Koloniale erfenis Suriname en Guyana parkeren

24

PARAMARIBO, 29 aug – Guyana blijft erbij dat het grensconflict met Suriname vreedzaam opgelost moet worden. En met denken op termijn. De twee landen doen er goed aan de gevolgen van hun koloniale erfenis te parkeren. Dit zegt Guyana’s premier Samuel Hinds. Het grensconflict tussen beide landen kan niet als wig blijven fungeren.

Daarvoor is er te veel belang op het spel. De twee landen moeten leren omgaan met elkaar en onderling steun verlenen. Dat zal uiteindelijk eerder en duurzamer vruchten afwerpen dan elkaar in de haren blijven vliegen. “We erkennen dat er problemen zijn, een nalatenschap van onze koloniale meesters. Maar we kunnen deze voor enige tijd terzijde leggen en de komende decennia werken aan verbeterde wederzijdse betrekkingen”, aldus Hinds. Hij sprak tijdens een bijeenkomst met Guyanezen in Suriname, waar de Ware Tijd verslag van doet.

Hij ziet gelijkgerichtheid in het handelen van president Desiré Bouterse. Die vindt ook dat het grensconflict niet de boventoon mag voeren in de relaties. Niet dat Suriname zijn claims opgeeft op de Tigri driehoek die Guyana vanaf 1969 militair bezet houdt. Hinds ziet het uiteindelijk wel goed komen met goodwill aan beide zijden. Hij bracht Suriname een kort bezoek in verband met het Inter Guiana cultureel festival. Aan het festival nam ook Frans Guyana deel.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. In het verleden heeft Sur al grondgebied afgestaan aan Guyana.Dat was toen beide landen nog kolonie uitmaakten van Nederland.Toen werd er gebied afgestaan aan Guyana.We kunnen niet steeds grond blijven geven aan dat land.Tigri is van ons.Als het moet dan maar de wapens oppakken.Toen het moest,had Bosje een broek aan.Hij verjoeg de Guy.boorplatform.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Suriname , Venezuela en Guyana hebben de zelfde standpunt te opzichtte van elkaars grens-conflict . Door deze benadering kan er ontwikkeling komen , inplaats van oorlog . Verder is de verdeel en heerst-politiek , van het westen, hiermede gebroken . De kolonialen en hun simpathisanten zullen zeker niet blij zijn met deze ontwikkeling .
  Suriname kan na verloop van tijd, wanneer er voldoende middelen in kas is , naar het Internationale Hof van Arbritrage stappen om deze zaak op te lossen.


  Maak melding

 3. Kat en muis spelletje noem ik dit, en ook heel slim van guyana dat zei het op deze manier naar voren brengen.Ik vraag mij af hoe die zogenaamde nationalisten in Suriname nu zullen reageren.Bosje waar ben je? DDB waar ben je met jou grote mond? Mooie staaltje hoe je die domme massa van de NDP naar de mond kan praten door te dreigen dat je desnoods met geweld Tigri terug pakt.Ik ben benieuwd welke draai de volgers van DDB aan dit bericht gaan geven .


  Maak melding

 4. Het wordt straks een Tom en Jerry spel!! neem het voorbeeld als India/Pakistan voor Kashmir!!

  Frans Guyana eist straks ook een deel en Suriname gaat met katapult en kotloto zijn grondgebied beschermen.

  Gelijk afhandelen lullo”s!! uitstellen is altijd afstellen! Dongkauws!! Blijf van mijn eigendommen af!

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 5. Mischien kunnen ze een voetbalwedstrijd houden en de winnaar mag als trofee het tigri gebied hebben.

  A.u.b geen Brunswijk in het elftal, maar de Suriprofs…..Guyana zou dan ook de Guyaprofs mogen inschakelen.

  Vriendschappelijker kan het niet, als je er een internationale rechtzaak van maakt dan winnen ze toch, want ze praten beter engels. Dat zag je ook met de vorige rechtzaak.


  Maak melding

 6. Wie houdt wie voor de gek hier? De premier van Guyana probeert door te wijzen op goede wederzijdse relatie tussen Suriname en Guyana de kwestie met betrekking tot het brutaal bezetten van Surinaams grondgebied in de doofpot te krijgen. Hij stelt voor deze kwestie weg te zetten en te werken aan goede samenwerking wederzijds, maar daarmede is de zaak voor Suriname niet opgelost. Hij is zo gewiekst om namelijk met geen enkel woord verwijzen in de richting dat het om een betwist gebied gaat waarop Suriname aanspraak zou kunnen maken. Het is te hopen dat de Surinaamse leiders zich niet om de tuin laten leiden met dit zoete diplomatisch gepraat.
  Jimmy


  Maak melding

 7. Samuel Hinds is tijd aan ’t winnen door de grote verzoener te spelen.
  Na 40 jaar moet de bezetting opeens vreedzaam opgelost worden terwijl Guyana alle vreedzame pogingen en akkoorden aan zijn laars heeft gelapt!?!

  Zuidwest-Suriname is een integraal deel van Suriname!


  Maak melding

 8. @ Alle vorige posters. Lezen jullie niet tussen de regels door dat Guyana ietwat bakzeil haalt met deze uitspraken !!!
  De Guyanezen vaak (in de regio) met hun bigi mofo hebben ook door dat Suriname internationaal on the move is, en heel wat invloed zal krijgen en verdienen in de Caricom, proberen nu een goede buur te zijn.

  Jagdew je bent te laat en probeert nu via Hinds te scoren, maar onze enige en echte leider heeft jullie reeds jaren door want dit is fake !!!

  Het zal niet lang meer duren wanneer Suriname het voortouw overneemt in de Caricom (van Trinidad en Jamaica) en via de UNASUR ook haar stempel zal drukken op de Internationale economie.

  Big Up ‘Ome D’ want je ziet nu dat Nederland wat coulance toont en met zoete woorden toenadering zoekt, want ze dreigen de boot te missen (of hebben al de boot gemist) !!

  De Hollanders hebben nu pas door dat ze een ex kolonie met tientallen tonnen aan goud en andere grondstoffen hebben verguisd en losgelaten dus proberen zij nu de schade te beperken.

  Ome D, de profeet van Suriname weet wel raad !!


  Maak melding

 9. Het gaat helemaal nergens over. Er is meer dan genoeg grond voor de weinige Surinamers die in Suriname wonen. De helft van de bevolking is n.m.l. naar Nederland gevlucht.
  Het gaat dus om geld. Geld waar de bevolkig nooit iets van zal zien.
  Kijk eens naar de grenzen van Europa door de eeuwen heen.
  Grenzen verschuiven steeds. Men ging een aantal malen op de vuist. Eind resultaat honderden miljoen doden. Kijk nu naar Afrika. Oorlogen zo gruwelijk dat ze niet beschrijven zijn.
  Allemaal om grond en geld. Ga eerst maar eens al die lege gronden bebouwen en fatsoenlijk onderhouden.


  Maak melding

 10. @ 12: Helemaal goed. Ik zou in Tigri nog niet dood gevonden willen worden. Een driehoekje oerwoud, waar geen moer te halen valt, dus ook voor de Guyanezen niet. Laten ze lekker daar hun ding doen, wat het ook is. Ik begrijp niet dat ze zich hier zo druk over maken.

  @ Milton Fleur. Ik snap niet wat je nog in Nederland doet. Niets is goed in Nederland, volgens jou. Kom met je pijl en boog Tigri verdedigen, sukkel. Maar ja, de sociale uitkering belet dat, toch? Een en al onzinnigheid wat je zit uit te kramen.Er zijn mensen die zeggen dat sommige Surinamers maar 1 hersencel hebben, en ik begin ze langzamerhand te geloven als ik jouw posting lees.
  Die hele Caricom is een club nietszeggende kleine landjes, die geen enkele invloed hebben waar dan ook. Er is geen enkele saamhorigheid in die club. Als volgens jou Suriname daar een toprol in zal gaan spelen is dat hetzelfde al een kleuter in een zandbak.
  Jouw zo bejubelde leider heeft niet eens door wat fake is en wat niet. Internationale politiek is wat anders dan op het niveau van Surinaamse politiek te acteren. Daar heb je hersens voor nodig, sabi?
  Suriname zal zijn invloed uitoefenen op de internationale politiek? Lees even goed je eigen onzin na. Vraag alle leden in de Verenigde Naties of ze weten waar Suriname ligt, en ze zullen je het antwoord schuldig blijven. Je blaast al net zo hoog van de toren als die “baas” van jou.


  Maak melding

 11. Niemand die wil dromen over de daadwerkelijke vooruitgang van Suriname spoort kennelijk in de ogen van een clubje zwaar bekakten.

  Aliassen helpen niet meer, u valt continue door de mand.


  Maak melding

 12. Besta BlakaBakra,

  Je slaat de spijker op zijn kop. Suriname mag blij dat zo’n niksnut en domkop in Nederland zit en alleen maar afgeeft op de Hollanders die wel zijn uitkering betalen.

  “Ome D, de profeet van Suriname weet wel raad !!”

  Als je deze onzin en meer uit je pc krijgt dan heb je inderdaad niet meer dan 1 hersencel.

  “Suriname zal haar stempel zal drukken op de Internationale economie”

  Suriname produceert helemaal NIKS! De opbrengsten van het goud en olie wordt niet geinvesteerd in het opzetten van fabrieken en/of landbouwbdrijven. Maar wel om een enorme apparaat spookambtenaren die de hele dag niks doen te onderhouden.

  Dream om Milton Fleur en Paraman.


  Maak melding

 13. Lees ook mijn onderstaande reactie van 17 juli 2011.

  Ik hoop dat een aantal van jullie dan zullen begrijpen waarom Guyana zulke politieke handelingen en uitspraken doet en waarom de regering van Suriname, volgens mijn analyse, nog niet op de toenadering van Guyana moet reageren.

  Volgens mijn eigen onderzoek verkeert Guyana in een economische groeistress en heeft zeker ook de westelijke oever van de Corantijn nodig voor haar economische groei.

  De koloniale erfenis moet niet geparkeerd worden, maar moet en kan nu vreedzaam worden opgelost. Geef Suriname het gebied van Tigri terug en Suriname geeft toestemming voor de westelijke oever van de Corantijn.

  In mijn ogen is het voorstel tot parkeren geen oprechte toenadering naar Suriname toe. Guyana erkent in deze niet dat zij met geweld Surinaams gebied bezet hebben en nog steeds houden.
  Srika

  Reactie van 17 juli 2011
  Twee jaren terug en zeker ook het vorig jaar zei ik al dat het niet Suriname is dat voor haar economie Guyana nodig heeft, maar juist omgekeerd.

  Voor de verdere ontwikkeling van Berbice,belangrijk voor economie van Guyana, ook voor haar toekomstige olieproductie, heeft Guyana de westelijke oever van de Corantijn hard nodig. Dat gedeelte is Surinaams grondgebied.

  Ik zei toen ook al, dat het Guyana steeds het conflictgebied zal aanhalen om zo Suriname te prikkelen ook hierover te(willen) praten.

  De Surinaamse regering zal nu geen initiatief moeten tonen en wachten totdat Guyana officieel voorstelt om in belang van wederzijdse economische ontwikkelingen te praten over het oplossen van het grensgeschil te Tigri.

  Door geduldig te blijven behoudt Suriname de beste troeven in handen en komt Guyana in een economische groeistress te zitten.

  Uiteindelijk zie ik dat Guyana het gebied Tigri terug geeft aan Suriname in ruil en bepaalde voorwaarden en onder supervisie van Suriname gebruik te mogen maken van een deel van de westelijke Corantijnoever. Suriname zal dan economische gezien hier ook een graantje moeten meepikken.

  Het wordt een politieke troefcall en de Surinaamse regering heeft in haar regering enkele slimme en geduldige troefcallspelers.

  Politiek geduld wordt nu een schone zaak.
  Srika


  Maak melding

 14. @ Srika ,
  Jij bent echt primitief me boi.
  kan jij de reactie van de NDP nog herinneren na de uitspraak van het maritiem geschil tussen suriname en guyana? in zie Bouterse nog voor mij als aardrijkskundeleraar aanwijzingen geven hoeveel miljarden suriname zou hebben misgelopen bij deze uitspraak, ik hoor Bosje nog dreigen om desnoods met geweld Tigri terug te nemen.@ milton fleur
  De verkiezing is nu achter de rug en Bouterse gaat lekker op de borrel bij zijn guyanese collega terwijl ons land bezet wordt door deze agressor. Wie hou nou wie in de maling? voor degene die kunnen googelen zoek maritiem geschil guyana suriname en lees de reactie toen van srika en M fleur en pinto .


  Maak melding

 15. Beste Henk,

  Het gaat mij niet zozeer om adhesiebetuigingen, het gaat mij om (vergeef me de uitdrukking) “slaafse” achternalopen van deze regering. Baas zegt dit, baas zegt dat en het wordt gewoon als zoete koek geslikt, en nog erger, verdedigd.
  Als reactie op de posting van Srika zou ik willen zeggen dat Bouterse recent op zeer ondiplomatieke manier het Tigri-gebied zo goed als weggegeven heeft aan zijn “vriend” Jagdeo, want hij heeft Guyana nodig. Niet andersom. Dus ga er maar vanuit dat Tigri onder Gyanees bestuur blijft, en geduldig wachten kan 200 jaar duren.

  Het valt me op dat het vooral de in Nederland levende Surinamers zijn, die op basis van “horen zeggen” ongenuanceerde meningen geven. Er ligt tussen de Litani- en Marowinirivier ook een stukje betwist gebied met Frans-Guyana. Daar hoor je, enkelen daargelaten, nauwelijks iets over. De (terechte) angst voor de Franse diplomatie maakt dit mogelijk.

  Het Tigri-gebied wordt al sinds 1840 (!) betwist. In 1969 kwam en (bijna) tot een escalatie, maar het liep met een sisser af.

  Aangezien Suriname niet in staat is zijn staatsgrenzen te beschermen zou het me niet verbazen dat het Toemak Oemak-gebergte binnenkort behoort aan Brazilie. Of is dit al gebeurd? Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.