Surinaamse inheemsen zijn bemoeizucht beu

11

PARAMARIBO, 28 sep – De regering mag zich niet inlaten met de traditionele bestuursvorming bij Inheemsen. Dit stelt de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids. Het ingrijpen in de gemeenschappen Apoera, Section en Washabo ligt zwaar op de maag.

Het gaat om drie aparte gemeenschappen die weliswaar het bestuursgebied Apoera vormen. Maar alle drie werden steeds apart geleid door een eigen kapitein (dorpshoofd, red.). President Desiré Bouterse heeft nu één functionaris aangesteld als kapitein. Dit gebeurde na verkiezingen in de drie gemeenschappen. “De Vids en de bewoners blijven erbij dat er geen sprake was van geldige verkiezingen”, stelt de Vids.

Bouterse zou dus ook zijn besluit moeten intrekken. “De huidige dorpshoofden zijn gewoon in functie”, aldus Vids. De regering wordt gevraagd de mensenrechten van Inheemsen te respecteren. Dat geldt vooral hun zelfbeschikkingsrecht en het recht op intern zelfbestuur en landrechten. Bouterse bezocht onlangs het gebied. Hij vermeed contact met de drie oorspronkelijke leiders en had alleen oog voor de ‘nieuwe’ kapitein.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Wanneer krijgen die bandje van redi doti te zien hoe die moordenaar daar tekeer ging, limbo waar ben je.
  Dit is de moderne Boutacratie waar loyalisten aan een baan worden geholpen.
  Bouterse en mensenrechten zelfbeschikkingsrecht moeilijke combinatie als we naar moiwana en 8 december moeten denken.Overal waar deze Beest zijn gezicht laat zien wordt het een puinhoop hij past verdeel en heerst toe die monster.


  Maak melding

 2. Op 1 schip kunnen er moeilijk 20 kapiteinen meevaren. Het is vragen om moeilijkheden. En met schip bedoel ik Suriname. Hebben ze in het binnenland eigen wetten en regels???? Daar mogen wel kleine meisjes verkracht worden heb ik gehoord. In de stad kan je een gevangenisstraf voor krijgen.


  Maak melding

 3. Zielig verhaal

  Naar aanleiding van het artikel van de heer Tirjo onder de kop: hoeveel meer moet president Bouterse doen, op GFC, wil ik graag als volgt reageren op het zielige verhaal van de heer Tirjo. Ik vind het erg zielig en jammer dat de heer Tirjo nu al moe, afgemat en heel erg boos is op mij. Maar als hij zelf zegt dat kritiek gezond en vaak nodig is om anderen scherp te houden dan begrijp ik zijn tegenstrijdigheid niet.

  Ik lever niet zomaar kritiek op het beleid van de regering, het is gefundeerd, als een regering een verkeerd beleid voert kan dat funeste gevolgen hebben voor ons land. En dat moeten we voorkomen, en als de heer Tirjo dat niet kan inzien, kan ik hem helaas niet helpen. Ik adviseer hem om zijn ogen goed de kost te geven. Hij zegt verder in zijn artikel, ‘heer Naipal ik heb nieuws voor u’. Ik wacht nog steeds op het nieuws, want ik heb het nieuws van hem nog niet gezien.

  Wat bedoelt hij met het nieuws? De zaken, die hij heeft neergekrabbeld in zijn artikel of bedoelt hij de speech van president Bouterse in de VN. De heer Tirjo heeft het ook over transparantie, drugscriminaliteit, corruptie en vriendjespolitiek. Volgens mij is Tirjo echt een politieke leek, hij kan waarschijnlijk geen onderscheid maken tussen vriendjespolitiek en politiek. De benoemingen van Gerard Brunings, Kenneth Sloote, Errol Alibux, Cliff Limburg en Eugene van der San zijn allemaal gebasseerd op vriendjespolitiek.

  Als ik alle namen moet opnoemen van politiekevriendjes zal ik zeker een aantal A-4tjes nodig hebben. Wat betreft het ontslag van ex-dc Doebay het volgende: De heer Rashied Doekhie had de PG gevraagd om zijn hand over het hart strijken en de zaak van de Doebay te seponeren. En toen dat niet gelukt is heeft Rashied Doekhie, Doebay gevraagd om zijn functie neer te leggen. De president had geen andere keus, want hij weet dat Doebay de bak ingaat, dus het had geen zin om hem te handhaven als DC. Tirjo, u moet het volk geen knollen voor citroenen verkopen, vraagt u zelf aan de president van Nickerie, Rashied Doekhie, hoe hij gepleit had voor Doebay bij de PG.

  Wat betreft het indammen van de gewone – en drugscriminaliteit is dat een druppel op de hete plaat. Maar ik ben het KPS dankbaar, dankzij de inzet van de manschappen lukt het om met de schaarse middelen die zij ter beschikking hebben, de criminaliteit marginaal onder controle te houden. Het beleid van de JUSPOL minister is nog steeds soep met balletjes. Tirjo had ook over transparantie, die is bijna zoek bij deze regering. Er zijn gesprekken gevoerd met Cuba, Venezuela en China maar het volk weet niet waarover er gesproken is. Het buitenlandsbeleid verkeert nog steeds in een waas van geheimzinnigheid.

  Ik wil de heer Tirjo aanbevelen om het artikel: het parlement heeft het laatste woord, van de heer Gajentaan op GFC aandachtig te lezen. Hij heeft het prachtig verwoord ten aanzien van het beleid van de regering en hoe de president de andere coalitiepartners desavoueert. De heer Gajentaan keurt de oproep van Rashied Doekhie, de president van Nickerie, tot burgelijke ongehoorzaamheid tegenover een andere coalitiepartner tenstelligste af . Proficiat aan de heer Gajentaan. Het voorzitterschap van CICAD is te danken aan de noeste arbeid van de heer Santokhi zelf, sinds 1996 is hij verbonden aan de CICAD.

  De andere leden van de CICAD waren bijzonder onder de indruk van de prestaties van Santokhi als minister van Juspol, en daarom is hij unaniem gekozen tot voorzitter van de CICAD. De regering, in deze, de president, had geen andere keus dan de heer Santokhi voor te dragen als CICAD voorzitter. Verbroedering met de mond belijden en verbroedering in daden omzetten zijn twee verschillende zaken. Als de president zo graag de verbroedering voorstaat, waarom de honderden ontheffingen van de topambtenaren van de oppositie. Tirjo, u moet meer gaan onderzoeken om aan meer informaties te komen, en niet klakkeloos onzinnigheden neerkrabbelen.

  Tirjo had ook over de handdruk van president Obama aan de heer Bouterse. Waarom Tirjo de nadruk legt op de handdruk weet Joost alleen. Ik heb wel een foto gezien waarop president Obama, de heer Bouterse en anderen aanwezig zijn, maar een handruk van president Obama aan de heer Bouterse heb ik niet gezien. Als president Obama de hand aan de heer Bouterse gegeven had zou de heer Bouterse opgestaan zijn, maar dat heb ik niet gemerkt.

  Ik denk dat president Obama iemand anders de hand probeerde te reiken. Laat Cliff Limburg een foto presenteren waarop president Obama een handdruk geeft aan de heer Bouterse, zien is geloven.

  Maar als president Obama de hand heeft gegeven aan de heer Bouterse is dat een normale zaak, wat is er zo belangrijk eraan. Er waren toch ook leiders daar aanwezig die dictarioale achtergronden hadden netals Bouterse. President Obama kan ze niet weigeren, het was een VN vergadering en geen feestje. De heer Tirjo doet voorkomen alsof een handdruk van Obama aan Bouterse, de wereld voor Bouterse helemaal open gaat.

  Heer Tirjo, ik wil ook dat het goed gaat met ons land, dat wil trouwens een ieder. Maar het beleid dat thans gevoerd wordt is niet correct, dit beleid brengt moesje niet naar Parijs, de zogenaamde nieuwe poort van Suriname naar Europa.

  Naipal .A.I

  Ps. Zeg het niet aan de oliedomme aanhangers op de ndp parasieten en vele opportunistische poep(geld)vliegen na. Hihaha.


  Maak melding

 4. Het houdt maar niet op met deze heren de tegenhangers die lekker op hun droogje of natje zitten, hier in nederland.
  Jammer hoor gaan jullie iets beters doen met jullie tijd tjonge jonge jonge zeg, wat een gezeik


  Maak melding

 5. Ben blij als dit voorbij is..
  De wereld heeft ook meerdere leiders.
  Daarom gaat er zoveel mis.

  1 leider aanstellen is slim. Maar is het gebied niet een beetje te groot voor hem. Stel dan een groep van onder kapiteinen aan. we praten hier niet over 1 schip maar over een vloot. 1 kapi is niet genoeg om ze allemaal optijd bij te sturen of problemen op te lossen.

  Heb je 10 schepen (dorpen), stel er dan 1 als hoofd aan en 9 als onderbevelhebbers die hun verantwoording weer aan die ene hoofd afleggen.

  Tjonge, Zo moeilijk is het niet hoor….


  Maak melding

 6. Jozef,
  Haal jou kop uit die KRENT van Bouterse.
  Het is toch over duidelijk dat Bouterse overal zijn jaknikkers neer zet. die domheid van jullie heeft niets met onderwijs te maken volgen mij het is genetisch bepaald of een geboorte afwijking.Ik kan mij nog een opmerking van een gewaardeerd lid op dit forum nog herinneren hij zei dat het verstand van pinto met het badwater is weggegooid ik zeg dat het verstand van al die NDPers met het badwater is weggegooid.


  Maak melding

 7. Waarde Jozef,
  tegenwoordig vind je alleen NDP-ers die in Nederland wonen,reageren op deze site.De NDP-ers uit Sur moeten nu drie banen nemen om dezelfde welvaart niveau te behouden als toen ze onder front het met één baan deden.Ene Tirjo zegt dat het goed gaat met Sur.maar kan niet aangeven wat verbeterd is ten opzichte van de front regering.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Wanneer zullen een aantal van jullie nu eindelijk leren gericht en inhoudelijk op een onderwerp te reageren?

  Ik kan het goed begrijpen dat een aantal van jullie met de pijn van het verleden worstelt en dit forum zien als een therapeutisch alternatief.

  Maar wat jullie niet begrijpen is dat door jullie emotie en ongerichtheid de buitenwereld de Surinamer, zeker in Nederland,een stereotypbeeld toebedeeld van te veel emotie, te veel ongerichtheid, geen eenheid kunnen vormen, niet van een redelijk niveau van denken en doen zijn,napraters, lullen meer dan ze doen.

  Sommige van jullie heb ik reeds lang een gezicht als de trollen op dit forum gegeven.

  Trollen zijn goed om tot extra reactie te prikkelen en door de extra reacties op deze site, de sitehouder een kleine extra verdienste krijgt. Niets mis mee!

  Maar vergeten jullie niet dat dit forum ook door anderen bekeken en gelezen wordt en door een deel van die anderen onze reacties ook nog een waardering qua niveau meekrijgen.
  En dat verkregen beeld kan ons schaden.

  De Inheemsen begrijpen het politiek-economische spel in Suriname nog steeds niet.
  In West Suriname gaat het om de controle/bezit van de grondstoffen in relatie tot het belang van de staat Suriname en potentiele multinationals t.o.v. internationale verdragen

  Ik denk dat in deze politieke wisselwerking een hoofdkapitein gekozen is om in de toekomst het uitspelen van een groep door de multinationals te voorkomen.
  Ik ga hier niet in op de vraag, of de nieuwe hoofdkapitein op de traditionele manier gekozen is.

  Voor zij op dit forum die toch hierin inhoudelijk meer belangstelling hebben:

  Vergelijk wat er in West-Suriname gebeurt bij de Inheemsen en de voorstellen van de DC van Para om hem volmacht te geven de boedelgronden van de Paranen met vermoedelijk bauxiet in de bodem te mogen beheren.

  Ik ga verder niet op de zaak van de Inheemsen in. Ik heb bekende Inheemsen en/of hun organisaties mijn steun aangeboden en wacht al maanden op hun reactie. Zelf de Inheemse assembleelid laat niets meer van zich horen.
  Srika


  Maak melding

 9. Reactie nummer 10 vindt arrogant neerkijkend.
  Onderwijs is om verder te komen in het leven en niet om jou landgenoten dom te houden en te manipuleren wat velen van jullie hier wel proberen te doen.
  Een zogenaamde geschoolde die terug wil naar dictatuur onderdrukking, knechten en vernedering heeft naar mijn mening niet goed opgelet tijdens zijn school periode.
  In plaats dat zei de bevolking waarschuwen voor het gevaar van machtsmisbruik dictatuur maken ze reclame voor de zwartste periode van de afgelopen 30 jaren in Suriname. Ik denk eerder dat een buitenstaander die hier toevallig op dit net beland zich eerder zal afvragen wat voor mensen dat zijn die hun onderdrukker moordenaar dictator aanbidden, wat voor idioten zijn die gasten die moord, onderdrukking genocide en achteruitgang goed praten. ik ben niet geweldig geschoold maar ik laat mij niet door stelletje drugs criminelen in de maling nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.