Inheemse leiders Suriname willen water bij de wijn

14

PARAMARIBO, 28 okt – De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids, is bereid water bij de wijn te doen. Dit zegt Vids-leider Ricardo Pané. Sommige eisen in de verklaring over landrechten kunnen wat genuanceerder. Zoals het recht op eigendom over de leefgebieden. Andere zijn weer niet bespreekbaar.

In de verklaring wordt onder meer erkenning geëist van het zelfbeschikkingsrecht. “Het zelfbeschikkingsrecht mag niemand voor ons bepalen. Dat is hoe wij in de dorpen met elkaar leven en omgaan. De president zal dit recht moeten respecteren”, zegt Pané tegenover de Times of Suriname. Over de inhoud van wat eigendomsrecht heet, kan altijd nog gesproken worden. Die claim van de Inheemsen zette duidelijk kwaad bloed tijdens de landrechtenconferentie.

Volgens president Desiré Bouterse was alle grond voor verder praten weggenomen. Het betrof de eis om eigendomsrecht over de leefgebieden, inclusief de natuurlijke hulpbronnen. Maar volgens Pané was het een beetje overdreven reactie van het staatshoofd. “Wij hebben ons standpunt kenbaar gemaakt en de regering moest dan het hare laten horen. Daarna konden we in discussie gaan om een middenweg te vinden.” In plaats daarvan werd de conferentie abrupt beëindigd.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Sorry het is geen water bij de wijn doen, maar gewoon realistische eisen stellen.

  ” Het betrof de eis om eigendomsrecht over de leefgebieden, inclusief de natuurlijke hulpbronnen.”

  Ja hier ging het om, “de eis”, met zo’n eis was geen enkele discussie meer mogelijk, wat dat zou tegen de grondwet zijn, dat had VIDS gewoon moeten weten.

  Jullie uitleg nu over zelfbeschikkingsrecht had tijdens het lezen van de eisen toegelicht moeten worden. Ik denk niet dat iemand moeite heeft met hetgeen VIDS onder zelfbeschikking verstaat. Alleen zal het ook nu weer duidelijk moeten zijn dat de Surinaamse grondwet geldt voor het hele Surinaamse gebied, dus jullie zullen kunnen leven hoe jullie willen maar binnen de grenzen van het Surinaamse grondwet.

  Nu daar VIDS zelf doorheeft dat ze het totaal verkeerd hebben aangepakt, kan er gewoon weer gesproken worden over de grondrechten, want uiteindelijk zal dit toch opgelost moeten worden en zoals de President heeft aangegeven nog binnen dit regeringstermijn.

  Jullie verklaring gaat nu in de prullenbak en de commissies moeten worden geinstaleerd om tot een vergelijk te komen.

  What a wasting time.


  Maak melding

 2. wat is de geloof waardigheid van de sme-se onderhandelaars..

  Ze eisen zoveel,als je ze even afbluft,kraben ze terug en de pres. loopt heel hard weg,bang z.a. hij is om verantwoording afteleggen een dialoog aan te gaan..

  overal waar hij ook verschijnt,doet hij zijn zegje en loopt vervolgens weg,discussie voeren is zijn trefoe..

  je kunt zelf concluderen,dat hij voorleest wat iemand anders op papier heeft gezet en meneer begrijpt geen donder van wat erin staat,begrijpend lezen kent hij niet..

  en dat is onze wereld lijder die sme moet dragen..dank zij wij zelf..dus de movinas..


  Maak melding

 3. Zelfbeschikkingsrecht betekent in concreto einde van de staat Suriname in de huidige vorm. Dit leidt onherroepelijk tot een vorm van zelfbestuur voor de afzonderlijke regio’s. Ik voorspel dat de Marrons dan geheel Brokopondo en Marowijne als hun deelstaat annexeren. De Inheemsen claimen op hun beurt geheel Sipaliwini. Welke gevolgen dit heeft. Dat bijvoorbeeld het stuwmeer en de waterkrachtcentrale onder Marrons bestuur komen te vallen. Dat grote delen van Suriname niet meer toegankelijk zullen zijn voor anderen dan Marrons en Inheemsen. Dat bijvoorbeeld een stop kan worden gezet op de ontwikkeling van het Kabalebo stuwmeer. En last but not least dat de Surinaamse overheid geen belasting-inkomsten meer kan genereren uit deze gebieden. Te denken valt aan de houtsector, de goudsector en ook de toeristensector. Toeristische bedrijven en resorts als het Berg en Dal resort komen onherroepelijk te vallen onder bestuur van de Marrons. De opdeling van het geliefde Suriname is nagenoeg een feit. En met dank aan de groepen die het minst bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 4. Gelukkig zijn er nog verstandige mensen in SME die het heel goed kunnen verwoorden:

  volgens Pané was het een beetje overdreven reactie van het staatshoofd. “Wij hebben ons standpunt kenbaar gemaakt en de regering moest dan het hare laten horen. Daarna konden we in discussie gaan om een middenweg te vinden.” In plaats daarvan werd de conferentie abrupt beëindigd.


  Maak melding

 5. Deze hele kwestie geeft pijnlijk aan hoe zwak,incompetent en armoedig die criminele bende van DDB zijn.Iemand die zoveel regeringen en politici heeft versleten en helemaal niets heeft bereikt zal wederom mislukken omdat hij dom en eigenwijs is. ik ben helemaal eens met reactie nummer 2 Bouterse kan geen discussie voeren omdat zijn domheid en onkunde naar voren zullen komen, daarom roept hij zijn schapen naar ocer om zijn one man show te geven, geen vragen stellen alleen luisteren en als er toch mensen die het aandurven om de Grote LIJDER te bekritiseren dan reageert hij net als in redi doti en fort bomika. Kijk wat deze Beest in de jaren 80 heeft gedaan met de kritische media , kranten en journalisten in suriname.


  Maak melding

 6. Om de discussie zuiver te houden en niet te laten vertroebelen en opzettelijk uit zijn verband te laten trekken door Wwikileaks, Neus en andere haters van het Surinaamse volk hetvolgende (overigens gewoon van o.a. het net geplukt hoor):

  De beschermde rechten van de mens zijn:

  art. 1: recht op zelfbeschikking voor de volken
  art. 3: gelijke rechten van mannen en vrouwen
  art. 6: recht op arbeid
  art. 7: recht op billijke en gunstige arbeidsvoorwaarden
  art. 8: recht op vakvereniging
  art. 9: recht op sociale zekerheid
  art. 10: bescherming van het gezin en het huwelijk
  art. 11: recht op een behoorlijke levensstandaard
  art. 12: recht op een zo goed mogelijke lichamelijke en geestelijke gezondheid.
  art. 13: recht op onderwijs en vrije schoolkeuze
  art. 15: recht op deelname aan cultuur en wetenschap

  Zelfbeschikkingsrecht is een blijvend en herhaalbaar recht van elk volk om een eigen staat te vormen.

  Het zelfbeschikkingsrecht is een internationaal bepaald begrip dat volkeren van de hele wereld toelaat te bepalen onder welke soevereiniteit ze vallen.

  Het `zelfbeschikkingsrecht` is een internationaal bepaald begrip dat volkeren van de hele wereld toelaat te bepalen onder welke soevereiniteit ze vallen. Dit zelfbeschikkingsrecht werd het eerst geformuleerd door Woodrow Wilson in 1916.

  Het zelfbeschikkingsrecht der volkeren is een radicale politieke doctrine die
  postuleert dat een volksgroep die een afzonderlijke en onderscheiden identiteit
  heeft, het recht heeft zichzelf te besturen en voor zichzelf de staat mag bepalen
  waarin ze wil leven.

  Grondrechten, ook wel fundamentele rechten of mensenrechten, zijn rechten van individuele burgers tegenover de staat en indirect (door een belangenoverweging) tussen burgers

  En zo is er nog wel meer te vinden. Google eens op Hugo Jabini en VIDS. En weer is duidelijk geworden dat Venetiaan en zijn cornuiten ons in deze shit hebben geplaatst.


  Maak melding

 7. Hee marcel, jouw Nederlands is niet jouw goeiste vak man. Neem een cursus Nederlands, want krom is krom. Ik heb moeite om te begrijpen wat jij schrijft, want kraben is met dubbele B. Want het woord kraben komt niet voor in mijn woordenboek en wat bedoel je met wereld lijder? Bedoel je iemand die op de wereld pijn heeft? Wie dan? Vertel!

  Begrijp jij je eigen hanenpoten dan wel, daar je steeds zit te mierenneuken op Bouterse?? En geloof maar gerust Bouterse weet wat hij zegt, voor het overige doet hij gewoon zijn werk.


  Maak melding

 8. Het gaat voorlopig precies zoals ik voorzien had.
  De VIDS stelt byzonder hoge eisen die onmogelijk waar te maken zijn.

  De President ziet dat er hierover niet te onderhandelen valt, en doet het meest democratische wat hij onder deze omstandigheden kan doen n.l. de zaak verwijzen naar het Parlement aangezien dit een grondwettelijke kwestie is.

  Het VIDS begrijpt nu dat deze eisen niet bespreekbaar zijn en draait vervolgens bij.

  wordt vervolgt.


  Maak melding

 9. @Lucien,
  Als wij over het recht hebben dan moeten wij Megabendeleider Bouterse overslaan want die crimineel heeft zich nooit aan wet en recht gehouden in suriname, wanneer gaat hij zich aanmelden in boxel ? over recht gesproken .
  Bouterse is geen democraat degene die dat geloven zijn geestelijk niet in orde.
  Hij negeert de gekozen volksvertegenwoordigers waar hij wettelijk verplicht is om verantwoording af te leggen, hij is toen als gekozen DNA lid nooit verschenen op zijn werk hij is zelfs uit het parlement getrapt weten jullie dat nog ? en nu moet deze zelfde parlement hem uit de branding helpen hiermede geeft Bouterse aan dat hij niet capabel genoeg is op een land te besturen. gewoon plat gezegd hij is te dom daarvoor en dat heeft hij de afgelopen 30 jaren bewezen. Dom eigenwijs,incompetent,megalomaan en een hele grote bek.


  Maak melding

 10. Laat het ff duidelijk zijn ; “Republiek Suriname tolereert geen staat binnen een staat” !!!
  NATIONAAL BELANG IS HET SPEERPUNT !!!
  Un go dinki tranga !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan sa Wini !!!


  Maak melding

 11. Surinamers ik zeg het nogmaals tegen jullie Suriname is beter af met deze crimineel Bouterse.
  Hij mag president spelen maar voor mij en nog meer landgenoten is hij onze president niet.
  Wat hij ook zal doen hij zal achter de tralies verdwijnen samen met zijn handlangers.
  Ik herinner mij wat Pinochet kort voordat hij een jaar huisarrest kreeg in Engeland zei ‘met dictators gaat het altijd slecht af’.

  Pinochet had en heeft nog steeds gelijk, kijk maar naar Mubarak, Ben Ali, Gadhafi en naar de Argentijnse conta leiders.

  De toen gevreesde dictator Videla en andere criminelen van de Argentijnse conta zitten nu na ruim 30 jaar na afschaffing van de dictatuur levenslang achter de tralies.

  Hun zogenaamde amnestie regelingen hebben hen niet weten te beschermen tegen gevangenschap. Toch is men in Argentinie nog niet klaar met die beesten van toen. De burgers die de conta hielpen beginnen ook processen aan hun broek te krijgen.

  De reden dat Argentinie dit nu doet is doordat het Argentijnse volk er bewust van is dat het recht zijn beloop moet hebben en dat niemand boven de wet staat.

  De Argentijnse dictators Videla, Viola en Galtierie zijn allen boven de tachtig maar dat weerhield de justitiele autoriteiten in dat land niet om deze criminele moordenaars levenslang op te sluiten.

  Surinamers,onze topcriminele moordenaar Bouterse en zijn handlangers zullen ook hun straf niet ontlopen wat er ook gebeurd.

  Laat de man maar president spelen, gestraft zal hij worden voor zijn misdaden tegen de menselijkheid uit de jaren tachtig.

  Het Surinaamse volk zal bewust worden van de misdaden van Desi Bouterse gepleegd tegen zijn eigen landgenoten.
  Zijn periode als president is nu al gewoon las tin.


  Maak melding

 12. #8 knoetje

  Laat Marcel met rust oké!
  Marcel is een Surinaamse ondernemer die werk verschaft aan Surinaamse arbeiders.
  En wat doe jij?

  Het zijn niet alleen suri-neds die hier reageren, maar vooral heel veel ontevreden locals.
  Wij begrijpen Marcel wel, hij vertegenwoordigd een grote groep ondernemers.
  Lees django maar, die past beter bij je, denk ik.

  En gaat je voorkeur nog steeds uit naar een stukkie ABN op hoog niveau, gaat lekker naar de nrc.

  En wat ik zelf doe: mensen als jou in de gaten houden!


  Maak melding

 13. Beste Sempa,
  Volgens mijn slaap jij want die staat binnen een staat is er al in suriname.
  De president regeert suriname via commissies hij weigert verantwoording af te leggen in het parlement wat verplicht is binnen iedere democratie CTU die buiten de wet val.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.