zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank: Surinaamse dollar presteert goed

Centrale Bank: Surinaamse dollar presteert goed

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 27 jun – De Surinaamse dollar presteert goed. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Met de munteenheid is er niets aan de hand, in tegenstelling tot wat op de website van Bloomberg wordt vermeld. De Surinaamse dollar zou in de categorie horen van onder meer de Keniaanse shilling.

Die doet het absoluut slecht. De CBvS ziet in waarom de link wordt gemaakt. recente maatregelen als de devaluatie van de munteenheid leidden juist tot betere economische prestaties. Daar behoren toe de stabiele wisselkoers en de rust op de valutamarkt. Ook de monetaire reserve neemt toe en de importhandel verloopt ongestoord. Dat zijn dus kenmerken van een zwakke munt.

De Surinaamse dollar is stabiel gebleven ten opzichte van onder meer de dollar en de euro. Ook de inflatie zou aan het afnemen zijn “na de verwachte stijging in de eerste drie maanden van de aanpassing.” De aanpassing of devaluatie dus van de munt. Te oordelen naar de kritieken vanuit de oppositie, is er alles behalve sprake van rust in de economie. De devaluatie wordt juist gemerkt als oorzaak van gierende inflatie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Het gaat goed met Suriname. Geen wonder dat de oppositie zich zorgen begint te maken. Zij hebben gedacht na mijn regering de zonvloed nu zij in de oppositie zijn beland.
    Maar de cordate leiderschap van Zijne Excellentie DD Bouterse heeft het land langzaam maar zeker op het goede spoor gezet.

    Verder ben ik 100% van overtuigd dat Suriname binnen drie jaren significante vooruitgang zal laten zien. Dit gelet op de gouddeal en de uitbreiding staatsolie raffinaderij . Tevens worden de oude platage’s te samen 60.000 hectare groot in productie gebracht samen met de Cubanen , om koffie , cacoa en andere landbouw gewassen te verbouwen. Ook met de komst van de Regionale Sport academie Zal Suriname meer bekend raken in het buitenland , waardoor de toerisme een boots zal krijgen. Al deze hier boven aangehaade zaken te samen met de huizen-bouw programma zal zeker resulteren in de toename van de werkgelegenheid. Verder zal het gevoel van welzijn toenemen naarmate de reeds gefinancierde ziekenhuizen in de verschillen regio’s zal zijn afgebouwd en bemand door surinaaamse en cubaanse artsen die het ook betaalbaar zal maken voor de patienten. Over de criminaliteit kan ik kort zijn , die wordt ziender-ogen de kop in gedrukt door de politie in samenwerking met de militairen. En nu nog de witteboorden- criminelen nog. Suriname voorwaarts naar grote hoogten !!!


    Maak melding
  2. “Daar behoren toe de stabiele wisselkoers en de rust op de valutamarkt. Ook de monetaire reserve neemt toe en de importhandel verloopt ongestoord. Dat zijn dus kenmerken van een zwakke munt.

    De Surinaamse dollar is stabiel gebleven ten opzichte van onder meer de dollar en de euro. Ook de inflatie zou aan het afnemen zijn “na de verwachte stijging in de eerste drie maanden van de aanpassing.” De aanpassing of devaluatie dus van de munt.”

    Dit kan niemand weerleggen, dat de oppositie nogsteeds kritiek heeft komt omdat ze niets anders kunnen, ze hebben niet eens een idee hoe ze oppositie moeten voeren.

    Diep in hun hart hadden ze gehoopt dat Suriname in een afgrond zou tuimelen. Waardoor ze konden schreeuwen zie je toch, we hebben je gewaarschuwd “wij zijn de enige die het land kunnen besturen” intussen natuurlijk weer knielend bedelen bij Nederland om hulp.

    We staan er alleen voor en zullen het beste van maken ondanks die losers die alleen maar aan de kantlijn staan en zitten duimen dat het verkeerd gaat.


    Maak melding
  3. Daar heb je weer die zogenaamde Surinaamse Governor. Maar ja wat wil je anders met iemand aan het roer die een vermogen verdiend. Je moet toch wat zeggen om je salaris te rechtvaardigen.
    Shame on you Hoefdraad.


    Maak melding
  4. zelfs de surinaamse-se regering wil zijm eigen munt niet hebben.

    de s.l.m. ook niet laatstaan de k.l.m.

    In de haven ben je verplicht met us$ zoniet euros te betalen tegen de dan heersende koers als ruilmiddel de srd bij de centrale bank..
    buiten sme weet mmen niet hoe een srd uitziet laatstaan dit als munt eenheid te gebruiken..


    Maak melding
  5. Wat moeten we geloven.

    De BLA bla die in SME ter plekke verzonnen wordt of de uitspraken van gerenomeerde internationale organen die op gedegen onderzoek en feiten gebaseerd zijn??


    Maak melding
  6. Dit is helemaal mijn onderwerp.
    Jammer dat het heel slecht is geschreven. Ik wil geen commentaar leveren op de schrijver, maar er zitten fouten in.
    Met name het woord “dus” klopt niet. Vervolgens staat er in dezelfde zin. “kenmerken van een zwakke munt”. Terwijl in de zin daarvoor wordt betoogd dat de munt goed presteert.
    Het commentaar van CBVS. “niets aan de hand”.
    Recentelijk is de meest ingrijpende maatregel genomen. Devaluatie. Ik zou mijn woorden wat zorgvuldiger kiezen.
    De monetaire reserves nemen toe. Dit zal zeker het geval zijn. Maar ligt het alleen aan de valuta? Niet alleen, maar natuurlijk wel een deel. Wat de CBVS niet vermeld is dat grondstofprijzen zijn gestegen en dit leidt tot hogere exportopbrengsten en een groter monetair reserve. Ik kan zonder cijfers te zien geen oordeel vellen wat nu de grootste bijdrag heeft geleverd aan de monetaire reserves.
    “de importhandel verloopt ongestoord”.
    Ik heb in het verleden al erop gewezen dat als het bedrijfsleven noch de bevolking geld heeft er niet geinvesteerd noch geconsumeerd kan en zal worden. Importeren is dan ook niet nodig. Dan zal de importhandel zeker ongestoord verlopen.
    De devaluatie pakt misschien minder slecht uit dan men had verwacht. Maar een slechte zaak blijft het.


    Maak melding
  7. @Theo,
    ik ben blij voor je dat je de toekomst zonnig tegemoet zie en ik hoop van ganser harte dat je gelijk krijgt. Maar je (positief)commentaar heeft geen betrekking op het artikel


    Maak melding
  8. @ frontloser
    Je laatste zin spreekt mij aan.
    “we staan er alleen voor en zullen er het beste van maken. Dit zou voor iedereen moeten gelden. Regering en oppositie.
    Ik ben het niet met je eens dat niemand dit kan weerleggen. Ik kan het met alle gemak.
    Lees als je wilt mijn commentaar.
    Een (extra) voorbeeld.
    Devaluatie betekent grof gezegd waardedaling van een valuta.
    Als een leerling niet goed presteert op het lyceum en naar een school op lager niveau verder moet dan zou zo’n kind goed tot zeer goed moeten meekomen. Hetzelfde geldt voor de SRD. Dit is niet het geval. De inflatie is veel te hoog. Zie onder andere het artikel over het pensioen van enkele dagen geleden. Vraag het de bevolking,
    Ik heb geen politieke voorkeur en kan dan ook vrijuit spreken en schrijven


    Maak melding
  9. De mensen die zich laten inpakken door het verhaal van Hoefdraad,zijn ziende blind en horende doof.Welke koopkracht heeft de bevolking nog?Wat is de oorzaak van de gestegen criminaliteit?Suriname holt achteruit door pure onkunde.Wat heeft Hoefdraad voor zijn salaris tot op heden gepresteerd?


    Maak melding
  10. Neus de gerenomeerde internationale organen die een op gedegen onderzoek en feiten gebaseerde mening hebben zeggen dat het goed gaat met de Surinaamse eocomie en de munt, denk bij deze aan IMF.

    Bloomberg is GEEN gerenomeerde internationale orgaan.

    Pico de negatieve commentaren hebben wel betrekking op het artikel toch. Het moet niet gekker worden hier op waterkant.

    Trouwens je zegt helemaal jouw onderwerp, zien we nog een diepgaande analyse van je hier verschijnen, of moeten we ons tevreden stellen met je taalkundige geneuzel.


    Maak melding
  11. Laten we inderdaad hopen dat het goed gaat met de SRD. We moeten geen situaties krijgen dat er weer drie nullen achter de srd komt voor 1 euro zoals enkele jaren terug. Toen betaalde ik 1500 gulden voor een broodje sarasara, kouseband. Datzelfde broodje kost nu 3 srd, omgerekend is dit 3000 gulden.

    Je kunt mensen wijs maken met cijfers maar 1 ding is een feit. Alle prijzen van produkten zijn veel en veel duurder geworden. Soms wel 300 procent. De Srd is zeer sterk gedevalueerd t.o.v van wat je in het begin ervoor kon kopen en wat wat je nu ermee koopt. Sommige produkten zijn in een rijk land zelf 50 procent goedkoper dan in Sme. Moet het niet andersom?????

    Een van de belangrijkste voorwaarde om een sterke munt te behouden is om meer te exporteren dan te importeren.


    Maak melding
  12. Stuivertjesvereniging!

    Alleen de ouderen op dit forum weten wat de Stuivertjesvereniging is. Korte voorstelling:

    Ouders betalen voor zichzelf en hun gezin in de moeilijke jaren 40, 50 en 60 een stuiver voor de verzekering van een stukje grond, een kist van 6 planken en een stukje witte laken van 4 meter voor wanneer ze dood zijn.
    Maandelijks werd dit afgedragen in de hoop dat niemand ooit dood ging.

    In de jaren 80 is de Surinaamse gulden door de huidige president op zijn zachts gezegd, vernietigd. Waar bij mijn vertrekt uit Suriname 1 SU gulden meer dan anderhalve Nederlandse gulden waard was, werd 1 Ned. gulden duizend Sur guldens of meer waard; Dood!

    Alle model ouders uit de jaren 40, 50 en 60
    zijn hiermee hun toen dierbare stuivers in de kortste tijd kwijt geraakt. Armetierige Stuivertjesvereniging kan met dat opgespaard geld nog geen eens een meter witte laken kopen, laat staan grond en planken. Dood!

    Met een stuiver kon je toen een brood met boter en pindakaas kopen en een zuurwater.
    Dat was bigg money!
    Ik hoop samen met Pico (mooi stuk trouwens) voor Theo en de zijnen dat er geen herhaling komt van de jaren 80, want dan is het land op leven na, dood!


    Maak melding
  13. ja de opositie blijft om zich heen slaan.
    maar slaan altijd mis want het zijn rioolratten die niet voor verandering zijn maar nog graag in puin willen vertoeven.
    we zien dat al bij de vhp om een voorzitter te kiezen is het een probleem baja!!! tja kun tja kun


    Maak melding
  14. Een munt die stabiel is gebleven Hahaha
    Kan deze munt dan nog minder waarde hebben de grapjassen.
    Veel succes ik heb mijn doekoe nog steeds in EURIES jongen.
    Alleen EURIES of dollars en die sranang wc geld doen geen zaken mee.


    Maak melding
  15. pico/9

    De devaluatie in Suriname betekend dat de koers van de SRD is gebracht naar het niveau van de werkelijke koers die de SRD waard is.
    De SRD heeft jaren twee koersen gehad de cambio/straat koers en de CBVS/Bank koers.

    Voor de devaluatie zorgde de zwarte markt koers voor onrust en onzekerheid van de Surinaamse economie omdat de CBVS koers niet gedragen werd door de economie. Suriname had helemaal niet zo een sterke economie om die koers te handhaven. De vorige regering probeerde die koers te handhaven door met de dollars te intervenieren, elke keer weer werden miljoenen dollars op de markt gebracht om de koers zgn. stabiel te houden, het mocht niet baten want de straatkoers bleef als een jojo gaan en bleef continue hoger dan de CBVS koers.

    Die miljoenen US dollars die men juist moest gebruiken om de economie te versterken, werden gebruikt om handelaren te financieren die de US dollars lekker exporteerden en stalden op buitenlandse banken.

    Nu, na de devaluatie staat de straatkoers gelijk met de CBVS koers, geen onzekerheid meer, de werkelijke waarde wordt gehanteerd, geen interventies meer met onze duur verdiende dollars of was het de ontwikkekelingsgelden gekregen van Nederland.

    Aan dit alles is nu een eind aan gekomen.

    Je verband die je legt met de devaluatie en inflatie betekend dat je eigenlijk niet weet waarover je het hebt.

    Ik ga voor het gemak vanuit dat je het over prijsinflatie hebt, goed.

    Prijsinflatie wordt meestal veroorzaakt door toename van de geldhoeveelheid in de omloop en er geen hogere productie van het land tegenover staat.

    Denk dus aan invoering van FISO II.

    Inflatie kan ook veroorzaakt worden door doorberekening van gestegen productiekosten, gestegen importprijzen en hogere belastingtarieven.

    Denk bij deze aan gestegen olieprijzen dus hogere productiekosten wereldwijd en dus ook gestegen importprijzen. Denk ook aan de invoering van de belastingmaatregelen in Suriname.

    Trouwens de inflatie is in Mei gedaald, in Juni zal het verder dalen en de komende maanden nog meer vooral wanneer de Surinamers zich hebben aangepast aan de veranderde omstandigheden.


    Maak melding
  16. v@ 16.
    Het onderwerp is al een tijd uit beeld, maar ik zaler toch nog een keer op reageren. Nu uitgebreider zoals je wilt
    Drie zaken.
    1.Ik ben blij dat we op een beschaafde manier communiceren.Mooi.
    2. Je stelt dat de devaluatie heeft geleid tot stabiliteit van de koers.
    Op korte termijn zal de koers, (ook wel genaamd de externe waarde)
    zich stabliseren. Maar op langere termijn
    zullen de gevolgen voelbaar worden. Voorbeelden te over.
    De franse franc , de spaanse peseta, de griekse drachme en ik dacht ook, maar ik weet dit laatste niet zeker ook de portugese escdo, allemaal valuta’s die in de jaren ‘80 en ‘90’devalueerden en devalueerden.
    De Bank Of England weigerde deze schande en eisten van de Bundesbank dat zij de rente verhoogden, opdat het Engelse Pond zich zou stabiliseren. Toen Duitsland dit weigerde
    stapte Engeland uit het systeem van vaste wisselkoersen (EMS= Europees monetair stelsel).GEEN DEVALUATIE
    In Thailand is de heer George Soros ongewenst. Ze kunnen zijn bloed wel drinken. Hijheeft ervoor gezorgd dat de Bath tientallen procenten in waarde daalde.
    Ik ben van mening dat de negatieve gevolgen veel grote zijn dan het ene positieve gevolg dat slechts op korte termijn positief is. Ik zal wat negatieve gevolgen noemen:
    •Wantrouwen . Investeerders vertrouwen een land niet dat zijn/haar valuta in waarde laat dalen. Immers hun investering daalt in waarde. Dit is nu al merkbaar.
    •Stijging van de importkosten waardoor een land alsnog zijn/haar door jou genoemde monetaire reserves verdwijnen. Nu niet door valutainterventie, maar stomweg omdat je meer moet betalen voor buitenlandse valuta. Ik ben zo terecht gekomen bijpunt 3
    3. Inflatie. Nu stel je me teleur en wel om twee redenen.
    a) je bent het gewoon met me eens , maar ziet dat niet
    b) je beledigt me (gelukkig niet met opzet).
    De belediging. Je schrijft: ik ga er gemakshalve vanuit dat je prijsinflatie bedoelt. Ik zou zeggen –
    What else, hoewel je heel slordig bent. Nu moeten we even naar de schoolbanken
    Monetaire inflatie kan het niet zijn, winstmargeinflatie idem dito. Het moet dan wel prijsinflatie zijn,
    Nogal wiedes, maar nu wordt je slordig. Dit begrip is te vaag. Beter is om te spreken van bestedingsinflatie(hiervan zal in Suriname geen sprake zijn). Dit sluit aan bij je verhaal van goederenstroom etc
    en van kosteninflatie. Beide begrippen vallen onder de verzamelnaam prijsinflatie. Voorzover de school.
    Ad a)
    Ik stelde en jij ook dat devaluatie leidt tot stijging van de importkosten en als deze stijgende importkosten worden doorberekend in de verkoopprijs tot inflatie. Met verder gevolg daling van de koopkracht van de Surinamer. Suriname zal dit ongetwijfeld gaan ondervinden. Er is slechts een ontsnappingsroute, namelijk als een land zo arm is dat het niet Kan importeren. Ja ,dan zal er geen inflatie ontstaan maar hongersnood, gebrek aan medicijnen, toename van de criminaliteit enz.
    Ik voel me als Messi


    Maak melding
  17. pico/18

    Met alle respect maar je reactie is zo verwarrend en je haalt zaken door elkaar.

    1. Je zegt dat de gevolgen van die koers stabiliteit op lange termijn voelbaar gaan zijn, en kom je met voorbeelden van munten die in de jaren ‘80 en ‘90’devalueerden en devalueerden.

    Nu ga jij dus ook vanuit dat de SRD gaat devalueren en devalueren waardoor op lange termijn de gevolgen voelbaar gaan zijn.

    Als ik je logica doortrek dan kunnen wij dus stellen dat de gevolgen NIET voelbaar zullen zijn op lange termijn als de Staat de SRD niet gaat devalueren en devalueren.

    Logica zoek.

    2. Je komt met een verhaal van de Engelse pond die uit de EMS stapte, heel raar. Weet je dan niet wat er precies is gebeurd, toen de Engelse pond juist in 1992 tot de EMS toetrad en tegen een te hoge pariteit.

    Ja, George Soros heeft diezelfde pond opgeblazen, de waarde is met tientallen procenten gedaald. Trouwens dat Spanje, Italië hun munt hadden gedevalueerd was om aanvallen tegen hun munt te pareren, ja lees het goed, al deze munten hadden een te hoge pariteit. Engeland en Italië stapten uit de EMS in 1993 vanwege hun zwakke munt gewoon omdat ze een zwakke binnenlandse economie hadden, devaluatie dus. Denk dus aan Suriname, zwakke binnenlandse economie en hoge munt, dat werkt niet.

    Bijscholing

    3. George Soros had niets te maken met Thailand. Het verhaal Thailand is ingewikkelder dan je simplistische zienswijze. Thailand moet je zien in het licht van de Aziatische crisis 1997. Al deze landen hebben hun munt gedevalueerd en allemaal stuk voor stuk zijn succesverhalen geworden. Begonnen 1 jaar na de devaluatie, de Bath bleef stabiel, de inflatie ging omlaag en bleef stabiel, de prijzen bleven stabiel er was sprake van economisch herstel en de export trok aan. In 2003 werd Thailand niet meer gezien al ontwikkelingsland.

    Bijscholing.

    4. Wantrouwen- Ik vind het maar gek dat je zegt dat investeerders een land niet vertrouwt die zijn munt devalueert, want zijn investering zou in waarde dalen.

    Waar heb jij deze wijsheid vandaan? Als voorbeeld, waarom zou IAMgold in Suriname zijn investering in het openen van een tweede goudmijn kosten $ 800miljoen stopzetten omdat de SRD is gedevalueerd.

    Of waarom zou Suralco zich moeten terugtrekken uit Suriname, waarom is hun investering in waarde gedaald, omdat de SRD is gedevalueerd.

    Schoolopdracht: Ik zie je uitleg hieromtrent gaarne tegemoet.

    5. Stijging van de importkosten waardoor een land alsnog zijn/haar door jouw genoemde monetaire reserves verdwijnen.

    Weet je wel wat een monetaire reserve is? Als je het mij vraagt heb je geen flauw idee wat dat is.

    Blijkbaar ga je er vanuit dat een land monetaire reserve heeft, die vrijelijk gebruikt kan worden om importen te bekostigen.

    Maar stel nu, dat er minder geïmporteerd gaat worden omdat de kosten hoger zijn, waarom zou de monetaire reserve dan verdwijnen?

    School opdracht: zou je voor ons kunnen uitzoeken wat de rol is van een centrale bank mbt. monetaire reserve en vooral wat “Lender of Last resort” betekend.

    4. Nogal wiedes, maar nu wordt je slordig. Dit begrip is te vaag. Beter is om te spreken van bestedingsinflatie(hiervan zal in Suriname geen sprake zijn). Dit sluit aan bij je verhaal van goederenstroom etc
    en van kosteninflatie. Beide begrippen vallen onder de verzamelnaam prijsinflatie.

    Bovenstaande is heel verwarrend, de Engelsman zou zeggen “You lost me here”.

    Ik heb je duidelijk twee voorbeelden gegeven 1. FISOII uitbetalingen dus toename geldhoeveelheid in de omloop, wat dus bestedingsinflatie waartegen geen hogere productie van het land tegenover staat.

    Dus hebben we het hier overduidelijk over “bestedingsinflatie”.

    Schoolopdracht: Vertel ons in je eigen woorden waarom er in Suriname geen sprake van bestedingsinflatie kan zijn.

    5. Ik stelde en jij ook dat devaluatie leidt tot stijging van de importkosten en als deze stijgende importkosten worden doorberekend in de verkoopprijs tot inflatie.

    Nee, dat stel ik niet. Ik bekijk zaken in het groter geheel. Als je dat ook zou doen zou je weten dat devaluatie alleen niet automatisch tot hogere importkosten en dus inflatie leidt.

    Wat ik zeg is een combinatie van omstandigheden nl.
    Hoge wereldwijde olieprijs, voedselprijs en grondstofprijzen leid tot hogere productiekosten, hogere productiekosten, leid tot hogere importprijzen, hogere importprijzen leidt of kan leiden tot inflatie.

    Voor landen met een zwakke binnenlandse economie zal in dit soort gevallen de inflatie hoger zijn dan de rijkere landen zoals Nederland die ook inflatie kent.

    Bijscholing

    Ik voel mij als een schoolmeester.


    Maak melding
  18. @frontlosers

    Je bent zo geweldig en je weet zo veel. Kun je dan ook het volgende veklaren:

    2005 – medio 2010 vertoond de SRD een redelijk stabiele koers t.o.v. de USD: 3,50 in 2005 – 2007, 4,00 in 2007, 4,09 in 2008, 3,87 in 2009.
    In die jaren was er tevens sprake van een significate economiese groei ( geheel volgens de algemeen geldende theorie dat de inflatie onder de 4% moet blijven).

    Zodra de indruk bestaat dat er een regering DDB komt ontstaat er een grote druk op de koers wat resulteert in een devaluatie van 20%!!
    Inmiddels in de inflatie in SME al weer op hol geslagen. Waar een inflatie / maand van minder dan 0,3% wenselijk is zien in de eerste maanden van het jaar een inflatie van meer dan 3 % / maand !!! Een maandelijkse inflatie die net zo groot is als de maximaal wenselijke jaarlijkse inflatie??!!

    Overigens is je verhaaltje over al die wisselkoersen zwaar onvolledig en daardoor volslagen irrelevant. Het valt onder het hoofdstuk: Er zijn leugenaars, er zijn grote leugenaars en er zijn statisticy.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES