Surinaams staatshoofd zag move niet aankomen

17

PARAMARIBO, 24 okt – “Niemand had kunnen bevroeden dat dit uit de lucht zou komen vallen. Dat er out of the blue sky, zaken geëist zouden worden die fundamenteel tegen de grondwet zijn.” Dit zegt president Desiré Bouterse in de nasleep van de mislukte landrechtenconferentie. Zijn besluit om naar het parlement te gaan, hoeft weliswar niet het einde te betekenen.

“Ik ben ervan overtuigd dat we dit vraagstuk op een Surinaamse manier kunnen oplossen.” Er kan altijd nog gesproken worden over de rechten van Inheemsen en Marrons. Maar de eis om eigendomsrechten op leefgebieden, is onaanvaardbaar. “Geen enkele regering heeft zoveel werk verricht op dit stuk, maar dit kan ik niet verkopen, vooral niet tegen de achtergrond van onze plurale samenleving ”, zegt Bouterse. Toegeven zou betekenen dat Suriname wordt opgedeeld, dat er één of meer staten in een staat ontstaan.

Bepaalde etnische groepen zouden voorgetrokken worden. Ten opzichte van de rest van de samenleving is dit een stukje onrecht. De uitkomst in het parlement is eigenlijk dus te voorspellen. “Ik kan zeggen dat als ik het daar breng, we vijftien jaar terug zijn”, aldus Bouterse. De conferentie had juist moeten leiden tot flink wat stappen vooruit. “We hadden gehoopt te komen tot een stappenplan.”

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Wat een onzin. Die mensen komen echt niet daar naar toe om voor de zoveelste keer met lege handen terug te gaan. Een goed gespreksleider had de zaak echt wel aan de gang gehouden en vooruitgang geboekt.

  Lijkt er heel veel op dat dit het zoveelste geval van power play van de kant van DDB was. Die indruk wordt ook gesteund door alle berichten die recent van zijn kant de media ingestuurd zijn.


  Maak melding

 2. @neus mee eens,
  Als ik de reactie van jabini op starnieuws leest dan begrijp ik dat wat de president zegt klopt niet helemaal hij praat graag maar luister niet,of het een opzet is ?wie weet


  Maak melding

 3. Het is niet altijd goed om acteruit te kijken, maar DDB heeft toch in het verleden deze zelfde indianen gebruikt om de regering Shanker-Aron weg te coupen? Hij claimt toch zelf ook indiaan te zijn? Voorts is het wel vreemd dat coalitiepartners van marron en indiaanse origine niet acher hun leider staan. Heel vreemd. Finaly, was het niet deze DDB die altijd verklaard heeft dat de vorige regering geen draagkracht en visie had om te regeren. Waar is nu de power van de 36 zetels, de visie, en de draagkracht? Weet u, DDB had erop gerekend dat regeren anno 2011 nog kon gebeuren alla 1980-1988. Sorry!


  Maak melding

 4. Ik denk dat DDB toch wel valide argumenten aanhaalt waar over we niet lichtjes overheen moeten gaan wees niet tegen de man in deze omdat jij hem niet lust als president NEUS


  Maak melding

 5. Op de 1ste dag van deze meeting op Colakreek had Bouterse reeds kenbaar gemaakt dat ´Suriname niet deelbaar was´.

  Ergo, Bouterse was er wel van op de hoogte dat een soortgelijke gedachtengang onder de binnenlandbewooners leefde, echter had hij niet verwacht dat men dit als eis zou stellen.

  Anyway, geen man overboord. Laat onze DNA maar beslissen wat te doen, en als het parlement beslist om het land alsnog op te delen; ‘so be it’ !
  In dat geval heeft niet Bouterse de rijkdommen van het land verkwanselt aan een stel ongeletterde figuren in het binnenland, maar dan heeft de Surinaamse bevolking beslist om haar rijkdommen aan de inheemsen en marrons af te staan.

  Ik denk dat de marrons en inheemsen, met deze absurde eis, zichzelf enorm hebben beperkt mbt deze onderhandelingen omdat ook het buitenland zal zeggen dat dit ‘no can do’ is.


  Maak melding

 6. “Als ik het daar breng dan zijn we 15 jaar terug”. Wat een arrogantie zeg. Hij denkt dat hij alleen zaken kan oplossen en niemand anders? Als je niet kan discussieren maar alleen maar schreeuwen los je niets op. Door weg te lopen na zo een lange voorbereiding geef je aan dat je niet kan communiseren en dat je je standpunt al had ingenomen.

  De “move” van de inheemsen en Marrons had elke weldenker kunnen verwachten omdat het hen om macht en rijkdom gaat.
  In het leven kun je alles verwachten. Wie had verwacht dat je met zo’n achtergrond ooit president van het land zou worden?

  Dit wordt oorlog!


  Maak melding

 7. neus wat echt onzinnig is, zijn jouw reacties hier op waterkant.

  Wordt je niet moe van je dom geklets steeds?

  Een goed gespreksleider hoort heel gauw in te zien wanneer eisen niet ingewilligd kunnen worden, in deze de eis om de grondwet opzij te leggen. Vooruitgang in deze is dus niet mogelijk, met hun out of the blue sky verklaring hebben de Marrons en Indianen die hele conferentie de nek omgedraaid.

  Goed besluit van de President om die verklaring voor te leggen aan het volk (de DNA). Laat die maar over discussieren, als ze mee akkoord gaan, hoort de grondwet aangepast te worden en zal de President ook ermee akkoord moeten gaan.

  Powerplay is wat deze mensen probeerden te bewerkstelligen met hun verklaring, die staande ovatie is niet onopgemerkt gebleven.


  Maak melding

 8. Creeer een thuisland voor de marrons en bouw er een muur omheem en vraag of ze dat thuisland economisch naar een hoog niveau kunnen tillen met al haar rijkdom?
  Ben benieuwd misschien is suriname verlost van roofmoorden en criminaliteit.


  Maak melding

 9. De enige echte rechtmatige-eigenaar van alle
  bodemschatten op/in het surinaams grondgebied is de NATIE van de REPUBLIEK SURINAME !!!
  Komt dus niet met voorstellen die indruist tegen het surinaamse grondwet !!!
  Niemand wordt bevoorrecht anders benadeel je een ander !!!
  Voor de gelovigen : Gelijke monnikken , Gelijke kappen !!!

  Krakti nanga Soso Lobi
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 10. Hij zag de move aankomen, en dat staat in de wet.
  Wie durft iets aan deze situatie te veranderen echt niet dus DNA….maar die zegt als vele Suri’s ……de GRONDWET!!!


  Maak melding

 11. en hoe zit het met de begroting,wordt het wel of niet ingedient..

  hoe zit het met de wet geving in deze zaak..

  je hoort niks meer over de begroting ,,wat het ook mocht voorstellen. weten we dat het buitenland mee kijkt luistert wat er gaande is in surbo..

  In Parijs zal zeker deze vraag ter tafel komen door één of ander vertegenwoordiger…


  Maak melding

 12. Bout heeft gewoon geen cotact met de werkelijkheid.Anders had hij al lang gemerkt met welke inhaligheid de binnenland bewoners behebt zijn.Had bout gezien dat de binnenlanders niet voor schromen om anderen te doden om hun eigen hebzucht te bevredigen.Ik hoop dat de ‘adviseurs’ van bout eindelijk wakker worden.Want niets wijst in Sur.op dat er een doel nagestreefd wordt.Zelfs in straat voetbal wordt er uit de verdediging geprobeerd om te scoren.Alleen bij de huidige beleidmakers is er geen doel.Dus weten ze ook niet waarheen ze willen.Captain,your ship is sinking.

  Cobie.


  Maak melding

 13. Het gebeurt niet vaak dat ik het met Bouterse eens ben.Men kan titels op gronden krijgen maar dat houdt niet automatisch in dat je ook eigenaar ben van de bodemschatten. Dat zou betekenen dat op de delen van het land waar bijv. bauxiet, olie e.d. zijn gevonden ook toebehoren aan de bewoners van die gebieden. Dat is ronduit belachelijk. Ik ken geen land in wereld die dat in wetgeving heeft verankerd. De Inheemsen willen de grondwet veranderen. Dat kan alleen bij democratisch besluit. Suriname is ondeelbaar.Ik geef ze weinig kans van slagen.


  Maak melding

 14. Desi Bouterse laat al jaren zien dat hij niet bezit over de kwaliteiten die zijn aanhangers hem toedichten, hij is dom eigenwijs en incompetent.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.