Economische pauze nodig voor binnenland Suriname

7

PARAMARIBO, 2 nov – De regering moet de gemeenschappen in het binnenland beschermen. Dit zegt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP). Het moet nu maar eens eindelijk gebeuren. Het uitgeven van allerlei vergunningen en concessies voor allerlei bedrijfsactiviteiten moet stoppen. Het liefst onmiddellijk.

Alleen zo ziet Misiekaba de discussie over landrechten de goede kant opgaan. Het overleg is weliswaar op een laag pitje gedraaid. “Maar de regering moet stoppen met allerlei bedrijvigheid toelaten in de omgeving van de gemeenschappen”, zei Misiekaba in het parlement. Het beleid van de afgelopen jaren heeft alleen maar wrijving en irritatie teweeg gebracht. Ook de huidige regering geeft ondernemers toestemming te opereren in leefgebied van Inheemsen en Marrons

Misiekaba staat voortzetting van het overleg voor. Ook de Inheemsen en de Marrons willen dat. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden en de Verenging van Saramaccaanse Gezagsdragers zien het als de enige manier voor een compromis. Vooral de claim op natuurlijke hulpbronnen lijkt een heet hangijzer. President Desiré Bouterse zei eerder dat die claim te ver gaat. Volgens de beide verenigingen is het een kwestie van geven en nemen.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Sorry, het is geen kwestie van geven en nemen wat betreft de claim op de Surinaamse natuurlijke hulpbronnen, die behoren de natie toe, daarover zal en kan niet onderhandeld worden. Voor de rest vind ik het een goed idee om voor 6 maanden geen vergunningen en concessies te geven, in die tijd moeten de regering, de inheemsen en marrons overeen komen wat het woongebied van deze volkeren precies is, dat moet eerst duidelijk zijn. Met duidelijke voorwaarden wel te verstaan, want een dorp van 12 gezinnen kunnen onmogelijk een gebied van 100hectare gaan eisen.


  Maak melding

 2. Ik woon reeds jaren op 5 minuten loopafstand van het Presidentieel paleis in Paramaribo, vanaf vandaag claim ik het paleis. Het komt mij rechtens toe ik ben in dezelfde straat geboren waar ik nu woon en dat is op 5 minuten loopafstand, verder was het plein voor het paleis MIJN speelplaats tijdens mijn jeugdjaren.


  Maak melding

 3. Ze zijn niet in staat geweest in die 300plus jaren er iets van te maken, integendeel lijkt het alsof er niet eens 300plus jaren voorbij zijn. Het was ,is, leven met wat de natuur je geeft, er was harmonie. Maar sinds er goudconcessies in de jaren tachtig werden gegeven aan militairen en ndpparasieten, die op hun beurd braziliaanse garimpeiros naar hier brachten zijn deze binnenland bewoners de ogen geopend. Ze hebben sinds midden jaren tachtig de hebzucht gezien van de militairen. Na de binnenlandse oorlog kwamen de brazilianen er als vliegen, allemaal dankzij de revovriendjes en vriendinnen die er alle belang bij hadden/hebben ( want ndpsma mag dikie gowtu na maripaston). De situatie die toen ontstond heeft voor gezorgd dat deze bewoners het niet meer zien zitten, Vene deed al niets aan de situatie vanwege de ndpmaffia die alle illigaliteit bevorderde. Toen ze werden misleidt door Lon en co, maar ook door ndp en co, met de valse beloften….we zulle u gratis ete,drinke,spele en grond geve stemden ze allen op deze twee hebberige warlords. Na een jaar malotenregering hebben ze nu ervaren wie wie is, het is nog steeds de overheid die over hun hoofden heen bepaald, het moet zo gebeuren, ook de boeven broensweik. Het hek is van de dam, ze geloven lon en des en de valse ndp/ac profeten niet meer. De komende gesprekken zien ze met wantrouwen toegemoet.


  Maak melding

 4. het beste oplossing is dat de regering het mijnbouw moet nationaliseren, en een ieder die in de gebieden wonen waar er mijnbouw activiteiten gedreven word ieder maand een winst uitkering krijgen, en voorrang op een baan in die gebieden ,daarna verspreiden over het hele land.
  op deze wijze kan je de toestanden uit de weg ruimen,ieder Surinamer moet een menswaardig bestaan hebben, ze hebben al genoeg mee gemaakt.Surinamers houd vol,wees een voorbeeld land.Verslaan die armoede.werk aan de winkel.


  Maak melding

 5. Misiekaba is de schoothondje van DDB als hij echt meent wat hij zegt dan noemt hij man en paard, maar dat durft hij niet dus voor mij is deze pseudo politicus ongeloofwaardig.


  Maak melding

 6. Soso megaprobleem de na oeng fisi…..megaschuld,megaschaarste,megamisdaad,megadrugshandel,mega dit mega dat, tik joe al lokoe. Met dank aan de oliedomme aanhangers en onnozele jeugd..we wille moordenaars als voorbeeld en herders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.