Venetiaan vreest uitbarsting binnenland Suriname

26

PARAMARIBO, 27 okt – Met het oog op de huidige spanningen in het binnenland moet met alles rekening gehouden worden. Dit stelt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan. De ontwikkelingen de laatste tijd voorspellen niets goeds. “Het is voor ons als gemeenschap echt angstwekkend, omdat we hebben meegemaakt wat de jungle oorlog met zich meebracht.”

Het is daarom oppassen geblazen. “Wij kijken met schrik naar deze ontwikkeling en bidden dat we niet weer die kant op gaan”, zegt Venetiaan tegenover de Times of Suriname. De spanningen op de goudvelden van Maripaston zijn al uit de hand gelopen. Dat er nu slachtoffers vallen, geeft alleen maar aan dat het goed fout zit. Het is meer dan ooit tijd voor goed bestuurlijk handelen. Dat is kennelijk al te lang uitgebleven. De ordening waar de regering het over heeft, lijkt niet te werken.

Eigenlijk had het niet eens zo ver mogen komen. “Wij weten dat de kwestie van de porknokkers een slepend probleem is. Maar dat moet met de nodige zuiverheid worden opgelost. En mensen die in de goudsector zelf belangen hebben of ondersteunen, moet je er niet op loslaten”, aldus Venetiaan. Eerder zei parlementariër Ronny Brunswijk al dat de voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, zelf belanghebbend is. Hij eist het vertrek van Dompig.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Venetiaan, jij gooit alleen olie om jhet vuur, wat heb jij gedaan toen je aan de macht was. Tenminste durft PRESIDENT Bouterse wat je hebt het land verkocht en jezelf schatrijk gemaakt ziekeling. Kwiekwie


  Maak melding

 2. “Eigenlijk had het niet eens zo ver mogen komen. “Wij weten dat de kwestie van de porknokkers een slepend probleem is.”

  Bovenstaande volgens de slappeling en misschien wel de slechtste President die Suriname ooit heeft gehad, na Shankar natuurlijk.

  Ik snap niet dat journalisten iedere keer weer deze man aan het woord laten, want iedee keer als hij iets te zeggen heeft, levert hij zonder dat hij het wil, kritiek op zijn 10 jaar als President.

  Ja vene, we weten dat het niet zo ver had mogen komen, als jij nou wat tegen die porknokkers had gedaan hadden we dit probleem niet. Het is tijdens jou bewind dat alles uit de hand is gelopen, Suriname zit nu met de gevolgen van je wanbeleid.


  Maak melding

 3. Chinese Maffia!

  Het is onder die Maripaboom wachten op de Chines Maffia. Dan pas is het oorlog in dat gebied.
  Telkens zijn dappere, Chinese winkeliers de dupe van onverbeterbare binnenlandbewoners, getuige de gebeurtenissen op Albina enige tijd geleden. Zij zijn slachtoffers in Paramaribo, maar ook in de binnenlanden.
  Hun harde en geduldig werken wordt met ellende en soms de dood beloond. En dat door gespuis dat niet wil werken voor vooruitgang maar andermans vooruitgang vernietigt.

  Dit moet stoppen! Anders komt er een Chinese Maffiabende in het binnenland terecht en dan kunnen we de doden gaan tellen.


  Maak melding

 4. Geef ze nog meer gratis electra, brandstof en medische voorziening Venetiaan.
  Als je eenmaal gewend bent om de hand op te houden en plots moet je hard gaan beunen om te surviven dat valt het vies tegen he.


  Maak melding

 5. De heer Venetiaan heeft 10 jaar aan de macht gezeten en nooit geprobeerd ordening te brengen in de goud sector.Hij heeft internationale vonnissen gekregen ,omdat hij niet wist hoe te handelen.
  Nu deze regering het probeerd heeft hij vrees,maar zegt niet ho het moet,omdat hij bang was deze zaak aan te pakken.
  Wie iets probeerd en valt ,is beter dan degenen die nooit iets probeerd en blijft staan.Ik draag de overtuiging dat de ordening zal lukken,zonder binnenlandse oorlog ,die door Venetiaan en vrienden is gesponsord .


  Maak melding

 6. Alles wat is voorzegd zal uitkomen voor de verdwaasde ogen van de oliedomme aanhangers, die nu zelfs slachtoffers aan het worden zijn, de parasieten die deze regering tot stand hebben gebracht zullen niet in staat zijn hetgeen zij hebben gezaaid, verdeel en heers, te oogsten, het wordt van Hogerhand vlak voor hun ogen en oren, ontbloot. Het volk dat stemde op deze moordenaars ogen en oren beginnen zich te openen.


  Maak melding

 7. Eindelijk komen de Chinezen achter dat Marrons een onbetrouwbaar en geweldadig volk zijn. Nu afwachten hoeveel Chinese winkels er nog overblijven in het binnenland. Mijn prognose is : 0,0. Dan zullen de marrons wederom gaan ondervinden hoe belangrijk integratie is in de Surinaamse samenleving. Ze voelen zich momenteel opppermachtig door hun minister van Justitie en deelname aan het kabinet van Bouterse.

  QUOTE

  Chinese winkeliers Maripaston getraumatiseerd

  27 Oct

  Deze man heeft 36 hechtingen op zijn schouders. Hij is gekapt met een houwer. De gewonde man kreeg hulp van een Marron bij wie hij de nacht doorgebracht heeft met hevige pijn.

  Ruim 25 Chinese winkeliers zijn uit Maripaston teruggekeerd naar Paramaribo. Zij weten niet waar ze aan toe zijn en zijn getraumatiseerd geraakt door wat hen is overkomen zondag. Vijf winkels, inclusief een restaurant, zijn geplunderd en in brand gestoken. Hierbij zijn zes Chinezen gewond geraakt. Zij hebben een drama meegemaakt.

  Een van de slachtoffers heeft 36 hechtingen op zijn schouder, nadat hij bewerkt is met houwers door meerdere woedende Marrons. Een andere liep inwendige kneuzingen op nadat hij met een balk en een hamer is toegetakeld. De situatie te Maripaston escaleerde nadat mannen van Mozart security op enkele Marrons schoten. Een persoon werd gedood. Een van de slachtoffers wordt nog in het ziekenhuis behandeld. De gewonde Marrons kregen woensdagmiddag bezoek van een delegatie van A Combinatie.

  Intussen heeft de Chinese Ambassade zich ontfermd over de Chinese slachtoffers. Er zal ook een onderhoud worden aangevraagd met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie en politie over het gebeurde. Enkele winkeliers zijn ongeveer een jaar actief in het gebied. Anderen waren daar sinds een paar maanden, terwijl sommigen pas enkele dagen op Maripaston waren. Er zijn nog vijf winkels in aanbouw. Na deze traumatische gebeurtenis, weten de slachtoffers niet of zij terug zullen keren naar het goudveld.

  Angstige momenten
  De slachtoffers begrijpen niet waarom de Marrons overgegaan zijn tot plunderingen en mishandeling. Zij hebben niks te maken met de beschieting. Een van de slachtoffers vertelt wat hij meegemaakt heeft.
  “Rond 19.00 hoorde ik wat lawaai buiten. Iemand kwam binnen en vertelde dat er kort daarvoor was geschoten en een dode was gevallen. Nog geen zes minuten daarna kwamen tientallen marrons de winkel binnenstormen. Ik probeerde de deur te sluiten, maar zij kapten die open met bijlen. Ik vluchtte via de achterdeur het bos in en zag dat na tien minuten mijn winkel in brand was gestoken. Er was achter mijn winkel een gasoline tank, die zij eerst hebben leeg geroofd. Ik heb de hele nacht in de regen in het bos doorgebracht.

  Maandagochtend kwam ik terug. Ik zag de politie en militairen staan tegenover mijn winkel. Zij keken toe hoe de winkel aan de overkant werd leeggeplunderd. De Marrons aten terwijl ze plunderden en gooiden met rum en wijn op elkaar en in het rond. Ik kon mijn ogen niet geloven dat de politie gewoon toekeek. Ik heb mijn winkel twee dagen geleden geopend en US$ 200.000 dollar erin geïnvesteerd. De winkel is nu met de grond gelijk gemaakt”.

  Uren bewusteloos
  Een ander slachtoffer vertelt wat hij meegemaakt heeft zondagavond.
  “Mijn restaurant was nog open toen ik het lawaai naast in de supermarkt hoorde. Ik ben gaan kijken en zag vuur en hoorde geweerschoten. Ik was alleen in een jeansbroek gekleed, pakte mijn portemonnee en vluchtte via het dak.

  De marrons waren snel. Ze hadden mij in de gaten. Twee mannen drukten mij tegen de grond en begonnen mij te schoppen en slaan. Ze namen mijn jeansbroek en het geld mee, ongeveer 1400 SRD. Ook mijn paspoort en andere papieren zijn meegenomen. Ik lag bewusteloos daar voor enkele uren. In de avond, toen ik weer bijkwam ben ik gevlucht naar het bos. Ik heb altijd een goede relatie gehad met de Marrons in het gebied”.

  UNQUOTE


  Maak melding

 8. Verdeel en Heers!Bouta op zijn best.Een bepaald scenario word bewust gecreerd met als doel chaos en anarchie!Daar heeft Bouta baat bij.Alleen zo kan hij de totale macht onder het mom van, de veiligheid in het land herstellen,naar zich toe trekken.Suriname wees allert!


  Maak melding

 9. de vraag is of dompig werkelijk zal vertrekken en broeder dino de zoon van,zal hij nog in de buurt komen,nu wordt beweert in de branding(apintie),,,dat hij heeft dood geschoten..

  de soap wordt vervolgt..


  Maak melding

 10. Die Ronald zit zijn eigen domkop praat te houden….dan geef die Djuka wapens als jaren ’80 als die vrienden van jouw Raad van Bevrijding…geef wapens met je rotzooi verhaal.


  Maak melding

 11. Django en Muriel zullen het nakijken hebben….en hun god de schuld geven, de duivel……zonder het toe te geven vanwege hun domheid, dwaze gedachtenkronkels en hoogmoed…..er bestaat toch een GOD die rechtvaadig oordeelt.


  Maak melding

 12. Trouwens alles wat determinst voorzegd zal uitkomen, het is niet zijn wil, maar de wil van de oliedomme aanhangers en parasieten, de kwade oogst die ze hebben gezaaid te oogsten. Misdaad loont. Zo leiders, zo volk. Zie de gevolgen. Stijgende misdaden,drugshandel,roven,moorden,mishandelingen. Zelfs hun valse apostelen, waarvan een srd.6.000,- ontvangt zal dit gevolg niet kunnen stoppen. Ze hebben gewild,gekozen en gekregen, de exdictator, de onderdrukking die komen zal wordt zevenmaal erger dan jaren tachtig. Tjek joe ai lokoe, voor django en co, een tijd om te verlustigen aan roof en moord en onderdrukking van de domme aanhangers. Back to the eigthies, die periode komt sneller dan gedacht terug. Wee wee wee allen die onberechte mensenrechten schenders als herders aanbidden.


  Maak melding

 13. Toen de Papatam rellen gaande waren,plunderingen, verkrachtingen, brandstichting etc vreesde Vene niet voor een burgeroorlog ,nu wel, waar was hij toen,alleen maar angst aanjagen bij de bevolking,het werkt niet meer , de verkiezing is past in 2015, veel succes EL VENE !!!!!


  Maak melding

 14. Hierbij eis ik dat Rambo( de man met visie..ha,ha,ha….) per direct bnoemd wordt tot dé President van de binnelanden.BA-van Suriname ziet niet alleen goud, hij “ruikt” óók GOUD !!!!!! Wij benne benieuwd…zo als Jhonny Kamperveen zou zeggen.DDB heeft nú concurrentie !

  Groet,ram ram,goeda hafies(veel wijsheid)


  Maak melding

 15. Venetiaan moet niet zeuren want hij heeft zelf nooit iets voor deze mensen gedaan. Enkel voor de verkiezingen stuurde hij wat licht- en buitenboord motoren en wat (vr)eten voor deze mensen. Hierna werd het stil.

  In de jaren ’80 van de vorige eeuw zouden we hebben gezegd dat Venetiaan subversief bezig is, maar nu weten wij dat het een zielig oud mannetje is die op z’n retour is.

  Het Nieuwfront heeft (vooral) de marrons erg geschoffeerd, en hebben bij de laatste verkiezingen zelf gezegd dat de NPS de zetels (die de A-Combinatie had veroverd) terug zouden halen van de djoeka’s (maw de AC).


  Maak melding

 16. @ determinist, Jezus wat stinkt het hier naar eigendunk. Ik wordt kotsmisselijk van het kromme gelul wat jij hier allemaal schrijft. Ben je wel goed bij je hoofd joh? Ik heb veel gelezen en veel gehoord, maar dit geouwehoer van jouw slaat alles. Ik snap nu wel waarom jouw God jouw in de steek heeft gelaten. Niemand wil toch met zo iemand in zee gaan noch bevriend zijn.

  Nooit in mijn leven heb ik zo’n dom gelul gelezen zoals jij die uitbraakt. Kots Kots Kots misselijk. Heb jij soms zo’n gaatje in je hoofd waardoor je zo high bent? Wat denk jij, dat je onze lieve heer zelf bent? Ik denk dat hij jouw liever zien gaan dan komen.


  Maak melding

 17. Een aantal dingen vallen mij op bij sommige reactie de ene heeft het over prasi oso benadering en de andere over opitserij.
  Als iemand is die kan beschuldigen voor ophitsen en prasi oso mentaliteit is het Bouterse wel.
  Wat heeft hij al die jaren gedaan in ocer,onder prasi oso mentaliteit versta ik jou wil opleggen aan anderen en mensen die een andere mening hebben dan de jouwe laten oppakken en vermoorden. In redi doti heeft jou president laten zien wie over prasi oso mentaliteit beschikt tot nu toe weet niemand waar dat badje is gebleven. gezien het verleden van bouterse en brunswijk vindt ik de vreest van vene meer dan terecht.


  Maak melding

 18. De luie en geweldadige Marrons bestelen hardwerkende Chinezen. Het is niet voor niets dat de gevangenissen vol zitten met Marrons. Eansloos, lui en geweldadig.


  Maak melding

 19. Ik zie hem nog prijken op die zogenaamde vredesfoto met die terroristen tijdens de ondertekening van het zogenaamde vredesaccoord.

  Even later was meneer voor 15 jaar president van dit land.

  Nu dealen wij met die zogenaamde labiliteit die hij ons heeft nagelaten.


  Maak melding

 20. In de 80er jaren met een groep op eigen houtje het binnenland ingetrokken.
  reizend per dubbelcabine pickup vanaf de saramaccastraat met als chauffeur een Binnenland bewoner uitgstapt, te Pokigron spullen uitgeladen door binneland bewoner,
  vervoer vanaf Pokigron per boot met b.b,motor over het stuwmeer en daarna over de Suriname rivier naar Djoemoe en Asidon-Opo , ja je raad het al de Bootsman en motorist waren ook Binnenland bewoners.

  Alle winkels die we tegen kwamen in de verschillende dorpen werden gerund door ja hoor wederom Binnenlandbewoners en de winkels waren allemaal stuk voor stuk goed voorzien, dit op een moment dat lege schappen de normaalste zaak was in Paramaribo.

  Mijn vraag is dus wat moeten die Chinezen daar? Is het niet genoeg dat ze proberen de handel in par’bo te controleren.

  Laat de binneland bewoners met rust ze kunnen het zelf wel. Ik denk ook niet dat ze behoefte hebben aan chinese restaurants in het binnenland.
  maar ja het Goud roept en dit is dan het risico.


  Maak melding

 21. @Vidasha

  Ik ben het volkomen met je eens. Wat jij schrijft komt mij heel erg bekend voor en is dat allemaal ook van toepassing op verschillende posters hier. Lees en vergelijk ze maar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.