Fonds lagere inkomens Suriname mag niet verdampen

16

PARAMARIBO, 29 aug – Een leningenfonds voor de lagere inkomens moet voor de doelgroep beschikbaar blijven. Dit zegt parlementariër Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS). De kans is groot dat het de andere kant opgaat. De regering besloot al het fonds op te heffen. De ruim zeventig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijftien miljoen euro) aan kredieten, kan juist wel uitkomst bieden.

Dat zeker voor de duizenden loontrekkers die niet voor een ‘normale’ hypotheek in aanmerking komen. Dat was ook de bedoeling van de vorige regering. “We willen dat het geld daarvoor gebruikt wordt”, zegt Wijdenbosch. Personen met lagere inkomens konden een banklening opnemen tegen vijf procent rente. Eigenlijk was het negen procent, maar de overheid nam vier procent voor eigen rekening. Het fonds bleef vrijwel onaangeroerd, omdat de doelgroep niet over grond beschikte.

Dat was kennelijk over het hoofd gezien. “Maar de vraag is nu wat er met het geld is gebeurd. Wij verwachten dat de regering faciliteiten beschikbaar stelt voor de doelgroep”, aldus Wijdenbosch. Het gaat dan vooral om de beschikbaarheid van bouwgrond. Uiteraard vereist dit een stukje erkenning van het werk van de voorganger. “Als je het geld gebruikt voor de lagere inkomens, zeg dan ‘dank je wel, Nieuw Front’. We zullen er dan ook achter staan.”

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Deze inmiddels verdampte politica gaat voorbij aan de realiteit van Suriname.

  Als de kleine man een bouwkavel toegewezen krijgt is het eerste wat in hem of haar opkomt verkopen. Daar zijn voorbeelden te over. Ga maar na wat er gaande is op het project Voorburg/Commewijne.

  Of zij dienen als stroman voor anderen om tegen een habbekrats aan een perceel te “komen”.

  Hoevelen zijn overigens in staat om die leningen a 5% af te lossen.

  Het huidig bestel zal zeerzeker zorg dragen voor huisvesting van de have nots.


  Maak melding

 2. Die nps’ers toch, ze weten uit armoede niet meer wat ze moeten zeggen.

  Iedere keer als ze wat te vertellen hebben maken ze zich onsterfelijk belachelijk.

  Mevr. Wijdenbosch we zullen je bedanken voor het half werk wat jullie verricht hebben, het is me toch wat een bedankje eisen voor half werk.

  Niets hebben deze mensen tot een goed einde weten te brengen, maar ze eisen bedankjes.

  De lat ligt behoorlijk laag bij front, dat is een feit.


  Maak melding

 3. Het onoplosbare grondpolitiek van Suriname.

  Het Grondbeleid van Suriname duigtniet en zal ook nooit anders worden, gezien de voortslepende gekrakeel steeds hierover en zolang er eigenbelang ermee gemoeid is. Zo een heel “kleine populatie” – kleine bevolkingsgroepen – moet het toch geen probleem opleveren, zou je zeggen. Door nepotisme, vriendjespolitiek, voor wat hoort wat, zal dit altijd blijven bestaan. Als je kijkt naar de afmetingen van het land(160.000 vierkante km) , en zo een kleine populatie – moeten eigenlijk iedere meerder jarige Surinamer al bij de geboorte een stuk land toe gewezen krijgen – dan moet het; hoe je het wendt of keert, toch kunnen. Natuurlijk hoeft je hiermee niet eens te zijn, wat uw volste recht is.

  Parbol


  Maak melding

 4. Het onoplosbare grondpolitiek van Suriname.

  Het Grondbeleid van Suriname deugtniet en zal ook nooit anders worden, gezien de voortslepende gekrakeel steeds hierover en zolang er eigenbelang ermee gemoeid is. Zo een heel “kleine populatie” – kleine bevolkingsgroepen – moet het toch geen probleem opleveren, zou je zeggen. Door nepotisme, vriendjespolitiek, voor wat hoort wat, zal dit altijd blijven bestaan. Als je kijkt naar de afmetingen van het land(160.000 vierkante km) , en zo een kleine populatie – moeten eigenlijk iedere meerder jarige Surinamer al bij de geboorte een stuk land toe gewezen krijgen – dan moet het; hoe je het wendt of keert, toch kunnen. Natuurlijk hoeft je hiermee niet eens te zijn, wat uw volste recht is.

  Parbol


  Maak melding

 5. Uiterst merkwaardig want de huidige regering schermt er ook mee dat de toekomstige bewoners van Hanna’s Lust straks voor 5% een hypotheek kunnen sluiten. Nu blijkt dat diezelfde overheid die regeling omzeep helpt. Waar kennen we dat van: plechtig beloven metde ene hand en graaien met de andere?

  @Paraman,
  Zoals vaker begrijp je helemaal niet waarover het gaat en probeer je gewoon de onzin van de huidige regering goed te praten.


  Maak melding

 6. Ruth kletst weer zoals gewoonlijk. Alles wilde het front doen, stond op de lijst, hadden we in gedachten, stond in de startblokken, waren het van plan…..en dat 15 jaren lang, waarin niets werd uitgevoerd.
  Ze is gewoon vrijposting om te zeggen dat deze regering ‘dank je wel’ moet zeggen. Waarvoor?

  Deze vrouw blijft vasthouden aan een NPS denken dat deze partij alleen maar verder de grond in helpt. Wat een dom wicht!


  Maak melding

 7. Eerst zou deze tante samen met El Vene de NDP met wortel en thak uitroeien, nu zijn zij uitgeroeid. Wat nu, een hoop non sense verhalen.

  Waar moet dat geld voor die mega woningbouw vandaan komen.


  Maak melding

 8. @6 Patricia,

  Goede beschrijving hoe het gaat in de Surinaamse politiek. Je vergeet er echter bij te schrijven dat de huidige regering niet anders is en dus in feite precies hetzelfde doet als alle voorgaande, alleen doen zij er nog een schepje bovenop.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 9. Jullie zeuren al decennia lang met als stootrichting de verdoemenis van Bouterse.

  Hij is nu president van de republiek-Suriname!

  Wie zijn er nou loosers? Stelletje slijtzwammen.


  Maak melding

 10. laat somo maar uitlegen wat met zijn woningprojekt is gebeurd .
  als men die lening in handen zou krijgen kon men alleen maar aan vrachtkosten betalen en een bouwtekenning laten maken als men op venster hoogte zou komen met de lening tijdens de bouw heeft men echtmoeten gochelen.dat waren de projekten van somo als ik het zo moet stellen.


  Maak melding

 11. Het is triest wat er in ons Suriname gebeurt, de krabbenton(nu in de oppositie) weet het weer beter. Dank zij deze figuren is Suriname tot de bedelstaf veroordeeld. Wat heeft deze partij(en consorten) voor Suriname in al die jaren dat zij regeermacht hadden gedaan?, wij weten het allemaal, dit hoeft geen betoog. De grootste corrupte-/dievenbende ooit gekend. Het waren er allemaal stuk voor stuk verraders, alleen het eigenbelang telde. Politieke medestanders werden rijkelijk beloond, nu de waarheid hen aan het achterhalen is, zien zij plotseling wat goed voor het land zou moeten zijn. You don’t miss your water, till your well run dry. Mijn vader zei altijd: wie laat stelen is ook een dief, dus.

  Waar wij niet bij stilstaan is dat er bij de douane heel veel geld te halen valt. Kijk naar de kapitale villa’s en bungalows waarin deze lui wonen. Met het salaris wat zij verdienen, kan je onmogelijk deze kastelen bouwen. Het meeste geld van de accijnse die ze voor de staat binnen moeten halen, stoppen zij in eigen zak. Dit is alom bekend, maar er is niemand die wat hieraan doet. Er verdwijnen miljoenen dollars die voor de staatskas bestemd zijn, laat deze organisatie doorlichten. En dan zal men versteld van staan, van wat er boven water komt.

  Parbol


  Maak melding

 12. Beste paramanpinto,
  Wij die (zuren) weten waar wij het over hebben we komen met keiharde feiten maar jij ben zo eigenwijs dom dat het niet tot jou garnalen verstand kan door dringen.
  Bouterse zijn verleden spreekt boekdelen we weten allemaal met wat voor schulden hij suriname in de jaren 80 heeft achtergelaten, we weten ook wat met de goudvoorraad van de centrale ban van suriname is gebeurd, we weten ook wat met onze munt is gebeurd, we weten ook dat dictatuur niet werkt, we kijken allemaal naar de beelden wat er in Libie gaande in we lezen en zien in wat voor weelde dictators en hun familie leven toch blijf jij koppig deze monster DDB verdedigen.
  Wij doen ons best om jullie ogen te openen want jullie worden op de zelfde manier als in de jaren tachtig bedonderd.was het niet Bouterse die grote smoel had, en nu nog heeft over transparantie maar je vertikt het om te vertellen wat je met dat geld hebt gedaan.
  Zolang jullie je zo gedragen zolang zal Bouterse op jullie neer kijken.


  Maak melding

 13. Kan iemand mij vertellen hoe het met de voortgang van de 18.000 te bouwen volkswoningen gaat? Precies één maand geleden ging het project van start met veel bombarie. Het is opvallend stil geworden aan de overkant….


  Maak melding

 14. deze regering wil duidelijkheid en transparantie. wat is er mis met het geld besteden aan waar het voor gelabeld was of goede argumentatie geven waar het beter tot zijn recht kan komen. het surinaams volk heeft gestemd op deze groep vanwege de gemaakte beloftes waaronder transparantie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.