Ouders in Suriname moeten weer naar school

12

PARAMARIBO, 16 aug – Ouders moeten de weg naar school herontdekken. Dit stelt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het is te lang geleden dat goed contact tussen ouders en de school de normaalste zaak van de wereld was. De effecten zijn onweerlegbaar helder.

De leerprestaties nemen met elk jaar af. Sapoen kreeg het ook te horen tijdens een bijeenkomst met schoolleiders en ouders. “De minister alleen heeft het antwoord niet voor de problemen waar het onderwijs nu voor staat”, zegt schoolleidster Arnolda Watson. Het is een mythe die koppig stand houdt. Maar van de politiek alleen mag het onderwijs het niet hebben. Kan het onderwijs het niet hebben.

En daarmee is zoveel gezegd als het oppikken van de eigen verantwoordelijkheid. Het gebrek daaraan deed de ouders steeds meer de school mijden. En alles maar overlaten aan het personeel. “Maar de wortel ligt in het gezin, waar zijn de rolmodellen, de mama’s en de papa’s? We zoeken de schuld bij de leerkracht, bij het systeem, bij multimedia en Blackberry. Maar dat zijn bijkomstige factoren. Die nemen over, doordat we het laten afweten als ouders”, aldus Watson.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Op zich niet onjuist, de betrokkenheid van ouders vergroten. Ik betwijfel of de reultaten hierdoor zullen verbeteren.
  De verantwoordeljkheid wordt afgeschoven
  MOTIVATIE is het sleutelwoord en niks geen onzin als blackberry en kinderen zijn te dom, te lui. Onzin.
  Vergroot de motivatie van de kinderen.
  Hoe?
  1.Door andere opleidingen dan Imeao en havo enz aan te bieden Lees eerdere postings van mij hierover.
  2. Campagnes
  Met behulp van een anekdote zal ik dit proberen duidelijk te maken.
  Ik was in januari in Suriname en sprak daar een man. Hij beklom de economische ladder door met bepaalde vrouwen aan te pappen die invloedrijk zijn. Niks mis mee zei ik hem. als vrouwen dit doen dan mag jij, als man, het ook.
  maar zei ik hem over andere zaken:
  eerlijkheid duurt het langst. Zijn reactie was: daarom doe ik het niet eerlijk. Duurt mij te lang.
  Oftewel als de kinderen zien dat criminalitiet loont zal hun motivatie om te leren verminderen.
  De overheid moet laten zien dat criminalitiet niet loont.


  Maak melding

 2. durft niemand te benoemen wat het echte probleem is van de leerprestaties in suriname. die hebben veel te maken met de vooruitzichten die suriname bied. je doet je best en slaagt van het SPI, je bent leerkracht. en dan, kan je redelijkerwijs op eigen kracht na enige tijd een auto en huis kopen? ondanks de 100% controle zijn er iedere vlucht weer mensen die het proberen. als zo’n transport lukt dan levert het iets op. je baan als leerkracht is veel leren en werken en je realiseert weinig.de overheid moet gaan prikkelen en straffen. help jongeren die een diploma hebben aan een stuk grond e/o woning bijvoorbeeld, laat dat het voorbeeld zijn om het papiertje te behalen. laat zien dat als je je best doet dathet realsieren van een basis makkelijker wordt. die honden rennen echt niet zonder dat konijn ervoor. tegenwoordig zijn er teveel ouders die kinderen hebben omdat er seks was inplaats van dat ze bewust kinderen wilden. laat deze ouders zien dat opvoeden wel mogelijk is en daarvoor moeten ze weer naar school. laat het gedrag van kinderen ook bepalen hoe vaak ze naar school moeten. ook hier weer verantwoordelijk maken door straffen en belonen


  Maak melding

 3. Zo, zo!! Is het bedoeld voor de marron groepering, de creolen of de anderen ook??

  Goed!! Eerst de stemmen binnen gehaald door leugen en nu hen de les lezen!! Dat na Bouta Politiek!!! Dubbel pakslaag!!!


  Maak melding

 4. “Ouders in Suriname moeten weer naar school”. Praktisch betekent dit dat de moeders weer naar school moeten. Vaders zijn er niet of ze zijn elders aan het heien.

  Dus terug naar Kinderarbeid in plaats van naar school.


  Maak melding

 5. Zo simpel ligt dat niet allemaal. Bij lanti is er heel veel leegloop onder voornamelijk het lager personeel.

  Mogelijk kan het midden en hoger kader worden ingedeeld om wat algemeen ontwikkeling doceren om de mensen zodoende uit het slop te halen.

  Het hoeft niet echt een kapitaal te kosten. Docenten behoeven geen kweekschool diploma te hebben.


  Maak melding

 6. Ouders moeten weer naar school. Ouders moeten zich blijven ontwikklen, dan kunnen ze hun kind ook beter begeleiden.
  Ze kunnen meer gaan lezen en ook aan hun kinderen een goed boek voorlezen.

  Ja zelf weer een cursus of opleiding volgen.
  En veel meer inspraak in het schoolgebeuren.

  Daarnaast echt samen met de school werken aan de opvoeding van je kinderen.

  Motivatie en opvoedingsprogramma,s via de tv en radio. Van deskundigen, samen met de ouders.

  lilisur.


  Maak melding

 7. Ouders moeten weer naar school. Ouders moeten zich blijven ontwikklen, dan kunnen ze hun kind ook beter begeleiden.
  Ze kunnen meer gaan lezen en ook aan hun kinderen een goed boek voorlezen.

  Ja zelf weer een cursus of opleiding volgen.
  En veel meer inspraak in het schoolgebeuren.

  lilisur
  Daarnaast echt samen met de school werken aan de opvoeding van je kinderen.

  Motivatie en opvoedingsprogramma,s via de tv en radio. Van deskundigen, samen met de ouders.

  lilisur.


  Maak melding

 8. Goede gedachte, maar wel eenzijdig, beste minister Sapoen.

  Goed onderwijs begint met goed opgeleide leerkrachten en dan wel bij de basis, de lagere school dus. De huidige situatie is bedroevend. Als de leerkrachten er niets van bakken of i.p.v. lesgeven aan de kinderen zelf hun eigen ‘huiswerk’ zitten te maken, dan kan het niet anders of de prestaties van de kinderen zullen eronder lijden, een trend die zich ook in het middelbare onderwijs voortzet.

  De Kweekscholen zitten vol van ‘leerlingen’ die het andere niet gehaald hebben, en toch maar een job moeten leren. Ik bedoel letterlijk leren, want vraag een gemiddelde kwekeling over een toets of tentamen, dan blijkt dat er letterlijk getoetst wordt wat in de dictaten staat. Nergens inzicht verwerven of wat dan ook, maar louter weg papegaaien. Geboren leerkrachten moeten het puur van eigen talent hebben en die doen het dan ook goed als leerkracht. Maar de overigen die veelal in de meerderheid zijn, verzieken het hele systeem. Ouders die wel klagen, worden bestempeld als zeurkousen etc.

  Jazeker, de betrokkenheid van de ouders moet zeker terugkeren, aub zelfs, met alle opvoedkundige staaltjes die het kind fatsoen en manieren bijbrengen. Maar de minister moet zich niet achter rookgordijnen verstoppen, maar eisen stellen aan de potentiele leerkrachten om zo het kaf van het koren te scheiden. Wie niet geschikt is al leerkracht, mag rijst gaan planten in Coronie of Saramacca. Is ook een eerlijke job!


  Maak melding

 9. Een regering die top prio geeft aan gekwetste ego’s door harde feiten in de geschiedenisboeken, die bij elk falen de schuldt altijd zoekt bij anderen, die een moederkloek die het wangedrag van haar dochter goedpraat tot FL benoemt, zo’n regering daarhoeft het onderwijs niet veel van te verwachten.

  En als het onderwijs faalt dan faalt de opbowu van ons land, dan gaaan we een onzekere en slechte toekomst tegemoet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.