Tekst militaire periode Suriname wordt herschreven

26

PARAMARIBO, 26 jul – Een deel van de tekst in het nieuwe geschiedenisboekje voor het basisonderwijs wordt “anders geschreven.” Dit zegt Robert Soentiek, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het betreft maar liefst vier hoofdstukken waarin de militaire periode wordt beschreven.

Daar vallen ook de executies van december 1982 onder. “In de laatste vier hoofdstukken is informatie opgenomen die gevoelig ligt voor de huidige regeerders. We gaan de inhoud wat veranderen, we gaan het anders zeggen, zodanig dat het geen emoties opwekt”, zegt Soentiek tegenover ATV. Emoties dan bij vooral kringen rond president Desiré Bouterse. Met name zijn politieke partij NDP is laaiend en eist vernietiging van het boek.

De partij spreekt van de “misdadige wijze waarop de leider van de Revolutie, thans President van de Republiek Suriname, Desiré Bouterse, wordt gecriminaliseerd.” En dat alleen om politieke motieven. “De wijze waarop de geschiedenisvervalsers, het Surinaams volk en in het bijzonder de jeugd, trachten te misleiden, is kenmerkend voor de lafhartige politiekvoering van het Nieuw Front, welke gevoed wordt vanuit Nederland.”

Soentiek vindt het terecht dat “men zegt dat de tekst anders geschreven moet worden.” Toch hebben parlementariërs van de NDP eerder geen bezwaren geopperd. Dat was toen het boekje ter beoordeling werd voorgelegd aan de parlementaire commissie voor onderwijs. “Ze zijn toen niet over deze passages gevallen”, aldus Soentiek. Kennelijk waren de betrokken NDP’ers toen ziende blind of te lui om het boekje grondig door te nemen.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Soentiek, je bent moedig, maar er gaan wederom doden vallen als het boekje wordt uitgegeven. Het beste zou zijn dat dit stuk wordt gedistribueerd onder de Surinamers in de diaspora. Bye the way, wie is de eigenaar van de ponton op het stuwmeer? Gaarne uw reactie.


  Maak melding

 2. Onbegrijpelijk dat een stelletje criminele moordenaars uitmaken wat de jeugd mag weten over de brute militaire regime die Suriname en zijn bevolking in de jaren 80 in zijn greep had en nu weer heeft.Die criminele hebben misdaden tegen de menselijkheid gepleegd en nu mogen ze bepalen hoe zei in de geschiedenis boeken komen te staan dit is toch inhumaan.
  De NDP is de laatste die woorden als misdadig, lafhartig, gecriminaliseerd en geschiedenis vervalsers in de mond moeten nemen.Ik schaam mij rot voor wat er daar in die bananen republiek gebeurd, criminele en massamoordenaars stippelen de lijn aan waar normen en waarden,fatsoen ethiek, moraal begint en waar het eindigt.
  Ik ben een bewonderaar van Mario Vargas LIosa hij geeft haarfijn hoe het werkt tussen de dictatuur en zijn slachtoffers. http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/02/02/Vp/bk2.html als je dit leest dan begrijp je waarom er zoveel ezels in Suriname en elders in de wereld achter misdadigers, onderdrukker dictators, massamoordenaars als Bouterse aan lopen.


  Maak melding

 3. Met het herschrijven van de eigen geschiedenis maakt Suriname zich voorgoed belachelijk. Stalin en Mao waren hier niets bij.

  “De waarheid mag geen emoties opwekken”
  Wat een vreselijke lafbekken!


  Maak melding

 4. Het boek van George Orwell ‘1984’ gaat overeen totalitaire staat dat haar eigen volk onderdrukt door repressie.
  Hierin heeft de staat ook een Ministerie van Waarheid. Een van de taken van deze ministerie is het herschrijven van de geschiedenis.
  Dit is echt iets voor die pseudo mislukte revolutionairen. kunnen ze ook zeggen dat de Goslar nooit in de Surinamerivier is gezonken.


  Maak melding

 5. Schandalige poging tot geschiedenisvervalsing. 😡

  Als zij van mening zijn dat het anders is dan moeten ze hun geheugenverlies maar eens opheffen.

  Onbegrijpelijk dat het geaccepteerd wordt dat deze schoften die zeggen zich niets meer te kunnen herinneren wel geloofd worden als ze beweren dat het anders was. Ze herinneren zich toch niets meer. 😡


  Maak melding

 6. @wikileaks
  wederom bedankt voor de tip. Ik bewonder Ildefonso Falcones en Carlos Ruiz Zafon, maar ik zal zeker het boek van Mario Vargas LIosa kopen en lezen ( best wel prijzig 50 euro). Ik ben beniewd waarom mensen achter dictators aanlopen. Ik denk omdat ze een graantje mee willen pikken, tenminste zo is het toch in Suriname?


  Maak melding

 7. Kan mij nog herinneren op de basisschoolin Paramaribo kregen wij geschiedenis les:
  * over de Marrons (weggelopen slaven) dat waren criminelen die te lui waren. Zij waren de slechterikken, omdat door hun doen de achtergebleven slaven harder moesten werken.

  * Kodjo, Mentor, Procent, Baron, Boni, Joliceur volgens de geschiedschrijving die ik op school heb gehad waren het brandstichter van Cornibos en plunderaars…

  Waarom zijn deze boeken na 1975 en ook na 1980 niet weggehaald?
  Ik hoop niet dat de geschiedenisboeken nog steeds deze inhoud heeft.

  Persoonlijk vind ik dat de 8 decembermoorden nog geen afgesloten hoofdstuk is en dus niet rijp is voor een geschiedenis boek van de surinaamse jeugd (lees… volk van morgen).
  Zij die graag willen speculeren: er zijn zat roddelbladen, blogs, Ingezonden stukken bulletins, etc…

  Laat de jeugd erbuiten. Dat kan ik zeggen als ervaringsdeskundige, want het echood nog steeds in mijn geachte dat Kodjo, Mentor, Procent, Baron, Boni, Joliceur allen criminelen waren en brandstichters 🙁 Dus geen geschiedvervalsing meer svp, denk eerder aan de symbiose feiten/omstandigheden


  Maak melding

 8. Alleen de oliedomme stommelingen die stemden op moordenaars zien het anders, ook de vele parasieten zijnde volkverlakkers. Op naar Suriboubawe, armoede,onderdrukking,onveiligheid wordt hun deel.Ze verdienen het.


  Maak melding

 9. Als de Noren straks massaal op Anders Breivik stemmen zal de Noorse regering in hun geschiedenisboekjes ook laten vertellen wat hij wil. Dat begrijpt een schoolkind.


  Maak melding

 10. Selectief geheugenverlies

  Voor de rechtbank weten niemand te herinneren wat er precies gebeurd is tijdens de coup/decembermoorden. Maar de heren weten wel wat er niet is gebeurd……gezien hun reacties op de teksten uit het geschiedenisboek.


  Maak melding

 11. Ach wat,door te ontkennen is bout nog niet vrijgesproken van wat dan ook.Die man is een crimineel en wordt overal in de wereld gezocht.Daar is geen ontkomen aan.Ook als de Sur.geschiedenis herschreven wordt,blijft hij dezelfde bout die gemoord heeft en drug verstuurd.
  De aanhang van bout schermt hem zodanig af,dat hij niet eens weet wat onder het volk leeft.Zij die bout zich eens hebben gezien hoe bout zich in Sur verplaatst,weten dat hij zo door het land raast dat hij niets ziet.

  Cobie.


  Maak melding

 12. De president van de krijgsraad zal in haar eindoordeel zich niet schuldig maken aan geschiedvervalsing. Toch zal haar eindoordeel niet afwijken van wat er in het nieuwe geschiedenisboekje staat.

  In de wandelgangen van het paleis van keizer Bigi Mofo I (de moordenaar), heb ik vernomen dat de herziene tekst als volgt bedrukt staat;

  Hij, de moordenaar (keizer Bigi Mofo I) heeft de slachtoffers gered uit de handen van de NPS. De slachtoffers hebben echter zichzelf op de vlucht gemarteld en van voren doodgeschoten.

  Met de herziene tekst behoeft geen enkele 6e klas leerling in de war te raken.

  #2. Uitstekend advies!
  #6. Scherpe pen!


  Maak melding

 13. Sinds deze regering aan de macht is, heb je alleen maar shit nieuws telezen. Alweer geldverspilling om over de militairen te schrijven. Zit in afrikaans bloed landen kapot maken.


  Maak melding

 14. De partij van Bouterse wil al gaan boeken verbranden. Dat doet mij echt denken aan de periode voor de eerste wereldoorlog. Surinamers hou je rug recht.


  Maak melding

 15. President Desi Bouterse ontkent iets te maken te hebben met de grote ponton bij de monding van het Stuwmeer en de Sarakreek.
  ‘De politie moet uitzoeken van wie het is. Maar laat me in elk geval zeggen dat ik er niets meer te maken heb, als zodanig’, zegt Bouterse. ‘Ik weet zeker dat noch de heer Linscheer, noch mijn zoon erbij betrokken is.’
  Volgens hem worden hij zijn zoon en Melvin Linscheer ermee in verband gebracht omdat bij de montage van de ponton ondersteuning gevraagd zou zijn aan de Commissie Ordening Goudsector.

  P.s. Alleen de domme aanhangers geloven hem.


  Maak melding

 16. Tot de personen die het geschiedenisboekje hebben samengesteld behoorde ook H. Tjin Liep Shie. Vandaag is hij ook hoofd van politie. Zal hij instemmen met de herziening ervan? Wie weet mag antwoorden.


  Maak melding

 17. Maar dom kan men zijn of zijn ze !!!!!!
  Zij denken aan politiek maar de jeugd niet…dus die gaat denken.

  Men laat hiermee de jeugd duidelijk weten dat jij moet vechten.
  Grijp wapen als een ander jou het leven zuur maakt.
  Dat gaat de jeugd zich inbeelden ………geloof me !
  Dus men rommel brengt men hen verder van huis…geloof me !!!


  Maak melding

 18. ik vind het een goed iedee om zo’n boek teschrijven,maar mijn vraag is wanneeer wordt ook een boek herschreven over het slaven verleden van nederland,en over het binnenlandse oorlog,kan wikileaks Hoost mijn dat vertellen hoost


  Maak melding

 19. Je kunt hier duidelijk lezen wie allemaal die granpikkers zijn, daar gaan zij immers voor.

  Ik kan je vertellen dat het gross van de Boutisten arme jongens en meisjes zijn.

  Zelf heb ik nooit grond of een stichting woning van lanti gehad.


  Maak melding

 20. Geschreven blijft geschreven. Geschiedenis blijft geschiedenis,Je kan er niets aan veranderen. Iets dat al gebeurd is is blijvend.De gruwelijke

  moorden van december 82 kunnen nooit gewijzigd worden.Ook niet na 3000 jaren.Volk van Suriname, kom op, onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op goed onderwijs.Dit MOETEN ze weten.De ndp wil aan geschiedsvervalsing doen.Dit is toch echt gebeurd????Mag men dan niet erover praten omdat de hoofdverdachte toevallig president is.Lazer op man.
  Weten jullie alleen maar af te geven op Fronters.Is dat jullie dagelijkse taak in de Assemblee.Weten jullie niet anders dan negatief te praten over anderen die zo hard hun best hebben gedaan.Toen hoefden wij niet zo duur voor uien en aardappelen te betalen.Wie is/zijn de eigena(a)ren van de ponton op het stuwmeer.Als jullie beweren dat het niet van jullie is, waar blijft dan die grote mond.Zijn jullie dan te bang om ernaartoe te gaan.
  Toon nu hoe geweldig jullie zijn.Lonnie gaat je koppie kleiner maken.
  KOENOE NO HABI DRESI, TE JOE E DRIBI ENG AI DRAI KONG BAKA NA A BIGIENG.Wees voorzichtig.

  Danitia


  Maak melding

 21. Parapinto,
  arme jongens en meisjes en ook ongeschoolden want ik kan mij niet voorstellen dat mensen die onderwijs hebben genoten zich zo makkelijk laten bedonderen door een mulo school leerling.
  Ach ja guno, laat mij dit tegen jou in vindt jou reactie een minachting van onze voorouders die met hun bloed zweet en tranen voor onze vrijheid hebben gestreden en gevochten, en om dit leed te misbruiken om een massamoordenaar, dictator drugscrimineel megalomaan te ontlasten vindt ik beestachtig.
  Het is echt schofterig en schandalig dat jullie van de NDP de slavernij MISBRUIKEN om moord en genocide op onze landen goed te praten ik schaam mij als zwarte voor die onzin die jullie hier schrijven.IK word moe van die excuus negers die als makke lammetjes achter een moordenaar aanlopen als je onschuldig ben guno dat zeg je dit niet luister zelf wat jou president zegthttp://www.youtube.com/watch?v=rr_qCvYfRWg


  Maak melding

 22. Onverantwoord!

  Het is onverantwoord om geschreven tekst door zij die de geschiedenis zo gemaakt hebben te laten wijzigen. Soentiek is dapper, maar tegelijkertijd laf! Hij laat zichzelf en de geschiedenis beinvloeden door te zwichten onder druk.

  Ik zou zeggen: verscheur dat hele klote boek als er niet de waarheid in mag staan. Want als de geschiedenis wordt misbruikt om de lafhartigen te bevredigen dan is het beter dat niemand het ooit leest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.