Miljoenenverlies Iamgold Suriname door staking

16

PARAMARIBO, 6 aug – De staking bij multinational Iamgold heeft een verlies opgeleverd van ongeveer drie miljoen dollar. Dit meldt general manager Paul Korpi. De staking tegen de invoering van zestienurige shifts duurde twee dagen. Onnodig tijd- en geldverlies, oordeelt de directie.

De werktijden zijn helemaal niet verlengd. “Een werknemer zou eens per drie weken een werkdag hebben van totaal zestien uren, maar niet aaneengesloten”, meldt de directie. Op die ene dag per drie weken werkt een arbeider vijf uren aaneen. Hij rust daarna acht uren om dan elf uren lang aan de slag te gaan. Voor elk uur extra worden overuren betaald. Op een of andere manier begreep de vakbond het anders en werd het werk spontaan neergelegd.

De staking had voorkomen kunnen worden door betere communicatie. Nu is als het ware zelfs de regering erbij gesleept. President Desiré Bouterse vond het nodig een gesprek te voeren met vakbond en directie. Ook minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu droeg het zijne bij. Partijen hebben elkaar nu gevonden. Bij Iamgold gelden al werktijden die langer zijn dan de wet voorschrijft. Dat mag, maar dan met toestemming van de overheid.

16 REACTIES

 1. Dit verlies heeft Iamgold aan zichzelf te danken, want de directie had kunnen weten dat de werknemers dit niet zouden pikken.
  Ik vraag me af of Iamgold dit werkschema ook toepast op haar hoofdkantoor in Toronto !

  Aan de andere kant zegt men bij Iamgold dat de vakbond dit werksysteem niet goed had begrepen waarna het werk werd stilgelegd. Maw de vakbond snapt geen sikkepit van hetgeen waarmee ze bezig zijn, maar moeten verder wel de belangen van 1100 leden behartigen !

  Verder is deze kwestie de schuld van de SPA (die zogenaamde ‘arbeiderspartij’) want het was mw Amerello-Williams die Iamgold toestemming had verleend om binnen 24 uur een shift van 16 uren draaien, nadat de werknemers vooraf gedurende 2 weken continu shifts van 12 uren hebben gewerkt !

  Anyway, we moeten absoluut niet treuren om dit zgn productie ´verlies´ want dit wordt binnen de korste keren weer goedgemaakt.
  De goudprijs is nog steeds bezig met een ‘all time high’, en zelf verwacht ik dat de prijs hiervan voor het eind van dit jaar boven de USD 2000 per troy ounce zal stijgen.

  Ergo, goudbeleggers neem nu je kans !


  Maak melding

 2. IAMGOLD IS EEN SLAVEN DRIJVER, ik hoop gauw dat je bankroet bent en suriname gauw verlaat, want de regering is ook vewrantwoordelijk voor de talloze kwik lozing in de rivieren die de gezondheid van alle natuur en vissoorten en mensen aantast; weg met de goudwinning en denk beter na met suriname.


  Maak melding

 3. Meneer parapinto waar haal jij die vreemde redenatie vandaan dat moderne mensen per definitie niet worden onderdrukt.
  In de jaren 80 zijn jullie onderdrukt vernederd en geknecht door de man die nu jou president is, de man die jij ziet als jou grote voorbeeld.
  Ik zeg het anders domme mensen laten zich vertegenwoordigen door hun onderdrukker en de moordenaar van hun landgenoten.


  Maak melding

 4. General manager Paul Korte pí,
  Wat zit je nou uit je nek te lullen man; wat is 3 miljoen verlies tegenover een nettowinst van ruim 1.5 miljard?
  Als het je nog niet bevalt, waarom sodemieter je niet gewoon op uit suriname met je bedrijf?


  Maak melding

 5. We vergeten steeds dat Suriname nog een onderontwikkeld land is. Wij zijn geen Nederland. Alle ontwikkelde landen zijn ontwikkeld door hard te werken en veel arbeidsuren te maken. Zo simpel is dat. Willen wij net als Japan, Amerika, Nederland, China enz. inderdaad zijn dan gaan we hard moeten werken en niet gekke vakbonden en ontwetende leiders moeten volgen want dat brengt geen vooruitgang voor land en volk. Vandaag aan de dag wordt er nog steeds in China, Amerika en India 12 tot 16 urige werk diensten gedraait. Vooral in de Landbouw, Industie en Mijnbouw sector, maar daarom gaan deze landen ook vooruit. Dat een arts in een Nederlands ziekenhuis 12 uren draait is heel normaal. Dat onze eigen president gekozen heeft om zichzelf te laten checken in een Cubaans ziekenhuis waar ook deze artsen 12 uren minimaal werken, moet ons al veel zeggen dat onze eigen president kiest voor doktors die geen 6 uurtjes per dag in Suriname werken. Niet voor niets is de medici sector in Cuba veel verder dan Suriname en dan nog verdienen ze niet veel. We houden niet van Nederlanders maar willen wel graag ook als hun zijn, wel dan kan zeker maar dan eerst moeten we hard gaan werken om ons land en volk te ontwikkelen. Maarja we zien alles als slavenhandel, wel dan blijven we ook slaven van de ontwikkelde landen.


  Maak melding

 6. De witte man met zijn blauwe ogen moet je echt niet vertrouwen.Als een witte man een plan klaar heeft om jou te pakken heeft hij er goed over nagedacht.Meestal hebben ze meerdere plannen klaar want hun verborgen agenda is groot.Men wil snel en zoveel als mogelijk profiteren van de hoge prijzen op de wereldmarkt.Ik denk dat ze met dit plan extra diensten shifts aan het inbouwen zijn om nog meer goud uit de bodem te halen.Als het goud is trekt men weg.


  Maak melding

 7. @waarheid

  Je onkunde en daarmee de onzinnigheid van je reactie blijkt wel uit het feit dat je niet weet dat zij GEEN kwik gebruiken, maar dat het milieu vergiftigd wordt door je condreman die illegaal ons goud roven.


  Maak melding

 8. Ik zou niet minder dan US$ als loon eisen van deze i am gold..

  Het goud uit sme wordt immers in US$ berekend en betaald,dus i-am-gold ziet nooit srd’s als geld en moet zijn arbeiders ook in US$ betalen en verder geen gelul..

  met minder zou ik geen genoegen nemen..

  want wat heb je aan die waardeloze srd’s..

  wees nou eerlijk,alles wordt in sme in US$ euroos berekend en betaald met die srd als ruilmiddel..

  Je moet ook eisen,dat je als gelijke wordt behandeld net-als je collega arbeider in Canada,met alle fasiliteiten dus ook winst deling goed pensioen goed ziekte kosten regeling voor man / vrouw en kinderen..

  Weet je wat een staf-arbeider bij die i-am-gold verdient voor het weinige werk dat zij doet,terwijl jij als mijnwerker moet ploeteren voor een paar srd’s en dan wel 16 uren lang..

  slavernij is in 1863 afgeschaft..,laat ze oprotten..


  Maak melding

 9. Klebert D., kandidaat bij de onlangs gehouden verkiezingen voor Caricom jeugdambassadeurs en voormalig Caricom youth officer, is onlangs door de politie in Parijs, Frankrijk, aangehouden op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij reisde samen met zijn broer Shamile D. via Cayenne, Frans-Guyana, naar Parijs en had vermoedelijk Nederland als eindbestemming.

  Al in Cayenne werd Shamile D. gearresteerd, maar Klebert D. wist toch op het vliegtuig te stappen richting Frankrijk. Bij aankomst op de luchthaven in Parijs werd hij in de kraag gevat. Uit het voorlopig onderzoek door de justitiële autoriteiten in Frans-Guyana is gebleken, dat Shamile D. zo’n zestig cocaïnebolletjes had geslikt. De jongeman is intussen krachtens het snelrecht dat toegepast wordt in dergelijke gevallen voor een rechtbank in Cayenne verschenen en kreeg een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd. De veroordeelde kon een gevangenisstraf van twee jaar hebben gekregen, indien hij had meegewerkt met het onderzoek. Daar hij de kaken stijf op elkaar hield, werd de straf verdubbeld naar vier jaar cel.

  Of zijn broer Klebert D., die leider is van een populaire brassband, ook cocaïnebolletjes in zijn lichaam droeg of drugs in zijn baggage meevoerde, is vooralsnog onduidelijk. Zijn brassband kwam enkele jaren geleden ten onrechte negatief in het nieuws toen bekend werd gemaakt dat leden van de muziekgroep in Nederland waren aangehouden wegens drugssmokkel. Het bleken echter leden van een andere brassband te zijn die op Schiphol waren aangehouden. Klebert D. ontkende toen in alle toonaarden zich met drugssmokkel bezig te houden.-.

  Hahahahahahahaha, ze zijn lid van de nationale drugs partij ndp. Zo baas zo domme volgers


  Maak melding

 10. DDB is alles in Suriname,hij is Rechter, President,Slager, minister, rechtsgeleerde, Moordenaar, Drugshandelaar en dit alles voor een mulo school leerling vindt ik heel erg knap hoor.


  Maak melding

 11. Damn. Twee dagen staken en dan 3 miljoen dollar verlies lijden.
  Reken met me mee baja.
  Stel dat SU zijn goudvelden zelf zou exploiteren. Dan levert dat Su op:
  1,5 miljoen x 365 = 547,5 miljoen dollar per jaar. En dan heb ik nog geen rekening gehouden met de aanhoudende prijstijging van goud.

  Zijn wij nou zo stom in SU. Nationaliseren die handel.

  Ooh nee doe maar niet. ALs we de boel gaan nationaliseren, dan steekt het geboefte en cornuiten alles in eigen zakken en hebben we nog minder dan we nu krijgen.

  Wat een dilemma.


  Maak melding

 12. Massala-Kwakoe : “De witte man met zijn blauwe ogen moet je echt niet vertrouwen.Als een witte man een plan klaar heeft om jou te pakken heeft hij er goed over nagedacht”

  Als dit werd geschreven over een zwarte man met bruine ogen dan zouden ze hier over elkaar vallen en racisme roepen.

  Ik ben een witte man met blauwe ogen en noem deze praat van de hooggeleerde ‘Massala-Kwakoe’ behoorlijk beledigend


  Maak melding

 13. Grappig. Geen enkel forum lid gaaat in op wat er werkelijk achter de schermen gebeurde.

  -1- DDB geeft ze opdracht om versneld goud te winnen.
  -2- IAmGold past daarvoor het pleogendienst rooster aan.
  -3- De vakbonden gaan staken.
  -4- DDB geeft de vakbonden opdracht hun bek te houden en aan het werk te gaan want hij wil meer geld van IAmGold vangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.