Chinees geld Surinaamse projecten komt niet los

37

PARAMARIBO, 6 aug – Suriname lobbyt nog vergeefs bij de Chinese regering voor financiering van de grote infrastructurele projecten, zoals de weg naar Brazilië en een diepzeehaven. Volgens de Chinese ambassadeur, Yuan Nansheng, lukt het maar niet concrete afspraken te maken. Er zijn nogal wat barrières. Die hebben meer met Suriname zelf te maken.

De barrières liggen meer op het administratieve vlak. “China wil heel graag zijn best doen om te steunen, maar het valt niet te ontkennen dat de reeks plannen wat moeilijkheden tegenkomt, vanwege de beperkingen van Suriname’s wettelijk leningenplafond”, zegt Nansheng tegenover de Ware Tijd. China kan dus maar beperkt krediet verstrekken. De regering richt zich juist op meer binnenlandse kredieten. Het plafond voor intern lenen is opgetrokken.

Dit gebeurde kort na het aantreden van de regering. De bedoeling was meer lokaal te lenen en buitenlandse financiering in te perken. Nu levert dat terugslagen op. “Het betekent dat de plannen onmogelijk binnen korte tijd afgerond kunnen worden”, aldus Nansheng. Meer kans maken de sociale projecten. Zoals de vijfduizend huizen die het Chinese Dalian gaat opzetten. “En het ziekenhuisproject in Wanica dat president Bouterse kort na zijn aantreden voorstelde.”

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. De chinezen zijn niet op hun 8erhoofd gevallen. Ze weten dat Surinamers expert zijn in het lenen maar geen schuld terugbetalen. Ha ha ha. Als surinamers praten over samenwerkingverbanden dan bedoelen ze een eenrichtings verkeerstroom van geld en middelen naar hun toe. Chinezen zijn gewiekste handelaren en Surinamers zijn oliedomme onderhandelaren.


  Maak melding

 2. Hallo dames en heren lees mij reactie over Canada en Dubai grootste handelspartners Suriname, lees ook voorbeeld van één van die blindgangers over 1000 srd verdien en 1500 srd uitgeven.Ik altijd geleerd om niet teveel hoi om mijn vork te nemen.
  Wie veel zegt moet veer verantwoorden.
  TTHeo mag ik deze dansje van jou?
  Bouta heeft een dozijn aan adviseurs toch maakt hij deze domme en ondoordachte blunders, maak eerst jou huiswerk voor je groot loopt te doen op de podium. Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik het prima vindt wanneer DDB en zijn bende op hun bek gaan.LAAT ZE HUN KRUIS DRAGEN.


  Maak melding

 3. Die chinezen zijn down to earth, maar die ndpidioten dromen van megaprojecten, die megaschulden met zich mee zullen brengen. Op een bevolking van 500.000 zielen zal aflossen niet mogelijk zijn, ook vanwege het feit dat het gros van hen, misidjannies te lui zijn om te werken en de onnozele jeugd die stemden op moordenaars snel rijk willen worden zoals hun afgoden. Overnight. Wat ze zullen eisen is een heel groot deel van dit land als deze megaschulden door de oliedomme aanhangers niet kunnen worden betaald want na dieve partij leden verrijken zich nu al, er blijft een cent over. Ma goed. Laat die chionezen maar komen en geef ze het binnenland met al die djoeka’s daar en men kan verzekerd zijn dat binnen tien jaren Suriname op vooruit zal gaan,met een chineze pres aan het roer. Wat die djoekas en de opeen na volgende regeringen niet hebben kunnen waarmaken doen die chinezen binnen een mum van tijd. Ma tien jaar hebben we dan een bevolking groot 5.000.0000 zielen tegen de 500.000 surinamers waarvan een derde lui is en op andermans goed heeft gemund. Made in Surchina. zal het dan op vele produkten staan. En geen drugs afkomstig Surbouta .hahahahaha


  Maak melding

 4. Bouterse heeft waarschijnlijk gedacht; de chinezen hebbben de zelfde denkwijze als de gemidddelde NDP-ers.Wel meneer Desie Delano Bouterse,de chinezen zijn al eeuwen één handels Natie !Zij denken altijd; voor wat hoort wat !!!!! En niet anders.Met dé eene hand weinig geven, én als het kan(moet mogelijk gemaakt worden) met het andere hand veelvoud mee nemen ! Knoop dit goed in je oren(thong thong……kabesa..)NDP-ersssss

  Groet.(veel wijsheid)


  Maak melding

 5. Lackin kan een voorbeeld nemen aan de ambassadeur hoe diplomatie gevoerd wordt.In heel mooie woorden heeft China duidelijk gezegd dat heel wat van de projecten van deze regering maar dromen zullen blijven en het niet bereid is wat misdadigers geld in de handen te stoppen.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Onze gebruikelijke dwarsliggers hopen natuurlijk met hoopjes hopen dat het niet doorgaat, maar ding kori ding krabjassi.

  A griep e broko mi snor maar Sranan sa go na fesi.


  Maak melding

 7. ja,ja zegt de ambassadeur als wij zelf de weg mogen bouwen krijgen jullie je lening wel. hoeveel willen jullie voorlopig hebben? 100 miljard? dat krijg je. Maar Suriname, aan de grens met Brazilie willen wij naar onze maatstaven een kleine stad bouwen, goed voor dertig duizend mensen. kersvers uit een paar van onze overbevolkte steden. je weet wij bouwen de huizen zelf, echt moderne Chinese huizen. daar willen wij ook onze handelscentrum opzetten. goederen uit Brazilie die jullie nodig hebben kunnen wij voor jullie importeren en transporteren. een diepzee haven willen jullie. geen probleem, want wat de steden in de jungle van Brazilie nodig hebben die kunnen wij ook, om eerlijk te zijn rechtstreeks uit mijn land halen. wij zullen voor de bewaking zorgen en als het kan een soort eigen politie of douane. ja Suriname mijn mensen praten alleen maar mandarijn chinees. heb je geen vertaler nodig bij een eventuele arrestatie. Nog iets, willen jullie niet nog een luchthaven voor Afrika? de hele wereld weet dat wij daar goede contacten en onze mensen hebben. denk goed erover na, wij hebben de tijd.


  Maak melding

 8. @al mijn voorgangers mbt deze topic het volgende. Het is misschien spijtig voor Suriname dat het geld van de Chinezen niet direct los komt, maar aan de andere kant is het misschien ook wel een zegen.
  We zouden dit geld bv ook kunnen lenen tegen een wurgcontract waarbij de Chinezen de totale controle over het land hebben vanwege de houtgreep waarin wij zouden komen te verkeren.

  Onze president is wijs genoeg en niet van vandaag en heeft de afgelopen jaren heel veel opgestoken hoe het niet moet.

  De Newmont deal gaat ietwat versneld van start en dan hoop ik dat (in combinatie met andere opbrengsten) er gauw geld wordt gegenereerd, om met eigen kapitaal deze projecten te financieren.

  @wikileaks, ik weet dat mijn posting met het inkomsten/uitgaven voorbeeld nog steeds shocking voor jou is, maar dat is gewoon de realiteit.
  Van een oude Nederlandse koopman (nu wijlen) heb ik geleerd dat je eerst twee gulden moest hebben om er één uit te geven.
  En als je er niet onderuit komt om toch te moeten lenen (zeker niet voor consumptieve doeleinden) doe dat absoluut niet tegen betaling van woekerrente’s. Dan maar geen deal !


  Maak melding

 9. Fictie of werkelijkheid.

  3 maart 2025 halve finale zuid-amerikaanse voetbalkampioenschap.
  Brazilie tegen Surichina.
  Opmerkelijk gegeven.
  Een groot deel van het team van Surichina bestaat uit spelers wiens voorouders de vorige eeuw de armoede uit Brazilië zijn ontvlucht en als goudzoekers de suriname rivieren met chemicaliën voorgoed hebben vervuild. De spelers van de huidige chinees-brasiliaanse kolonie, die door de Brazilianen als bastaards worden aangemerkt, zijn gebrand om voor eens en voor altijd met deze hooghartige tegenstander af te rekenen. Het zal een zeer emotionele wedstrijd worden. Deze wedstrijd zal ook met grote belangstelling worden gevolgd in Nederland en China waar afstammelingen van Surinamers woonachtig zijn.
  Peter Edgard Seedorf, de Nederlandse coach van Surichina, die na deze kampioenschappen teruggaat naar zijn geboorteland, zeg heel optimistisch te zijn over de afloop van deze wedstrijd. Assistent coach Desi Deng Xiou Pang deelt deze mening


  Maak melding

 10. De Chinees!

  Over het algemeen eerlijke, hardwerkende mens. Begripvol en sociaal standvastelijk, zorgzaam en trouw, niet gierig en ook niet bezitterig, pronkerig of opschepperig.

  De Chinees, althans de Chinese vriend die ik heb, heeft alles voor me over. Ik kan vragen wat ik wil, is hij bij machte, dan krijg ik het ook.
  Maar andersom verlangt hij van mij ‘tzelfde. Hij zegt het niet, maar weet dat ik als vriend dat wel moet begrijpen. En juist daar knijpt het. Kan hij op me rekenen als het zo ver is?

  De Chinese Ambassadeur zegt keurig wat hem op het hart ligt. Wij helpen, wij leveren, wij bouwen en wat doen jullie terug?
  Als je een Chinees in de handel niet begrijpt, dan zal je hem in de wandel ook niet begrijpen.
  Als ik handel, wil ik eraan verdienen. Als ik wandel, ben ik bereid geld uit te geven.
  Dat zegt de Chinees die overal in de wereld haar eigen China-town heeft. Heeft u al gehoord over een Suri-town ergens? Ja, de Kroeskade in Rotterdam. Maar ook daar heeft de Chinees al meer dan de helft van de handel overgenomen.

  Een leningplafond opgeshort bij aanvang van je regeerperiode geeft aan wat je plannen zijn. De bevolking overspoelen met onhaalbare projecten waarvoor je het geld nog niet hebt. Met andere woorden: groot doen buiten je portemonnaie en je budget. Dat is een zeer gevaarlijk spel want zo kan je geldschieter alles vragen wat hij wil en kan je niet weigeren.
  Een pientere (nr 11) reageerder op dit forum heeft al een grote China-town tussen Brazilie en Suriname gespot. Ik wil hem best geloven want als je weet dat je langs de weg naar Atjoni een Chinese nederzetting tegen komt en wat Boslandscreoolse kindjes met spleetogen, dan weet je ook dat de Chinees ook hier aan de weg timmert/werkt.

  Onze regeerders doen groot met hun mond, terwijl de Chinees bijna onderdanig weigert mee te werken aan opschepperij. Hij is objectief en weet waar hij over praat.
  Het grootste en machtigste land in de wereld (VS) kan haar grote schulden bij China niet aflossen. Waarom zou de ambassadeur de fout in gaan met een wankele, onefficiente, arme regering in Suriname?


  Maak melding

 11. Mooi voorbeeld van geloof in eigen kunnen! Dus niet.

  Vanwege zijn hoogmoedswaanzin dat hij alles in zijn uppie kan klaren, heeft hij gelijk na zijn aantreden, de buitenlandse financiering beknot.
  Met als hoofddoel de ex-kolonisator een hak te zetten, wij hebben de ex-kolonisator niet nodig, wij redden het wel, geloof in eigen bullocks..
  En ziedaar; hij heeft zich in de eigen vingertjes gesneden.

  Dus binnen 1 maand(week) wordt het wettelijk leningen plafond gewijzigd???
  Of speelt er iets anders bij de Chinesen?


  Maak melding

 12. jaja ik ben er weer voor de negative
  mensen op dit forum. als je geen hoop hebt voor su is dat je recht maar om alles wat daar gebeurd af te kraken.
  is gewoon jammer.

  ik denk namelijk dat er heel goede projecten uit gevoerd gaan worden. als op een gegeven momend de 2e goud mijn gaat draaien en met de verhoogde inzaai van paddie nu dat suriname eindelijk de goede weg in gaat. want zeg nou eerlijk wat heeft Front de afgelopen jaren echt voor su gedaan er is iets van 350.000.000 naar su gegaan.
  er is niet in de productie,infrastructuur,of in het onderwijs geinvesteerd
  die processen zulllen nu hoe dan ook op gang komen.dus wacht en zie hoe Switi Srana sa bloei.
  als de inkomsten van de staat verhogen zul je zien hoe veel investeerders in de rij gaan staan omzaken te doen.
  door dat die weg naar brasil er komt.dan zul je zien welke rijkdommen langs de weg liggen voor het op rapen. dan zullen we zien of die diep zee haven dan niet volgt met een spoorlijn.

  wie klein denkt zal zich altijd klein blijven.

  vergeet alleen niet dat we het meest beboste land ter wereld zijn en het 17e rijkste land ter wereld zijn qua grondstoffen.

  wanneer deze projecten op gang komen wil ik zien of china niet mee wil doen .

  dus wacht en zie

  kodjo


  Maak melding

 13. Suriname gaat de grote projecten met minder buitenlandse leningen uitvoeren . Dit gaat de regering doen , doordat de economische vooruitzichten aanzienlijk verbeterd is . Kortweg kan gesteld worden ; dat Suriname , minder China nodig heeft . Bovendien Wil deze regering geen risico nemen met teveel buitenlandse leningen . Verder wil Suriname snel tot een financieel normaal land gaan behoren . Omdat voor elkaar te krijgen , moet SME een grotere buffer aan financiele middelen crieeren op de Centrale-bank van Suriname . Tevens kan de financiering van van de Megaprojecten door veranderde beleids inzichten anders worden aangepakt dan oorspronkelijk de bedoeling was . Nu dat er op veel meer plaatsen door het hele land goud wordt gevonden en ook gelet op de huidige hoge-prijs van goud , is SME zelf tot meer in Staat .


  Maak melding

 14. misschien dat het een goed voorbeeld is wat er met de vs nu gebeurd. de chinezen gaan nu de hoofdlijnen in de vs bepalen. wie betaald die bepaalt. eigenlijk triest dat ddb een hoop beloofd en alle beloftes met chinese leningen wil doen. na de ddb periode is su nog verder van huis maar wel dichter bij china


  Maak melding

 15. Een land als Suriname kan alleen verder komen met een sterke stijging van het aantal inwoners. Het aanwezige aantal van 500.000 is onvoldoende. Het zijn van een imigratieland is de enige oplossing.
  Dus werkgelegenheid scheppen en dit werk in belangrijke mate uit laten voeren door de imigranten. Meer inwoners is meer belasting op o.a. loon en bestedingen.


  Maak melding

 16. Ik lees dit stukje heel anders dan de meeste schrijvers die voor mij hebben gereageerd.
  Het klinkt arrogant, maar enkele van jullie hebben niet goed gelezen.
  Er staat:
  “China wil heel graag zijn best doen om te steunen, maar het valt niet te ontkennen dat de reeks plannen wat moeilijkheden tegenkomt, vanwege de beperkingen van Suriname’s wettelijk leningenplafond”,
  Dit is wat de ratingbureaus zo goed vinden en ik moet toegeven ik ook.
  Suriname heeft met deze wettelijke maatregel zich zelf wat buitenlandse leningen betreft aan banden gelegd. Er mag om het simpel te zeggen niet teveel in het buitenland worden geleend.
  Hulde aan de minister van Financiën, de president van de Centrale Bank en alle andere betrokkenen.
  Wie dit zijn weet ik niet, want er staat in het artikel: “dit gebeurde kort na het aantreden van de regering. Het kan een plan van de vorige regering zijn geweest die deze regering zonder nadenken heeft uitgevoerd of deze regering heeft het zelf bedacht, maar niet iedereen begreep wat de strekking hiervan zou zijn.


  Maak melding

 17. De na didibri partij wil absolute macht en de pl en ac rijkdom. Duidelijk zijn nu de zure vruchten waar te nemen. Niet om land en volk zitten ze daar, degenen die deze regering hebben gevormd. Integendeel weten ze dat het nu is of nooit. Wat er overblijft is een arme natie en een deel van het volk dat op misdaad belust is, de oliedomme aanhangers. Wie hopen,geloven en denken”met onberechte mensenrechtenschenders zal het goed boeren, vrede, welvaart en rust, zullen het spoedig weten, didibri en zijn demonen is zijn leugenaars. Ma goed, de oliedomme aanhangers verdienen de hel die over een paar jaren zal losbreken. Stree de foe stree didibri na oeng fisiemang. De domme aanhangers krijsen als wilden. Mek deng kon we waktie deng. En het zal komen over hun hoofden en nazaten. Onrechtvaardigen hebben ze gekozen. Onrecht en wetteloosheid zal hun deel worden. Wee dit land en de domme aanhangers,parasieten en poepvliegen die roofzuchtige wolven zijn in schaapskleren.


  Maak melding

 18. Als ik het goed begrijp kan ik indien de Mega(droom)projecten alsnog plaatsvinden de Gravenstraat niet meer vinden. Die heet dan de Doorluchtigeloempiaweg, China is dan voor een habbekrats eigenaar van Suriname geworden.

  Mijn posting is geen affront tegen onze Surinaamse Chinese broeders ik heb zeer veel waardering voor onze grote zonen van Chinese afkomst zie onderstaand URL:

  http://www.google.nl/search?q=paul+woei&hl=nl&rlz=1T4RNWN_nlFR323FR323&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1xo_TpyKOonLtAbQj6z0Dg&ved=0CCsQsAQ&biw=1440&bih=750

  En er zijn er nog veelmeer.

  Wat wil ik voor de slechte ndp lezers aangeven, indien de Megalomane ontwikkelingsvisieprojecten doorgang vinden is Suriname na de USA het tweede Chinese wingewest.

  Soso trobi


  Maak melding

 19. Milton Fleur.
  Ai me gado me ede.
  Ik ben geen econoom laat dat duidelijk zijn, en ik doe mijn zelf ook niet voor als geweldig geschoold en intelligent, ik zeg de dingen in gewone taal. ik maak het niet ingewikkelder dan het al is.
  Ik ben het volkomen met je eens dat jou inkomsten en uitgave voorbeeld een ware SHOCK voor mij is want het klopt niet met wat er nu in Suriname gebeurd. Niemand heeft de plannen van DDB kunnen doorbereken of ze allemaal kloppen en als ze haalbaar zijn. Die oude koopman zegt ook dat je eerst jou oude schulden moeten aflossen voor dat je aan nieuwe begint.Koop geen kat in een zak Milton
  http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2011/jan11/15-01-11/Nat_%C2%A0Grootverdieners%20op%20kabinet%20Bouterse.asp lees hier de uitgave van jou regering en zet die 8000 srd par maand van Ingrid erbij en ook die 80000 van de president van de centrale bank erbij en 6000 srd voor geestelijk hulp aan jou president.Die broekriem van de samenleving zal de komende tijd nog strakker worden aangehaald.


  Maak melding

 20. Dit zelfde bericht staat in de Ware Tijd maar dan uitgebreider.
  Dan is de conclusie toch anders dan wat het bericht van “Waterkant’ suggereert.
  ‘Waterkant’ heeft namelijk alleen maar bepaalde delen uit het gesprek gehaald.
  Als ik het bericht van de Ware Tijd lees dan kom ik echt tot een andere conlusie.
  De conlusie is namelijk dat er over de megaprojecten met beiden regeringen nog geen diepgaand gesperk is gevoerd. Daarover is dus nog geen conctere beslissing genomen.
  Maar dat de projecten waar de bevolking direct van profiteert met volle kracht ondersteund zullen worden.
  Eigenlijk straalt dit bericht juist positivisme uit tussen de samenwerking van Suriname en China . Ik snap echt niet hoe het sommige mensen toch lukt om negatieve conclusies uit dit bericht te halen.
  Waarschijnlijk ligt dat aan het ‘aard van het beestje’.
  Het onderstaande bericht uit de Ware Tijd spreekt voor zich.

  Er zijn nog geen concrete afspraken tussen China en de regering Bouterse-Ameerali over voorgenomen megaprojecten.
  Dit blijkt uit een exclusief gesprek van dWT met de Chinese ambassadeur Yuan Nansheng. Wat wel is bevestigd is het project waarbij vijfduizend ‘low-cost’-woningen door Dalian zullen worden gebouwd. Maar over de megaprojecten zegt Nansheng: “De Surinaamse regering heeft de projecten ‘Weg naar Brazilië’, de ‘Dam in Nickerie’, en de diepzeehaven meegedeeld aan de Chinese ambassade en hoopt ook dat China zal kunnen helpen de grensbrug over de Boven-Corantijn te bouwen. Maar de beide regeringen hebben daarover nog niet diepgaand gesproken.”

  Nansheng bendadrukt wel dat China en Suriname “een positieve houding hebben ten aan zien van samenwerking bij de megaprojecten” en dat sommige Chinese bedrijven deze projecten met de regering bespreken. China staat echter wel klaar ‘financiële en technologische hulp’ te verlenen bij ontwikkeligsprojecten waarvan de bevoking direct profiteert. Daarnaast zullen schenkingovereenkomsten met “grote kracht worden geintensiveerd”. “Daarbij moet vooral gedacht worden aan het ziekenhuisproject in Wanica, dat president Bouterse kort na zijn inauguratie heeft voorgesteld”, zegt Nansheng. “China hecht enorme belang aan dit project en gaat het ondersteunen met volle kracht.”

  China wil na 35 jaar van diplomatieke betrekking de vriendschap met Suriname vergroten, het “politieke wederzijdse vertrouwen versterken”, de economische samenwerking verdiepen en de culturele uitwisseling verbeteren door nauwe samenwerking. Nansheng: “De Chinese markt staat open voor Suriname en in bepaalde jaren heeft Suriname zelfs van een handelsoverschot kunnen profiteren. Suriname exporteert meestal houten, mineralen producten en zeevruchten naar China. Normaal gezien exporteert China goederen met een lagere waarde naar Suriname.”

  einde bericht.


  Maak melding

 21. Wikileaks,

  jij hebt geleerd niet te veel hooi op je vork te nemen en daarom is het niet verwonderlijk dat je bent stilgestaan
  in je eigen ontwikkeling. Te veel hooi op je vork nemen betekent ; niet te veel willen doen, niet te veel werkzaamheden op zich willen nemen, dat houdt namelijk in dat je je extra moet inspannen en dat zit kennelijk niet in jouw aard. Door deze motto te hanteren ben je waarschijnlijk niet verder gekomen dan de LBO en woon je als volwassen man nog steeds in een huurwoning ergens in Nederland.
  De ambitie om voor het allerhoogste te gaan ontbreekt jou totaal. Mensen die wel ambitieus zijn en wel bereid zijn veel hooi op hun vork te nemen hebben hun universitaire graad behaald en zitten daar nu de vruchten van te plukken.
  Deze huidige regering toont ambities
  om alle mogelijkheden om Suriname verder te ontwikkelen te benutten en wannneer dat betent te veel op de vork nemen betekent
  dan is dat alleen maar positief.

  Het lenen van geld op de internationale kapitaalmarkt is een onderdeel van de economie.
  Noem jij mij maar een land die geen schuldpositie heeft op de internationale kapitaalmarkt. Maar dit zijn wetmatigheden
  in de economie die jou boven jouw pet gaan en waar jij totaal niks van begrijpt.
  Jij komt niet verder dan: Bouterse is een massamoordenaar, verder woorden als, domme ezels, dom volk, etc…
  Hou jij je liever bezig met het uiten van zulke woorden ( want met het bezigen van zulke woorden ben jij wel Cum Laude geslaagd) dan dat je doet alsof je iets van de economie begrijpt want met jouw beweringen maak jij jezelf alleen maar belachelijk en kan niemand jou serieus nemen.


  Maak melding

 22. @27 Shanice,

  Ik zou, als ik u was, in het vervolg zelf nog maar eens goed nadenken voordat u anderen de maat neemt en de les wil lezen, want uw uitleg over het gezegde “teveel hooi op je vork nemen” slaat als een tang op een varken, dus nergens op. Ik hoop, dat ik u nu niet in verwarring breng met al de gezegdes/spreekwoorden. t’kan Grote kans dat u het precies verkeerd opvat. Wikilieks mag dan af en toe niet goed het nederlands schrijven, maar weet wel waar ie het over heeft.
  Gr Polderman


  Maak melding

 23. @27 Shanice,sa you é broko you ede ?? Broeder wikileaks doet zijn werk. Hij dient de “zäak” van uit zijn perspectief. Zoals jij het mag , mag hij het ook !Het is makelijk zat ! Je hoeft zijn reacties niet te lezen.

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 24. @Shanice,
  Men moet niet te veel hooi op zijn vork nemen,
  je moet niet meer werk doen dan mogelijk is.
  Schoenmaker, blijf bij je leest.
  Ik ken het verschil van van ambitie en manipulatie en bedrog.
  Jij zit nu met mulo school leerling als president die verdacht wordt van moord en veroordeeld is voor drugshandel en genocide heeft gepleegd om zijn eigen landgenoten.dit zijn de mensen waar jullie tegen opkijken in Suriname rolmodel.Shanice, iemand die de economie van land kapot heeft gemaakt en de geldwaarde heeft laten devalueren moet zijn smoel dicht houden over economie, iemand die de goudvoorraad van de centrale bank als onderpand zet voor een dubieuze lening moet zijn smoel houden over economie. wie zijn hoop heeft gevestig op een incompetent persoon als Bouterse is niet goed bij zijn hoofd dat geld voor jou ook.Eerst maak je alles kapot wat er met bloed zweet en tranen is gebouwd en nu roep je dat het land wil ontwikkeling, dit ka alleen maar in Boutacratie.


  Maak melding

 25. 27 dat na a tori hij lult maar wat en hopend dat het fout gaat met Su maar dat mag ie uit zn krabasie (hoofd) zetten,want STRE DE FOE STRE WIE NO SA FREDE GADO DE WI VESIE MANG


  Maak melding

 26. @pico
  als je achter de reden wil komen van deze wettelijke maatregel dat moet ik jou terug voeren naar de jaren 90 toen er een graai cultuur heerste in suriname
  De lessen uit het verleden zijn nu eenmaal hard. zoals toen de NDP aan de macht was.Vooral de kans op inflatie door verkeerde economisch beleid is levensgroot.Met een regering van deze signatuur leeft er op dat vlak altijd een bezorgdheid.
  Vene, hildenberg en telting hebben een wet gemaakt op een halt toe te roepen aan de vernietigen van onze economie zoals onder bouta , bosje en Goedschalk is gebeurt.http://nl.wikipedia.org/wiki/Henk_Goedschalk


  Maak melding

 27. @pico #22

  Toen na het kabinet Bosje bleek dat er enorme leningen waren zijn er onder Veni plafonsgesteld aan het maximale bedrag dat oveheid mag lenen en is een betere discipliine op de administratie van de schulden ingesteld. Gelukkig maar want veel van de leningen die onder Bosje waren afgesloten kwamen pas veel later aan het licht en met de nieuwe wet zijn de regeringsleden persoonlijk vervolgbaar.

  De leningen kende zowel een plafond voor het geld dat op de internationale markt ( UDS) als op de lokale markt (SRD) geleend mag worden. Kort voor de devaluatie (!!!) heeft de huidige regeing er een wijziging door gekregen waarbij het binnenlandsplafond is verhoogd en het buitenlandsplafond verlaagd. Per saldo werd de inleencapaciteit verhoogd.

  Door de devaluatie die kort daarop volgde onstonden enkele effecten.
  -1- De schuld in SRD die de regering had uitstaan werd uitgedrukt in USD opeens 20% minder waard. Omdat een belangrijk deel van de overheidsinkomsten in USD is was dit heel gunstig voor de regering.
  -2- Maar het plafond bleef, terecht ongewijzigd. Omdat alle investeringen in USD zijn heeft de regering zich in dit opzicht diep in de vingers gesneden.
  -3- De verhoging van het binnenlandsplafond ging volkomen voorbij aan de binnenlandse leencapaciteit. Er is domweg niet zo veel kapitaal op de binnenlandse markt voor de overheid beschikbaar.


  Maak melding

 28. Shanice,
  Don’t Jump in the water, if you can’t swim.
  Deze regering neemt jullie in de maling zoals zei dat in het verleden al hebben gedaan. ze vullen hun zakken en geven jullie een lekkere sigaar uit eigen doos. Investeert in onderwijs,volksgezondheid toerisme en de jeugd die de toekomst van morgen is. Iedereen mag zijn of haar ambitie hebben maar je moet wel de realiteit voor ogen houden,en kijken wat haalbaar en rendabel is. want deze zelfde mensen die nu de macht hebben in Suriname dachten ook dat zei met een coup en een zogenaamde revolutie vooruitgang en ontwikkeling zouden brengen in Suriname inmiddels weten wij allemaal wat de gevolgen daarvan zijn, de samenleving ondergaat iedere dag de gevolgen.Shanice noem mijn één land in de wereld waar militaire het goed hebben gedaan, Er is geen enkele voorbeeld waar een land vooruit is gegaan onder een militaire dictatuur en ook niet wanneer ze hun militaire pak inruilen voor een nette pak met zonnebril dit zijn de feiten waar ik mij mening op baseer, en niet die broodjeaapverhalen van jou en dat van de MC.


  Maak melding

 29. neus vertelt natuurlijk complete leugens en halve waarheden.

  Het buitenlandse leningsplafond is door de huidige regering verlaagd en de binnenlands leningenplafond is door deze zelfde regering verhoogd omdat Vene wel buitenlandse leningen afbetaalde maar hij liet de binnenlandse rekeningen onbetaald achter voor deze regering, zelfs leningen die teruggaan tot het jaar 2003 werden niet door Vene betaald.

  In Suriname hebben Surinamers spaartegoeden bij Surinaamse banken tot bijna 2 miljard US dollars, aan SRD zal het een veelvoud zijn. Als deze banken nu gaan investeren in Suriname zou dat de economie alleen maar ten goede komen.

  Dat is het hele verhaal, maar Surinamers kennende zelfs de banken spelen op safe en hebben liever hun gelden als spaar tegoed. Als ze al investeren dan is het in zaken waar ze snel geld kunnen verdienen, zoals automarkt, bouwmaterialen en kleding importen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.