Suriname krijgt toegang tot fonds voor bedrijven

15

PARAMARIBO, 3 sep – Het bedrijfsleven mag binnenkort geld lenen bij de Wereldbank. De Centrale Bank van Suriname, CBvS, heeft aansluiting gezocht bij de Internationale Financieringscorporatie, een lidorganisatie van de Wereld Bank. “Dit zal een positieve invloed hebben op het creëren van mogelijkheden voor het volk van Suriname”, zegt Vishnu Dhanpaul van de Wereldbank.

Het fonds heeft al bijna twintig miljard dollar aan investeringen uitstaan in de wereld. “We helpen ontwikkelingslanden met het bereiken van duurzame groei door financiering van investeringen, het geven van adviezen aan bedrijven en de overheid en het mobiliseren van kapitaal op internationale financiële markten”, aldus Dhanpaul. Het is ook mogelijk expertise aan te trekken, onder andere voor het uitwerken van modellen voor publiek-private partnerschappen.

Suriname kijkt vooral uit naar ondersteuning bij het identificeren van
investeringsmogelijkheden voor de private sector. Ook worden adviezen verwacht die kunnen helpen bij het streven naar ontwikkeling en modernisering. Volgens de CBvS is de aansluiting een “doelbewuste stap van de regering om financieringsmogelijkheden voor de private sector te creëren.” Suriname is het honderd en drie en tachtigste lid van de IFC.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Misschien een domme vraag voor een erg onvolledig artikel.
  Wat is de rente op deze leningen?
  Want lenen is niet krijgen en moet worden terugbetaald.


  Maak melding

 2. ik leer mijn kinderen vooral dingen uit eigen middelen te doen. lenen doe je alleen bij noodzaak. de huidige trend in suriname is om vooral maar te lenen. lenen kost geld door de rente en zoals reageerder terecht zegt, het moet ooit terug betaald worden. overheid geef ook hierin het goede voorbeeld


  Maak melding

 3. Paraman-pinto,
  Ach ja ik heb jou nooit kunnen betrappen op een verstandige reactie dus ik verwacht het nu ook niet.Leen maar, maakt niet uit hoe hoog de rente is en hoe het terug betaald moet worden.Ik ben niet vergeten hoe hoog de schulden zijn geweest die Bouterse goedschalk en Wijdenbosch hebben achter gelaten in de jaren 80,90.


  Maak melding

 4. Vogens sommige gefrustreede lieden zou Suriname politiek economisch geisoleerd worden . Deze stelling hebben zij zich breed-uit aan-ge-meten . Nu moeten deze lieden gaan vertellen wat de werkelijkheid is . Durven zij dat niet , dan is dat laf te noemen , typisch honden manieren .

  Verder wordt door deze toetreding tot de IFC , de particuliere inversteerders de mogelijkheid geboden , om aan financiele-middelen te komen . Het is de wereldbank sukkels !!! of begrijpen jullie dat niet.


  Maak melding

 5. TTheo Wat hondenmanieren. Dat is wellicht jouw ongenuanceerde reactie.

  In principe gebeurt dat tegen de marktrente, maar in de praktijk is dat niet zo. Die marktrente is niets meer dan een soort uitgangssituatie.
  De wereldbank is ook eigenlijk geen echte bank. Meer een organisatie die zich bezig houdt met ontwikkelingshulp. Maar omdat er veel geld in omgaat noemen we het een bank. En ook omdat er mensen werken die veel van hulp aan arme landen afweten, maar vooral veel van financien en economie.
  De te betalen rente hangt van veel factoren af. Een arm land, met goede vooruitzichten, de zgn opkomende markten, zoals China en Brazilie, moeten gewoon rente betalen, en die kan ook tussentijds gewijzigd worden. Maar er worden ook renteloze kredieten aan heel arme landen verstrekt, zoals Ivoorkust. En het komt ook voor, dat men weet dat het geld nooit terugkomt, of dat de lening gewoon een gift is.
  Echt gratis lenen is er niet bij; de wereldbank verstrekt soms leningen zonder rentebetalingen, maar dan onder strikte voorwaarden. Er wordt b.v. heel goed op gelet, of het geld ook daadwerkelijk goed wordt besteed, en niet in de zakken van de machthebbers verdwijnt. Ook worden er eisen gesteld aan het op orde brengen van de financien/begroting in zo’n land. Gebeurt dat niet, dan kan zo’n arm land de volgende keer moelijker aan geld komen.


  Maak melding

 6. TTheo,
  Er zijn mensen die terecht kritiek hebben op de manier hoe jij en die criminele regering mooi weer spelen.Je hebt ook hondstrouwe volgers van die criminele bende die nu aan de macht in suriname en daar hoort onze dorpsidioot TTheo ook bij .Sukkels zijn figuren die in hun eigen fantasy wereld gaan geloven.Suriname is niet geisoleerd in jou ogen maar tot nu is er geen enkele land die jou criminele regering steunen waar zijn die miljarden uit china, miljoenen uit india, goedkope kunstmest uit venezuela en ook goedkope olie van chavez tot nu zijn het alleen maar leugens en bedrog die mooi in de oren klinken van die domme massa als jou TTHeo.


  Maak melding

 7. IFC?

  Ik Financieer Corruptie?
  Dat is dat ding! Het geleende geld verdwijnt in de corruptiepot en terug betalen mogen anderen doen.
  Lenen is nog geen groei. Wat je met het geleende geld doet is bepalend of er groei in zit. Tot nu toe is lenen aan SU een strop gebleken omdat de mensen die het krijgen het ook nooit terug betalen. Maar nog erger is dat er met het geleende geld allerlei mensen rijk zijn geworden, behalve het land zelf.

  Let op wat je leent, want ooit moet je het terug betalen en zal de lener zelf de rente bepalen.
  Allerlei regeringen hebben geleend, maar de bevolking is nog steeds analfabeet of arm.

  Met private sector kan je genoegen nemen door te weten dat het geleende geld gaat naar familie, vrienden, vriendinnen en goede kennissen of partijgenoten die een zaak opstarten en een jaar later totaal failliet blijken te zijn. Mooi geleend geld weggesluisd en wie gaat dat betalen? Onze Surinaamse bevolking natuurlijk. Zeker onze kleinkinderen en achterkleinkinderen.


  Maak melding

 8. TTheo begrijpt niet dat een organisatie als de Wereldbank pas geld leent als er in een land goede wetten en structuren zijn die garanderen dat hun lening te goede komt aan het volk. Dergelijke wettelijke, e.a. kaders zijn de afgelopen 10 jaar in elkaar gezet.

  Lastig zo’n figuur die volslagen ondeskundig is en slechts meent te moeten reageren uit een primitief hooligan sentiment naar zijn grote voorbeeld. Waarschijnlijk loopt hij rond met een groot bord voor zijn kop waarop een afbeelding van zijn baas staat.


  Maak melding

 9. Kom net per heli terugvliegen van de goudvelden te Maripaston.

  Het zou goed zijn om deze middelen ook te laten vloeien naar deze sector en met name de klein mijnbouw.

  Zodoende kunnen de bate bewerkers ook een zekere stuk boterham meenemen. Vooralsnog valt er nog heel wat te ordenen variërende van bizarre werkomstandigheden, justitieel, belastingen en op het gebied van de hygiëne.


  Maak melding

 10. Wat sommige holpijpen hier op dit forum betreft mag het goed fout gaan met Suriname en de Surinamers, louter omdat Bouterse de President is?

  Je moet goed geschift zijn om die mening eropna te houden.


  Maak melding

 11. Wikileak zegt het volgende

  “Suriname is niet geisoleerd in jou ogen maar tot nu is er geen enkele land die jou criminele regering steunen waar zijn die miljarden uit china, miljoenen uit india, goedkope kunstmest uit venezuela en ook goedkope olie van chavez….”

  Maw omdat Suriname dit allemaal niet of nog niet heeft gehad zijn ze geisoleerd.

  front was niet geisoleerd maar hebben het ook niet gehad, misschien dat wikileak ons de reden daarvoor kan verklappen.

  Het is dieptriest de meeste van de reacties hier, ze begrijpen de ballen niet wat er staat geschreven of wat dit allemaal inhoud, maar hebben intussen we hun reacties klaar. Dit is typisch het gedrag van een stelletje onderontwikkelde idioten.


  Maak melding

 12. @ Afu sensie,
  Ik weet dat de NDP-ERS hoog ontwikkelde mensen zijn met geweldige hoge opleiding.
  Bouterse kan zich alleen in een bepaalde kring bewegen, zie jij dat niet ?
  Milton jou algemene ontwikkeling is nihil me boi.


  Maak melding

 13. Toen er in de jaren 80 werd gewaarschuwd voor de revolutie en de banden met cuba,grenada en Libie werden wij ook voor gek verklaard parapanpinto, achteraf hebben wij allemaal gelijk gehad. Nu waarschuwen wij weer voor willekeurige lening, omdat wij Bouterse Bosje en goedschalk hun verleden niet zijn vergeten.
  Een gewaarschuwd mens telt in Suriname voor drie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.