Surinaamse militaire rechter naar eer en geweten

16

PARAMARIBO, 4 aug – Carlos Li Fo Sjoe heeft het ambt van militaire rechter aanvaard zonder wie ook iets beloofd te hebben. Ook president Desiré Bouterse niet, die hem benoemde en verdachte is in het proces rond de decembermoorden. Critici zien het anders.

Onder meer vanuit de oppositie worden er vraagtekens geplaatst. Kan iemand die door de verdachte aangewezen wordt, wel vrij zijn van vooroordelen? “Ik kan u allen verzekeren dat ik niet heb hoeven doen, nalaten of heb beloofd om te worden aangewezen”, zei Li Fo Sjoe tijdens de formele toelating tot het Hof van Justitie. Hij is ervan overtuigd dat hij zijn werk vrij kan doen. Mr. Cynthia Valstein-Montnor, voorzitter van de krijgsraad, denkt het ook.

Valstein-Montnor zei eerder dat zij niet aan de toelating zou hebben meegewerkt als zij een andere indruk had. Carlos Li Fo Sjoe is onder meer commandant geweest bij de militaire politie. Ook de militair John Jones is toegelaten, na eerder te zijn aangewezen door Bouterse. Een van de twee zal deelnemen in de militaire kamer die gaat over het proces rond de decembermoorden. De militaire kamer raakte zijn laatste rechter kwijt met het overlijden van kolonel Iwan Amatdasim eerder dit jaar.


16 REACTIES

 1. je hoeft niets te beloven doch geestelijk ben je toch niet ver hiervan verwijderd. In de geest is er altijd tweestrijd “boi a benoeming mi kisie foe a mang da mi no kang veroordeel a amng tok. Mi go stem neutraal”
  Dus hoe krom en scheef, in een klein leefgemeenschap zal je dit altijd meemaken.


  Maak melding

 2. Dit is niet de verklaring waarop wij wachten:
  “Ik kan u allen verzekeren dat ik niet heb hoeven doen, nalaten of heb beloofd om te worden aangewezen”, zei Li Fo Sjoe

  Wij willen weten welke banden hij heeft en zekerheid dat hij onafhankelijk en onbevooroordeeld zal zijn. Als jurist ha hij zeker beter instaat moeten zijn z’n positie te verwoorden. Het is immers geen garantie dat er een welgezind figuur naar voren is geschoven. Daar is de uitspraak te vaag voor. Een vaagheid die per ongeluk kan zijn maar even goed bewust.
  Deels is de uitspraak hem niets te verwijten. Het zijn de DNA leden en de media die hadden moeten beseffen dat de angel bij deze benoeming in de aanstellingsprocedure zit. De vraag had dan ook moeten zijn: Heeft de voordracht plaatsgevonden zonder bemoeinis van de verdachten en hun directe omgeving en is de rol van DDB beperkt gebleven tot het cerimoniele afleggen van de eed??
  Want laten we eerlijk zijn de taak van de president in dergelijke benoemingen hoort strict beperkt te zijn tot het weren van notoire criminelen (op basis van een verklaring van goedgedrag, etc dwz door anderen onderzocht), het afnemen van de eed en het staatrechtelijk vereiste ondertekenen van de stukken.
  Daarbij moet nog vermeld worden dat een afwijzing van een kandidaat door de president altijd, onder vermelding van de motivatie, publiekelijk bekend gemaakt moet worden.
  Verbazingwekkend is dan ook de summierre opmerking dat “Ook de militair John Jones is toegelaten, na eerder te zijn aangewezen door Bouterse”.
  Al met al roept het een sfeer van koehandel op waar de kiezers buiten gelaten worden.

  Hoe zij, laten we in elk geval hopen dat het proces voortvarend, correct en rechtvaardig wordt afgehandeld. Het duurt al veel te lang. Goede rechtsgang vereist zorgvuldigheid maar die is niet gebaat bij traagheid van handelen.


  Maak melding

 3. ach,, die hele 8 december 1982 moord proces stelt geen enekel donder voor..

  het is allemaal verloren geld van de burger,wordt niks..

  de verdachten doen wat zij willen en het volk is loom ..jammer voor de waardige sme érs,de geschiedenis is al vervalst ,de jeugd weet ook geen donder wat er gebeurt is..

  de buiten wereld staat erbij en kijkt ernaar..de nabestaanden zijn ook medeschuldig aan het hele gebeuren..,ze spelen het spel net zo mee..laffer kan je niet zijn..


  Maak melding

 4. Ja ja,een verdachte die zijn eigen rechter uitzoekt,kom nou alsjeblieft,dat is hetzelfde als een slager die zijn eigen vlees keurt,gekker kunnen we het niet maken maar wel eerlijker!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. Ongehoord, onfatsoenlijk en ondemocraties.
  Je kan toch geen weldenkend mens wijsmaken dat Carlos Li Fo Sjoe(mel)met schone handen en een rein geweten is toegetreden tot de rechtelijke macht die broodheer Bouterse zelf heeft samengesteld.Natuurlijk denkt de voorzitter mevr.Valstein-Montnor ook dat Sjoemel fris en eerlijk door DDB in het zadel is geholpen. Ook zij heeft zich verkocht aan de veroordeelde crimineel.
  Hoe laat de Surinaamse democratie het gebeuren dat een van moord verdachte dictator
  z’n eigen rechters aanwijst, rechters die door hem dik beloond worden.


  Maak melding

 6. Als ik zie wat er is gebeurd in de voormalige oostbloklanden die onder het juk van Rusland vandaan zijn, en wat er nu in de Arabische wereld gebeurd en ook in midden, zuid en latijns amerika Turkije dan put ik daar de moet uit dat het ook in Suriname goed zal komen en dat de misdadigers die nu de macht hebben in mijn geboorte land op een dag de prijs zullen betalen voor alles wat ze hebben misdaan.
  Gadaffi, mubarak, castro, chavez allemaal gasten die één voor één aan de beurt komen ook DDB zal de DANS NIET ONTSPRINGEN.


  Maak melding

 7. Wikileaks, zijn die wel te vinden in Su.
  Want volgens jouw eigen logica wonen er in Suriname alleen maar stomme ezels die hun
  leider, de massmoordenaar volgen.


  Maak melding

 8. Ongeregeld!

  Ongeregeld zootje in een ongeregeld land.
  Ghadafie wijst zijn rechters aan en bindt er een bom aan ze vast. Een verkeerd woord of verkeerde beweging en de bom gaat af.

  Suriname is gezakt van laag naar heel erg laag. En onze bevolking pikt dat? Die is dan nog lager dan laag.


  Maak melding

 9. de centrale vraag blijft natuurlijk,,

  ,,wanneer wordt de hoofd verdachte berecht,,,en de overige coup-plegers,mede verdachten..

  komop landgenoten,blijf niet stil zitten,laat je stem horen..

  ik wil het nog meemaken in surbo…


  Maak melding

 10. En dit is door de jaren heen degemiddelde/tweeslachtige fronthouding naar integere- en hardwerkende militairen toe totdat weer eens de vlam weer in de pan slaat.

  Ze zijn nergens geschikt voor? Ga toch op het dak zitten!


  Maak melding

 11. Surinamers, wees gerust alles komt terecht.

  Ook de massamoordenaar president Bouterse zal de dans niet ontspringen.Hij mag doen wat hij wil berecht zal hij worden.

  Mubarak was gedurende 30 jaar oppermachtig, waar zit hij nu.Bouterse beslist over leven en dood, waant zich boven de wet, rooft het land leeg maar een ding staat als een paal boven water.

  De moordenaar president Bouterse zal ook achter de tralies voor goed verdwijnen.

  Tegenwoordig heeft hij op kosten van de belastingbetalers een schaduw inlichtingendienst opgericht.Zijn criminele zoon is daarvan de baas.

  Deze criminele moordenaar president is nu paranoia, zeker als hoort en ziet wat met Mubarak, Ben Ali, zijn vroegere vriend Gadhafi en Asad gebeurt.

  Ik sluit af met de woorden van Adolf Pengel ‘wees gerust alles komt terecht’.

  Ook in Suriname zal moordenaar Bouterse berecht worden, dat weet hij maar al tegoed.


  Maak melding

 12. Meneer parapinto , integere en hardwerkende militairen onderdrukken hun eigen volk niet, ze vermoorden geen zwangere vrouwen en kleine kinderen, ze vermoorden geen onschuldige en ongewapende burgers.
  A.U.B Paraman-pinto


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.