Oppositie: aanpak misdaad in Suriname krenterig

22

PARAMARIBO, 24 jun – Het geld dat de regering reserveert voor bestrijding van de misdaad is bij lange na niet genoeg. Dit stelt de oppositie in het parlement. Ook noemt het ministerie van Justitie & Politie plannen zonder begroting. “Frappant”, zegt parlementariër en ex-minister van Justitie & Politie Chandrikapersad Santokhi (NF/VHP).

Je zou bijna de indruk krijgen dat er geen ernst achter zit. “Het geeft aan dat er iets mis is met de coördinatie van het beleid”, zei Santokhi. Dat kan gevaarlijk uitpakken. De criminaliteit tiert welig en daar is een gericht antwoord voor nodig. De samenleving moet weten waar het naar gaat met de aanpak van de misdaad. Ook Harish Monorath van de coalitie vindt het niet kunnen dat er zo gesneden wordt in het budget.

Dat zal zich wreken op den duur. “Als je de criminaliteit serieus wil bestrijden, moet je investeren”, aldus Manorath. Volgens Ricardo Panka van de coalitie gaat het wel de goede kant op: “ondanks gebrek aan geld en de druk op de politie.” Santokhi ziet een bepaald gevaar loeren. “Nu gaat alle prioriteit naar de georganiseerde misdaad. Maar er is een enorme toename van het aantal inbraken. Het is niet of/of mar en/en.”

22 REACTIES

 1. Jammer dat er niet wat meer feitelijke informatie gegeven wordt. Nu moeten we afgaan op interpretaties van politicie terwijl de feiten zoals het budget en uitgaven over meerdere jaren in het stuk ontbreken. Hetzelfde geldt voor de verschillende soorten misdaden.
  Een gemis in de verslaggeving. Niet alleen waarover het gaat maar ook wat is moet aangegeven worden. Vreemd want deze gegeven moeten toch voorhanden zijn bij de regering en deze achtergrond informatie moet een rol gespeeld hebben bij het vaststellen van de budgetten.


  Maak melding

 2. Tuurlijk is er geen geld.

  Het geld is nodig om een vliegtuig te charteren voor de privéreisjes van Marlon Brando!

  Tjee, zolang heeft hij niet kunnen vliegen en nu heeft hij eindelijk de “gelegenheid” .
  Maar zoals men zegt gelegenheid maakt de dief!

  Nogmaals, worden deze vluchten gecontroleerd?
  Het is wel heel erg makkelijk om troep binnen te brengen….

  Vandaar die “toepatdrai” reisjes naar het buitenland.
  ye begrijp….


  Maak melding

 3. Krenten in de pap!

  Koremeelpap zonder krenten is niet te harden. Ook de Quaker Oats pap van de Drie Koningen krijg ik zonder krenten niet door mijn strot. Deze regering wel!

  Het volk wil veiligheid! Dat is het eerste wat een regering haar volk moet bieden; bescherming! Prioriteit nummer een! En wat doen we? Geen budget! Geen geld voor Juspol.

  Waar gaat het belastinggeld wel naar toe?
  Ik zal niet meer de onnodige uitgaven opnoemen, anders treed ik te veel in herhaling. Vult u dat maar zelf in.


  Maak melding

 4. Ach daar heb je de frontlosers weer.

  Waarom niet de beperkte middelen efficient en vakkundig inzetten.

  Met jullie gronte front begrotingen is de criminaliteit alleen maar gestegen, dus jullie hebben geen enkel recht van spreken. Tjoep kare.

  Laten we alvast voor zorgdragen dat alle agenten, tijdens de diensturen ook daadwerkelijk bezig zijn met opsporing en preventie.

  Laten we de dienstauto’s ook daadwerkelijk gaan gebruiken voor patrouilles en niet parkeren voor de deur bij de buitenvrouw.

  Laten we voor zorgdragen dat de rotte appels heel snel uit het politiekorps verdwijnen.

  Met bovenstaande drie stappen kunnen we al een heel eind komen.


  Maak melding

 5. Ik heb vaker aangeven dat deze dieven bende investeert in zaken waarmee ze meer macht kunnen consolideren, een dure dienstplicht,CTU allemaal zaken die duidelijk maken dat DDB maling heeft aan de bevolking hij denkt aan zijn eigen belang en dat is aan de macht blijven kosten wat het kost.


  Maak melding

 6. Het is verbazingwekkend waar te nemen dat Manorath, die zelf het verschil niet kent tussen het land dienen en je volk verraden, opeens een mening heeft buiten zijn baas om.
  Een trouwe hond behoort slechts de bevelen van zijn baas op te volgen, niet waar?

  Santokhi heeft het over “of/of” en “en/en” . Om dit te snappen heb je wel een beetje verstand van wiskunde nodig. Voorlopig staat “verstand, inzicht, vaardigheden, competentie en inzicht” in Suriname buiten het politiek spel. Een natuurwet “na een donkere nacht komt altijd de zon op”.
  In Suriname is de cyclus “om 6 p.m zonsondergang en om 6 a.m zonsopkomst”.
  Het is een periodieke Sinus beweging en/of een periodieke Cosinus beweging met een faseverschil van 90 graden.

  Surinames nacht is “Groeten vanaf achter de dievenijzers/tralies”. Echt iets om Mega trots op te zijn.


  Maak melding

 7. Die ezels van de NDP en zijn volgers willen alles controleren forums waar iedereen zijn of haar mening mogen geven moeten volgens deze kortzichtige geestelijk gestoorden gesloten worden. journalisten die kritisch zijn op DDB en zijn bende worden niet uitgenodigd ambtenaren worden ontslagen omdat ze een anderen mening, of van een andere partij zijn DDB zaait tweedracht binnen de surinaamse samenleving die hem binnen niet al te lange tijd de kop gaat kosten.Neem panka als voorbeeld wat is die man een hele grote draaikont zeg.


  Maak melding

 8. Het ergste en opvallendste aan deze hele kwestie is dat kort na dat braam was ontslagen ze gelijk wisten waar al die criminele verblijven rara hoe kan dat.
  als zo iets hier in nederland was gebeurd zouden er zeker koppen rollen je bent in dienst van het volk en niet voor een politieke partij of kleur.Ik vindt het schandalig dat er politieke spelletjes worden gespeeld met de veiligheid en de toekomst van het volk.


  Maak melding

 9. Het schijnt dat we hier met een zooitje amateurs te doen hebben die er van uitgaan dat ze deze Criminelen zo kunnen oppakken en opsluiten zonder dat er wat geld voor een plan te hebben.Gebrek aan geld kan er zijn maar je moet deze criminaliteit bestrijding de hoogste prioriteit geven daar het de gemeenschap in gevaar brengt.


  Maak melding

 10. ik vind dat de politie haar best doet, je moet ook begrijpen dat ze niet overal tegelijk kunnne zitten loeren op criminelen. let op de goede zaken die de politie onder de nieuwe leiding heeft kunnen bewerkstelligen? door nu de fotos en namen te plaatsen hebben ze veel criminelen kunnen inrekenen.


  Maak melding

 11. ik ben heel gelukkig mee dat de ware tijd dit gezeik heeft verbannen,ik lees graag wel overwogen meningen maar wat enkele gasten hier doen is gewoon gezeik, balen jullie er niet van steeds weer het zelfde te herhalen en dat onder verschillende artikelen.


  Maak melding

 12. Wikileaks,
  In plaats van hier te blijven zeuren doe je er goed aan om je voor te bereiden op je nadagen in een of andere bejaardenhuis, waar zij jou als sambo zullen vertrappen.


  Maak melding

 13. Tom,Evert en nadserail jullie hebben een zeer terecht punt.

  Hoewel er nog veel werk aan de winkel is moet eerlijkheidshalve worden gezegd dat de politie de nodige successen heeft weten te boeken de afgelopen tijd, met name met operatie Faya Blo. Santokhi’s opmerkingen over gebrek aan coordinatie vind ik dan ook een grote trap in de rug van KPS,vooral daar hijzelf, nog wel flink op kosten van gemeente Amsterdam, niet met dergelijke operaties heeft weten te imponeren, maar uitsluitend met zijn vlotte babbel.


  Maak melding

 14. Tuurlijk heeft DWT er goed aangedaan zijn forum te sluiten, ik denk dat Waterkantnet ook baalt en hoodschuddend de reacties leest.

  Is het niet opgevallen dat het steeds langer duurt voor de reacties verschijnen, ik wil alles op wedden dat de admin, dit bewust doet.

  Niets zinnigs en de meest domme reacties, schaamteloze vertoning en on-Surinaams van die rancuneuze fronters. Laten we wikileak als voorbeeld nemen, op elke stuk reageerd hij, soms meerdere keren en wat voor zinnigs zegt deze ezel allemaal.


  Maak melding

 15. #10 In China is dat normaal.

  Hebben de chinezen DWT overgenomen?
  Thumbs down DWT, je moet mensen de gelegenheid geven om zich te kunnen uit! Maakt niet uit hoe ze dat doen. Uiteraard conform de vastgestelde regels.

  Maar het past geheel in het plaatje van ” vernieuwde inzichten”: HOU ZE DOM!!!!

  DWT is uit…
  Opportunity voor WKN.


  Maak melding

 16. Natuurlijk wordt er door deze regering niet genoeg geld geinvesteerd in de criminaliteitsbestrijding. De top figuren van deze regering en coalitie (Bouta, Brunsje en Somo)zijn namelijk allemaal een stel (veroordeelde) criminelen. Bovendien zullen Bouta en Brunsje echt niet willen optreden tegen hun criminele aanhangers (veelal van afro afkomst) dat kost ze namelijk geld en stemmen bij de volgende verkiezingen. De burgers van Suriname kunnen niet op de regering rekenen om te zorgen voor veiligheid men zal daar maar zelf voor moeten zorgen.


  Maak melding

 17. @evert

  De politie doet ongetwijfeld haar best maar als de minister geen geld beschikbaar stelt voor de reparatie van de auto’s dan veranderd niet overal tegelijk zijn al snel in nergens zijn.

  In DWT staat dat in 3 jaar 520 zware misdadigers verooordeeld zijn. Die zijn allemaal onder Veni-Santo opgepakt. Dat is 140 per jaar, zeg maar 2,5 per week. Hoeveel zijn er dit jaar al opgepakt?? http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=91625


  Maak melding

 18. Onderstaand staat duidelijk hoe de criminaliteit echt aangepakt wordt, anders dan yijdens front waar ze zelfs met Nederlandse hulp de criminaliteit niet konden terugdringen, ergo de criminaliteit is tijdens front elk jaar gestegen.

  Nu wordt het beleid van de huidige regering uitgevoerd, nadat de zwakke front schakels van Juspol zijn verwijderd.

  Het moet ons ook niet verbazen als binnen Juspol zaken bewust werden gefrustreerd door de front mensen die er nog zaten enkel en alleen om de huidige regering in een kwaad daglicht te plaatsen.

  Hoe kan je het anders verklaren dat er nu dagelijks czware criminelen ingerekend worden en dat het roven plotseling lijkt te zijn gestopt.

  Trouwens onderstaande gebeurd allemaal zonder die extra begroting, maar gewoon efficientie en vakkundigheid woorden die de front mensen totaal onbekend zijn.

  —————————————

  Lovende woorden over politiebaas Tjin Liep Shie
  Monday 27 June

  Humprey Tjin Liep Shie
  PARAMARIBO- Het Korps Politie Suriname (KPS) maakte de afgelopen week aan de gemeenschap duidelijk, dat zij korte metten wil maken met de criminaliteit. In de voorbije dagen zijn in dat kader tal van topcriminelen opgepakt door wetsdienaren. Ook merkt de burgerij op, dat de controles van de politie op een hoger niveau zijn getild. Er wordt hard gewerkt, dat is evident.

  Binnen politiekringen wordt politiebaas Humprey Tjin Liep Shie gezien als de persoon die binnen korte tijd een positieve verandering teweeg heeft kunnen brengen.

  Aan GFC Nieuws zeggen enkele hoge politiefunctionarissen dat zaken nu in beter vaarwater komen. Het politieapparaat werkt op volle toeren en politieagenten evenals rechercheurs werken met alle hun ten dienste staande middelen aan het terugdringen van criminele activiteiten.

  “Het is de effectieve aanpak van Tjin Liep Shie in combinatie met het harde werk van onze dienders die er zorg voor draagt dat het land veiliger wordt. Ik heb overigens ook de indruk dat het veiligheidsgevoel bij de burgers steeds groter wordt. En dat is een terecht gevoel”, aldus een topman binnen het Korps Politie Suriname tegenover de redactie.

  ————————————-


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.