Inheemsen Suriname: zelfbeschikking principieel

4

PARAMARIBO, 1 nov – Inheemse dorpshoofden hebben hun licht geworpen op de spraakmakende verklaring over landrechten. Dat gebeurde tijdens een persconferentie die meer vragen opriep dan beantwoordde. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids, vindt de reactie van de regering overtrokken. Weliswaar zijn er punten waar niet over te onderhandelen valt.

Het zelfbeschikkingsrecht is zo’n punt. “Het is een zorgpunt dat de regering bemoeit met de benoeming van leiders in Inheemse dorpen”, zegt Vids-lid Lloyd Read. In minstens twee dorpen heeft dit zich voorgedaan. Voor de Vids is dit een schending van het zelfbeschikkingsrecht. Internationaal is dat al lang geregeld en van de regering wordt respect verwacht. “We hebben het recht om volgens onze cultuur en traditie onze eigen leiders te kiezen.”

Het was dan ook logisch dat het recht op zelfbeschikking opgenomen werd in de verklaring. Dat is ook zo voorgelezen op de mislukte landrechtenconferentie. Toch zou er genoeg materiaal zijn overgebleven voor verder overleg, zoals de claim op natuurlijke hulpbronnen. Het overleg stokte omdat president Desiré Bouterse abrupt een punt zette. “De gezagsdragers hebben dit gedrag als zeer onrespectvol ervaren.” Volgens de Vids is het niet waar dat zij niet meer wensten te vergaderen. Ook is het niet waar dat ze Suriname willen opdelen.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Land van stoere indianen.Land van bossen groot en mooi.Land waar tussen de lianen tijgers loeren op hun prooi.Dit lijkt wel een paar eeuwen geleden.
  Nu zijn de straten kris kras door het land.Gerooide bomen en als mollen gravende djoeka’s waar eens het woud stond.

  Doet mij denken aan de indiaan op de Moby Dick.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Sorry maar dit zooitje ongeregeld is totaal onbetrouwbaar en zou derhalve geen gesprekspartner mogen zijn van de regering.

  Zelfs tijdens deze persconferentie is niet duidelijk wat ze willen of bedoelen, ze spreken zich tegen en nu heeft de gemeenschap meer vragen dan duidelijkheid.

  Lees hieronder maar weer.

  ———————————–

  Diko: Resolutie en standpunt verschillen essentieel 02 Nov, 00:01

  Linus Diko, minister van Regionale Ontwikkeling Er is een groot verschil tussen de resolutie van de Inheemsen en de Marrons en de presentatie tijdens de grondenrechtenconferentie te Colakreek op 22 oktober. In de resolutie staat niet dat de binnenlandse gemeenschappen “eigendomsrechten met alles erop en eronder” opeisen.

  Minister Linus Diko (Regionale Ontwikkeling) die namens de regering belast is met de grondenrechten conferentie, zegt aan Starnieuws dat onjuiste informatie wordt gegeven aan de samenleving. Op een persconferentie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de Marrongemeenschap dinsdag werd gezegd dat de regering niet verbaasd kan zijn over de eis van de binnenlandbewoners. Volgens de traditionele gezagsdragers was een kopie van de resolutie al in juli overhandigd aan minister Diko. Volgens hen moest de regering niet verrast zijn met het standpunt van de Inheemsen en Tribale volken.

  Een verrassing
  De bewindsman verstrekt Starnieuws een kopie van de resolutie die hij ontvangen heeft in juli. De presentatie van Carlo Lewis namens de Inheemsen en Marrons verschilt hemelsbreed met de resolutie, die niet gepresenteerd werd op de conferentie. Wat door Lewis gepresenteerd is, wijkt fundamenteel af van de resolutie, benadrukt Diko. Op grond hiervan heeft president Desi Bouterse besloten om de conferentie af te breken.

  Diko zegt dat afspraken zijn gemaakt met de vertegenwoordigers van de Inheemsen en Marrons over de agenda van de vergadering. Afgesproken was dat werkgroepen aan de slag zouden gaan. De participanten wilden geen werkgroepen meer omdat het standpunt al verwoord was. De minister zegt dat in de schorsing op Colakreek hij inderdaad aangedrongen heeft op de voortgang van de werkgroepen en dat de vertegenwoordigers van Inheemsen en Marrons dit zouden bespreken. De organisatiecommissie en de ministers zouden overleggen met president Desi Bouterse. In het gesprek met de president is besloten om deze kwestie voor te leggen aan De Nationale Assemblee. De minister vindt dat op de persconferentie in het kantoorgebouw van de VIDS niet een correct beeld is gegeven.


  Maak melding

 3. Suriname, Sranang mang wat gebeurt in onze Su

  Alles draaid nu om het binnenland,het aanpakken van het grond stoffen in het binnenland is goed maar,je moet het met slim aanpakken .
  De staat moet eerst kijken wat die Inheemsen nodig hebben ,en inversteren dan komt alle grondstoffen in de staat
  Op zo een manier kan het land rustig opbouwen GOUD in Suriname
  Maar als jullie gaan blijven van zogenaamde BATEMANG,devers dat is niet de optie
  Jullie zijn allemaal Surinamers,praten met me kaar zoek oplossing.
  Als jullie ook naar het bos gaan , moet jullie niet met macht gaan.ideeen hoe alles modernisering wijze kunnen gaan.
  Ga naar het buitenland ideeen halen ,laat gewoon geen Batemang meer ,gewoon alles met machien`.Mashif
  Alles wat uit de grond kom moet eerst in handen van de staat anders is het een probleem voor het land.Maak gebruik van Suriname inwoners om het land te bouwen.Niet met wapen.hahahaaa er is genoeg in SU ,Suriname is niet arm maar jullie pakken de verkeerde kant op .direct geld is het probleem.Als jij die moet INVERSTERING ook in het bos met die mensen daar gaan zitten worstellen ,dan het probleem wat je niet denk gaat gebeuren. het kan goed komen


  Maak melding

 4. De meest onbetrouwbare persoon in suriname is die pseudo democraat die nu president is in Suriname hij zet overal zijn loopjongens neer en dat is naar mijn mening een vorm van dictatuur en dat is gevaarlijke ontwikkeling gezien Megabendeleider zijn verleden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.