SP wil onderzoek naar dekolonisatie Suriname

11

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de Nederlandse betrokkenheid bij de dekolonisatie van Suriname. Dat zei Tweede Kamerlid Harry van Bommel van die oppositiepartij dinsdag naar aanleiding van een brief van het kabinet over plannen in 1986 om militair in te grijpen in Suriname.

Veel problemen in de relatie tussen Nederland en Suriname en in Suriname zelf zijn volgens hem te herleiden tot de „mislukte dekolonisatie van Suriname.” De Nederlandse verantwoordelijkheid daarbij is nooit opgehelderd, aldus Van Bommel.

Hij zal daarom volgende week tijdens een overleg met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over Suriname pleiten voor een parlementair onderzoek. Ook zal hij inzage eisen in de nog geheime documenten waaruit blijkt dat Nederland in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen had voor een militaire inval in Suriname. Het kabinet weigert die stukken tot nu toe openbaar te maken.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Weer zo’n grappenmaker, die de ziel van pak weg zo’n 500.000 Surinamers voor de gek wil houdenl.

  Wat wil je met de outcome?

  Geen ene sikkepit!!!


  Maak melding

 2. Shivan
  Onderzoek naar dekolonisatie Suriname over plannen in 1986 om militair in te grijpen in Suriname.
  en waarom weigert het kabi die stukken tot hed openbaar te maken.

  Wat heeft de Nederlandse kabinet te verbergen of te wel te verzwijgen.

  Harry van Bommel van SP zegt terecht dat er een onderzoek moet komen.
  Maar dat zijn de verlangens van de Surinamers ook.
  want als je A zegt ,zegt dan ook B.
  Ondervoorzitter van VHP wil laatste ook ontkennen of tegen spreken.
  Is men bang dat de hoofdrol spelers van toenmallige Nederlandse kabinet gezicht verlies zullen leiden,of zullen ze als verraders gezien worden.
  Kabinet wees een keer eerlijk ten op zichte van de Surinamers op de gehele wereld,met name ook in Suriname.

  Shivan
  hetuurvandewaarheid


  Maak melding

 3. Ik ben alleen geinterresseerd in die geheime documenten. Zodat we allemaal kunnen lezen wie allemaal een vieze rol hebben gespeeld in de vuile oorlog in Suriname.

  Dat Nederland een vieze rol heeft gespeeld in het deolonisatie proces weten we inmiddels allemaal.


  Maak melding

 4. Van Bommel, hou nou eens op met dat gewroet en gemier. De belastingbetaler betaalt jouw salaris, en voor dat geld mag je wel eens wat zinnigs gaan doen. Er is een financiele cisis in Europa. Niet belangrijk genoeg voor je?


  Maak melding

 5. Gaat Van Bommel nu ook pleiten voor een aanvulledn onderzoek in SME naar wat er aan die kant allemaal is fout gegaan. Lijkt mij dat zonder dat aanvullende onderzoek elk onderzoek in NL zinloos is.


  Maak melding

 6. harie je hebt zeker geen ene bal te doen en de belasting gelden van het volk te verkwanselen netals die suri collegas van jou ..

  houdt verder je bek dcht over sme,want je kan er geen moer van brouwen,de afgelopen jaren dat jij je verroert over sme,heb je niks bereikt,dus lul niet verder..


  Maak melding

 7. Het ergste wat je kan doen is het verheerlijken van een massamoordenaar.Ik vindt dat er alle middelen gebruikt mogen worden om criminele misdadigers als bouterse , gaddhafi, maurice bishop de hel in te schieten.


  Maak melding

 8. neus op 5.

  Suriname is een souverein land dus Harry kan niets pleiten.

  Wat iedereen inmiddels wel weet is dar er genoeg Surinamers als jouw meeheulden met de Nederlanders, de landverraders worden ze ook wel genoemd waardoor het dekolonisatie proces is ondermijnd. Daarvoor hebben we geen onderzoek nodig in Suriname.

  In Suriname hebben we de draad weer opgepakt en het dekolonisatie proces wordt voortvarend voortgezet. We moeten nog jullie front saboteurs, hoolichans, anarchisten en landverraders richting Nederland posten en we hebben geen enkel probleem meer in Suriname, die vijfde collonne die jullie vormen is de oorzaak van alle ellende.


  Maak melding

 9. Het verheerlijk van een criminele massamoordenaar en zijn misdaden zijn in mijn ogen ook een misdaad tegen de menselijkheid.
  Afu sensie weet jij wat NSBer betekend?
  Landverraders zijn mensen die met mede weten, of behulp van het buitenland een staatsgreep plegen, saboteurs zijn die criminele misdadigers die Suriname in zijn ontwikkeling hebben geremd en op de rand van de afgrond hebben gesmeten met hun misdadige revolutie.
  Voor mij hoef er geen onderzoek te komen Bouterse heeft verklaard dat zonder de hulp van kolonel valk de staatsgreep niet was gelukt aldus André Haakmat, Dus Bouterse is LANDVERRADER die de strop verdiend.De beschaafde wereld mag als het aan mij licht alle middelen gebruiken om een dictator te stopen, of te doden die zijn eigen bevolking uitmoord.


  Maak melding

 10. Wikileak ik weet niet wat NSB’er betekend maar zelfs een blinde zou jou kunnen aanwijzen als een Surinaamse NSB’er, een landverrader pur sang.


  Maak melding

 11. “De beschaafde wereld mag als het aan mij licht alle middelen gebruiken om een dictator te stopen, of te doden die zijn eigen bevolking uitmoord.”

  Bovenstaande zegt de malloot wikileak, wie is volgens jou de beschaafde wereld?

  Op zich geeft het niet, want je morele inborst is zo verrot dat je onmogelijk het verschil tussen goed en kwaad nog kan herkennen.

  Weet je wat al die miljoenen Irakezen die jouw beschaafde wereld heeft vermoord, de nabestaanden zijn zo blij want Saddam is weg.

  Vandaag de dag verlangen meer Irakezen naar de Saddam tijdperk waar veiligheid, scholing, huisvesting, geneeskunde en werkgelegenheid was gewaarborgd, de Irakeze vrouwen hoefden toen tenminste niet in Boerka’s te lopen. He maar voor de beschaafde wereld horen ze blij te zijn want Saddam is weg, en dat hun olie nu getolen wordt door die beschaafde wereld, tja dat hoort er maar bij.

  In Libie wachten de Libiers hetzelfde lot, dat Kaddafi en Saddam als dictators jaren vrienden waren met je zgn. beschaafde wereld zal je ontvallen zijn. Dat je zo gek bent als een deurknop is mij nu wel duidelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.