Waterpokken in Surinaams Marrondorp Drietabiki

4

PARAMARIBO/DRIETABIKI, 29 aug – Een uitbraak van waterpokken teistert de gemeenschap van het Marrondorp Drietabiki, in het Boven Tapanahony gebied. Volgens minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid is er reden tot zorg. Er is wel medische hulp ter plaatse. Maar de vraag is of de mensen zich willen gedragen volgens medisch protocol.

Bij waterpokken is onder meer aan te bevelen dat mensen zich enigszins terugtrekken. “We weten dat het zeer moeilijk valt voor de mensen zich te houden aan voorschriften, vooral het binnen blijven”, zegt Waterberg tegenover de STVS. Bewoners van het binnenland zijn gewoon zich vrijelijk te bewegen. Dat levert bij waterpokken besmettingsgevaar op. Vooral kinderen hebben het nu zwaar te verduren en nogal wat lopen nu rond met soms open getrokken pokkenblaasjes.

Het medisch personeel ter plekke doet wat het kan om de uitbraak te beperken. Ook uit het nabijgelegen Godo Olo komen berichten van besmettingen. “We zijn vooral bezorgd om zwangere vrouwen, het ongeboren kind kan een misvorming oplopen”, aldus Waterberg. De situatie wordt dan ook nauwlettend in het oog gehouden. Op het eiland Drietabiki staat de residentie van het grootopperhoofd van de Aucaners, Matodja Gazon.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Welke maatregelen kun je nemen om waterpokken te voorkomen?
  Besmetting is moeilijk te voorkomen, omdat een waterpokkenpatiënt al besmettelijk is voordat de ziekteverschijnselen optreden. Goede hoesthygiëne kan helpen om waterpokken te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna uw handen te wassen. Als u geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houd dan uw hand voor de neus en mond en was hierna uw handen. Leer kinderen dit ook te doen.

  Met de groeten van het RIVM
  Binnenblijven Ha Ha Waterberg


  Maak melding

 2. @anne

  Hangt er ook vanaf of ze genoeg weerstand hebben en geen parasieten als wormen, etc. De kinderziektes die in het westen slechts ongemak opleveren zijn in een groot deel van de wereld de belangrijkste oorzaak van kindersterfte. Zo is de uitbraak van mazelen in de Hoorn van Afrika op dit moment een belangrijke doodsoorzaak.

  http://www.nu.nl/buitenland/2590894/vn-slaan-alarm-kindersterfte-afrika.html
  http://www.millenniumdoelen.nl/Millenniumdoelen/Millenniumdoel_4


  Maak melding

 3. Het is te hopen dat de container met medicijnen en hulpmiddelen reeds naar Suriname verscheept is door Lugard richting het marrondorp.

  Het is heel erg voor deze zieke mensen, die gewend zijn zich elke dag buitenshuis op te houden en hebben nu niets aan goedkope- en afgedankte speelgoed en nepgoederen uit Nederland, weliswaar „made in China“.

  Als er iemand is die iets wil doen voor het marronvolk, doe het dan nu en doneer zonder aanzien des persoons alsook zonder ervoor dankjewel terug te verlangen. Geven doe je vanuit je hart en met gezond verstand en niet omdat het moet. Kan men niets geven, maar de wil is wel aanwezig, dan heeft men toch al gegeven door deze zieke mensen beterschap of een warm hart toe te dragen.

  Bedenk dat de positieve gedachte van een minder bedeelde net zoveel waard is als de euro’s van de donateurs, die deze wel kunnen missen. Of de gift vanuit zakelijk of ander oogpunt is gedaan, mag niemand boeien, feit is …. er is geld, doe dan wat noodzakelijk is voor het heil van iedereen die hier behoefte aan heeft.

  Doneer vooral niet aan Christelijke instellingen, want deze zijn de aartsboeven, die altijd onder het mom van liefde en goedheiligheid, de boel zullen belazeren. Het is altijd al zo geweest bij deze gasten, want namens god en kerk is manipulatie c.q. alles gerechtvaardigd.

  Er zijn instellingen in Suriname en in Nederland, die niet gericht zijn op bijbelse grondslag, maar die hoor je ook nooit. Hun stelling is „geen gekwek, want er is werk aan de winkel. Het is ook onze plicht om medemensen (gelovigen en ongelovigen) te helpen en niet zeiken wat het kost, maar gewoon doen om erger te voorkomen!”

  Deze doeners zitten niet op dankjewel te wachten, want ze verdwijnen weer voordat men ook maar een dank kan uitbrengen. Ook weet ik dat genoemde doeners geen weggegooide en afgedankte troep van anderen in Holland van de grond rapen of bijéén bedelen of de houdbaarheidsdatum van levensmiddelen vervalsen om deze vervolgens naar het marrondorp te verschepen en dan zeggende „in Suriname krijgen blabla en Olland altijd de schuld hé?

  Ach, wat niet weet, wat niet deert, toch.

  wreker


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.