Nieuwe uitbraak van dengue in Suriname dreigt

2

PARAMARIBO, 26 nov – Een nieuwe uitbraak van dengue of knokkelkoorts hangt in de lucht. Dit zegt Wim Bakker, topfunctionaris op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Het aantal aanvragen voor testen bij het centraal laboratorium is toegenomen. Ook zijn er meer aanmeldingen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en poliklinieken.

In de eerste helft van dit jaar waren er nog maar dertien gevallen geregistreerd. In de tweede helft zijn het er al ruim vijftig. Er is dus alle reden voor alertheid. “Er zijn intussen beleidsmaatregels genomen die het aantal incidenten moet helpen terugbrengen”, zegt Bakker tegenover de Ware Tijd. Broedhaarden van de Aedes Aegypti of denguemug krijgen meer aandacht. Het ongecontroleerd dumpen van vuil biedt de mug namelijk kans eieren te leggen.

Daar is stilstaand water voor nodig, wat veel te vinden is op illegale dumpplaatsen. “Burgers hebben zelf ook een verantwoordelijkheid om een epidemie tegen te gaan”, aldus Bakker. Om mensen een handje te helpen wordt wetgeving op milieuverontreiniging aangescherpt. Ook komt er een speciale plek voor grof vuil, zoals oude ijskasten en ander witgoed. In Suriname komt het type twee van dengue voor. Maar het levensgevaarlijke type vier rukt regionaal op.

Bekijk ook:


2 REACTIES

  1. Dat alle typen welig gaan tieren in Sur.is maar een kwestie van tijd.Het leven op een belt gaat eens,heel binnenkort, de rekening presenteren.In het verleden heeft de ziekte van Weil en de Dengue al enkele slachtoffers ge-eist.Tijdens de regentijd zijn deze sluipmoordenaars heel actief.En het alom slingerende vuil,verschaft het een goede voedings bodem.Vooral kinderen lopen groot risico geveld te worden door één van deze ziekten.

    Cobie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.