Ook aandacht voor mentaliteit Surinaamse arbeider

28

PARAMARIBO, 16 aug – De mentaliteit van Surinaamse arbeiders is de moeite van het bestuderen waard. Met name in de bouwbranche is die mentaliteit gevreesd. Dat de regering de komende tijd voor zoveel meer werk zorgt de komende tijd is prachtig. Alleen, de branche houdt nu al het hart vast.

Want hoe zal de inslag zijn? “Het mag niet die zijn van nu: vrijdag loon vangen en de maandag en ook de dinsdag daarop niet aan het werk verschijnen”, zegt voorzitter Tony Wong van belangenvereniging AAV. Het houdt het werk op en de arbeider zelf voelt in zijn loonzakje. De kans dat ook nieuwkomers in het vak zich zo gedragen, zit er in. Het is dan ook waar in de spoedcursus bouwen aandacht aan besteed moet worden.

De spoedcursus voor ruim honderd werkloze jongeren moet de eerste tekorten opvangen. Wong vindt het allemaal mooi, maar dan met aandacht voor de ‘juiste’ mentaliteit. Het is een kwestie van de ene hand die de andere schoon wast. De regering krijgt haar sociale woningen, de bedrijven kunnen aan de slag en er is werkgelegenheid. De training maakt deel uit van de sociale spin-off rond het idee om de komende jaren duizenden woningen op te zetten.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Je kan niet alle Surinamers over één kam scheren maar:
  Na afschafing van de slavernij wist men dat de slaven zouden stoppen met werken en is men dus andere arbeidskrachten gaan werven.
  Na nog twee groepen arbeiders te hebben geprobeerd hebben de planters het opgegeven.
  700 plantages weg en niks van over. Marienburg op de fles en nu gesloopt.
  Is het de temperatuur? De lucht of zijn het aardstralen maar werken staat haaks op de mentaliteit van de hedendaagse Surinamer.
  De leiders geven het goede voorbeeld. Steenrijk worden met graaien.
  Dus wie gaat er in Suriname investeren?
  Wie wil, zoals in China en Japan 12 uur per dag werken? Zes dagen per week? Of zoals in Europa een 24 uurs economie?
  Nee Surinamers willen vrijedagen. Vroeg met pensioen en relaxen.
  Het komt wel goed maar misschien bestaat Suriname dan wel niet meer.


  Maak melding

 2. Prima plan! Met de huidige werkmentaliteit van de Suriname arbeiders vooral in de woningbouw is het bar gesteld. Zo komen die 14.000 woningen er natuurlijk nooit.


  Maak melding

 3. het gaat om 2 zaken, schaarste en mentaliteit. mijn voorstel om de mentaliteit te beinvloeden is door het geven van meer verantwoording. laat werknemers partner worden in bedrijven. wie hard werkt en netjes en zuinig omgaat met materiaal verdiend veel en wie niet werk verdient niet. nadeel van deze werkwijze is dat de aannemer nu de winst moet delen. ik ben benieuwd hoe dit in de slavernij opgelost werd. door de huidige drang om steeds rijker te worden krijgen de werknemers een karig loontje. de keus tussen hard werken voor weinig en niet werken voor niets is helemaal niet zo moeilijk. als ik naar het verkeer kijk is de mentaliteit breed een issue. mensen gunnen elkaar zo weinig meer, ook al hebben ze er zelf geen voordeel aan gunnen ze het een ander niet. ze nemen HUN voorrang om bij de volgende hoek te smeken voor een brik.


  Maak melding

 4. Luilekkerland!

  Lui, lekker en ik woon in een mooi land.
  “Zeven enen” is in Suriname uitgevonden en uitgebouwd tot een nationaal produkt. Kijk, zolang dit fenomeen van 7even niet volledig is uitgeroeid, zal het met de Surinaamse arbeider slecht vlotten (niet allemaal natuurlijk).

  De 7even man kan op klaarlichte dag allerlei bezoekjes brengen aan het vrouwelijk schoon in Suriname en in de baas zijn tijd.
  De Surinaamse arbeider verzuimt vaak om dit soort bezoekjes in de gaten te houden of om die ook af te leggen. Verschijnt dus niet op zijn werk en het project wordt later opgeleverd dan gepland. 7even dus uitroeien!

  Mentaliteit moet veranderen door overal een maandloon in te voeren in plaats van weeklonen. De verzuimdagen worden van het maandloon ingehouden of van de vakantiedagen.
  Bij weekloon krijg je vrijdag je geld en kan je maandag verzuimen, dus 4 dagen in de maand. Bij maandloon heb je 1 verzuimdag aan het begin van de nieuwe maand. Simpel maar het werkt bij de Surinaamse arbeider.


  Maak melding

 5. Reageerder schreef: “Na afschaffing van de slavernij wist men dat de slaven zouden stoppen met werken en is men dus andere arbeidskrachten gaan werven”.
  Wat Reageerder vergat te vermelden heb ik in hoofdletters erbij geschreven;
  Na afschaffing van de slavernij wist men dat de slaven zouden stoppen met werken ZONDER LOON TE ONTVANGEN en is men dus andere arbeidskrachten gaan werven, DIE MEN WEL EEN HONGERLOON KON BETALEN, DOOR ZE EEN WURGCONTRACT AAN TE BIEDEN.
  Beste Reageerder, ik weet niet of je een Surinamer bent, maar waarom solliciteer je niet om te gaan werken in Suriname onder de condities van slaaf of contractarbeider?
  Nog een citaat van R.: “werken staat haaks op de mentaliteit van de hedendaagse Surinamer”.
  Het valt me nog mee dat je de Surinamers in je kortzichtigheid niet naar etnische groepen hebt opgedeeld, meestal verbinden racisten het lui zijn aan slechts enkele bevolkingsgroepen, andere bevolkingsgroepen komen er, in dit opzicht, beter vanaf.
  Reageerder, als je geen verstand hebt van economische principes, dan kun je maar beter je mond houden en op andere zaken reageren waar je misschien wel verstand van hebt (wat dacht je van voetbal of ijsschaatsen?). Elke arbeider verwacht voor zijn geleverde arbeid een redelijke vergoeding, redelijk volgens de maatstaven van zijn samenleving, het maakt niet uit of die arbeider nu Chinees, Japanner of Surinamer is, hij moet het gevoel hebben dat hij er beter van wordt, krijgt hij geen redelijke vergoeding dan is hij niet bereid dat werk te doen, tenzij je hem op een of andere manier kunt dwingen (hij wordt tot slaaf gemaakt, hij tekent een contract waar hij niet onder uit kan, hij raakt zijn verblijfsvergunning kwijt enz. ).
  Waarom reageren Surinamers die bij Suralco of Staatsolie werken niet zoals in het artikel beschreven: vrijdag loon vangen en de maandag en ook de dinsdag daarop niet aan het werk verschijnen”. Misschien zijn ze stiekem dan toch geen Surinamers?


  Maak melding

 6. Lui en vooral moe om te werken…maar bigi hap din wani…en puur om dit uittegeven..zeg maar als idioot weg geven en morgen schreeuwen ik pinaar….maar lui (lichaam plus hersen..lui lui bah) nanga soso don…..ba.!!!!


  Maak melding

 7. Wintie waai ach lantie paai!!

  Er waren 1000den werkzoekenden. Ze protesteerden maar om aan het werk te komen.
  Een ervan werd geroepen met de mededeling: Ik heb werk voor jou, Je krijgt heel goed salaris en ook een auto van de zaak! Die lui zei waarom ik!! er zijn zoveel wachtenden voor mij! Vergeet de 7even mentaliteit niet en ook de maandag/dinsdagen niet! slapen en dronken komen op het werk en smeek mentaliteiten van de werkgevers.

  Er zijn mensen die voor een dubbeltje zijn geboren! de kwartje kunnen zij nooit maken!


  Maak melding

 8. 2e Henkie. Weet je wat polderen is? Waarom er in Nederland amper wordt gestaakt? Waarom er zo,n hoge arbeidsproductiviteit is?
  Er is een mooi archief van historische kranten van Suriname. Lees in de archieven hoe het werkelijk is gebeurd en geloof niet de orale geschiedenis. ls ik nog iets doe is het lesgeven in Suriname. Maar een bedrijf? Mag ik hartelijk bedanken.


  Maak melding

 9. Ik zou het nog breder trekken naar de hele samenleving en zeker ook de beleidsbepalers in suriname. en ook de president mag onder de loupe genomen worden.


  Maak melding

 10. vertel me wie het werk moet doen..

  begin bij het begin ;; n.l. bij baas..

  baas heeft een salaris van meer dan honderd duizend srd per maand + alle vormen van emolumenten..noem maar op b.v. telefoon, gas ,licht, water,boot, auto, benzine, chauffeur, helikopter, vliegtuig,s.l.m. altijd beschikbaar,hotel kosten, eten,drinken, alle vrouwen die hij maar wil,alles gratis en voor niks..

  Hij is de hoogste man in het land ,,,,maar weet niet wat werken is verschijnt niet in het parlement,, ondanks dat hij ervoor betaald wordt,zijn vrouw en zoon dietem ook niet..

  praat nooit in het openbaar met het volk,gaat geen enkele discussie aan met niemand,weet niet wie journalisten zijn..

  Welke idiote sme’r zal dan gaan werken..

  drinkt het door tot jou..


  Maak melding

 11. 2e Henkie
  Ik vind je inleg zeer goed en wil wat er bij leggen,elke slaaf was berekend voor 6 jaren hard arbeid en na dien tijd was de slaaf lichamelijk kapot en moest vervangen worden door een andere slaaf.Naar berekeningen die gemaakt zijn kwamen naar schatting naar Suriname 450 000 slaven in het geheel.Bij de afschaffing van de slavernij waren er 13,3% over.Jamaica had na de afschaffing van de slavernij 25% over.


  Maak melding

 12. Scholing van jeugd aanpassen op arbeidsmarkt.
  Dit is het beste en goedkoopste manier om aan arbeiders te komen. Geef les in nuttige doelgerichte vakken waar ze in de toekomst iets aan hebben. Bouw, landbouw, grondstoffen mijnen bv.

  Vakken, opleidingen die geen reele kansen bieden in de Sme arbeidsmarkt om je brood ermee te kunnen verdienen afschaffen. Dat is geld en tijdverspilling.


  Maak melding

 13. Reageerder: “2e Henkie. Weet je wat polderen is? Waarom er in Nederland amper wordt gestaakt? Waarom er zo,n hoge arbeidsproductiviteit is?”

  Nee, ik weet niet wat en waarom. Kun je dat uitleggen?

  Wel heb ik in Nederland heel hard werkende Nederlanders gezien, maar ook Nederlanders waar onze zeven-even ambtenaren nog een heleboel van zouden kunnen leren.

  Ik weet wel dat er in Nederland betere arbeidsvoorwaarden zijn, in Nederland heb je een minimumloon, in Suriname(nog)niet. In bijna elke winkel staat er: ‘personeel gezocht’ en toch komt er niemand solliciteren. Dat vond ik vreemd, ik vroeg daarom eens aan zo’n winkeljuf wat ze verdiende, wel, alleen iemand die gek is zou voor dat bedrag willen werken, die werkgevers doen alsof men blij moet zijn om voor hen voor nop te werken. Zelf maken ze woekerwinsten, maar hun arbeiders een menswaardig loon betalen? Ho maar!


  Maak melding

 14. Wie een huis heeft laten bouwen weet dat de mentaliteit van de meeste Surinaamse arbeiders zeer slecht is. Ik heb vaak afspraken gemaakt en men komt niet opdagen en belt zelf niet af.
  Mijn voorstel is om de mensen die in de gevangenissen zitten productief in te zetten in de bouw, door b.v. in Commewijne een groot werkplek te bouwen, waar gevangenen bouwmaterialen kunnen maken. Ik denk aan het vervaardigen van stenen en kozijnen. Daarnaast zou een andere project kunnen worden opgezet waarbij de gedetineerden groente en fruit gaan verbouwen voor bejaardenhuizen en andere zorginstellingen. Als zo een persoon uit de gevangenis komt heeft hij/zij een vak geleerd en de kans om op het verkeerde pad terecht te komen is vele malen kleiner dan onder de huidige omstandigheden, waarbij de gedetineerden worden verzorgd zonder enige tegenprestatie te leveren.


  Maak melding

 15. Ik vind dat we na twee eeuwen moeten ophouden met terugkijken naar de slavernij.
  Laten we ook veel positiever zijn naar onze landgenoten.
  Naar onze arbeiders die veelzijdig zijn.

  Ik zie als oplossing:
  Een ontwikkelingsleger. Daar zitten alle werkloze jongeren in. Ze krijgen training en opleiding. Een salaris waar ze van kunnen leven.

  Vergeet de vrouwen niet. Vrouwen kunnen ook technische beroepen uitoefenen en voelen zich heel verantwoordelijk voor het gezin.

  Gebruik zoveel mogelijk binnenlandse producten. Ga kijken in buur en andere landen hoe de grondstoffen worden gebruikt. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.

  Zet fabrieken die verdwenen zijn weer op:
  Stile rite onze kledingfabriek in plaats van de import van slechte kwaliteitskleding.
  De meisjes die de hele dag in de winkel staan kunnen productiever worden ingezet.

  Valens meubelindustrie: eigen produchten maken inplaats van import slechte kwaliteit uit het buitenland.

  Wi egi sani, we kunnen het zelf. Waar nodig met buitenlandse expertise.

  En laten we een positieve houding ontwikkelen, vooral naar onze eiegen arbeiders, dan zetten zij zich ook positief neer.
  En waarom een ander verwijten??
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

  Nog wat, een salaris waar we van kunt leven.
  Niet een salaris om rijk van et worden.
  Je ziet het bij veel mensen die hard werken, maar het toch niet redden met een baan.
  Leerkrachten bijv, die komen niet uit en moeten daarnaast vaak nog iets doen om rond te komen.
  Die tijd zouden ze kunnen besteden om hun kwaliteit als leerkracht te verbeteren, midddels studie en cursussen.Met als gevolg, betere resultaten voor studenten, en daardoor betere krachten in het alnd.

  Wi egi sani. Zelf de handen uit de mouwen steken. We kunnen het . YES WE CAN!!

  lilisur


  Maak melding

 16. Dat de arbeidshouding van de bouwvakkers wankelt, kun je terug voeren op de willekeurige houding van de werkgevers. De arbeiders weten dat zij ergens aan de onderkant van de prioriteitenlijst van de werkgever staan. Eerst familie en daarna zijn er 13 arbeiders in een dozijn. Gevolg is dat de werknemers niet die mentaliteit aan de dag leggen die vereist is. Een aanpak zou kunnen zijn te werken met contracten en arbeidsvoorwaarden. Bied de werknemer enige zekerheid op langere termijn en hij voelt zich serieus genomen, waardoor hij ook verantwoordelijkheid toont naar de werkgever en het werk dat hij moet verrichten.

  Om hier een discussie over de nadagen van de slavernij te gaan voeren, vind ik niet relevant. Da’s al zooo lang geleden. Bovendien is deze houding over de hele linie van arbeiders in Sur en daarbuiten te vinden, dus klopt te stelling maar gedeeltelijk.

  Arbeiders begeleidt je naar zelfstandigheid en een juiste beroepshouding, met goede trainingen afspraken, beloningen en sancties. Het is een proces waar je tijd in moet steken, geduld voor moet hebben. Het kan ook in Sur. want onze voorouders hebben het zelf ook gedaan. Wij ook, dus waarom zou het met de nieuwe generatie onmogelijk zijn.

  Je moet alleen mensen van buiten halen, als zij een onderscheidende kwaliteit hebben en daarmee een meerwaarde voor het land vormen. Maar als je het zelf kunt doen, dan moet je ook bereid zijn daarin inspanningen en energie in te investeren.


  Maak melding

 17. Een opvallend bericht uit Starnieuws

  Rayshrie Bahadoersing (links) is uitgeroepen tot de beste VOJ-leerling. Van links naar rechts: Avinaash Algoe, Shivanie Kalloe (beiden op de derde plaats) en nummer twee Himdat Deochand.

  Ik vind het opvallend dat altijd kinderen uit specifieke bevolkingsgroep tot de beste leerlingen van hun school hehoren.

  Dat is ook kwestie van mentaliteit.


  Maak melding

 18. @Joyce #21
  Dat de arbeidshouding van de bouwvakkers wankelt, kun je terug voeren op de willekeurige houding van de werkgevers. De arbeiders weten dat zij ergens aan de onderkant van de prioriteitenlijst van de werkgever staan. Eerst familie en daarna zijn er 13 arbeiders in een dozijn. Gevolg is dat de werknemers niet die mentaliteit aan de dag leggen die vereist is.

  Hieraan ligt een denk fout ten grondslag. Feitelijk beschrijf je een situatie waarin de werkgever moet kiezen tussen twee gelijkwaardige werknemers en één van beide familie is. Ja dan wordt die vaak gekozen, niet altijd verstandig want familie heeft ook de neiging als 2-de kapitein te gaan handelen. Maar goed waar het mij omgaat is het volgende:

  Elke werknemer is gebaat bij het voortbestaan van zijn bedrijf. Immers dat geeft hem de zekerheid van een inkomen op lange termijn en mogelijk carriere. Het vreemde is dat dit besef in SME vaak volkomen afwezig lijkt.
  – We zien met grote regelmaat dat werknemers met goede banen hun werkgever bestelen. Regelmatig op een wijze die het voortbestaan van he bedrijf bedreigen. Kort gewin preveleert boven verstand.
  – We zien regelmatig werknemers die zich niet houden aan afspraken, zonder goede reden op maandag afwezig zijn. Ook dit vormt een bedreiging voor het voortbestaan van menig bedrijf.
  – Werknemers die voor hun aanwezigheid betaald willen worden en het werk als vervelende bijkomstigheid zien. Kijk maar eens in winkels waar meiden meer aandacht voor hun cel dan voor de klant hebben.

  Een slimme werknemer begrijpt dat hij er ook bij gebaat is als het bedrijf meer omzet draait en de klanten tevreden zijn. Ik wijt het gebrek aan arbeids ethos dan ook voor een groot deel aan onkunde en kortzichtig eigenbelang. Niet zo lang geleden las ik op de fora nog een stukje waarin een poster absoluut niet begreep wat het verschil tussen omzet en winst is. Waarin hij alleen oog had voor de inkomsten in de kassa maar vergat dat in bepaalde zaken zo’n 90% van dat bedrag weer direct naar toeleveranciers gaat.


  Maak melding

 19. Wij hebben het steeds over de mentaliteit van de arbeidende Suriname. Het probleem zit hem in de besoldiging. We weten dat dit probleem zich voor doet omdat de arbeider geen loon naar werken krijgt, maar ver onder betaald wordt. Daar moet aan gewerkt worden, voor betere socialevoorzieningen. Want dit hoeft geen betoog, we weten dat door die kariggelonen. De meeste arbeiders vaak de basale levensomstandigheden moeten ontberen. Hieraan ligt naar mijn gevoel, dit probleem. Betaal de arbeider een betere loon en het probleem is opgelost, of heb ik het verkeerd ingeschat?.

  Mebaryu


  Maak melding

 20. #23

  Hallo Neus,
  Jammer dat je niet de hele alinea gepakt hebt, want dan had je ook kunnen constateren dat ik het hier over werknemers (bouwvakkers) heb die wel willen werken, maar dat onder zulke belabberde condities moeten doen, waardoor hun motivatie, naast de lage beloningen, regelmatig keldert.

  Jouw verhaal over de lakse werknemer die steelt of de nonchalante houding van het winkelpersoneel, kan ik alleen maar beamen.
  Maar alleen de werkgever kan dit veranderen. Daarom stel ik dat de werkgever ook debet is aan dit probleem. Want het oog van de meester- en het vette paard, is ook in Sur. bekend. Je zult ze vast ook kennen: de bedrijven waarin de werkgever zijn verantwoordelijkheden serieus neemt en zich opstelt als een evenwichtige leider, met ruime aandacht voor zijn personeel. Daar heb je gemotiveerde krachten en prima omzetten.

  Maar de ‘Easy & Quick Money’ categorie met zo min mogelijke kosten, is onder werkgevers heel erg groot. Zeker in de bouw. Vandaar al die dagloners en losse arbeiders.

  Goede arbeidsvoorwaarden waarin de rollen van werkgever/nemer verankerd zijn, kunnen naar een oplossing toe leiden. Dat moet toch mogelijk zijn? Het is toch onvoorstelbaar dat er arbeiders uit het buitenland moeten worden gehaald, terwijl er zoveel werklozen hun dagen met ‘zonnen’ verdoen?

  Een mentaliteitsshift van en werkgever en werknemer is hoewel onvoorstelbaar ook, toch haalbaar. Ruim een jaar geleden beloofde deze regering de werkgelegenheid te stimuleren, een goed streven, maar dan niet voor arbeiders van buiten. Anders praten we honderd jaar later nog steeds over het zelfde.


  Maak melding

 21. #24 Mebaryu

  Ik ben het niet eens met jou voorstel om de bezoldiging klakkeloos te verhogen.
  Om de mentaliteits-ombuiging een handje te helpen, zou je controlerende maatregelen kunnen invoeren.

  Loon naar prestatie.
  Bij de productiebedrijven de arbeiders uitbetalen voor de geleverde (stuks)producten of het aantal gewerkte uren. Wie meer presteert dan het vooraf vastgestelde aantal te leveren producten, of langer doorwerkt, krijgt een stimuleringspremie.
  Dit kan eenvoudig worden gecontroleerd.

  Bij overheid moet het HRM eindelijk eens actief worden. Voer een prikklok en het “tijdschrijven” in.
  Voorbeeld:van een ambtenaar die langer dan de afgesproken 3 kwartier met pauze gaat, worden de niet gewerkte uren afgetrokken van het aantal vakantiedagen.
  Verder helpt het ook om frequent functioneringsgesprekken te houden, alsook ambtenaren de gelegenheid bieden om zich bij te scholen.

  Bij de winkels idem dito, wie meer verkoopt krijgt een premie en wordt verkoper van de maand.
  Een klanttevredenheidsonderzoek helpt ook. Dit kan zeer eenvoudig online of middels het invullen van een formulier. Natuurlijk mbv een onafhankelijk bureau. Maak dit bekend via de media.
  De onderlinge concurrentie om als beste serviceverlener bekend te staan, werkt stimulerend en is in het voordeel van de klant en de ondernemer. Tevreden klanten kopen meer.

  Zo, zomaar een paar ideetjes, aangezien suri tegenwoordig “Holland” is georiënteerd kan dit er ook nog bij.


  Maak melding

 22. @Joyce

  Ik ontken niet dat er ook onder een aantal ondernemers een mindshift nodig is. Maar alleen werknemers die zij constuctief opstellen hebben recht van spreken.

  Jouw posting kwam op mij over als het gebruikelijke vingerwijzen naar de andere zonder dat dit iets bijdraagt. Uit ervaring weet ik dat het ongelovelijk moeilijk is in SME om loyale werknemers te vinden en dat ondernemers daardoor eigenlijk elke werknemer met de nodige voorzichtigheid benaderen.
  Werknemers die stelen van de baas hebben vaak geen enkel besef van hoe groot de schade is die een simpele diefstal voor een onderneming kan betekenen. Voor veel bedrijven geld dat als het bedrijf één dag stil staat er weer weken gewerkt moet worden om de schade van die dag goed te maken. Etc.

  Ik lees je reactie dan ook eerder als een bevestiging dat je totaal geen weet hebt van wat ondernemersschap inhoud. Een bekend en desastreus probleem dat de werkgelegenheidsgroei in SME ernstig belemmerd en NIET aangepakt wordt.


  Maak melding

 23. Neus, wederom lees je alleen wat je wil lezen. Daar kan ik niets in veranderen.

  Maar om meteen te concluderen dat je ook maar iets kunt zeggen over mijn ervaringen, kan ik slechts toeschrijven aan jouw manier van ondernemen.

  Ik zie dat dweilen met de kraan open is, om jou ook maar proberen te overtuigen dat het ook anders kan, want daar heb jij geen boodschap aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.