Surinaams regenwoud meer waard dan goud en hout

20

PARAMARIBO, 5 aug – Het regenwoud bergt veel meer dan de oppervlakkige waarde van basisproducten als goud en hout. De kunst is het voldoende te beseffen en dat te doen wat nodig is om er ook voordeel uit te halen. De vraag is of Suriname zover is, vooral met het oog op de wilde taferelen nu in het achterland.

Er wordt driftig gegraven naar goud. Een mogelijk geluk bij een ongeluk is dat de houtindustrie onderontwikkeld is. “We moeten toch wel meer aandacht gaan besteden aan de andere producten van het bos, zoals ecotoerisme”, zegt Nardi Johans van de Surinaamse tak van Conservation International. De milieuorganisatie zet zich al jaren in voor een duurzamer gebruik van het regenwoud. Onder meer ecotoerisme geldt als belangrijk alternatief.

Goud en hout raken ooit op. “Maar als je duurzaam en zuinig omgaat met het bos, houd je zoveel meer over”, aldus Johans. Een ander rijk alternatief is het gebruik van medicinale planten. De kennis van plaatselijke bewoners komt zo goed van pas. Het promoten van dit gebruik zal op den duur vruchten afwerpen. Maar dat is vooral een taak voor de overheid. Volgens farmacoloog en universiteitsdocent Dennis Mans kunnen de opbrengsten per jaar in de miljoenen lopen.

20 REACTIES

 1. Jullie hebben zo’n mooie jungle, prachtig gewoon en al die geluiden, ik hou van jullie land, laten we maar heel zuinig zijn op Switi Kondre, ik kom er over een poosje wonen.


  Maak melding

 2. Begin jaren negentig had je een zekere Musagroup olv van pae Willy en ook nog een Beryaya olv van ome Mungra. Adviseur van Musa was mr. Kan Haai. Beide companies hadden banden met de militairen ten tijde na de belachelijke telefooncoup. Ze hebben van ons binnenland een puinhoop gemaakt. Eerdere beloften aan het volk en een beter Suiriname waren leugens. Nu vele rivieren, kreken en zelfs het stuwmeer vol kwik is, krijgen we straks nog meer kaalkap. Gevolgen voor de bionnenland bewoners die debet zijn zullen verschrikkelijk zijn, gevolg nog meer misdjannies en geboefte naar de stad. Straks moet het ook niemand meer verwonderen als dezen binnenlandbewoners bedrogen en beduveld worden met als gevolg weer een binnenlandse oorlog. De jaren tachtig zullen zich herhalen, maar het wordt veel erger. De oliedomme aanhangers die kozen en stemden op geboefte en onberechte mensenrechtenschenders zullen het zevenmaal erger te verduren krijgen en sommigen gaan de ogen en oren open, vol van wroeging . Hoe hebben we zop oliedom en dwaas kunnen zijn te geloven in di di bri. Leve de komende dictator, leve de nieuwe stijl en wind. Ja leve de oliedomme stommelingen die gilden. We willen onberechte misdadigers als leiders. Zie alvast na een jaar de slechte schoolresultaten van de onnozele jeugd. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha stree de foe stree di di bri na oeng fisimang. hahahahahahahahahaha. Stommelingen.


  Maak melding

 3. Of we kunnen ook eerst het hout verkopen en daarna alle grond en delfstoffen uit de bodem halen, waarna we LBB en Celos de opdracht geven om aan herbeplanting van bomen (uiteraard met economische waarde) te doen in de uitgemijnde gebieden.
  In deze wereld draait alles om geld alleen is de vraag; hoe haal je het maximale en verdien je het meest uit jou natuurlijke
  resources !


  Maak melding

 4. Alle voorgaande regeringen hebben dit mooi stuk natuur in waarde gelaten, die criminele boeven van DDB zijn nog geen jaar aan de macht en ze gedragen zich als hongerige wolven ze willen hun zakken zo snel mogelijk vullen.


  Maak melding

 5. die goud en hout opbrengsten komen slechts een paar crimienelen in de centrum van de macht van pas..

  maar het regenwoud komt, de hele natie en ver buiten sme van pas aan de wereld bevolking..

  bovendien genieten al de mensen binnen als buiten sme van het regenwoud in de ecotoeristen sector en de natuur..

  en het levert behoorlijk wat valutas op, denk aan werk gelegenheid in het binnenland handicraft souveniers overnachtingen eten drinken logies enz enz enz..,,plaatselijk handel en wandel ga zomaar door..

  zelfs de bomen in de stuw meer zal een keer opraken en krijg je grote golven in de stuwmeer bij onweer met kans op barsten in de meer..

  enfin de tijd zal het leren..


  Maak melding

 6. Het zou zomaar kunnen dat Somo intussen het hele woud al verkocht heeft aan de indonesiers.Of aan maatschappijen aldaar.Voor die lieden staan de bomen er om gerooid te worden.Eco?Wat is dat?Wij hebben de Anak Krakatua.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Nardi Johans heeft het juist gezien, ik ben bang dat hij een eenzame roepende zal blijken te zijn in de(toekomstige)woestijn, de Surinaamse beleidsmakers beschouwen het opvoeren van de mijnbouw en houtkap in Suriname als het tot ontwikkeling brengen van het land.

  Het rationeel benutten en beheren van het bos vereist gedegen studie.

  Het omploegen en leegkappen van het bos wordt gedreven door hebzucht.

  Het eerste, daar hebben onze beleidsmakers geen zin in, het tweede is bij hen onbegrensd.

  Het ziet er ondanks alle mooie plannen van Johans, met deze beleidsmakers aan het roer, somber uit voor ons bos.


  Maak melding

 8. Het is zinloos om steeds in herhaling te treden als de wijsheid bij surinamers ontbreek om surneds met hun inzichten in de gelegenheid te stellen wat zij voor hun geboorteland van betekenis kunnen zijn, na jarenlang gewoond en gewerkt en kennis en inzicht opgedaan te hebben in nederland om dat te verwezenlijken in suriname. Men vind het ontzettend fijn om de surneds als toerist te verwelkomen maar niet als de buurmand die in holland heeft gewoond, nee men gaat met regels de surneds dwarsbomen en het ontzettend moeilijk maken om het land vervolgens weer te ontvluchten; de koloniale bezetter heeft vele voorbeelden achtergelaten om het land produktief te maken; al is het kleinschalig, maar ho maar; de surinamer is lui en wil niet werken, er is wel kennis in suriname en kunde om drugs vloeibaar te maken en in andere producten te verwerken en dat te exporteren naar nederland, dat kunnen zij wel, maar om juist serieus aan de slag te gaan op diverse terreinen ontbreekt het aan daadkracht..Ja daadkracht ontbreekt, en nieuwkomers maken gretig gebruik om suriname uit te buiten via concessie deals..Lieden uit het parlement zijn bereid om zelfs hun moeder te verkopen aan een buitenlander voor geld; want ondertafel wordt het landsbelang ondermijnd en loopt suriname zoveel geld mis..8 van de 10 studerend in het buitenland neemt na de studie de benen en komt niet meer terug om in suriname te werken. je kunt in suriname op grote schaal katoen verbouwen, wie weet levert dat meer op dan rijst bouw. maar de hindoestanen in nickerie zijn ook LUI en willen makkelijk geld verdienen, suikerriet; wat de bezetter ons liet verbouwen kun je gerust ook doen, visteelt om vismeel uit zoetwatervis te produceren als kleinschalig fabriek in suriname kun je gerust doen, de meeste mensen kunnen uit hun visvijver het vis doen aanleveren bij de fabriek. cacao plantages, koffie plantages, alle produkten kun je kwijt op de wereldmarkt en anders verwerk je het produkt zelf tot eindprodukt en dan een jointventure aangaan met bekende koffie/cacao bedrijven..helaas de moderne suriname wil alleen elke weekend feesten met daroe en doksa en casino en white beach parties, maar werken wil men niet en denken hoe iedereen een beter welvaartspeil bereikt, hoe maar. De creool denk alleen aan andere behoeftes en de juka,s denken hoe je weer goud kunt delven en makkelijk geld verdiend…rijke surinamers met geld heeft liever bedrijven in het buitenland; kijk maar naar dilep sardjoe, zijn vermogen is wel meer dan een half miljard us.. alleen thrill bibberd in suriname..of sommige houden zich alleen bezig met drugs aanvoer en doorvoer met criminelen uit andere zuid-amerikaanse landen. het is tijd om de bezem uit de kast te halen en suriname schoon te vegen..


  Maak melding

 9. Nr 1 (Anne)…welkom in ons land die binnenkort ook jouw land zal worden.
  Ontzettend veel plezier en geluk in Sranangkondre.Erg fijn om een nieuwe landgenoot(e) bij te hebben.Ook al behoudt je de Nederlandse nationaliteit.
  Nogmaals wees welkom !!


  Maak melding

 10. Determinist en Fleur,

  Determinist ziet het goed en Milton Fleur is een grote geldwof. Ons binnenland is nu al flink bezaaid met kwikrivieren. De mensen die er langs wonen zorgen zelf ook voor Kwik door hebzuchtig naar goud te zoeken. Ze bepoepen hun eigen woonomgeving en gaan straks klagen om een stukje grond elders in het land.

  De Fleuristische oplossing hierboven geeft aan dat Milton geen enkel benul heeft hoe met de natuur om te gaan. Net als Baas Desi wil hij zo snel mogelijk alle rijkdom verkwanselen en niets voor zijn nakomelingen achter laten. Egoisten zijn vaak ook dictator. En gooi me maar voor de Haaien als een dictator ook geen egoist is.

  Eind vorig jaar en begin dit jaar heb ik tig keer gevaren op het stuwmeer. Op bepaalde gedeelten van het meer en de wateren er naar toe en af kan je duidelijk de witte afscheiding zien die het gebruik van Kwik veroorzaakt. Een Toekoenarie vangen en op eten brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Het wachten is op het eerste dorp in het binnenland waarvan de bevolking na het eten van KwikVis, lachend de dood in gaat. Want dat zijn de gevolgen van een grote concentratie Kwik innemen. Je lacht je het schuim op de bek, tot de dood volgt.
  Maar dan is het al te laat.

  Hebzucht heeft altijd voor ellende gezorgd en waarom zal het nu niet gebeuren mr. Fleur? Ik ken u niet, maar u schrijft rare dingen.


  Maak melding

 11. @DAS, ik ben absoluut geen geldwolf alleen ben ik niet achterlijk en daarom zeker een voorstander van het te gelde maken van onze grondstoffen.
  Het zou toch van de zotte zijn om miljarden dollars aan grondstoffen in jou bodem te hebben en deze niet te gebruiken voor jou ontwikkeling.

  Waarom denk je dat vandaag de dag Nederland zo rijk is ? Het komt heus niet door de slavenhandel en opbrengsten uit slavenarbeid ! Graag hoor ik jou antwoord hier op !

  Verder heb ik het woord kwik nooit gebruikt meneer DAS, en weet ik niet waarom je mijn postings met kwik associeert !!!

  ‘Een Fleuristische oplossing’ vind ik daarentegen wel een mooie woordspeling van jou, waarvoor dank !

  Nogmaals mijne mensen ik ben voor een optimale en duurzame exploitatie van alle grond en bodemstoffen tbv alle Surinamers, echter niet ten koste van alles. Ik ben tegen het onverantwoordelijk gebruik van giftige en andere gevaarlijke stoffen en weet zeker dat deze regering dezelfde mening is toegedaan.


  Maak melding

 12. Laat de surinaamse regering een keertje de oude glorie gebruiken om de toerisme een boost te geven.

  is het mogelijk om de oude spoor vanaf para te herstellen????. maak een studie.
  dit kan veel geld opbrengen met toerisme.

  een ding weet ik zeker.

  gebruik de spoor van 900 miljoen nf van toendertijd voor ecotoerisme, zolan er nog geen bauxiet wordt gewonnen.

  het is een spoor van 92km.
  langs deze apoor van 92 km kan je zoveel soorten van ecotoerisme creeren dat het niet uitgeput raakt.
  kamperen in de natuur, vissen, natuurfilms, kabelbaan in de bossen, jungletours, bomenkennis etc.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

  laten we daarop richten, dan een weg naar brazilie.

  dit kost behoorlijk minder.

  de spoor ligt er al.
  het moet alleen even opgeknapt worden.

  zo kunnen de kosten van de spoor toch weer terugverdienen.

  Raga


  Maak melding

 13. Heb je meneer slavenhandel weer, wat heeft in god’s naam de slavenhandel met dit onderwerp te maken?.Milton fleur jou president en zijn rovers bende moeten leren om een kosten-batenanalyse te maken voordat zei onzin verkondigd.Jij bent geen geldwolf maar je steunt ze wel die geldwolven die nu aan de macht zijn. Milton vergeet niet dat het deze zelfde criminele zijn die staatsolie in de uitverkoop hadden gezet het scheelde niet veel of deawoo was nu eigenaar van staatsolie alleen maar om hun wanbeleid te financieren, zo slim zijn ze toch? sommige nemen mijn kwalijk omdat ik zeer kritisch ben over deze criminele regering die nu aan de macht is in Suriname.Ik kan niet anders gezien hun verleden en hun heden.
  Een paar voorbeelden op rij.
  Een Ponton die van niemand is zelfs de president weet niet van wie die is.
  Dino Bouterse die onder het mom van ordening zijn eigen goud concessie met bruut geweld verdedigd.
  Een president die voor elke wisje wasje een commissie instelt zonder resultaat, dat geeft zijn zwakheid en incompetentie aan die hij de afgelopen periode al heeft bewezen.
  Deze zootje moet zo snel mogelijk van het podium af voor dat de schade onherstelbaar wordt.


  Maak melding

 14. Tomahawk you lob so.Nr 1 (Anne)…welkom in ons land die binnenkort ook jouw land zal worden.

  Waarom ??? Omdat zij Euro`s gaat mee nemen !?? Wat heeft Suriname aan haar nog meer te bieden, behalve mooie natuur.

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 15. Met alle respect nr.15 (Lalbhadoer)…het gaat hier niet om euro’s.Altijd weer het geld geld geld.Het gaat hier om een visitekaart die wij als Surinamers aan een ieder moeten geven die Suriname een warm hart toe draagt.Soms is het geven van een welkomsgevoel belangrijker dan al het materialisme.Geld is belangrijk maar niet de sleutel tot succes !!En succes heeft ons land nodig.En dit kun je bereiken door een ieder te verwelkomen die zich in Suriname thuis voelt.En by the way…Suriname heeft veel te bieden.Maar je moet het kunnen ontdekken en willen/kunnen zien.Ik houd van mijn land en zal nooit negatief tegenover staan.Nogmaals Anne (nr.1) Van harte welkom en ik hoop dat er nog vele “Annes”zullen volgen.Ras/geloof/afkomst /geaardheid spelen geen rol.


  Maak melding

 16. Ik heb het gevoel dat sommige mensen bewust twee dingen door elkaar halen, kritiek hebben op de regering en kritiek op suriname als land zijn naar mij twee verschillende dingen. ik ben zeer kritisch over die criminele bende die nu aan de macht is in Suriname maar ik hou heel veel van mijn geboorte land en dat zal tot mijn dood zo blijven.Ik ben zeer geraakt door een artikel van Theo Bean leest het zelf maar.http://www.rnw.nl/suriname/article/%E2%80%98theo-bean-was-een-sociaal-diep-bewogen-mens%E2%80%99


  Maak melding

 17. Nr.13(Raga)….Ik deel uw idee !! Prachtig !!
  Inderdaad kan er heel veel uit Suriname boven water worden gehaald.Eco-toerisme dat gecreëerd kan worden door de oude glorie en nog veel meer originele aspecten samen te voegen.Met een beetje fantasie en marketing kan het toerisme opgekrikt worden.Maar eerst weg met de oude verrotte huizen die het stadsbeeld schenden !!Waarom laat men bepaalde verrotte/doorkijk gebouwen gewoon staan?
  Gewoon een bulldozer erover en klaar is Kees.
  (Maar ja..dit hoort bij een andere discussie)


  Maak melding

 18. @wikileaks
  Normaliter ben ik blij met je verwijzingen, Dit keer niet. Ik heb in Suriname tot en met de derde klas op de Aloysius school gezeten met twee paters. Een was het hoofd en de andere gaf in de eerste of derde klas les. In december1964 begin 1965 gingen beide paters op vakantie naar Nederland. Een brak zijn been in de sneeuw, de ander kwam gelukkig terug. Vanaf het moment dat de paters het land uit waren tot en met het moment dat de pater weer terug kwam werd ik door mijn leraar mishandeld. Niet geslagen, maar mishandeld, Een stomme koelie net als ik. Afgezien van dat stomme dan. haha
  Ik heb nooit iets tegen mijn oma gezegd, was zou ze immers moeten doen. Ik heb wel een aantal gestoorde ooms die naar ik nu weet vast en zeker die leraar te grazen zouden nemen.
  Nu veertig jaar later haat ik deze man nog. Ik ben vredelievend, maar de haat jegens deze man verdwijnt nooit. Misschien weet Theo Bean wie deze man was of misschien weet jij het, aangezien je op een of andere manier van alles weet.
  Ik zou hem kunnen straffen door zijn schoonzoon te worden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.