Wijntuin ‘vernederd’ door drugscontrole Schiphol

28

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 22 jun – Stel, je bent 86 jaar, komt alleen naar Nederland om een familielid te begraven en wordt prompt op Schiphol aangehouden. Controle. Honderd procentscontrole. En waarom? Omdat je een paar maanden eerder ook al uit Suriname kwam.

Het overkwam oud parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. Pas na vier dagen kan hij erover praten. Wijntuin is verbitterd en voelt zich vernederd.

Maar hoe moet het dan anders met die drugscontrole? Er worden nog steeds bolletjes slikkers gepakt! Dus controle heeft zin. Wijntuin wil er niets van weten.

Vandaag (woensdag) in de uitzending van de Wereldomroep gericht op Suriname, maar nu al on line te beluisteren en te lezen: artikel & reacties – http://www.rnw.nl/suriname/article/wijntuin-vernederd-door-drugscontrole-schiphol.

28 REACTIES

 1. De enige keer dat ik naar nederland ging,werd ik ook onderworpen aan een controle.Ik werd meegenomen naar de kelder en al mijn spullen werden onderzocht.Ook werd er een foto van mijn gemaakt met een polaroid camera.En dan werd ik meegenomen naar weet ik niet waar en in een cel geplaatst.Pas na uren en nadat er een scan was gemaakt,mocht ik weg en werd gebracht naar de aankomst.Intussen was de familie die mij kwam ophalen allang weg.Daar stond ik dan.In een maatpak van omgerekend us 150 en een ervaring rijker.Ik kon nergens mijn beklaag doen omdat de wet daarin ook heeft voorzien.Al had ik dan mijn foto teruggekregen….

  Cobie.


  Maak melding

 2. Wie had kunnen bevroeden dat een keurige purser van de SLM er tot over zijn oren in die coke-bis zat/zit?

  Deze oude vazallen leven niet in de realiteit.

  Hadden zij Wijntje in ruil voor het helpen verkwanselen van Suriname bij de onafhankelijkheid moeten laten gaan?

  No way!


  Maak melding

 3. 100% controle voor iedereen. Jong of oud, man of vrouw, mooi of lelijk,
  (ex)parlementarier of niet.Christen of niet.
  Groen, geel, bruin blank, zwart of rood, arm of rijk. homo of niet.
  Waarom onderscheid maken? Juist het maken van onderscheid levert sluiproutes op.
  Spijtig dat de controle de heer Wijntuin erg heeft aangegrepen, zeker gelet op zijn leeftijd, maar het is niet anders en zolang ze koeriers pakken moet de controle blijven.


  Maak melding

 4. Verbitterd en vernederd?
  Op elke vlucht met de SLM zitten er minimaal 10 bolletjesslikkers/smokkelaars die ongehinderd door de controle op Zanderij zijn gekomen.

  Doe daar iets aan in plaats van de terechte 100 procent controle op Schiphol te bekritiseren.


  Maak melding

 5. Er is recentelijk volgens de kranten een purser van de slm opgepakt die 4 kilo wilde smokkelenen; een vrouw die bolletjes had geslikt en het spul in de vagina had verstopt.Hoe gaan we de 100% controle dan doen stoppen ? Van wie de schuld ?


  Maak melding

 6. Wat mij betreft mogen ze Vene, Sardjoe en nog een paar die die front landverraders, naakt laten strippen en diep in hun achterste kijken. Ze zijn met de 100% akkoord gegaan en dachten buiten de boot te vallen.


  Maak melding

 7. Erg wat Wijntuin is overkomen,maar dat geeft hem niet het recht om zich denigrerend en discriminerend over de zwarte douanier te uiten
  over slaven mentaliteit gesproken.


  Maak melding

 8. Leren leven!

  Ook ik ben 100% gecontroleerd op Zanderij en bij aankomst op Schiphol. Twee keer! Maar ik klaag niet, ik moet leren leven met het gegeven.
  Meneer Wijntuin moet zijn hoge dunk aan een kant zetten en ondergaan wat alle andere Surinamers ondergaan.
  Hoe vaak zijn er niet mensen van hoge leeftijd op Schiphol betrapt? Leren leven met het gegeven.


  Maak melding

 9. Je kleinkinderen ondergaan dit elk weekend als ze naar de disco gaan en die klagen niet, en zullen de portier zeker niet uitmaken voor slaaf.

  Laat die man zich liever druk maken over de puinhoop in SME. Daar zijn veel meer zaken die urgent en echt schandalig zijn.


  Maak melding

 10. Als Suriname niets aan doet dan maar niet meer met klm of Slm naar Suriname maar met Airfrance of Lufhansa via trinidad & Tobego) (Amsterdam naar Belem en dan naar paramaribo)
  ook wil Amirican Air graag op Suriname vliegen dan zal heer E.Henshuis van de Slm in zien hoe bom dit van hun is ook kan de Slm malelijk op Brussel vliegen men moet nu met deze economie onderhandelen met Belgie & Frankrijk dat hat Nederland ook gedaan laat het wel diudelijk zijn wij gaan een handtekeningen aktie vragen aan u omt dit gedracht te aan te gaan anders red ook de Slm het dan niet meer dan maar geen Slm meer als zij niets voor ons gaan doen ze moeten wel of ze zijn werkloos het kan niet anders het lijkt wel wat Hitler ook deed dat moet de Surinaamse regering nu eens goed gaan begrijpen in deze tijd heeft de klant veel te zeggen nu of nooit en met heer E.Wijntuin staan we sterker AA American air vliegt graag van af Schiphol naar Suriname niemand kan ze dwars zitten wand dan vlieg je ook niet op hun land dat is het spel en AirFrance ruikt geld dus wil ook zijn best doen Klm maakt zich niet druk die blijft denken ze praten maar doen toch niets die tijd is voor bij en D.Bouterse wil ook geen werkloosheid bij de Slm dus maar met AA American Air naar Nederland en met Slm naar Brussel punt uit je hoef geen econoom hier voor te zijn en dat veranderd alles eindelijk met die slaven behandeling op Schiphol dat is ook wat Hitler ook deed punt uit.


  Maak melding

 11. Ik kan dit weleven begrijpen,omdat in verle-den ouderen zijn misbruikt voor zulke activiteiten.Het is echter wel opvallend dat blanke touristen uit suriname,jong en oud minder last hebben dan de alles wat niet blank is.Volgens het nederlands woordenboek wordt blank als rein,schoon,wit,zuiver,gedefinieerd,en zwart als vies,vuil,smerig,onrein.Zo wordt het zwarte ras al eeuwen behandeld.Zelfs de zwar-ten die in de nederlandse politiek zitten, hebben het niet eens door dat ze hun voor-ouders verloochend hebben,door de slavernij als goedzijnd,en welvarend voor ons te mogen zijn;leeft mentale slavernij voort,en wordt het structureel bij gehouden.WIE IS ZICH DAARVAN BEWUST???????????


  Maak melding

 12. Deze profiteurs die over de ruggen van de arme surinamer zich verrrijkt hebben de grootste mond hebben over wat goed is krijgen koek van eigen deeg. Luister wijntuin zolang je kunt eten en poepen ben je een mogelijk bolletjesslikker of het bloembollen zijn die direct aan te onderkant groeien of iets anders en ook al ben je een profiteur van 86 jaar.


  Maak melding

 13. Uw eigen president en zijn kornuiten zijn nota bene veroordeeld voor drugshandel in het buitenland. U bent zeker tot op heden vergeten luidkeels te ageren want dat heb ik niet gehoord. Een advies aan Nederland maak er een 1000% controle van.


  Maak melding

 14. Ja, Natuurlijk moet het!!!

  Recht voor een, recht voor allen!!! 100% controle is ook 100%! niemand voorbij laten gaan zonder te controleren! Mag van mij van bedelaar tot President! Jawel! persidenten van de corrupte landen oa. Suriname en nog vele meer!! Want het zijn ook geldwolf tussen! nooit is het genoeg. Meer, meer en nog meer! 1 jaar of 100, het moet gewoon!!

  En don’t forget! Wie wind zaait mag storm verwachten!

  De Duivels naar de hel!
  De goede naar de hemel!

  GOD ZIJ MET DE GOEDEN


  Maak melding

 15. En dit soort heeft leiding gegeven in dit land. Jammer dat hij die functionaris(prototype van een slaaf) betrekt in zijn achterlijke en kinderachtige opmerkingen. Denkt hij dat de voorzister van de Tweede kamer tijd heeft voor dit soort malle praat. Eerder hebben ook ministers door deze controle moeten ondergaan, en niet te spreken over de gewone reiziger. Dus men. Wijntuin doe aub normaal want wij moeten dat ook ondergaan.


  Maak melding

 16. Men kan worden gecontroleerd, of niet.
  Meewerken, niets te vinden, klaar.
  Wat is het probleem?
  Meneer Wijntuin denkt bigi te zijn en ziet zichzelf graag ver boven het “klootjesvolk” geplaatst. Als iemand hem dan uitlegt dat de regels gelden voor eenieder, wordt deze uitgemaakt voor “prototype slaaf” BAH.

  Zolang er op bijna iedere vlucht uit SU nog drugs worden gevonden is de 100% controle nog nodig en gerechtvaardigd.


  Maak melding

 17. Wat leuk dat iedere Surinamer die gecontroleerd wordt zich “vernederd” voelt. Het is om je rot te lachen. Je wordt gefouilleerd, je handtas wordt doorzocht, so what? Wat is daar “vernederend” aan? Zo lang zelfs het personeel van de SLM zich schuldig maakt aan drugssmokkel, zo lang zal deze trend zich voortzetten. Al heet je Wijntuin en ben je 86 jaar, maakt niets uit. Ik reis veel binnen het Caraibisch gebied, en ik maak iedere keer weer een 100%-controle mee. Niet zeuren, ondergaan en denken: Het zal nodig blijken.


  Maak melding

 18. a kies ing mooi!!!! Deze eerste klas likker en schoothond van de koloniale bezetter, heeft gekregen wat hij verdient!! als zwarte zal je nooit een vriend van een witte zijn!!! je bent als zwarte een vriend van een witte, zo lang hij je nodig heeft!!! Ik hoop dat alle koloniale likkers hetzelfde op Schiphol overkomt. van je vrienden moet je het hebben………..


  Maak melding

 19. Kising mooi. hij moest alleen zijn benen spreiden en zakken leeghalen. wat is daar mis mee. wat beoogt emile met deze berichtgeving. vene heeft niks gedaan met de duizenden mensen die daadwerkelijk vernederd worden op shiphol. bouta weet dat deze praktijk gaande zijn en heeft tot nu toe niks gedaan.
  emile heeft toch niet meer handen of benen dat hij anders behandeld moet worden dan andere gerespecteerde suri’s??
  en zolang bouta vene sardjoe radj en co o ja en one love one heart hier niks aan doen zullen we deze praktijken behouden en moeten we niet raar op kijken of zeuren als een keer emile of vene of rusland of radj gepakt worden op schiphol.
  ba soekoe ba fenie ba tjari.
  koekje van eigen deeg.
  emile no go klage na dwt etc go na bouta, als hij niks doet is het gewoon koekje van eigen deeg!!!1


  Maak melding

 20. Om je eigen haven en gort veilig te stellen, althans dat probeer je te doen, moet je geen uitzonderingen maken.
  Indien iemand voldoet aan de normen (ik heb begrepen dat er 28 punten zijn waarop iemand wordt geselecteerd)dan is het zo en dan moet het zo dat er visitatie plaatsvindt.
  Ikzelf ben ooit eens gevisiteerd omdat ik in 1 jaar tijd 4 keer ben geweest in Suriname. Niets mis mee heb er ook geen moeite mee. Als dit de regels zijn dan zij het zo.
  Waarom klagen de Suri’s niet als ze Amerika aandoen en er overal snuffelhondjes lopen en dat je wordt gevraagd naar de reden van je bezoek?
  Dan is het OK voor de Suri’s. Doch Nederland is een haavlek op het netvlies van ve;le Suri’s.


  Maak melding

 21. En maar zeuren. Inderdaad zorg dat het op Zanderij wordt aangepakt of nog liever bij de bron.

  Maar we nemen het serieus, forza “Boss”, laat je niet kisten ( of misschien wel, is het probleem ook opgelost ) Dit laatste is een een nadenkertje :).


  Maak melding

 22. RESPECTLOOS…BEESTEN BEHANDELING….ZEER WREED VAN NEDERLAND……Kan nooit goed zijn…deze mensen deze mensen….zijn genadeloos&zeer wreed.


  Maak melding

 23. vreemd aan sommige reactie is dat dit al jaren gebeurd met onze landgenoten en nu wijtuin aan de beurt is, dan is er tijdelijk stront aan de knikker want iedereen wil scoren en laten zien hoe geweldig ze zijn lackin bijvoorbeeld.
  Suriname moet ervoor zorgen dat men niet zo makkelijk drugs naar nederland of naar andere landen smokkelt. en al die corrupte ambtenaren op zanderij naar huis sturen .


  Maak melding

 24. “” je bent als zwarte een vriend van een witte, zo lang hij je nodig heeft!!””

  Daar hebben we steuntrekker Mr Zuidoost weer. De grootste racist op dit forum. Jij heeft zo”n enorm minderwaardigheidscomplex, dat is werkelijk niet te geloven. Te triest voor woorden.


  Maak melding

 25. dat jullie 1 keer in je leven de vliegtuig pakken, daar kan ik niets aan doen. maar er moet toch een andere oplossing zijn?????????
  en wat betreft zanderij????. daar voeren ze de 100% alleen uit als het echt nodig is d.w.z
  op de eerste plaats komt u.c,2. droge tong,lippen, mond enz.3. reactie.
  ik ben in een half jaar tijd zelf 4 keer weggeweest, en elke keer als ik terug kom heb ik de zelfde gedonder.en als ze niks kunnen vinden? dan gaan ze zich bemoeien met je prive leven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.