is geen spook maar enkel jouw spiegelbeeld !!!
  Hebben wij het hier over MAO TSE TOENG’S Volks-Republiek China of bestaat er een ander China ?
  Ro ,aub treed af ,voor de NPS is dat de enige remedie en voor de Republiek Suriname een totale bevrijding !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan Sa Wini !!!


  Maak melding

 17. Afu Sensie, je zou iedereen een groot plezier doen, als je zaken goed zou weer geven.

  Als je de zaken/politiek de laatste 30 jaren goed gevolgd hebt en de feiten goed op een rij hebt, dan moet je nog weten dat Henk Herrenberg(jaren ambassadeur geweest in China) de chinesen aangemoedigd heeft om richting Suriname te vertrekken.

  Tot de dag van vandaag vraag ik mij af; wat is Herrenberg zelf beter van geworden ?

  Afu,je zou goed er aan doen, om de dingen verder en beter uit te zoeken ! Herrenberg leeft nog. Je kunt hem zelf vragen. Heeft hij dit, in het belang van Suriname gedaan ? Persoonlijk heb ik mijn twijfels.Je begrijpt Afu, dit had allang uitgezocht moeten worden.

  Groet,ram ram,goeda hafies(Veel wijsheid)


  Maak melding

 18. Mede Sranangmangs…wat is met ons aan de hand??
  Uit de meeste reacties proef ik een haat tegen de chinezen.Wat is er over van ons solidariteit en saamhorigheidsgevoel.Daar staan we om bekend of niet dan?
  Mensen…laat de haat niet verder terrein winnen.Probeer mee te werken met deze hardwerkende Chinese mensen.We kunnen als sranangmangs veel van deze mensen leren.En omgekeerd kunnen ze ook veel van ons leren.
  Mie e bigie oenoe…Haat is van de duivel en vrede en vooruitgang is van masra Gado.
  Zo is Amerika(USA) ook groot geworden.
  Groot geworden door emigranten die hard hebben gewerkt.
  Ik loop heel veel in de stad Paramaribo.
  En telkens weer geniet ik zo van de bakras,de javanen,de afro-surinamers,de hindostanen,de indianen en de Chinezen !!
  Nergens in de wereld is dit te zien!!
  Per slot van rekening nog even het volgende:
  Met de term “uitkijken voor overheersing”probeert ex president Venetiaan de Surinamers uit te dagen om nog meer hun best te doen.In elk geval beter dan de Chinezen.
  Vanuit mijn optiek is de komst van de Chinezen positief.Ze zorgen in elk geval voor handel en levendigheid.
  Kom op kondremangs.Stop met haten.Bouw het land op tezamen met de nieuwe Chinese medelanders.


  Maak melding

 19. Afbrekende opbouw!

  In Suriname doen we aan afbrekende opbou, beter bekend als het Krabbenmentaliteit. Als even de zon gaat schijnen op een gebied, doen we ons uiterste best om er een schaduw deken over heen te trekken.

  We kunnen met open ogen zien wat de Chinezen allemaal bewerkstelligen in Suriname. Grote supermarktketens, kilometerslange asfaltweg aanleggen, economische groei door handel en hard werken, bezoek aan gokhuizen en hoerenhuizen om het geld te laten rollen.
  Ook dat is economie.

  Maar neen, we zitten als oude Creolen voor ons hutje van Oom Tom de katoen van onze buren weg te drukken. Schande!
  God heeft ons Suriname met al haar rijkdommen geschonken en we kunnen er geen moer van maken. Maar afbreken wat een ander opbouwt daar zijn we kampioen in. Nergens ter wereld brengen Creolen een land vooruit. Ik ben er zelf een dus weet ik waar ik het over heb. Ooit moet iemand het durven zeggen

  Laat de Chinezen maar komen, bij honderden duizenden. Suriname wordt er beter van en de Surinaamse Creool ook. Hij moet alleen zijn jaloerse blik vervangen door zelf hard te werken en minder te feesten dan kan ook hij profiteren.


  Maak melding

 20. Naar mijn inziens heeft een kritische geluid niets met haat te maken, en om Amerika met Suriname te vergelijken is naar mijn mening net appels met peren vergelijken.
  Het is trend onder bepaalde groepen Surinamers om met hun vingers te wijzen naar andere gebeuren om hun kromme redenering recht te praten.
  Als het gaat om de aantal chinezen op kleine bevolking als dat van suriname komen ze met Amerika.
  Als het gaat om de massaslachting te moiwana komen ze met indonesie de slavernij.
  Als het gaat om 8 dec 1982 komen ze met Afghanistan,irak en libie.Probeer de discussie feitelijk te voeren en besmeurd het niet met onzin .


  Maak melding

 21. Surinamers zijn volgens bepaalde reakties te lezen de enigen die hun land mogen verlaten om hun heil ergens anders te zoeken,lees profiteren,want met de toestroom van Surinamers in de jaren 70 hier naar toe werd Nederland geen sikkepit beter van ze, ze werden van meet af aan bediend met gedegen opvang en daarna huisje boompje beestje allemaal bekostigd door de Ned.staat.Men kan dat absoluut niet van een Chinees beweren,die gaat naar een ander land om door keihard te werken een prachtige toekomst te hebben.Wat zijn sommige Surinamers stink jaloers op zulke migranten zeg,zelfs verrekken ze het om terug te gaan naar Suriname om hun land öp te bouwen”,,want van hard werken hebben ze geen weet,ze willen alles op een zilveerenschaal hebben.Dus kop houden jullie die op de Chinezen zitten te vitten.


  Maak melding

 22. R.Lalbhadoer je denkvermogen laat het niet toe je met dit soort discussies bezig te houden, je hebt totaal geen idee waarover je het hebt.

  De grootste influx van Chinezen heeft plaatsgevonden de afgelopen 10 jaar tijdens front. Wie was daar verantwoordelijk voor, Herrenberg zeker.

  Volgens dezelfde vene in 2006 zouden we blij moeten zijn met al die chinezen, zo blij dat ze in China al hun rijbewijs en verblijfsvergunning kregen.

  Deze vene dacht electoraal te kunnen scoren door massaal de Chinezen binnen te halen.

  Maar ik weet het, jou soort wil dit soort zaken niet horen, het is Herrenberg toch en als het geen Herrenberg is dan is het Bouterse.

  Nogmaals, waarom heeft vene niet een keer gereageerd op de aantijging van een hoge ambtenaar wbt mensensmokkel en verkoop van verblijfsvergunning.

  Let wel deze hoge ambtenaar was geen NDP’er, ze was van de SPA.

  Boi go sribi yere, ie denkie mi de nanga deng dong dong sani fu unu dyaso.


  Maak melding

 23. no 27.
  De chinezen werden gepakt omdat ze met paspoorten reisden die recentelijk uitgegeven zijn.Maar tegenwoordig geeft Sur haar burgers Caricom paspoorten.Dus dengman hakka.Misschien weet jij hoe ze aan de reis documenten zijn gekomen in China?

  No 26.
  De chinezen komen hier om een handel zaak op te zetten met allerlei inferieure goederen.Een supermarkt openen kunnen de meesten van ons.Wat wij nodig hebben,zijn mensen die durven hun handen vuil te maken zo als de Haitianen.Mensen die durven rijst velden aan te leggen.Die kleine industrieen oprichten.Die soort mensen heeft Sur.nodig.

  Cobie.


  Maak melding

 24. Afu Sensie @ 27,als het zo is,zoals je hier schrijft. Waarom laat jouw “Superregering “nóg steeds Chinesen toe !? Waarom pikken jullie Surinames dit nog van jullie “Superregering” ? Waarom steken jullie géén stokje er voor ! Waarom gaan jullie niet massaal de straat op, om hier een halt te roepen ??????? Afu je hebt alleen máár een grote mond( bla bla….) !

  Is dit toch goed voor Suriname dat de bevolking gaat groeien………

  Groet,ram ram,goeda hafies(Veel wijsheid)


  Maak melding

 25. De forum-reageerders nr.24 en 26…dank je wel.
  Deze mensen weten precies wat ik bedoel !!

  Laat de Chinezen…de nieuwe Surinaamse medelanders maar komen.

  Ps.Jaloezie kan overslaan naar Haat.
  Kijk uit mensen….


  Maak melding

 26. R.Lalbhadoer op 9, heb je nog steeds niet door dat je hypocriet bent tot op het bot. Net zo hypocriet als Vene die nu gaat huilen over overheersing terwijl hij de veroorzaker van is.

  De Surinamers moeten nu de straat op gaan noh, en waarom niet tijdens front toen de Chinezen massaal Suriname binnen kwamen. Waarom dacht vene niet aan vreemde overheersing toen hij de Chinezen massaal toe liet.

  Surinamers hebben over het algemeen geen moeite met de Chinezen, dat is iets voor jullie die niet in het land wonen.

  Neem de creoolse Musk maar eens, die zit op zijn hoge droge koude kloten in Nederland van de Nederlandse uitkering te genieten, maar intussen vind hij wel dat creolen nergens een land kunnen vooruitbrengen. Vraag maar aan hem wat zijn aandeel is in Surinaams gebeuren.

  Cobie je denkt dat de leugens die je in je hoofd heb geprent ooit waarheid zullen worden. De Chinezen die zijn aangehouden zijn met vervalste papieren aangehouden, yu coebie yu.

  Als het paspoorten waren die recent waren uitgegeven zouden ze nooit worden aangehouden, want dat zou niet opvallen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.