VN zien Suriname als land met hogere inkomens

30

PARAMARIBO, 16 aug – Het succes van ontwikkelingsprogramma’s de afgelopen decennia laat zich nu duidelijk merken. De Verenigde Naties, VN, zien Suriname niet langer als land met lagere inkomens. Volgens regionaal vertegenwoordiger Marcia de Castro wordt er dan ook flink geknipt in hulpprogramma’s.

Suriname zal het in elk geval met minder moeten doen dan wat vijf jaar terug werd gegeven. Toen kwam vijf en twintig miljoen dollar vrij voor onder meer gezondheid, onderwijs en modernisering van de overheid. Er wordt nu onderhandeld voor nog eens vijf jaar. “Ik kan nog niet zeggen hoeveel geld we dit keer zullen geven. Maar vast staat dat het geen grote enveloppe wordt”, zegt De Castro tegenover de Ware Tijd.

De krimp heeft deels ook te maken met het beleid van de regering zelf. “Ik ben door minister Lackin (van Buitenlandse Zaken, red.) ingelicht en het stemt me goed dat Suriname voor zijn ontwikkelingsfinanciering nu ook aanklopt bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, China, Brazilië, Frankrijk en de Europese Unie”, aldus De Castro. De VN willen zich vooral beperken tot technische hulp en het versterken van instituten.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Nadat ik het salaris vernam van Hoefdraad, John Defares en al die andere directeuren van staatsbedrijven, wist ik dit ook.

  Ik denk dat Suriname richting Brazilie gaat….een enorme kloof tussen rijk en arm. Waarbij de rijken gezocht kunnen worden in groep coalitieleden omdat er geldt:”wie het kruis heeft, die zegent zichzelf”

  Vandaar dat oppositieleden nu huilen als wolven in het bos. Er is een grotere kans dat je verder van de njang patoe komt te zitten.

  Met dit besef is het leuk te luisteren naar Jessurun, Jogi, Girjasing, Randjietsingh, Ruth Wijdenbosch, Castelen etc etc.

  Geen 1 heeft mij kunnen overtuigen van het dienen van het landsbelang.


  Maak melding

 2. Lak in! of Lak aan?

  Lackin heeft zijn grote mond weer open gedaan en lopen opscheppen over de plannen die op papier staan en mogelijk door China en Brazilie of Venezuela zullen worden gefinancieerd.

  Surinames vooruitgang heet Lak aan de mond van Lackin zodra hij die open doet. Grote mond opzetten kost Suriname weer ettelijke duiten. Met dank aan Lackins zeer beperkte kennis van zaken doen.


  Maak melding

 3. Van ambtenaar salaris(van laag tot hoog) wordt je er niet rijk van,wel de particulieren sector boert het uitstekend.Het meest gewilde baantjes bij de overheid,geeft zekerheid,vaste mnd inkomens.Mensen zijn gauw tevreden met karig-inkomen.Men moet leren andere kant op te kijken.Er is meer…valt meer te verdienen…..(waar gebeurt verhaal)


  Maak melding

 4. Geen kleinere enveloppe, maar helemaal geen enveloppe meer van de VN voor Suriname. Suriname wilt geen bloedgeld. De VN is een terroristische organisatie, die toestaat dat de palestijnen al meer dan 60 jaren worden onderdrukt en vermoord. Waarom wel actie van de VN tegen lybie, irak, ivoorkust, afghanistan,syrie, haiti en niet tegen israel? weg met deze westerse terreur organisatie!!


  Maak melding

 5. Suriname is een rijk land helaas niet eerlijk verdeeld, maar ze zijn rijk. Des te meer moet men nu gaan overwegen om op diverse punten meer belasting te gaan heffen. Zodat er inkomen is voor compensatie van afschaffing van ontwikkelingshulp.

  Ik kan me niet voorstellen dat rijke mensen die een landcruiser, hilux of prada van 40 duizend usd rijden hier tegen zijn. Belasting betalen naar vermogen is heel normaal in een rijk land. Anders komt er nooit een eind aan de grote contrasten tussen arm en rijk welk met de dag groter en groter wordt.

  Probeer opstanden in de toekomst te voorkomen zoals dat nu in de arabische landen gebeurd. Want arme mensen zijn tot alles in staat, ze hebben niets te verliezen.


  Maak melding

 6. Molenaar,
  Jou raddraaiersrol gaat in deze niet op he?

  Dit heeft niet Bouta beschikt maar een internationale orga, dus dreigt het in jullie perceptie toch goed te gaan met Suriname.


  Maak melding

 7. Dit is prima nieuws! Voor zo een kleine bevolking bezig het land een schat aan rijkdommen zodat niemand erge armoede hoeft te lijden. Als je niet wilt werken om aan eens tukje brood te komen, dan ligt het geheel aan jezelf. Vandaag nog een positief bericht gelezen over school drop-outs die kunnen gaan werken in de bouw. Ook zij hebben dan een inkomen. Verder kan men in de mijnbouw terecht. Newmont heeft straks ook weer meer dan 1000 arbeiders nodig.

  Dus wroko lay. Wie armoede wilt lijden kiest er zelf voor. Uiteraard kan de VN dan niet blijven geven aan zo een land met genoeg perspectieven. Wat mij betreft mogen ze eerder steun geven aan de landen in de Hoorn van Afrika, die hebben het eerder nodig dan Suriname.


  Maak melding

 8. Deze regering is te vergelijken met een zwerver die tot koning werd verheven. Vol trots en vol van nijd tegen allen die hem tot zerer maakten, verkondigd ze vol megalomnie hoe rijk ze is. De domme onderdanen die dit mgelik maakten orden met de dag armer. Maar ze verdienen het.


  Maak melding

 9. Neutraal nieuws voor de arme bevolking. Dit geld zou hun toch al nooit bereiken.

  Slechts nieuws voor Bigi Mofo, het gaat zo goed dat VN hulp niet nodig is. Dus wordt het ietsie pietsie minder zakken vullen, schoppen op staats kosten in New York met vriendinnen, minder wapens voor CTU, minder salarisverhoging voor Heilige My Eye, minder subsidie voor Paravrouw en nog meer leuke uitstapjes met de SLM.

  Laat DDB water over CTU grond vloeien.


  Maak melding

 10. Je moet eerlijk zijn Suriname hoort niet tot de armste landen ter wereld.Surinamers zouden het beter hebben als men de rijkdommen van het land beter gebruikten, die worden weg gedragen door de buitenlanders en de elite van het land.Daarom zeg ik laat de VN het geld gebruiken waar het dringend nodig is.


  Maak melding

 11. Henk Molenaar

  De tijd zal leren of het goed of slechts nieuws is.
  Opvallend is wel dat er meer zal worden samengewerkt met niet-gouvernementele organisaties.


  Maak melding

 12. Nou Henk,
  Ik denk dat dit voor Suriname slecht nieuws is!
  Als je aanklopt bij wie dan ook om ontwikkelingshulp en men kijkt naar de salarissen die de bewindvoerders zichzelf hebben toegezegd, dan is het normaal dat men denkt: zó slecht gaat het daar ook weer niet!


  Maak melding

 13. Voorlopig zie in de prijs van goud niet dalen. Dus in de komende tijd zal het goed boeren zijn voor de SME economie . Bovendien is de diversificatie van de economie reeds ingezet . Zie daar de houtsector die ook op-bloei . Veder ziet de rijstsector ook veelbelovend uit . Komt nog bij dat Staatsolie de raffinaderij aan het uitbreiden is ,wat grote inkomsten zal opleveren voor de Republiek Suriname . Mocht Suralco ook nog gaan investeren in bauxietsector dan dreigt bijna oververhitting van de economie , dan moeten de brandweerwagens klaar staan om de eventuele branden te blussen ha ha!!. Vergeet ook niet de suikerriet aanplant te Wagenningen. Mocht het project toch doorgaan , dan ontstaat er ook veel werkgelegenheid voor de bovolking van Suriname. Patamakka palmolie project is ook z’n project die chinezen voor hun rekening zullen nemen . In de energiesector heb je de tapajai project , waarbij er meer water naar het Stuwmeer wordt geleid , waardoor er meer stroom opgewerkt kan worden . Een van de interresante project, is de Kolien , Pimbadoti ; een soort halfcement grondstof die in grote hoeveelheden voorkomt in ons land. Verder wordt de Surinaamse bananen gretig afgenomen in Europa . Tevens willen verschillende landen komen vissen in de Surinaamse wateren , echter zal deze sector een reoganistie moeten ondergaan om beter te kunnen presteren. Onderschat de visserij sector niet , heeft zeker grote potentie. Voor wat betref de afzet gebieden , is het geen probleem . Het probleem zit meer in de transport van bijv. de agrarische producten naar brazil of de Caricom en unazur landen veroeren . Suriname zal toch een paar transport-schepen moeten aanschaffen, om een lijn verbinding aan te leggen. Niet te vergeten de touristischesector; die zal ook gaan op leven als de Regionale Sprot Academie is gebouwd.
  Als land heeft Suriname grote mogelijkheden . Het komt alleen op organisatiekracht aan. BIJ deze regering heb ik het volste-vertrouwen, dat zij die hoogte zullen bereiken.


  Maak melding

 14. Het valt me op dat er nog altijd mensen op dit forum actief zijn die de groei naar volwassenheid niet aankunnen.Ze willen maar al te graag armlastig blijven.Er is helemaal geen gevoel van zelfrespect en trotsheid bij hen te bespeuren.Suriname is niet armlastig en men kan alleen door hard werken financiele voordelen verwerven.


  Maak melding

 15. Beste Paraman,

  Ik denk dat het gemiddelde inkomen in Suriname behoorlijk is vertekend door de enorme salarissen die Bouterse betaald aan zijn handlangers. En waarschijnlijk eet jij ook uit deze NDP ruif gezien jou blinde volgzaamheid richting jou grote leider.


  Maak melding

 16. @ TTHeo,
  Droom maar lekker verder me boi.
  Als je een land van plaatst 7 naar plaatst nul laat zakken door jou wanbeleid, en daar na iedere stap die je naar boven opkrabbelt ziet als vooruitgang en jou verdiensten dan ben je echt kippig me boi.
  DDB heeft nooit iets goeds gedaan voor suriname alleen voor zich zelf.
  Ik weet hoe suriname was voor de jaren 80, en ik zie nu hoe het eraan toe gaat dus niemand hoef mij onzin te komen vertellen.


  Maak melding

 17. @Ttheo,

  Iedereen zal beamen dat er grote potentie is voor Suriname om economisch te groeien en daarmee welvaart voor de bevolking te creëren. U praat al net als de meeste bewindslieden en de president.

  “Als dit dan….., als zus dan …..” Alleen maar voorwaarden noemen waaraan voldoen moet zijn alvorens het gebeurt. Dat kan iedereen.

  Waar het echter op aan komt is het ontwikkelen van plannen, overleggen en tevens de haalbaarheid en financiering onderzoeken en een besluit nemen. Daarna de plannen communiceren en ook in gang zetten, dus UITVOEREN.

  Wat er tot nu toe maar al te vaak gebeurt in Suriname door de beleidsmakers, zoals ook al eerder door anderen hier op het forum geschreven , is alleen maar het roeptoeteren van wat er niet goed is en wat men wil, maar praatjes vullen geen gaatjes.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 18. Wikijapjapi,
  Associeer Pinto niet sec met Para. Ze komen ook uit Paramaribo, Santigron, Moengo, Moengotapu, Petondro, Amsterdam noem maar op.

  Enge denker!!!


  Maak melding

 19. Het is heerlijk dromen over lucht. Waarom Suriname geen geld meer zal ktijgen, is dat wij zelf onze broek moeten ophouden. Maar gezien de vorm van econimische politiek bedrijven, zullen we altijd de hand moeten ophouden. Dit omdat zeer onkundige mensen de deals volgens partijpolitieke inzichten en niet in het landsbelang. Deze deals mogen aangaan. Bijvoorbeeld: kijk naar de laatste grote deal, met een goud maatschappij, nergens ter wereld kom je dit soort niets opbrengende deals en een groot verlies voor het land tegen. Met de visserijsector het zelfde gesteld. Er waren zeewaardige patrouilleboten besteld 10 miljoen gulden per stuk toen. Maar deze bestelling werd later veranderd in rivierpatrouilleboten 7.5 miljoen gulden, 10 – 7,5 = 2,5 x 4 = 10 miljoen winst (bedrog)voor de betrokkenen die deze deal hadden gesloten,zelf daarvoor zijn deze boten nooit gebruikt. Kunt u zich dit nog herinneren. Geen contrôle op de visgronden -want- door het grote bedrog bij het aanschaffen van de 4 patrouille boten. Die waren bestemd om de visgronden te bewaken, maar helaas. Torpedo


  Maak melding

 20. Hallo Polderman,

  Je hebt volkomen gelijk.
  De meeste NDP volgelingen beginnen al te juichen als er een plan wordt aangekondigd.

  Dat je vervolgens nooit meer iets hoort van de plannen en dat het dus luchtkastelen waren komt niet echt aan bij aanhangers als Theo, Paraman en Milton.

  Ik hoor al 35 jaar dat Suriname in potentie één van de rijkste landen van Zuid Amerika is.
  Blijkbaar wonen er niet de juiste mensen om het land te ontwikkeling te brengen. Ik hoor graag als iemand een andere verklaring heeft.


  Maak melding

 21. Goed nieuws, maar ook weer niet.
  Suriname zit in een spagaat. Enerzijds wil je aangemerkt worden als arm land anderzijds wil je beoordeeld worden op wat je presteert.
  Op korte termijn heeft Suriname natuurlijk de middelen hard nodig. Net als je kind dat op zichzelf gaat wonen. In het begin zal hij/zij nog (financiële) hulp nodig hebben.
  Voor de regering betekent dit echter wel snijden in plannen.
  Op lange termijn zal Suriname zich moeten gaan ontwikkelen om op eigen benen te staan.
  Dit artikel geeft tevens aan hoe kortzichtig de gedachte van de voorzitter van de economengroep in Suriname was/is dat Suriname geen last zou ondervinden van afname van economische groei in de rest van de wereld. Ik heb hier enkele weken geleden al op gewezen.


  Maak melding

 22. Een positieve ontwikkeling.
  Suriname verdient het niet om de handen op te blijven houden. The natural resources daar komen zij verder mee om investeringen aan te trekken. Wat weer voor produktie
  ->werkgelegenheid ->lonen en salarissen->financiele-onafhankelijkheid -> welvaart en welzijn -> trots -> in balance zal zorgen.
  Dan zul je merken dat Surinamers waar ze ook voet aan de grond zetten met respect behandeld zullen worden. Alle verdacht makingen en 100% controle’s zullen als sneeuw of boter voor de zon verdwijnen.


  Maak melding

 23. Rob alsjeblieft laat mij hoofd met die onzinnige opmerking van jou.
  In de jaren 80 heeft Bouterse met geweld de macht over genomen van een democratische gekozen regering in plaats dat wij als land vooruit zijn gegaan zijn we op de rand van de afgrond gedonderd.
  Nu is DDB door koehandel president geworden in suriname, de prijzen in de winkels stijgen de pan uit, benzine duurder geworden het leven 20% duurder geworden in suriname.hij presteert het weer om suriname nog verder de afgrond in te donderen.slaap lekker Rop.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.