vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSociaal deel Surinaamse energieprojecten vergeten

Sociaal deel Surinaamse energieprojecten vergeten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 nov – Het menselijk aspect van energieprojecten wordt compleet over het hoofd gezien. Dit stellen parlementariër Ronnie Brunswijk en Ronnie Asabina. De geschiedenis dreigt zich te herhalen, alsof Suriname het maar niet leert. In het binnenland staan twee grote projecten op stapel, die omwoners benauwen.

Het gaat om energieprojecten in de rivieren Tapanahony en Marowijne. Er zal land onder water worden gezet of rivierwater worden omgeleid. “Het gezegde is onbekend maakt onbemind. Maar in dit geval is het wel bekend, maar onbemind”, zei Asabina (BEP) in het parlement. De ervaringen met het stuwmeer in Brokopondo staan gegrift in het geheugen. Gemeenschappen zijn toen gedwongen te verhuizen. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar.

Leefpatronen zijn ontwricht en beloftes voor compensatie zijn nooit nagekomen. “De mensen maken zich grote zorgen. Vooral omdat de regering ze niet telt”, zegt Brunswijk (A Combinatie/Abop). De vrees is ook dat door het omleiden van water, bepaalde gebieden gebrek zullen leiden. Bovendien betreft het goudrijke gebieden, waar menigeen nog een bestaan kan opbouwen. De projecten moeten vooral de mijnindustrie bedienen. Onderzoek naar milieu- en sociale effecten moet nog beginnen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES