Vakwerk moet uit het Surinaamse verdomhoekje

11

PARAMARIBO, 20 okt – Surinamers moeten over hun afkeer zien heen te komen wat betreft de technische beroepen. Het tekort aan vaklui op allerlei gebied neemt alleen maar toe. Minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu wil een handje helpen. Hij begint in 2012 met een heuse promotiecampagne.

Het gaat er vooral om ambities bij mensen om te buigen. Menige Surinamer is geneigd de technische school te mijden. Technisch onderwijs zou te min zijn. De betreffende onderwijsinstellingen zelf doen ook niet al te veel moeite zich te positioneren. “Kijk hoe de gebouwen, terreinen, leermiddelen en materialen van technische scholen er uit zien”, zegt Kromosoeto tegenover de Ware Tijd.

Van technische scholen zou je verwachten dat die de vaardigheden van hun pupillen testen in de directe omgeving. In plaats daarvan is het een verwaarloosd, grauw boeltje. Geen wonder dus dat ouders hun telgen liever ergens anders plaatsen. Volgens Kromosoeto is een omslag echt nodig. De omvangrijke investeringen in de mijnbouw en infrastructuur vergen een groot arbeidersaanbod. Het is haast voorspelbaar dat buitenlandse krachten mee zullen profiteren.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Suri´s zijn over het algemeen vies van vuile handen etc dus technisch werk wordt zoveel mogelijk vermeden.
  De overheid is hier debet aan omdat de meeste ambtenaren kantoor werk verrichten en het een gangbaar gedrag is dat een kantoorbaan meer aanzien heeft dan een technische. Vaklui met een technische opleiding daar wordt op neergekeken (bouwvakkers, monteurs dan is het klote werkvolk). Vraag aan een vader en moeder als het om een keuze gaat wie hun dochter zou moeten kiezen, een kantoorman (stropdas, dit is overigens achterhaald want een stropdas is not done in deze tijd) of een metselaar dan weet je wel op wie de keuze valt.


  Maak melding

 2. De schuldvraag altijd bij een ander neerleggen. Zoek niet langer naar de schuldige, maar begin bij jezelf.
  Menigmaal heb ik aangegeven dat het onderwijs teveel gericht is op algemeen vormend (havo, vwo) administratief en economisch (imeao). De oerheid moet deze richtingen gaan kortwieken. Oftwel de keuze mogelijkheden voor leerlingen en hun ouders op dit gebeid beperken.
  De aanwas van technische opleidingen zal dan toenemen. Vervolgens stageplekkken aanbieden.
  Sommige kinderen kunnen beter leren in depraktijk dan uit boeken.
  Natuurlijk moet je met campagnes duidelijk maken dat in deze sector brood te verdienen is.
  Helaas halen enkele politici twee woorden door elkaar.
  Ze roepen dat ze visie hebben, maar ze bedoelen volgens mij visioenen.


  Maak melding

 3. Now you talk.
  Het nijherheidsonderwijs is altijd ten achter gesteld.

  Populair was altijd het MULO-onderwijs. Jongens, die de LTS bezoeken gingen consequent door voor de dommies van deze samenleving.

  Anno 2011 is het een ander verhaal. Op de vakschool van de overheid kun je drop-outs wel wat know-how bijbrengen, maar die know-why zullen zij all life long blijven ontberen.

  Op het Natin is er geen middelbaar autotechnisch onderwijs in een land met relatief zoveel motorvoertuigen. Op het polyrechnisch college al helemaal niet.

  Draai anu fu pari na boto now.


  Maak melding

 4. gimardo je bent een echte domme javaan en notabene mini-ster ook..

  je moet vandaag nog beginnen een programma samen te stellen en een opleiding beginnen op alle lagere scholen vanaf de vijfde klas..

  begin op alle scholen ulo mulo middelbaar een avond opleiding met technisch onderwijs en je zult je ogen niet geloven hoe snel je aan technisch geschoolde krachten komt..

  man ,je moet niet lullen maar doen..dat is de beste remedie en betrek alle suries die kennis en kunde hebben in het land, de kleur afkomst moet geen rol spelen dus ook mensen van de opositie betrekken..dat brengt ontwikkeling..


  Maak melding

 5. Ha,die Kromo toch!Lijkt mij wel wat om de kinderen het wieden te leren.Dan houden ze tenminste hun bermen schoon en liggen er geen rommels op hun erven.Krijgt bout ook geen dengue en kan hij zijn werk eindelijk doen waarvoor hij daar zit zo als hij het op de berm verkondigd heeft.Door de dengue zit bij bout nog alles getemporiseerd in het vat.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Met als die sabi sma en beunhazen hier zal het niet lukken, vooral daar dit land wordt geregeerd door exmilitairen en dictators, eveneens onberechte moordenaars,drugsbonzen en terroristen, ook met de vele verraders en lafhartigen van geest die hun ziel hebben verkocht aan het grote kwaad door bewust de domme aanhangers te misleiden. OOk enkele valse profeten die de blijde boodschap als handelswaar gebruiken. Geen wonder dat het kwaad steeds ergere vormen aan het nemen is. Leve dus, aldus redeneren de oliedomme aanhangers..leve onze liefste moordenaars, die we hebben gewild en gekozen als herder die ons rust vrede en voorspoed zullen brengen………..wat ze brengen is onrust,onvrede,armoede,schaarste,onderdrukking en verder verval van het moraal. Kijk maar om je heen, alleen de oliedomme aanhangers blijven doof en blind, Hahahahah die ezels die de paarse karavaan trekken.


  Maak melding

 7. Waarmee zijn wij in Godsnaam bezig. Hier wordt je alweer gedwongen om als een stelletje ongeletterden met- en tegenelkaar tekeer te gaan. Vrijwel elke discussie draait daar op uit.

  Een selecte groep heeft er een handje van om de ander, die zij niet eens kennen voor rotte vis uit te maken.

  Quo vadis.


  Maak melding

 8. wij hebben genoeg nijver volk,alleen zitten zij aan de andere kant van het proces!!

  zij kunnen geen huizen bouwen,..wel inbreken!!

  het zijn geen monteurs,..maar weten wel raad
  met jou auto!!!

  kunnen geen ijzer smeden,..maar een DIEVENIJZER is geen probleen!!!

  !!GENOEG VAKLUI IN HOTEL SANTO!! 🙂


  Maak melding

 9. Paraman zegt “Waarmee zijn wij in Godsnaam bezig.”

  Advies lees het hoofdschuddens en bedenk maar dat het arme zielen zijn die niet eens weten waarover ze het hebben of waarover het precies gaat. De geestelijke armoe kan je zo uit de stukken halen, de emoties vieren hoogtij.

  Sommige mensen zijn en blijven zielig.


  Maak melding

 10. Op zich een goed plan.

  # Marcel, ik begrijp dat je heel erg ongeduldig bent, maar die man is niet dom.
  Het is verstandig om eerst met een campagne te starten, om vervolgens een operationeel plan op te stellen. Dit voorkomt voortijdige mislukking.
  Als er geen animo is dan heeft het geen zin. Bestaat de leerplicht in suri? Indien zo
  opschroeven naar 18jr.

  Jou plan Marcel voor een avondschool vind ik een goed idee.
  Dit houdt die gasten in de avonduren van de straat, stukkie veiliger.
  (jonge) Volwassenen krijgen ook de gelegenheid om zich te ontwikkelen.
  Overdag kunnen ze hun praktijkervaring opdoen bij o.a paraatje.

  Een agrarisch opleidingscentrum is ook een goede optie, kun je een combi maken van landbouw, veeteelt, visserij en milieu.
  Denk aan de ned boeren die hun boerderijen dreigen kwijt te raken, maak een deal voor kennisoverdracht, etc etc.

  Phoe phoe wat zullen ze moe zijn na een lange avondtraining en een lange werkdag.


  Maak melding

 11. […] Vakwerk moet uit het Surinaamse verdomhoekje Vraag aan een vader en moeder als het om een keuze gaat wie hun dochter zou moeten kiezen, een kantoorman (stropdas, dit is overigens achterhaald want een stropdas is not done in deze tijd) of een metselaar dan weet je wel op wie de keuze valt. … Read more on Waterkant […]


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.