Proces landrechten Suriname gaat langer duren

6

PARAMARIBO, 14 nov – Het proces rond toekenning van landrechten gaat nog langer duren. Dit zegt presidentieel adviseur Jennifer van Dijk-Silos. Het aanvankelijk uitgezette traject naar een redelijk begin, is in één klap weg. Uitgerekend was dat tegen 2013 tenminste een goede opstap mogelijk zou zijn. “Nu weet ik niet wanneer het zal gebeuren.”

Door het abrupt beëindigen van de landrechtenconferentie is niet alleen het overleg afgebroken. Ook de communicatielijnen tussen overheid en de Inheemsen en Marrons liep averij op. “We zijn nu aan het evalueren. Ik denk dat we volgend jaar pas weer doorgaan”, zei Van Dijk-Silos in Welingelichte Kringen. Dan kunnen misschien weer de eerste voorzichtige stappen gezet. Als de conferentie één werkelijkheid naar buiten bracht, is het wel het gebrek aan eenduidigheid.

Het gaat dan niet alleen om de verschillen in inzicht tussen de twee partijen. Er is ook nog de grote samenleving. Het maakt het streven naar gelijkgerichtheid alleen maar moeilijker. “Het gaat niet alleen om het bewustzijn van de doelgroepen, maar van de hele bevolking. Misschien duurt dat een jaar. En dan moet je wetgeving maken. Die moet je aan meerdere mensen voorleggen, want nu gaat de wetgeving voor de hele samenleving gelden”, aldus Van Dijk-Silos.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Obdertussen zullen er vele concessies worden uitgegeven aan ndpgelieerde parasieten. De binnenlandbewoners zijn nu verder van huis dan tijdens Frontperiode. Waar dit allemaal naar toe zal leiden is back to the eigthies, maar zevenmaal erger. Ze hebben geloofd en gekozen, onberechte moordenaars die hun beloften sinds jaren tachtig nooit hebben weten waar te maken voor land en volk. Integendeel hebben ze nu rijkdom,macht en een prive leger.


  Maak melding

 2. Gewoon de kaders vooraf duidelijk vaststellen, Suriname gaat niet zaken die tegen de grondwet zijn bespreken.

  Alles zal binnen de huidige grondwet moeten gebeuren, dat de inheemsen en Marrons bepaalde rechten ontberen is iedereen duidelijk, maar ze moeten realistisch zijn en geen eisen gaan stellen die NOOIT ingewilligd kunnen worden.

  Gooi die Lewis van VIDS en al die buitenlandse adviseurs alvast eruit zou ik zeggen.


  Maak melding

 3. de reaktie van determist is zeer beledigend en provocatief de wet tegen de staat .waarom word het toegelaten ? alle bewoners van suriname moeten de wet respekteren.alle marrons hebben het recht naar de stad te migreren….


  Maak melding

 4. remero,
  Laat die criminele president van jullie een goede voorbeeld geven dan praten we verder over het respecteren van de wet.
  iedere verdachte van moord moet voor de rechter verschijnen, en helemaal wanneer de je tot president bent gekozen door een stelletje domme schapenkoppen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.