Gouddelvers Maripaston krijgen tweede kans

5

PARAMARIBO, 5 aug – De honderden gouddelvers in het Maripaston gebied mogen weer gaan voor goud. Een overeenkomst met de commissie Ordening Goudsector regelt een vreedzaam samengaan van de drie belangengroepen. Iedereen mag naar goud graven. Maar dan alleen op een stuk aangewezen grond.

Het gebied valt onder het concessiegebied van staatsbedrijf Grassalco. Ook dat is geregeld in de overeenkomst. Grassalco kreeg het terrein als mijngebied. De gouddelvers krijgen dan een soort gedelegeerd mijnrecht via Grassalco. “Het was niet eenvoudig om tot overeenstemming te komen, je moet de mensen veel uitleggen”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig. Het gaat immers om leefgemeenschappen die elk aanspraak menen te maken op het gebied.

Het kwam ook steeds vaker tot heftige ruzies. De commissie besloot uiteindelijk het gebied af te sluiten, niemand mocht er nog mijnen. “Uiteindelijk is een model uitgewerkt, het enige dat kan werken onder de omstandigheden”, aldus Dompig. Het model ziet hij niet werken in andere gebieden waar het ook aardig hoog kan lopen tussen gouddelvers. “Het is geen maat die iedereen past.” De commissie wil ook naar gebieden waar het milieu bedreigd wordt.

5 REACTIES

 1. Zeg de dingen hoe ze zijn het is geen ordening maar jou eigen gebied beschermen met zwaarbewapend manschappen van CTU onder leiding van Dino Bouterse.Deze criminele regering houdt de bevolking voor de gek.


  Maak melding

 2. Niet alles wat blinkt is goud!

  Ook deze oplossing van Dompig blinkt niet uit van lange tijds kennis. Binnen korte tijd gaat het weer mis en dan zullen er doden vallen.
  Iedereen mag goud zoeken; wat een regeling zeg? Hiermee wil men de koe, de geit, de kip en de leguaan sparen. Maar de kwie-kwie wordt dan uitgeroeid?
  Kwikvrij zal het niet zijn, dus alle vissen gaan dood.


  Maak melding

 3. PARAMARIBO- De goudkoorts zorgt voor meer spanningen in het binnenland. Te Maripaston begint vandaag de ordeningscampagne van de goudsector vanuit de overheid.

  De Inheemsen en de Matawai’s in het gebied kunnen elkaar momenteel niet luchten. Er zijn drie mijnen waarvan de Matawai’s geen toegang mogen hebben tot een van de drie locaties die ook als Ingipoule wordt aangeduid.

  GFC Nieuws verneemt dat de zaak eigenlijk is verergerd door een overeenkomst die is gesloten tussen de beide groepen onder het toeziend oog van de Ordeningscommissie van de overheid. De Matawai’s vinden dat het tekenen van de overeenkomst onder druk is geschied en dat, hoewel ze niets tegen de andere groep hebben, tegen hen worden opgezet.

  De Inheemsen worden voorgetrokken en dat pikken de Matawai’s niet omdat ze vinden dat als eerst in het gebied waren. Gerold Dompig, voorzitter van de Ordeningscommissie van de overheid zegt, dat niets aan de ander is opgedrongen. Ze klagen over Ingipoule maar hebben twee andere locaties waar ze naar goud moegn zoeken. Dompig denkt, dat de Matawai’s ook willen profiteren van de derde locatie. Volgens hem moeten ze dan toestemming van de andere groep vragen.


  Maak melding

 4. ‘De geschiedenis herhaald zich, alleen niet op dezelfde manier’ !
  ‘Eldorado’; de tijden van weleer herleven anno 2011, alleen zijn nu ’s landskinderen aan het rollebollen over wie er allemaal recht hebben op het goud.

  Ik zie binnenkort alsnog een Inheemse of Marron koning zich elke dag wassen in het Parima meer van goud !


  Maak melding

 5. brada nanga sisa Het verschijnsel DDB is al vanaf feb 1980 aanwezig in Suriname nooit heb ik deze Tiran kunnen betrappen op iets dat op vooruitgang lijkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.