Indiërs zien af van biodieselproject in Suriname

27

PARAMARIBO, 24 jun – Het biodieselproject van een Indiase investeerdersgroep lijkt van de baan. Dit meldt de Ware Tijd. Ondanks een overeenkomst met het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, bleef het project waar het begon: aan de grond. Gebrek aan goedkope arbeid lijkt de doorslag te geven.

Het gaat namelijk om plantages voor de olierijke Jatropha-plant. Het onderhoud is arbeidsintensief. “Jatropha kan je in een land telen waar heel wat goedkope arbeid te krijgen is”, zegt LVV-topfunctionaris Gerrit Breinburg. Suriname is achteraf bekeken kennelijk minder geschikt in dat opzicht. Het project was in 2008 met veel fanfare aangekondigd als een bron van werkgelegenheid.

Ook zou de staat er financieel beter van worden. De groep bestaat uit de bedrijven FFF en EBT. Beide hebben ervaring met het produceren van biobrandstof. Suriname zou inkomen met negentig duizend hectare grond voor het planten van Jatropha en oliepalm. Breinburg houdt er rekening mee dat de Indiërs alsnog investeren in een ander project voor alternatieve brandstof.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Zo wacht even, een contract getekend in 2008 om in 2011 achter te komen dat het niet haalbaar is vanwege personeelskosten.

  Ik vraag me nu dan wel af als de toenmalige minister van LVV voor hij het contract tekende en de hectares grond had toegezegd, een haalbaarheidsstudie had geeist van de investeerders.

  Blijkbaar is het de zoveelste natte vinger werk van front. De minister heeft inmiddels genoeg geld ontvangen voor die negentig duizend hectare grond. De Indiers hebben al het grond en zullen het een dezer dagen gaan verkavelen en verkopen aan de Surinamers als bouwgrond.


  Maak melding

 2. Suriname is een onvriendelijk investeringsland, hoevaak moet ’t nog gezegd worden.

  Een deel van onze bevolking is van zogenoemde “indiase” origine, maar we halen nooit profijt hieruit, we zitten als land teveel in culturele troep zoals Bollywood/Hollywood waar een ander land flink aan ons verdient.


  Maak melding

 3. Volgens de Indiërs is er niet genoeg goedkope arbeid in Suriname. Ze dachten in Suriname mensen van lage kaste aan te treffen die slavenwerk voor hen zouden verrichten. Als het loon redelijk is volgens Surinaamse maatstaven dan zijn Surinamers van welke ethische afkomst ook, wel bereid te werken. Wanneer het minimumloon eindelijk ingevoerd wordt in Suriname, zijn we af van dit gezeur,iedere werkgever weet dan van tevoren wat hij minimaal moet betalen aan een arbeider.


  Maak melding

 4. Spijtig!

  Dit is jammer maar onbegrijpelijk. Goedkope arbeidskrachten heeft Suriname volop. Loopt u maar een van de vele Chinese kledingzaken, schoenenwinkel of boetiekjes binnen. Vraag aan een verkoopster wat ze per week verdient.
  Vooral niet schrikken! Heb u gewaarschuwd.

  Als men net zo (weinig)veel aan de arbeiders van het Biodieselproject kan betalen, dan is er voldoende werkgelegenheid.
  Jammer dat dit project niet door gaat. In Maleisie heb ik een soortgelijk project bezocht. Het loopt als een trein en levert op als een boom.


  Maak melding

 5. Indiers zijn altijd halfslachtige wezens. Ze hadden nauurlijk gedacht aan hit and run. Na dat er niet in zit kiezen de heren het hazepad.

  Daar zijn voorbeelden genoeg over!!!


  Maak melding

 6. Niet Indiërs maar de regeringscombinatie partners achterban “Ghana” van Brunswijk en “Indonesië” van Somo zijn aan de beurt om Mega Combinatie Projecten op te starten.

  Allemaal met Gratis Sociale Dienst Kaarten. Waarom zou je werken als je op de sociale kaart kunt leven.


  Maak melding

 7. Natuurlijk gaan deze (investeerders) geen goedkope arbeidskrachten in Suriname aantreffen en ook niet in de rest van Zuid-Amerika. Suriname is geen India, Bangladesh of China met miljoenen en meer inwoners.
  Daar hebben ze goedkope arbeidskrachten.

  Maar de technologische ontwikkeling gaat verder.
  Zie b.v. Brazilië met haar bio-industrie. Ze zijn reeds jaren bezig en het gaat ook goed.
  Natuurlijk is Brazilië groter dan Suriname en ze hebben ook miljoenen inwoners.


  Maak melding

 8. Beste breinberg…in god,snaam waarom proberen jullie het niet zelf waarom steeds afhankelijk zijn,en toch lopen gillen,wij kunnen alles zelf.Alle afraanse landen die onafhankelijk zijn geworden,werden een puinhoop,zo ook mijn geliefde suriname,omdat een stelletje gekke broeders en zusters.hebben gestemd op een criminele bende.


  Maak melding

 9. surinamers zijn lui; maar de koopkracht is erg laag in suriname; de indiers hebben geen 90.000 hectare beschikbaar, anders zouden zij niet bedelen, ik ben blij dat het project niet doorgaat, suriname is geen speelgoed, dat denken ze wel in het parlement van suriname; ik wil ze graag levend roosteren, wat zij mijn land hebben aangedaan..


  Maak melding

 10. @frontlosers

  Je wilt zo graag kritiek leveren op de vorige regering dat je vergeet je verstand te gebruiken. Voor dat de Indieers vele 100.000 USD uitgeven aan onderzoek naar de haalbaarheid hebben ze een priciepe accoord getekend met de overheid dat bepaalde faciliteiten en ondersteuning zou bieden.
  Zoals niemand een investering begint voor een gedegen vooronderzoek begint ook niemand aan een kostbaar vooronderzoek voor dat een aantal zaken zwart of wit vastgelegd zijn.

  De zaak is nu afgeketst omdat de lonen in SME te hoog zijn gegeven de arbeidsproductiviteit. En gezien vanuit een mondiaal perspectief is dat zonder meer het geval. De lonen in SME liggen op een niveau waarbij je alleen kunt concurreren als de werknemers voldoende kennis hebben en een zekere mate van mechanisatie mogelijk is. Maar het niveau van de arbeiders is daarvoor niet toereikend. Kijk naar de problemen die de bananen sector heeft. Te duur zonder dat er sprake is van een kwaliteitsproduct dat duidelijk beter is dan dat van de concurrentie.

  Arbeiders in SME zijn te laag geschoold, te zelfgenoegzaam en begrijpen niet dat je kwaliteit moet leveren en dit steeds moet verbeteren. Dat je moet vechten voor je werk en je bedrijf.


  Maak melding

 11. dit komt door negatief advies vanuit nederland.huidige en vorige regering doen hun best. geloofwaardigheid en geschiedenis van ons land is niet stabiel genoeg.
  2 surinaamse heren uit arnhem en den haag zijn oppermachtig in india. meeste multinationals uit india benaderen deze heren eer ze naar zuid amerika gaan.
  van insiders gehoord dat ze momenteel druk zijn in west afrika.


  Maak melding

 12. Vleermuis no. 12: “Alle afraanse landen die onafhankelijk zijn geworden,werden een puinhoop, zo ook mijn geliefde Suriname” Jij bedoelt waarschijnlijk Afrikaanse landen. Als je pleit voor de status van kolonie dan ben je of een ‘redi musu’ of een slaaf in hart en nieren. Indien je daar nog niet bent, ga naar Nederland en ga Wilders likken.
  Waarheid no 13: “Surinamers zijn lui”. Ben je zelf een Surinamer? Zo ja, dan zegt deze uitspraak alleen iets over jezelf. Zo niet, dan weet je niet waar je over praat.


  Maak melding

 13. Straks gaan die chinezen en brasilianen het doen en dan gaan de surinamers die de hele dag lopen te niksen, bier drinken en feesten lopen klagen. Nou ja klagen… ik heb nooit de kreet’ze pikken onze banen” it suriname gehoord. Wel de kreet; “ze krijgen alles voor elkaar”.


  Maak melding

 14. Neus jij bent typisch wat men noemt een domme fronter.Deze zelfde denkwijze heeft front ook gehad vandaar dat niets van de grond kwam tijdens hun bewind.

  Neem de bruggen zelf niet een behoorlijk onderzoek eisen naar de bodem maar de aannemer kreeg al miljoenen.

  Voor je welke overeenkomst tekent hoor je te eisen dat er iets op papier staat, er zal toch een vooronderzoek moeten hebben plaatsgevonden, waarbij er naar bepaalde zaken gekeken wordt.

  Nou als ik je goed begrijp is de investeerder naar de toenmalige minister gegaan met een A4tje waarop staat dat ze willen investeren, de minister zegt grond toe en that’s it.

  Lees nu onderstaand op basis van jouw gegeven wat front toen had aangekondigd en dit zonder een vooronderzoek of haalbaarheidsstudie.

  ——————————–
  “Het project was in 2008 met veel fanfare aangekondigd als een bron van werkgelegenheid.”


  Maak melding

 15. 90 duizend hectare grond cultiveren dat is volgens bijna even groot als de helft van wanica. wat een arbeidpost!! al die losers van ambtenaren en de klaplopers en de straathoekhangers het project in duwen. bouta gelijk met minder staats uitgaven en meer staatsinkomsten.
  Maar nee al dat iamgold rotsooi dat kan wel. het laten wegdragen van staatseigendommen kan wel. maar genereren van staatsinkomsten, ho maar!!
  losers!!
  bouta heeft dit project van de baan geholpen omdat het een front project was en een goed project. want de argumenten kloppen voor geen meter, er zijn zat klaplopers in sr die dromen van een auto en met een baan die wel kunnen kopen.
  Ik ben niet pro bouta of pro front want ik hak in op beide als het moet!!


  Maak melding

 16. dit project had makkelijk door kunnen gaan als ze de slvernij weer hadden ingevoed onder negroieden bevolking waaronder de marrons die heel geweldig roven en moorden.dit lijkt mij de beste oplossing om ze in gareel te houden want het tog beesten zonder hersens die geen emoties kennen.heel hartelijk bedankt dat ik mocht reageren waterkant en ben trots dat ik jullie nieuws kan lezen dagelijks uit suriname ondank we 8000 km verwijderd zijn.

  hoogachtend
  sunil mahahonielaan44


  Maak melding

 17. Dit bericht snap ik niet. Zie het bericht van ongeveer 1 jaar geleden toen de VP van de vorige regering met veel tam tam aankondigde dat de Indiers de laatste buitenlandse investeerders in Suriname zouden zijn. Ze zouden de bio brandstof gebruiken voor de parfumindustrie.
  Weet je wat ik denk. De vorige regering heeft deze jongens binnen gehaald en de huidige regering heeft ze om mij niet bekende redenen eruit getrapt. Dat gedoe van die lonen in een smoes. Er zit meer achter.


  Maak melding

 18. @frontlosers

  Als je mij inhuurt dan kom ik eerst een weekje langs op stukken te lezen, info in te zien met mensen de praten en daarvoor stuur ik een dikke rekening.
  Dan volgt een eerste gesprek om te bepalen of ik wat zinvols kan doen, en zo ja hoeveel ik voor een eerste onderzoek wil hebben, wat ik daarvoor ga doen, etc. Ook daar hoort weer een rekening bij.
  Dus voor ik met mijn echte werk begin heb ik al 2 rekeningen gestuurd.

  Overigens de extra kosten van de brug hangen mn. samen met:
  -1- Verkeerde inschatting van draagvermogen van de eerste zand-grind laag. Had misschien voorkomen kunnen woden maar een dergelijke fout komt veel vuldig voor.
  -2- Aanvullende eisen zoals een veiligheidsconstructie tegen aanvaring met de pijlers.
  -3- Een idioot die met zijn boot tegen de pijler vaart en een baas die de schade niet wil betalen en dikke vriendjes heeft in SME. Je weet wel wie.

  Niet leuk natuurlijk maar zeker niet ongebruikelijk in de aannemerwereld.

  Overigens heb je je auto al APK gekeurd? Moest jetoen niet ook voor veel onverwachte kosten opdraaien??


  Maak melding

 19. In Suriname is ook vanwege het ontbreken van een minimumloon arbeid relatief goedkoop, maar kennelijk niet goedkoop genoeg voor een Indiaas bedrijf, die erom bekend staan te onderhandelen om voor een dubbeltje op de 1e rij te willen zitten. Daarom lopen onderhandelingen met dit soort bedrijven vaak vrij stroef wanneer het om geld gaat en zoals in dit geval zelfs vast. Dit in tegenstelling tot bv Amerikaanse bedrijven.Kwestie van culturele handelsverschillen.

  Jammer dat sommige forumleden weer direct de ethnisch racistische kaart moeten trekken om hun landgenoten naar beneden te halen(kennelijk omdat het hier om een bedrijf gaat van een land waar hun voorouders vandaan komen) :rolleyes:


  Maak melding

 20. john/23

  Dat je nog vanuit gaat wat de vorige regering met veel tamtam verkondigde blijkt dat je al die tijd sliep en waarschijnlijk nogsteeds slaapt.

  Ze hadden in 2004 ook met veel tamtam aangekondigd 30 bruggen te bouwen, contract was al getekend en al, aan het einde van de rit na 10 jaar hebben ze niet 1 brug kunnen bouwen, 2 hebben ze geprobeerd en heeft de belastingbetaler alleen maar geld gekost.

  Alle contracten die de vorige regering heeft getekend worden momenteel tegen het licht gehouden en wat niet voordelig is voor Suriname en Surinamers mag terecht niet doorgaan. Dat Sardjoe en kornuiten bij dit project betrokken waren zegt mij dan ook genoeg, het zou alleen voordelig zijn voor bepaalde mensen en niet voor het land als geheel.

  Wie zegt nou 19000 hectares toe zonder een gedegen vooronderzoek te plegen?


  Maak melding

 21. neus/24

  Neus een bedrijf die miljoenen wil investering zal voor een vooronderzoek en haalbaarheidsstudies betalen, dit is een normaal verschijnsel in de normale wereld. Blijkbaar alleen in jouw bekrompte wereldje, zie je dit als een probleem.

  Trouwens waar is die 19000 hectares vergeven, is de bodem daar goed genoeg voor die Jatropha-plant, oh ja maakt niet uit voor neus, grond is grond en zo’n plan zal moeten groeien.

  Ben je helemaal van de pot gerukt, yu lwa helemaal kaba noh.

  -1- Verkeerde inschatting van draagvermogen van de eerste zand-grind laag. Had misschien voorkomen kunnen woden maar een dergelijke fout komt veel vuldig voor.

  Dit is helemaal een front denkwijze, we hebben het hier over een brug waar mensen met voertuigen overheen gaan, vrouwen, kinderen, moeders en vaders. Het komt niet veelvuldig voor, hoe lang zou deze brug blijven staan voordat alles in elkaar viel.

  Je APK voorbeeld is zo onzinnig dom en eigenlijk te gek voor woorden, maar goed ik berust me in dat ik hier met simpele zielen van doen heb.

  Ik heb mijn auto APK gekeurd en moest niet voor onverwachte kosten opdraaien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.