Guyanese politie illegaal op Surinaamse bodem

16

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 9 nov – Guyanese politieagenten hebben zich illegaal begeven op Surinaams grondgebied. Dit zegt de politiecommandant van Nickerie, Stanley Benschop. De schending vond plaats tijdens de achtervolging van drugsverdachten. Die gingen op gegeven moment de Corantijrivier op.

Kennelijk werd de vervolging zonder enig aarzelen voortgezet. De rivier op dus en dat levert een schending op van andermans grondgebied. De Corantijn is namelijk over de volle breedte Surinaams territoir. De grens tussen beide landen wordt is de linkeroever, aan Guyanese zijde dus. “We hebben informatie binnengehad dat een drugseenheid van de Guyanese politie een actie heeft uitgevoerd op de Corantijn, waarbij een speedboot is achtervolgd”, zegt Benschop tegenover Radio 10.

De actie leidde tot de aanhouding van vier personen van vermoedelijk Venezolaanse afkomst. Ook is een hoeveelheid drugs in beslag genomen. De arrestanten zijn afgevoerd naar Springlands, in Guyana. Het is nog niet duidelijk of en hoe Paramaribo zal reageren. “We hebben de autoriteiten op de hoogte gesteld en we hebben rapportage gehad van wat we moeten doen”, aldus Benschop. In Nickerie is een legereenheid gestationeerd. Er wordt wel eens opgetreden tegen Guyanese burgers die zich op de rivier wagen. Hasst net zo vaak is er protest vanaf de overzijde.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. “Guyanese politieagenten hebben zich illegaal begeven op Surinaams grondgebied”

  Grensoverschrijdende aktiviteiten van politieagenten van beide landen moet kunnen als het gaat om het bestrijden van misdaad.
  Duidelijke afspraken hierover moeten onderling worden gemaakt. Dit moet in een overeenkomst worden vastgelegd en bekrachtigd door beide overheden. Als het volgens de gemaakte afspraken wordt uitgevoerd zou het het problemen moeten opleveren.

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

 2. wat wil de Surinaamse politie hiermee aangeven?
  Ja dat Suriname een soeverein lansd is ok ze hebben gelijk.
  Ik zou heel blij zijn als mijn buurman mijn terrein betreed om crminelen op te pakken.
  Ik stel voor om afspraken hierover te maken zoals de Schengen landen dat hebben gedaan. Achtervolgen totdat de achtervolging wordt overgenomen en overdragen aan de politie.
  In Nickerie hebben ze niet eens boten en voertuigen om criminelen te achtervolgen. Hoe en wat wil benschop dit dan aanpakken / uitvoeren?
  Hoevaak en hoeveel is er aan drugs gesmokkeld vanuit Guyana zonder dat de manschappen van Benschop dit hebben kunnen achterhalen laatstaan een halt toeroepen?


  Maak melding

 3. Wat is dan feitelijk het probleem?
  Willen wij die alles en iedereen vernietigende drugs bestrijden of niet?

  Wat moesten die Guyanese-agenten dan doen?

  Ik zie het al voor me. In the heat van die achtervolging keihard op de rem gaan staan en bellen naar de Surinaamse autoriteiten, die zich op dat moment wellicht in diepe rust bevinden, terwijl die criminelen hun weg vervolgen?

  Intussen is de vogel gevlogen!

  Hebben we echt niks zinnigers te vermelden???


  Maak melding

 4. Wat doen wij Surinamers als wij simultaan op vier fronten worden aangevallen? Letterlijk geen ene M.

  Vene de wreker/hater heeft de Surinaamse strijdkrachten volkomen uitgehold! Niets zinnigs vliegt, vaart of rijdt.


  Maak melding

 5. So What!! er zijn nog belangerijke dingen te doen!!! Moest dit in picture komen??

  In Suriname gebeuren nog ergere dingen door de in gezetenen zelf!! Pak die maar eerst op!! Los eerst je eigen problemen op!!


  Maak melding

 6. Goede actie. Suriname moet afspraken makewn met hun buurlanden om de criminaliteit de kop in te drukken. Suriname en Guyana ga in gesprek met mekaar en werk samen om uw leef omgeving en dat van het continent beter te maken.


  Maak melding

 7. ook hiervoor een politieke rel veroorzaken,oh oh oh ohhh

  geen wonder dat onze lievertjes van Albina/Nickerie een veilig heenkomen zoeken aan de overkant van de rivier!

  gewoon opjagen en in gevang nemen, of het nou in de horizontale of verticale houding is!

  opgeruimd is o zo netjes!!!


  Maak melding

 8. De drugsbonzen konden niets anders doen dan het wordend drugsparadijs invluchten, waar bij verstek veroordeelde drugsbonzen de scepter zwaaien, dankzij de oliedomme aanhangers. Hahahahaha


  Maak melding

 9. Een Braziliaans vliegtuig dringt illegaal ons luchtruim binnen, het landt op Zorg en Hoop, de bemanning vertelt dat ze op weg waren naar een goudveld in het Binnenland maar dat ze verdwaald zijn, de politie zelf vermoedt dat ze drugs smokkelden. De politie houdt ze aan, maar ze mogen van het O.M na bijgetankt te hebben zonder meer binnen 24 uur vertrekken. Daar moet de politie zich druk over maken, maar we horen er niets meer van. Als de Guyanese politie criminelen achtervolgt tot op ons grondgebied, dan mag dat officieel niet, maar daar kan ik nog begrip voor opbrengen, voor het laten gaan zonder goed onderzoek van de Brazilianen totaal niet.


  Maak melding

 10. Aan de Franse kant is dit ook al beter geregeld dus waarom niet ook hier en in afwachting gewoon gedogen dat criminelen tot op zeg 10 km op SME grondgebied vervolgen mits de SME politie betrokken wordt/is.


  Maak melding

 11. Als Bouterse en Jagdew zo goed bevriend zijn dat Bouterse hem bij tij en ontij heel vriendelijk laat meeliften in zijn ‘Broko Prenasie Air Force One’ tijdens regionale uitstapjes, dan hoeft de Surinaamse politie toch niet zo moeilijk te doen als de Guyanese politie een voor de criminelen onvriendelijk uitstapje maakt op onze Corantijn.


  Maak melding

 12. Vreemd dat en geen circus word gegeven in ocer,circus leider is nu Megabendeleider geworden. Bosje is stil die nep nationalisten zijn nu heeeeeel sillll.


  Maak melding

 13. Waarom verklaart de staat de motorboot met 2 motoren die in de vijver voor de politiebureau in Nw Nickerie staat niet verbeurt? Dan kan de politie de boeven self gaan pakken op de Corantijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.