Confereren over Surinaams onderwijs passé

13

PARAMARIBO, 15 jul – Congressen en seminars over het onderwijs zijn nergens voor nodig. “Die tijd is voorbij”, zegt coalitieparlementariër Ronny Asabina. Dat minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling er weer mee komt aandansen, is dan ook onvoorstelbaar. Er staat al genoeg op papier. Het is tijd voor aanpakken, vooral in het achterland.

Daar moet het onderwijs als het ware binnenste buiten worden geschud. “De tijd van Ping Ping en Dandilo (karaktertjes uit oude leesboeken, red.) is voorbij”, zegt Asabina. Sapoen moet aangeven wat er staat te gebeuren. Het onderwijs in Marron- en Inheemse gemeenschappen is al decennia lang niet veranderd. Het is ‘speciaal’ gebleven, wat neerkomt op slechte aansluiting bij het voortgezet onderwijs in de kuststrook. De uitval is dan ook ruim.

Geen wonder dan ook dat deze gemeenschappen tot de meest geplaagde behoren in sociaal opzicht. Ontwrichting van gezinnen en criminaliteit horen tot de gevolgen. Sapoen wil een congres over modernisering via onder meer elfjarig basisonderwijs. De vrees is nu dat Marrons en Inheemsen helemaal achter zullen lopen. Asabina wil een gerichte oplossing voor vraagstukken als gebrek aan leerkrachten en onderricht op niveau. Ook het beroepsonderwijs moet meer ingang krijgen, maar dat geldt voor het hele land.

13 REACTIES

 1. Wijs onderwijs!

  Wijs onderwijs vormt niet alleen de leerling, maar vormt een saamhorigheids Natie.
  Voordtel: besteed elke dag 1 lesuur aan een van de meest voorkomende talen in Suriname (Hindustaans, Javaans, Chinees, Indiaans of de taal van de Marrons).
  5 Schooldagen, 5 talen, 5 lesuren in de week.

  Door elkaars taal te kennen gaan we elkaar ook beter leren kennen en begrijpen. Over 20 jaar hebben we 1 volk in 1 Natie.
  Gooi dit voorstel niet weg, doe er wat mee!


  Maak melding

 2. Ronny Assabena heeft wel een punt. Maar hij vergeet dat door de dynamiek in de samenleving er juist studie en continu scholing ingespeeld kan worden in de veranderingen in het onderwijs. Het lijkt alsof het woord scholing bij Asabena een statisch begrip is.Zijn denken is van 30 jaren terug.


  Maak melding

 3. assabina je moet niet veel kletsen..

  je moet je mensen aansporen om veel meer te leren, studeren ,zich, zelf, ontwikkelen,i.p.v. feest te vieren lol te maken ,te roven, te moorden ..

  laat ze keihard gaan werken en flink gaan sparen zelf iets op te bouwen,dus veel eigen initiatief te nemen..

  alleen dan kom je vooruit en het duurt vele,, vele jaren ,voordat je echt resultaten boekt..

  netals je vandaag een manja pit in de grond stopt,dan duurt het ettelijke jaren voordat je die manja kan plukken en dat geld ook voor ontwikkeling..

  kijk maar naar je zelf,hoelang heb jij je best gedaan,voordat jij dit resultaat hebt bereikt..

  doe je best maar..


  Maak melding

 4. asabina je moet mij niet kwalijk nemen,want je verstand is niet verder ontwikkeld dan je neus lang..

  als je op/bij een ministerie werkt,waar honderden mensen een baan hebben,doen moet je wekelijk maandelijks continu in overleg zijn met je mensen ..

  Je moet steeds overleg plegen hoe e.e.a. moet verandert verbetert vernieuwd moet worden..

  Waarom gaan jullie parlementariërs ministers ambtenaren steeds naar het buitenland,toch niet alleen voor het geld in US$’s,maar om van gedachten te wisselen dus conferenties te houden hoe met meer beter kan in het algemeen belang v/h volk…

  ach man je bent een onderontwikkeld domme mens ga weg uit die stoel..


  Maak melding

 5. Hallo Das,

  Zinloos voorstel.De lesuren heb je veel te hard nodig. Besteed extra aandacht aan wereldtalen waar je in het zakenleven wat aan hebt. Desnoods Chinees.


  Maak melding

 6. Het is voor mij onbegrijpelijk dat mensen pas nu achterkomen dat er iets mis is met het onderwijs in Suriname. Dit was voor mij al vorig jaar mei al duidelijk. De meeste jongeren (lees studenten van Suriname) hadden op een partij gestemd welke een ‘President’ heeft geleverd waarvoor je eigenlijk als een Surinamer moet schamen. Als iemand een beetje moreel besef/ fatsoen en normen en waarden had zou hij of zij NOOIT zo een President willen. Moreel besef/fatsoen/normen en waarden worden je thuis en/of op school bijgebracht. En dit zijn basiseisen welke een beschaafd volk moet hebben en dat is voorlopig zoek in Suriname.


  Maak melding

 7. #3 Jan, je hebt gelijk.

  Maar geduld is een schone zaak. Suri heeft een kleine community.
  Binnenkort wordt hij “uit de kast gehaald” door een klokkenluider.

  Asabini waar zijn de role-models van het binnenland?
  Genoeg afgestudeerden ja toch?
  Ze kunnen als vrijwilligers gaan werken in het binnenland, om de achterstanden weg te werken en om het goede voorbeeld te geven.

  Je kunt niet de hele klas(land) ten koste van 1 leerling(binnenland) duperen.


  Maak melding

 8. Het onderwijs in Marron- en Inheemse gemeenschappen is al decennia lang niet veranderd.Geen wonder dan ook dat deze gemeenschappen tot de meest geplaagde behoren in sociaal opzicht. Ontwrichting van gezinnen en criminaliteit horen tot de gevolgen ????????????????????????????????
  Wahahaha Ronny Asabina,
  Mijn ouders en voorouders zijn nooit maar dan ook nooit naar school geweest en toch hebben ze nooit maar dan ook nooit mensen beroofd en vermoord !!!!!! maar ik moet wel toegeven dat ze heel hard hebben gewerkt en wij hun nakomelingen hebben van hun de beste kennis geleerd, dat werken en honger lijden beter is dan roven en moorden en voor deze kennis heb je geen school nodig, maar waardigheid nodig en die leer van je ouders of opvoeders.


  Maak melding

 9. Velen hebben met Ping Ping pé joe dé en de arme kleine bakroe ook ver geschopt.Dus hoeft het niet perse aan het lesmateriaal te liggen.Er zijn heel wat dingen die bij gebruik er van de opname capaciteit van de hersenen verminderen en kan het ook aan luiheid liggen.Of ondeskundigheid.Bijvoorbeeld als een hetero met zaken van een homo gaat bemoeien.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Henk Molenaar,

  Vindt je? Met dit voorstel breng je de verschillende etniciteiten in Suriname dichter bij elkaar. Leer de taal, dan leer je de mens en de cultuur achter de taal kennen. Dat is wat Suriname nu nodig heeft om 1 natie en 1 volk te worden.
  De Engelse taal is voldoende om dat kleine beetje export van SU te begeleiden. Of niet!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.