Eisen Inheemsen en Marrons naar parlement Suriname

20

PARAMARIBO, 23 okt – De eisen en standpunten van de Inheemsen en Marrons worden voorgelegd aan het parlement. Dit stelt het kabinet van president Desiré Bouterse naar aanleiding van de mislukte conferentie over landrechten. “Een dergelijk zwaarwichtig politiek besluit is niet een aangelegenheid van een regering alleen.”

De Inheemsen en Marrons eisen eigendomsrechten op hun land. “Met alles erop en eronder.” Dit staat haaks op het regeringsstandpunt dat alle natuurlijke hulpbronnen de staat toebehoren. Voor Bouterse bestond er dan ook geen grond meer voor verder overleg. “De president beoordeelt deze nieuw ontstane situatie als een ernstige terugslag, daar er hierdoor alleen verliezers zullen zijn. Suriname verliest”, aldus het kabinet.

In een gezamenlijke verklaring stellen beide groepen onder meer:
– Ons standpunt is dat we eigendomsrechten willen met alles erop en eronder. We willen niet een soort halve eigendom of verzwakt eigendom. Stedelingen krijgen toch ook geen zwak eigendom op eigendomspercelen?
– We zijn voor ons bestaan afhankelijk van de natuurlijke hulpbronnen in ons gebied.
– Het Saamaka vonnis heeft ook al erkend dat grondenrechten inhouden, inclusief de rechten over de natuurlijke hulpbronnen waarvan de bewoners afhankelijk van zijn voor hun overleving en bestaan.
– We willen permanente eigendomsrechten en geen tijdelijke rechten die na een tijdje vervallen.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. “Met alles erop en eronder?””Zijn deze mensen collectief gestoord, of is er sprake van een collectieve hebzucht. Natuurlijk hebben inheemsen rechten maar alle natuurlijke hulpbronnen behoren “de staat” dus alle Surinamers toe.Is dit weer het begin van een nieuw soort klassenstrijd (inheemsen tegen kustbewoners? Of worden ze gebruikt om privé belangen veilig te stellen?Hoe dan ook, de president heeft gelijk.Hier komen alleen maar verliezers uit voort. Ook in het kustgebied moeten privé rechten wijken voor het algemeen belang .bv onteigening voor de aanleg van essentieel infra (wegen enz.) Een eventuele schadevergoeding is op zijn plaats, maar wat hier geeist wordt is ongehoord, egoïstisch en onbeschoft.


  Maak melding

 2. Wie zijn de adviseurs van de inheemsen en de marrons ? Welke pipo de clowns zijn dat ?
  Hadden de adviseurs deze mensen niet kunnen vertellen dat ook de stadsbewoners geen eigenaar zijn van alle grond en delfstoffen die onder hun woning of perceel ligt !

  De mensen in de bush bush hebben jarenlang gratis stroom en soms drinkwater van de staat gehad en nu willen ze ook nog gratis alles dat onder hun leefgebied ligt. Waar hebben ze deze kennis vandaan ?

  Ik zou zeggen staat; pak ze keihard aan ! Geef ze bv het eigendomsrecht over de gebieden die zij claimen, en dien dan gelijk een belasting voor- en naheffing (van enkele miljarden US dollars) in op de geschatte waarde van de bodemschatten welke in hun grond voorkomt, en wel te betalen binnen 1 maand.

  Dat kunnen ze niet betalen dus legt de overheid direct beslag op hun tegoeden en hun(grond) bezittingen ! As simple as that !

  Wat denken deze binnenland bewoners wel ? Dan maar geen eigendomsrechten voor deze lieden want dit is toch van de zotte !

  Alle bodemschatten van het land behoren toe aan de staat Suriname (dus het volk) en niet aan twee toevallige groepen die verspreid in het binnenland wonen !!!


  Maak melding

 3. Negen maanden voorbereiding?? Wat is er voorbereid in die tijd?? De sopie soms?

  De bewoners in het binnenland zijn echt niet achterlijk en onder hen zijn er de nodige die goed ingevoerd zijn in de bestaande wetten, etc.
  Als ze dan ook spreken over een half eigendom itt de eigendomsrechten die in de stad gelden dan neem ik aan dat ze daarmee doelen op de eis dat ze niet gedwongen worden tot transpigratie zonder enige compensatie zodra er een mijn- of bosbouwconsessie wordt uitgegeven. Als dat de essentie is van hun eis kan ik er heel goed inkomen.

  Moet ik daarintegen de eis lezen als dat ze ook recht hebben op de winning van delfstoffen en commerciele bosbouw dan hebben ze het fout. Ook andere grondeigenaren hebben dat niet zondermeer. Ja iemand met een erf van 500 m waar toevallig een mahonie boom opstaat heeft het recht die boom te verkopen. Maar dat is iets anders dan bosbouw. Als dat hun eisen zijn dan zitten ze verkeerd.

  Uiterst vreemd en teleurstellend is echter het feit dat de gehele overheids delegatie blijkbaar niet instaat is om de zaken daar helder te krijgen en duidelijk te maken dat niemand in SME rechten heeft zoals ind e tweede interpretatie. (Behoudens natuurlijk expliciete exploitatie rechten).

  De vraag rijst was die commissie die er negen maanden aan gewerkt heeft zo vreselijk incompetent of hebben ze het expres laten bossen? Er staan immers veel en grote belangen op het spel.

  De overige eisen komen heel realistisch over maar behoeven naturlijk wel nog een goede detail beschrijving. Blijkbaar is ook daar ondanks alle voorbereiding geen f.ck aan gedaan. 🙁


  Maak melding

 4. Eigendomsrechten? OK!

  Inheemsen en Marrons willen eigendomsrechten op hun woongebieden met alles erop en eronder. PRIMA!
  Stel dan een belastingssysteem voor ze op dat ze voor iedere meter beplant, en iedere mineraalvondst behoorlijke belastingen moeten dokken. OPGELOST!

  Het land erop en ook eronder is van alle Surinamers. Wil je het zelf of laten beplanten en bemijnen dan moet je ervoor betalen zodat de rest van de bevolking er ook baat bij heeft.
  Woonrechten kunnen nooit hetzelfde zijn als eigendomsrechten. Korte metten maken en de zaken controleren zou ik zeggen.Dan is heel de Colakreekconferentie niet meer nodig. Het loopt toch vast omdat Surinamers niet kunnen discussieren. Ze schreeuwen alleen, net als hun president.


  Maak melding

 5. Ik ben altijd tegenstander geweest, dat de Surinamers een moordenaar tot president hebben gekozen. Echter, op dit punt heeft Bouterse gelijk, als hij zegt dat de natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen eigendom zijn van de natie en dienen te worden ingezet in de economische, sociale en culturele ontwikkeling.
  Ik denk dat de DNA geen politiek zal bedrijven en de toekomst van het grondgebied van Suriname centraal zal stellen. Als wordt voldaan aan de eisen van binnenlandbewoners is het hek van de dam en kan Saramacca straks ook eisen dat de olie in de bodem van Saramacca van de inwoners van Saramacca is. Suriname valt dan uiteen in meerdere staten. Dit mag geen enkele politieke partij in Suriname toestaan. Dus aan de oppositie het verzoek om de toekomst van Suriname centraal te stellen en Bouterse te steunen op dit punt.


  Maak melding

 6. Als de inheemsen 10-20 km2 opeisen met eigendomsrechten is er niets mis mee. Maar wanneer ze 40000 km2 willen dan begrijpt een ieder wel dat zoeits onbillik en te gek voor woorden is. Tegenwoordig denken alle marrons dat het hele binnenland hun toebehoort. Dat moet ongenblikkelijk veranderd worden.


  Maak melding

 7. Het w8en is natuurlijk op de eisen van overige Surinamers. Aan de toestand in Paramaribo is in ieder geval niet te merken dat er nog mensen zijn die in stamverband leven. Zij die de geneugten van het stadsleven hebben geproeft keren niet terug. Niemand wil meer achter de watervallen en malariamuskieten gaan pinaren. Daargelaten de vervoerskosten om er te komen.


  Maak melding

 8. Ok dus wat krijgen we straks als ze alle rechten krijgen voor wat op en eronder zit gaan ze zelf met de multinationals onderhandelen zonder de regering te kennen gaan zei concessies uitgeven terwijl de stadbewoner op zijn nog af te bouwen woning wacht wordt die geoccupeerd door een binnenland bewoner.
  dit wordt echt niet makkelijk gezien de hebzucht welke onder de lijders van deze gasten heerst


  Maak melding

 9. Als dit recht wordt gegeven aan de inheemsen en de marrons dan geldt dit voor geheel Suriname. D.w.z. dat je als grondeigenaar, eigendom en dus geen erfpacht of huur, alle bodemschatten van jou is. en dat no kang.
  Wel moet de overheid je bij eigendom een redelijke tot goede vergoeding geven of laten meedelen in de voordelen.
  Zo zie je dat de inheemsen nu denken dat ze Suriname bezitten. Maar als het eraan komt om infra structuur, water en electra dan geven zij aan dat de overheid daar voor moet zorgen.
  Geen lasten alleen de lusten willen ze.
  Bouta jij nu aan zet deze mensen kun je de blaka moesoe noemen.


  Maak melding

 10. De meeste tuinen met open ogen is de tories van DDB. Die mensen krijgen straks gewoon een klein stukje grond, meer willen ze niet. Maar waar ze wel zeker van wilen zijn is dat ze straks niet zondermeer gedwongen worden te verhuizen omdat de matie van DDB er een goudconsessie gekregen hebben. Zij zien dit als de enigste manier om dergelijke gedwonge transmigraties te voorkomen.

  Omdat luisteren en begrijpen niet tot de kwaliteiten van de NDP leiding behoort EN omdat ze hun eigen private agenda hebben begrijpen ze niet wat de terechte wensen van de binnenlandbewoners zijn.

  Zij willen slechts de garantie dat zij ongestoord hun kostgrondjes kunnen beheren.
  DDB wil de mogelijkheid openhouden om ze weg te jagen als er een goede goudconsessie mogelijk is.


  Maak melding

 11. Ben het dit keer eens met ddb, die inheemsen en marrons zijn te beklagen, maar nog meer die parasieten die er belang bij hebben, bruns en co, onberechte moordenaars en drugsbonzen.


  Maak melding

 12. Hallo er zijn ook nog andere groeperingen! what about that???

  De negers, Hindoestanen, javanen hebben ook recht hoor op weat dan ook!! vergeet dat niet. recht voor een recht voor allen!!


  Maak melding

 13. Ben het inderdaad eens Diana ik ben ook geen voorstander van DD bouterse maar op dit punt heeft hij gelijk. Eisen imheemsen en marrons naar parlement Suriname. Brunswijk de surinaamse “moraalridder” zit hier achter om grondrechten op te eisen voor zijn soorgenoten net zoals de occupanten andersmans grond ge-occupeerd hadden te sunnypoint. Zelfs wanneer er volkswoningen worden gebouwd worden deze woningen hardhandig in bezit genomen door marrons anderen kunnen wachten totdat ze een ons wegen maar ze krijgen helemaal niets toegewezen. En vergeet niet deze mensen krijgen gratis stroom, brandstof en medische zorg waarom geldt dit niet voor iedere surinamer? Waarom wordt er onderscheid gemaakt?


  Maak melding

 14. Ik denk dat vele van jullie dit aan het verkeerde eind hebben.
  Als ik nu naar Suriname kijk, en de huidige ontwikkelingen aangaande de goudsector opjectief beoordeel.
  Dan zie ik dat een ieder zijn gram probeerd te halen.
  Onlangs las ik dat er tal van multinationals in Suriname zijn op zoek naar een stuk grond om te mijnen.
  En gezien de geschidenis met vele multinaionals denk dat de inheemse bewoners zoeits hebben van, overal maar niet hier.
  En dat men daarom zo hevig protesteerd.
  En gelijk hebben ze, want nu hebben ze nog iets.
  Als ze niet vechten voor dat stuk land waarvoor hun voorouders hebben gevochten hebben ze straks helemaal niks.
  Er zijn tal van voorvallenb in Suriname die dit kunnen bevestigen.


  Maak melding

 15. Hun Kromanti woont daar in het binnenland en Apuku dwaalt ook rond daar.De graven van de voor ouders liggen ook daar en bij de djoeka’s gaat dat zes generatie terug dat nog tot de clan[lo]behoren.Als ze zouden eisen dat de kankantrie niet zou worden om gehakt,want dat is hun ladder tot de hemel dan zou het te begrijpen zijn.Maar ik kan niet bergrijpen dat ze op een goedkope manier hun tanden willen vergulden en diamanten aan hun oren hangen.Geboorte recht?

  Cobie.


  Maak melding

 16. Met alle respect voor de eisen van de binneland bewoners, maar dit gaat wel een beetje te ver. Een bekend gezegde luidt:
  “je moet de kerk in het dorp laten”

  Redelijkerwijs had men moeten eisen dat er een bepaald percentage/deel van de netto opbrengsten moet worden ge-herinvesteerd in projecten ter ontwikkeling van de regio.

  Deze projecten zouden ze dan zelf mogen aanwijzen en/of uitvoeren.


  Maak melding

 17. De super demagoog DDB is het weer gelukt. Iedereen praat zijn leugens na.

  Wat DDB verkondigd is een simplistische en onterechte samenvatting van de besprekingen. Het is niet mee dan één van de bekende OCER spelletjes van die psychopaat-moordenaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.