Discussie over dienstplicht in Suriname laait op

15

PARAMARIBO, 24 jun – De discussie over het wel of niet herinvoeren van de militaire dienstplicht laait weer lekker op. In het parlement is tijdens de begrotingsbehandeling nogal wat gezegd. De voor- en tegenstanders waren op hun scherpst. Maar of het ook wat toedoet?

De bedenkers drukken wellicht hun wil door. De oppositie is tegen, maar heeft een verwaarloosbare minderheid. Aan de andere kant zijn er die niet uitgesproken voor zijn, maar daar niet voor uit zullen komen. Interessanter was de ijver waarmee parlementariërs elkaar trachtten te overtuigen van het eigen gelijk. Standpunten werden verpakt in soms wollige (lollige?) taal.

Als er iets uit voortkwam was het wel dat de politiek in de militaire dienstplicht nog immer een meer dan dankbaar issue vindt. Zinniger was het voorstel van Carl Breeveld van de eenmansfractie van Doe. Waarom niet een beroepsleger? Mensen kunnen zich dan vrijwillig aanmelden, wat waarschijnlijk goedkoper uitvalt. Het geld dat overblijft kan dan naar ontwikkeling van het toerisme. Dat levert tenminste banen op.

15 REACTIES

 1. We hebben geen leger nodig dus ook geen dienstplicht waarbij we iedereen leren schieten en overvallen.
  We hebben haast geen geld dus waarom geld besteden aan een niet productieve instelling die ook nog een potentiele getrainde rovers afleverd?

  Stel liever een sociale dienstplicht in waarbij iedereen verplicht wordt om een jaar lang voor een overheidsdienst, ziekenhuis, etc te werken. Misschien dat we dan ook eens instaat zijn om de stad schoon te houden van afval, junks en criminaliteit.


  Maak melding

 2. het uitgangspunt voor het herinvoeren van de dienstplicht is om alsnog de sociale en maatschappelijke vaardigheden die thuis niet meer gegeven worden op peil te brengen. ddb heeft het gemerkt met zijn zoon en door hem een baan te geven, net zoiets als dienstplicht maar dan vele bentleys beter betaald, wordt die inhaalslag gemaakt. het kan op deze bootcamp manier maar er zijn ook andere manieren die minder kosten en gericht zijn op het doel. wat het meest jammere is en getuigd van gebrek aan sociale en maatschappelijke vaardigheden is de verplichte groepsmening van DNA leden.


  Maak melding

 3. Disco plicht!

  Deze discussie is de meest zinloze in de tijd waarin we leven. Scherpere onderwerpen zijn er om over te debateren in plaats van dit padvinders onderwerp.

  Breeveld van DOE heeft het antwoord dat de discussie sluit. Vrijwillige inlijving in een beroepsleger heeft veel meer effect.
  Een beroepsleger die voor alles inzetbaar is, ook het bestrijden van de criminaliteit.

  Ander onderwerp please?


  Maak melding

 4. Ach dienstplicht moet er komen anders blijven we 90% van de gekleurde Surinamers in de bak hebben.

  Trouwens mensen lees hieronder hoe het toeging tijdens front.

  Die racist DAS die dan komt klagen dat de President alleen creolen als ministers heeft.

  DAS de uilskuiken. Omdat er alleen hindustanen een baan kregen tijdens front, bij OW&V alleen waren het al bijna 500 vlak voor de verkiezingen aangenomen, LVV en Justitie hetzelfde.

  De creool restte niets anders dan te gaan stelen.

  ——————————————-
  Brunswijk haalde bovenstaand “misstand” aan tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Politie. Hij kreeg enkele interrupties vanuit de oppositie, nadat hij opmerkingen maakte over de etnische samenstelling van het personeel bij dit ministerie. Hij vindt dat bij aanname van personeel in dienst van de overheid er rekening gehouden moet worden met de bevolkingssamenstelling. Brunswijk haalde als voorbeeld aan dat vorig jaar de toenmalige regering 100 personeelsleden in dienst nam, waarvan slechts 5 procent van een andere bevolkingsgroep.

  Deze opmerking ontlokte reacties bij onder andere Mahinder Jogi en Asiskumar Gajadien. Brunswijk maakte beide assembleeleden duidelijk dat hij geen etnisch beleid voorstaat, maar dat de personeelssamenstelling een balans moet zijn van de bevolking.-.
  ———————————————


  Maak melding

 5. Slaap lekker suriname volksmilitie is in aantocht.geen geld voor de politie die voor veiligheid moeten zorgen in het land.
  Waarom die haast met de dienstplicht????
  Ik heb mijn donkere vermoedens, om dit te kunnen begrijpen moeten wij DDB zijn geschiedenis induiken.


  Maak melding

 6. Zinniger was het voorstel van Carl Breeveld van de eenmansfractie van Doe. Waarom niet een beroepsleger? Mensen kunnen zich dan vrijwillig aanmelden, wat waarschijnlijk goedkoper uitvalt.

  Moet je vooral doen. Dan krijg je in plaats van spookambtenaren, een spookleger.
  Overigens vraag ik mij af wat voor leger suriname heeft. Dienstplicht is er niet en Breeveld vraagt zich af waarom geen beroepsleger.
  Kan iemand mij dat uitleggen?


  Maak melding

 7. Dienstplicht lijkt mij geen haalbare kaart. In een modern leger is er geen plaats voor drop-outs.

  Veeleer vrijwillige-dienstplicht!

  Een organisatie waarbij in record tijd militaire vaardigheden aan de man en of vrouw worden gebracht kan er nooit sprake zijn van vrijwilligheid.

  Eenmaal onder de krijgstucht gesteld, dan is dat het wat telt, totdat het kontrakt van deze of gene er weer op zit.

  Als de toelatingseisen worden gehandhaafd, zal een handje vol daadwerkelijk worden toegelaten.


  Maak melding

 8. Surinaamse militaire leger, is één leger voor de Surinaamse Loosers,dóór de Surinaamse Loosers !!!!

  Is geld verspilling ten top !Al jaren worden een deel van de Surinaamse bevolking op deze manier aan het “werk” gehouden. Leverd Suriname niks(notie) op!!! Dit is één verkaptte vorm,om één deel van de bevolking bezig te houden ! Vroeger werd er gezegd; brood én spelen voor dé arme MAN!!!

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 9. Wat voor onzin kraampt meneer Breeveld uit?Suriname heeft al toch en beroepsleger?Waar heeft hij het over en iedereen begint hem natepraten.Deze regering heeft geen enkele vorm van visie,en is bezig Suriname definitief bankroet te maken,omdat zij het geld op een verkeerde manier uitgeeft en wil uitgeven.


  Maak melding

 10. Dienstplicht is formeel niet afgeschaft.

  De overheid moet echter meer gaan focussen op het stimuleren van werkgelegenheid in de particuliere sector. Hierbij zou MINOV met het bedrijfsleven meer moeten gaan werken aan op maat gesneden onderwijs die aansluit op het bedrijfsleven. Jongeren die niet (willen) werken/naar school gaan kunnen worden gedirigeerd naar boot camp.

  Overigens,WKN jullie ‘nieuwsberichten’ worden meer en meer opinierend van karakter.


  Maak melding

 11. Frontlosers,

  Waar beweer ik dat de president alleen creolen als minister benoemd? Waar? Leugens verzinnen is een teken van zwakte. En blijf svp bij het onderwerp. Het gaat hier niet om racisme maar om een stom, overbodig leger.


  Maak melding

 12. DAS/12 ontkent terwijl alles nog zwart op wit staat.

  In een andere topic schreef DAS

  “Desi, jullie grote baas, stelt nu alleen Creolen in topfunkties aan en jullie hebben het over racisme?”

  Nena zegt “Overigens,WKN jullie ‘nieuwsberichten’ worden meer en meer opinierend van karakter.”

  Heb je het nu pas door?

  Trouwens de bedoeling is, zoals ik het begrepen heb, niet de dienstplicht die we kenden. De jongeren zullen gediciplineerd een vak leren en zodoende klaargestoomd worden voor de maatschappij na hun dienstplicht.


  Maak melding

 13. @ frontlosers,
  Wij kennen de beloftes wat deze criminele bende al te goed, we kennen ook hun verleden die zeer bloederig was.Het lijk mij daarom verstandiger om al die miljoenen SRD in het onderwijs en medische voorzieningen te stoppen.
  Bouterse met een gewapende macht is een zeer gevaarlijke onderneming. waar de politie of militairen of A team moet handelen wordt nu gedaan door CTU dat zijn in mijn ogen zeer gevaarlijke ontwikkelingen waarvoor wij onze ogen niet moeten sluiten want voor je het weet zijn we weer beland in de bloederige jaren 80. Teveel macht is gevaarlijk in handen van een megalomaan gek als DDB.


  Maak melding

 14. Ik vind dat de dienstplicht de beste keuze is.Alle jongeren kunnen iets als een vaste baan vinden na hun training.En discipline hebben voor zichzelf.Want als jullie de jongeren een kans geven zien jullie zelf dat ze het zelf nodig hebben.En ook vooruitgang kan brengen voor zichzelf en al die jongeren weghalen van hun zogenaamd gangster block of wat nog meer deze jongeren nu gebruiken en een vak leren en een doel bereiken.Ze hebben een kans nodig.Want ik hebt een paar vrienden die hier huilen en bidden voor een kans dat de militairen hun accepteren.Hun naslag is dat ze tattoes op hun lichaam hebben.Mijn idee is dat jullie dienstplicht weer invoeren en de jongeren een kans geven om een doel te bereiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.