Surinaams geschiedenisboekje belicht december 82

17

PARAMARIBO, 25 jul – Een geschiedenisboekje voor het basisonderwijs belicht de periode rond 8 december 1982. Het is de eerste keer, wat op zich misschien geen bijzonderheid is. Alleen, het moment waarop het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, wil publiceren, ligt kennelijk gevoelig. Het boek had eerder moeten uitkomen.

Volgens plan moest het gebeuren voor de verkiezingen van mei 2010, een overigens ook al gevoelige periode. De afdeling Curriculumontwikkeling van het Minov koos bewust voor het novum om vanuit de overheid het geladen onderwerp aan te snijden. “We wisten dat het boek, vooral de laatste drie hoofdstukken, gevoelige informatie uit onze recente geschiedenis bevat. Er is gekozen voor de historisch wetenschappelijke benadering boven politieke correctheid”, zegt afdelingshoofd Soenderpersad Hannoeman tegenover de Times of Suriname.

Maar of de machthebbers van nu het ook zo ervaren, is zeer de vraag. Het boek moet nog naar de drukker. Op pagina drie en tachtig is een foto van demonstranten in Nederland die een bord dragen met het opschrift: “Bouterse moordenaar.” Op pagina vijf en tachtig staat: “Heel kenmerkend voor de periode van de revolutie zijn de verdwijning en mishandeling van mensen. Merkwaardig zijn ook de onverklaarbare manieren waarop mensen de dood vonden, waaronder Roy Horb.”

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd hoe dit wordt opgelost.
  Bouterse kan moeilijk de geschiedenis zoals die is vastgelegd herschrijven. De waarheid is nu eenmaal keihard.

  ““Heel kenmerkend voor de periode van de revolutie zijn de verdwijning en mishandeling van mensen. Merkwaardig zijn ook de onverklaarbare manieren waarop mensen de dood vonden, waaronder Roy Horb.”

  Geen woord van gelogen.


  Maak melding

 2. Geschiedenis!

  Geschiedt is afgeleid van geschiedenis of andersom. Waar gebeurt is een makkelijke vertaling van deze twee woorden. Van de geschiedenis moeten we leren om fouten in de toekomst te voorkomen. Doen wij dat in mooi Suriname?
  We leren niet omdat we onze geschiedenis niet kennen is een te gemakkelijke reden om weer voor de kolonel te kiezen. Velen die aan zijn kant staan en met hem hebben mee gedaan waren volwassen in die periode. De jongeren die dat niet bewust in die tijd hebben meegemaakt hebben wel gegeten en genoten van de overlevingspakketten uit Holland. Zeggen dat je je geschiedenis niet kent is dus larrie! Dat je het niet WIL kennen en liever achter een dromer aan loopt
  is een keuze die een Ezel maakt wanneer hij zich twee keer tegen dezelfde steen stoot.

  Of dit boekje gaat helpen om tot bezinning te komen is een groot raadsel. We zijn als natie al te ver af gedwaald van normen en waarden. De as van de samenleving is al verpest. Veel te veel lieden hebben hun economische vooruitgang van corruptie laten afhangen of door corruptie bereikt.

  Geef een boekje uit met normen en waarden en de zin van het leven, in plaats van oud zeer dat niet erkend zal worden door de mensen die dat eigenlijk moeten. Doodzonde!


  Maak melding

 3. Laat de kinderen weten dat Bouterse niet de persoon is wie nu voordoet, Bouterse is een meedogenloos massamoorden die de dood van velen onschuldige Surinamers op zijn geweten heeft.Een surinaams spreekwoord zegt yu kan kibri yu bigisma ma yu man kibri en kosokoso.
  De waarheid komt hoe dan ook boven water je mag mensen inhuren voor jou charme offensief feit blijft dat de president van Suriname een veroordeelde drugshandelaar is die heel veel bloed aan zijn klauwen heeft. Zet je het niet in de boeken op het internet staat heel veel geschreven, type maar de naam in van ééñ die criminelen die nu aan de macht zijn in suriname dan lees je hoe deze beesten tekeer zijn gegaan in suriname in de jaren 80.


  Maak melding

 4. Dit is een heel ander verhaal dan waar de NDP aanhang op het forum mee kwam.

  Niemand kan ontkennen dat er toen vele statiesties gezien onverklaarbaar veel mensen de door vonden om soms heel onwaarschijnlijke redenen. Noit zijn er zo veel dienstplichtige militairen in het bos verdwaald, nooit kregen er zo veel een zone steek, harstilstand was een epidemie, Horb hing aan een heel dun koordje, vele die als zelfmoord geboek stonden recente vertoonden sporen van marteling, kinderen, oudjes en zwangere vrouwen die massaal te Moi Wana vermoord zijn, gevangen die zwaar gemarteld waren en kogelinslagen aan hun voor zijde vertoonde waren “op de vlucht” doodgeschoten.

  Feiten die nooit genegeerd, onkent of vergeten mogen worden.


  Maak melding

 5. Stalin, Mao en Hitler flikte hetzelfde. Gelukkig komt altijd de wwarheid boven tafel. Al is de leugen nog zo snel. De waarheid achterhaalt hem wel. 🙂


  Maak melding

 6. Noch Bouterse, noch dit equipe moet in staat worden geacht om een objectief verhaal te schrijven.

  Alleen een neutrale instantie zou daarin kunnen slagen.

  De fronters zijn namelijk doorspekt van laag bij de grondse rancune.

  Zij waren het immers, die hier een leger hebben ingesteld, zonder dat zij overigens wisten wat er mee te beginnen.


  Maak melding

 7. de waarheid moet vast gelegd worden voor de natie en volgende generaties..

  Als het anders is,dan maar voor de rechter uitleggen wat echt gebeurt is en wat waar is..

  We kunnen niet eeuwig blijven uitstellen en verdoezelen,we worden ook een dagje ouder en gaan heen,dus nu vastleggen voor de toekomst..

  als je eerlijk bent een schoon geweten hebt,heb je niks te verliezen en hoeft ook niet bang te zijn..

  dus wees oprecht..

  immers je gelooft in onze lieve Heer.


  Maak melding

 8. Alleen al dat zo iets als een staastsgreep in dat boek beschreven wordt,is al heel wat.Want anders hebben we wel een’monument van de revo’ zonder te weten wat de revo is.Jammer dat er geen foto’s in staan van de lange rijen voor de winkels voor een beetje rijst en olie.Ook moesten er foto’s staan van voor de tankstaions van de voertuigen die gingen overnachten…

  Cobie.


  Maak melding

 9. M.i is het schrijven over de geschiedenis van Suriname een onpartijdig en zakelijk doch oprechte en eerlijke terugblik die de schrijver beoogt te geven.
  Dus m.i mag de geschiedenis geen keuze zijn uit politiek oogpunt maar eerder de goedkeuring van de politiek moeten krijgen.


  Maak melding

 10. Typisch, een foto van demonstrerenden in Nederland in het Surinaamse geschiedenisboek over een gebeurtenis in Suriname. Er zijn vele foto’s die in Suriname zijn genomen, die kenmerkend zijn voor die periode. Maar nee, het referentiekader van de auteurs of mogelijk de eindredacteur komt hier duidelijk naar voren, alles wat in Nederland gebeurt is waar volgens deze gasten. Frapant is ook de samenstelling van de commissie die dit boekje heeft samengesteld, politieke tegenstanders van de huidige president. Opmerkelijk is, dat het originele script veranderd is en dat niemand dat door had tot kort voor de geplande uitgave. De NDPers hebben mogelijk niet zitten slapen maar is er hier sprake van een doortrapte actie van de handlangers van het Nederlandse belang. Ik heb de foto niet gezien maar durf er haast gif op te drinken als op die foto dhr Romeo Hoost niet prominent schittert en zo in de Surinaamse geschiedenis probeert in te breken. Dus ook hier blijkt dan weer zijn narcistische karakter. Maar het feestje gaat niet door en langzaam aan worden al deze mensen ontmaskerd.


  Maak melding

 11. De geschiedenis staat op het punt zich te herhalen, maar zevenmaal erger, de oliedomme aanhangers zullen het gelag betalen en hun loon ontvangen voor het stemmen op wetverachters,onberechte moordenaars en drugsbaronnen. Onderdrukking en indoctrinatie. Leve de dictator. Het moet niemand straks verwonderen wanneer tegenstanders verdwijnen door vergifting, ongeval,roofmoord,zonnesteek etc. Leve de nieuwe wind toch, leve de criminelen, leve de misdaad. Leve de oliedonmme stommelingem die die mensenrechten schenders als leiders kozen. Leve de presidentiele dictatortiale staat suriboubabwe.


  Maak melding

 12. @Parapinto
  Heb jij jou 50 srd al ontvangen van de baas ?
  @ Lucien
  God zal het schrijven me boi want hij slaapt niet.
  Ik begin zo zoetjes aan echt medelijden met die schapen van de NDP te krijgen serieus.


  Maak melding

 13. Feit is dat hij veelvudige moorden op zijn konto heeft staan, ongeloofelijk dat de idote aanhangers dat niet willen en kunnen inzien. Soort kiest soort. Kondre klarie, kiriemang,drogamang habi now magtie, ogri e pai


  Maak melding

 14. En als onwetenden in Suriname ervoor hebben gezorgd dat die misdadigers van toen nu politieke macht hebben, hoe dan ???
  We kunnen hier kat en muis gaan spelen maar feit blijft dat onder het militaire schrik bewind van DDB mensen eerst op de podium zijn bedreigd door Bouterse en maurice b en daar na één voor één thuis zijn opgehaald om te folteren en op beestachtige manier afgeslacht.http://www.geschiedenis24.nl/speler.program.3181850.html luister zelf maar wat voor onbetrouwbare beest Bouterse is .


  Maak melding

 15. voor de goede orde .het bord is gemaakt door Lange Henk ,tmmerman in opdracht van Gertrudis Hartman.de leuze komt van Johnson Moordenaar , door de Rechter in Nederland goedgekeurd. Niet Strafbaar.Het is gemaakt voor Vakbondsleider Daal, de advocaat Eddy Hoost, Baboeram, Riedewald,Rambocus, Sheombar en allen die op 8-12-1982 zijn vermoord door Bouterse, alsmede voor Hawker, die zwaar gewond werd vermoord door Bouterse.
  Volledig in Strijd met de VN accoorden Geneve 1955 vor Gevangenen en andere Wetsovertreders!Dus voor allen die ongewapend gevallen zijn voor Vrijheid en Recht in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.