Verlieslatende parastatalen Suriname in aanbieding

13

PARAMARIBO, 28 okt –Verlieslatende parastatale bedrijven worden verkocht. Beheerder IDCS treft nu druk voorbereidingen om zeker twaalf van deze bedrijven gereed te maken voor verkoop. Uiterlijk 2015 moet het al zover zijn.

Dan zijn de bedrijven of in de aanbieding of al verkocht. Veel keus is er niet. “Van de twaalf draaien maar vier en acht draaien helemaal niet”, zegt IDCS-directeur Winston Caldeira tegenover de Ware Tijd. In een periode van gunstige economische omstandigheden is zo’n situatie al onverantwoord. Maar nu de internationale handel en economie tanen, is er geen keus. Bovendien kosten de bedrijven de staat bakken vol met geld.

De meeste hebben nog arbeiders in dienst. Hun lonen en pensioenen komen merendeels van subsidie. IDCS houdt de deur vooral open voor buitenlandse investeerders. Het kapitaal geeft de doorslag. “Maar niet alleen dat, ook het vraagstuk van overdracht van technologie en sterk management”, aldus Caldeira. Onder IDCS vallen onder meer bananenproducent SBBS, palmoliebedrijven, de vroegere suikeronderneming Mariënburg, rijstbedrijf Wageningen en Bruynzeel Suriname.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Marienburg?

  Zou best wel een bod willen doen op Marienburg. Alle oude machines en werktuigen vervangen en moderniseren. Ben zeer benieuwd.

  Van de twaalf draaien er acht niet. Wat een slappe bende met zware verliezen voor Staat.

  Daarbij komt de SLM die ondanks het draaien en vliegen behoorlijke verliezen lijdt. Wat is er toch met de leiders van onze Staat? Hebben ze geen overredingskracht of de wil om ons land economisch vooruit te blazen?

  Alle acht niet draaiende bedrijven direkt onder de prijs van de hand doen. Op de veiling zetten en genoegen nemen met de opbrengst. Een grote besparing van geld.

  De vier draaiende bedrijven die geen winst maken op de markt plaatsen en zeer goede afspraken maken ten aanzien van overname van huidig personeel.

  Dit wat nu gebeurt moet zo gauw mogelijk stoppen. Het is verlies van tijd, geld, materiaal en geloofwaardigheid.


  Maak melding

 2. “Van de twaalf draaien maar vier en acht draaien helemaal niet”.

  Ja lees het maar goed, front 10 jaar verworvenheid en intussen hebben de 8 gewoon fronters in dienst die heel goed verdienen.

  Heel snel verkopen, inderdaad het liefst aan Buitenlandse bedrijven met de mogelijkheid dat binnenlandse bedrijven in mogen participeren.

  Wel voor waken dat de grap die front met Bruynzeel wilde uithalen niet mag plaatsvinden.


  Maak melding

 3. He he, eindelijk een landsbestuur met echte ballen, die durf om deze verlieslatende lelekus op de schop te zetten.

  Ik hoor de beste stuurlui al met hun niets en niemand ontziende kritiek omwille van de kritiek!

  Het vorig regiem heeft vliegtuigen, die Zorg & Hoop vliegend en in min of meer luchtwaardige staat hebben bereikt laten verworden tot schroot.

  De beste stuurlui staan altijd aan wal.


  Maak melding

 4. Wie wil nou betalen voor een failliete boedel waar geen enkele goodwill te kapitaliseren valt. Om zo een bedrijf over te nemen zou de overheid geld moeten geven in plaats van geld te vragen.
  Bruynzeel bijvoorbeeld kost klauwen vol geld (lonen en pensioenen die de overheid betaald) en dan moet je nog geld op tafel leggen om de negatieve goodwill te betalen en dan nog zijn er geen fiscale voordelen als je het bedrijf zou overnemen bijvoorbeeld achterwaartse en voorwaartse verliescompensatie en ook nog overheid subsidie voor de komende 5 jaar voor de lonen en pensioenen en vrijstelling import heffing
  Dus Caldeire, vraagje “wie denk je dat zo stom zal zijn?”
  In jou tijd kwam je al kwaliteit te kort en dat vertoont zich heden ten dage. ga jezelf toch wat bijscholen waardppr je met een beter bod kunt komen.


  Maak melding

 5. @konkroe tete

  Klopt bij een aantal zaken is duidelijk sprake van badwill. De grootste oorzaak ligt bij
  – slecht beheer van pensioenrechten (vaak is pensoein geld belegd in het eigenbedrijf en als die failliet gaat is er dus niets)
  – vakbonden die niet meewerken aan de sanering.
  – vriendjes die geaccomodeerd moeten worden.
  – besluiteloosheid in de politiek.

  Op zich is het goed dat er minder parastalen komen. Het mooiste zou zijn als ze levensvatbaar naar een zelfstandige NV werden omgezet. Zo iets als Staats. Maar ook daar zien we al weer dat ondanks de zelfstandigheid de druk van de regering om matie te accomoderen groot is.

  De vraag is alleen wat de achterliggende motieven van deze regering zijn.
  -Willen ze zo de verlieslatende bedrijven eindelijk eens opschonen? Dat zou een goede zaak zijn.
  – willen ze zo kapitaal binnen halen? Dat is mogelijk minder goed. Bv Marienburg vertegenwoordigd een kapitaal aan bezit. Als dat bezit verkocht wordt en het verkregen kapitaal niet gebruikt wordt voor renderende investeringen dan heeft SME er weinig aan.

  Lijkt mij toe dat hier een taak voor de DNA is weggelegd om er op toe te zien dat de opbrengsten uitsluitend gebruikt worden voor projecten die nog niet in de begroting staan. Er is immers sprake van een ongepland kapitaal resultaat en het moet in die sfeer blijven. Als het gebruikt wordt om tekorten te dekken of verdampt is het een gevoelig verlies voor SME.


  Maak melding

 6. Konkroe tetee,
  Je doet jou afgunstige aard eer aan. Zo steken sommige volksstammen nou eenmaal inelkaar.Er zit niks positiefs in. Din soortoe sma disi e wisi.


  Maak melding

 7. @ Paraman

  Ooit was ik een patriot. Ik keerde terug naar Suriname inde bloei van mijn leven en carriere.
  Ik verbleef er van 1980 t/m 1987 denkende dat het goed zou komen. Deed eerder aan overdrachtskennis dan aan kennisvergaring hetgeen betekend dat mijn eigen ontwikkeling stopte ten gunste van mijn grote liefde )(Suriname). 7 jaar later heb ik het land verlaten maar ben jaarlijks terug wegens familie en persoonlijke redenen.
  Ik heb zelfs ooit rapport mogen uitbrengen aan Graanoogst over deze parastatale instellingen die allen verlieslatend waren van melkcentrale tot sml.
  Dus Paraman als er 1 een mening mag hebben dan ben ik het wel want Caldeira en al die anderen heb ik zelf meegemaakt.
  Lees het verhaal van neus (waarmee ik mij helemaal in kan vinden) dan hoop ik dat je zal begrijpen wat er wordt aangegeven.
  Begrijp ja dat dus ook niet dan sorry do something else.


  Maak melding

 8. #8 Henk dus dat!

  Wat dacht je van een symbolische 1(één) euro verkoop.
  Dat is normaal bij bijna failliete bedrijven.

  Eigenlijk een mooie kans voor de suri-neds; opkopen die handel in afwachting van de “golden” years, na 2015.
  Het zijn niet de minste bedrijven.
  Eeh bout, hoe zit het met de afschaffing van het visum, wat bedoel je eigenlijk,
  behalve dat we nog steeds 45 euries voor een toeristenkaart moeten betalen?
  Mogen wij bakra’s ook percelen en bedrijven opkopen zonder een ingewikkelde
  Stichting constructie.
  Als je terug bent van Guatemala horen we het wel.

  1 euro!


  Maak melding

 9. Eens waren deze bedrijven heel winst gevend.Tot de politiek dacht het beter te kunnen.Da t’eki no.
  Ik bied voor Marienburg met opstallen en rietvelden 50 SRD.De arbeiders mag de overheid hebben.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Nummer 5, 7,9 begrijpen waar het overgaat.
  Paramanpinto kan je vergelijken met die perschef Gadhafi en die van Sadam, nu doet clifton limburg ze na


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.