Nabestaanden Moiwana hameren op strafproces

15

PARAMARIBO, 30 nov –De daders van de massaslachting in het dorp Moiwana, in 1986, moeten alsnog vervolgd worden. Dit stelt André Ajentoena, woordvoerder van de nabestaanden. Uiteraard is er vreugde over de compensatie die de staat verstrekt. Het materiële deel van het internationaal vonnis wordt redelijk uitgevoerd.

Er zijn huizen overgedragen in het kapot geschoten dorp in Marowijne. “Maar dat neemt niet weg dat we een ultimatum stellen voor de strafrechtelijke vervolging”, zegt Ajentoena. Er wordt tot hooguit februari 2012 gewacht. Ook het strafdeel van het vonnis moet worden uitgevoerd. Tot nog toe is daar niets van terecht gekomen. De gewelddadige dood van negen en dertig burgers wordt het leger toegeschreven.

Het gaat dan merendeels om vrouwen, kinderen en bejaarden. Die werden totaal overrompeld. De militairen waren op zoek naar rebellen van het Jungle Commando. In die periode stond het leger onder leiding van Desi Bouterse, de huidige president van Suriname. De nabestaanden hebben intussen een brief gestuurd aan de regering waarin om complete uitvoering van het vonnis wordt gevraagd. Volgens Ajentoena is het anders terug naar het Inter-Amerikaans Hoof voor Mensenrechten.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Gbagbo!

  De ex-president van Ivoorkust is in den Haag.
  Hij wordt berecht voor zijn gruwelijke daden die hij misschien niet zelf heeft gepleegd maar wel verantwoordelijke is.
  In Suriname houden we zo iemand aan de macht en maken hem tot onstervelijke verlosser.
  Zolang het recht niet zijn beloop heeft gehad en de juiste mensen zijn gestraft, zal Suriname geen rust of vooruitgang kennen.


  Maak melding

 2. Volgens de conventies van Geneve dienen vrouwen, jongeren, ouderen, kinderen en hulpbehoevenden te worden ontzien tijdens een serieuse battle.

  Behalve dan als die zich ontpoppen als geduchte combattantan.

  De bonusvraag is natuurlijk uit welke richting het eertste schot kwam en wat daar het gevolg van was.


  Maak melding

 3. Veni was te slap om dit proces te beginnen.
  DDB is zwaar medeplichtig/verantwoordelijk en heeft het veel te druk met het frustreren van het andere proces dat tegen hem loopt.


  Maak melding

 4. Het Surinaamse volk moet en mag deze massa-slachting nooit vergeten.Kinderen,zwangere vrouwen, oudjes etc werden zomaar vermoord.
  De moordenaars en hun opdrachtgevers moeten zwaar gestraft worden.Dit is niet te vergeten en te vergeven.De moordenaars en hun bazen lopen vrij rond en zijn allen multi-miljonairs geworden.


  Maak melding

 5. Dit had allang achter de rug kunnen zijn, maar vanwege duister enge belangen zowel bij de toenmalige coalitie en oppostie is dit nu verworden een spottenij der wetverachters. Wie denken dat de nu heersende onberechte moordenaars en co rust,vrede en voorspoed zullen brengen zullen het zevenmaal erger meemaken dan degenen die deze moordenaars als leiders niet verdienen. In een visoen zag ik vele zeer jonge afrikaanse afstammelingen als een groet horde in de binnenstad. Velen met korte broeken en slippers. Vele bedrijven en scholen leken dicht. Steeds probeerden deze jongeren frustrernd de schoolpoorten te openen, wat niet lukte. Er was een intense spanning, alsof elk momnet de bom kon losbarsten. het zal er ook donkerduister uit als in de vooravond. Spot niet dit is geen joke maar een voorteken voor de komende gebeurtenissen die dit land en volk wederom terugbrengen naar de jaren tachtig.


  Maak melding

 6. De simpele uitleg is de volgende:
  Jungle-mannen, die de vrouwen, moeders, dochters, tantes en nichten van de indiaanse broeders baldadig hadden verkracht hadden zich te Moiwana samengetrokken.

  De tingi fowru dook vanaf een hoogte van 100 meters de Cotticarivier in en verdronk!

  Gelooft u maar dat het Moiwana verhaal genuanceerder is dan sommige jokers hier en daar willen doen geloven.

  Wij zijn toch niet allen DOM!


  Maak melding

 7. WAAR STAAN BRUNSWIJK EN SOMOHARDJO NU ???

  UIT DE WEST:
  Moiwana-wonden te diep om vergeten te worden 29-11-2011

  Het is vandaag precies 25 jaren geleden, dat een commandogroep van het Nationaal Leger (NL) de Ndyuka nederzetting Moiwana aan de Oost-Westverbinding in Marowijne verwoestte en zo’n vijftig inwoners de dood injoeg. De meeste slachtoffers waren kinderen, bejaarden en vrouwen, onder wie enkele zwangeren.
  Handgranaten rolden hutjes binnen, knallen, vuur, rennende gillende vrouwen, die naar hun kinderen grepen te midden van kogels, die de dorpelingen om de oren vlogen, … allemaal dingen, die Surinamers tot dan toe alleen kenden uit films zoals over de oorlog in Cambodja. Het bloedbad vond plaats in het heetst van de strijd tussen de rebellenbeweging Jungle Commando en het NL. Volgens dorpelingen, die veelal de lokale rebellenleider Ronnie Brunswijk steunden, was het een zuiveringsactie vanuit het leger, maar de officiële lezing van het leger luidt nog steeds, dat de burgerdoden vielen tijdens een treffen tussen het regeringsleger en vijandelijke troepen. Het drama sloeg diepe wonden bij de Marrons in het bijzonder, maar ook in Suriname in het algemeen. De massamoord geeft aanleiding tot een massale vlucht van dorpelingen uit Oost-Suriname naar Paramaribo en Frans-Guyana.


  Maak melding

 8. @ die koe beest op nummer 2
  Niet voor niets heeft het Inter- Amerikaans Hof voor de mensenrechten suriname veroordeeld inzake de massamoord.


  Maak melding

 9. Wikishit,
  Jij hebt het van horen zeggen. Toentertijd heb ik in de rechtmatige uitoefening van mijn ambt troepen aangestuurd, wie kan het beter weten?

  Wat deden vrouwen met handgranaten en twaalfjarige jochies met FAL-geweren?


  Maak melding

 10. 2 jarige Juan sergio geexecuteerd door militairen onder leiden van desi Bouterse.
  Dames en heren zoek dit op YuoTube dan krijg je kippenvel.
  Paramanpinto dat jij dommer ben dan ezels en varkens bij elkaar weet ik als jaren,met jou toenterdetijd, Die moordenaars en criminele die jij destijds vertegenwoordigde waren illegale criminele landverraders die met behulp van het buitenland de macht met wapens hebben gegrepen in suriname, Het zijn Laffe honden met jou erbij.De antwoord op de vraag waarom zoveel landgenoten uit het binnenland de criminele pad opgegaan licht in moiwana .
  Iemand die trots is op het doden van weerloze kinderen, zwangere vrouwen en oude mannen is naar mijn mening geestelijk ziek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.