Definitief geen (Kwakoe) Zomerfestival 2011

38

Het is de organisatie van het Kwakoefestival niet gelukt om de begroting rond te krijgen, ondanks de 100.000 euro die de centrale stad het festival eerder vandaag toezegde. Het stichtingsbestuur vindt het financiële risico daarom te groot en acht het niet verantwoord om het festival te organiseren. Dat heeft het de stadsdeelraad van Zuidoost dinsdag per brief medegedeeld meldt AT5.

Stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose zal woensdag om 10.00 uur op een persconferentie tekst en uitleg geven. In theorie is er nog een kans dat hij dan alsnog een last minute oplossing uit de hoge hoed tovert.

Tijdens het deelraadsdebat van dinsdagavond vielen er harde woorden over de kwestie. Zo vindt GroenLinks Zuidoost dat de andere partijen het festival de nek hebben omgedraaid. D66 en CDA wijzen op hun beurt met de beschuldigende vinger naar La Rose, die in hun ogen heeft gefaald.

38 REACTIES

 1. Wij hebben onze mond vol over de gang van zaken in Suriname,maar zijn niet eens bij machte om een simpele Kwakoe festival of konfrijari te organiseren.


  Maak melding

 2. Vincent Soekra jij bent de man die het kwakoe festival moet organiseren.Zie maar hoe jij de 01 july viering-herdenking organiseert in ’t Oosterpark.Niets op aan temerken.Zonder dat gelul van Su predenta-
  toren en hun luisteraars red je ’t wel. Dus waarom niet het zomerfestival? gewoon doen.Odi odi martradio.
  Glenny


  Maak melding

 3. Wat je zegt Paraman!
  Ze krijgen een ton en dan nog kunnen ze geen feestje organiseren.

  Stelletje opgeblazen ego’s!! (denk ik dat de oorzaak is geweest..)


  Maak melding

 4. Heden is het de nek van de KWAKOE-festival die omgedraaid wordt en de komende jaar is de 1-juli -festival de volgende willoze slachtoffer !!!
  Het is zomer 2011
  Kondre-man , WIKI NOW , tin no de !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 5. Waarom gaat het altijd goed met het Milan gebeuren? Zijn de creolen niet in staat om zelf het festival te organiseren? Er wonen ongeveer 100.000 Surinamers in Amsterdam ,maar toch kunnen ze niets zelf organiseren.Dit is een schande!


  Maak melding

 6. Kwakoe good old kwakoe.
  Het begon zo mooi. Voeballeh en ete en drinke (helaas ook gokke).
  Daarna kwam de gemeente met het idee van multicultuteel en subsidie en rozezondag of zoiets dergelijks, grote tenten,
  Tja dan gaat het weer mis.
  Kwakoe zoals het was. SURINAAMS!! en niets meer en niets minder.
  Hebben de oprichters hun zakken gevuld? Zal me een worst wezen, dank zij hen kon ik lekker genieten van Suriname in Nederland
  Back to the basic.
  Het oude spreekwoord is nog altijd;
  the smallest budget is the best budget


  Maak melding

 7. Wij Blaka man’s zijn altijd bezig geld te bedelen bij die witman’s in plaats van te handelen op basis van financieel gelijkwaar digheid. Bakra’s hebben een gouden regel.’WIE BETAALD DIE BEPAALD”

  srananmike


  Maak melding

 8. Als men op subsidie moet wachten tegenwoordig met al die bezuinigingen gaat men heel lang wachten.
  Gezien de lange tijd dat dit festival bestaat had men eigenlijk al lang zelfstandig kunnen opereren en niet afhankelijk te zijn van allerlei subsidies.
  Als men al die jaren een goede structuur, organisatie en beter had kunnen lobbyen was dit niet gebeurd!!!


  Maak melding

 9. Wat jammer. We zullen straks lezen hoe die minderwaardige Surinamers zitten te juichen dat kwakoe niet doorgaat.

  Terwijl ze niet eens door hebben dat ze niets meer in Nederland als Surinamers hebben. Alles weg, IOS krijgt geen geld meer, geen eigen vereniging of club.

  IPV zich te verenenigen en druk op de ketel houden op de Nederlandse regering, houden ze zich de hele dag bezig met Suriname, het land waar ze zich de rug al toegekeerd hebben.


  Maak melding

 10. zo makkelijk en toch geen kwakoe komt door de geld haaien kwakoe stelde toch niks voor alleen maar een paar eet tentjes sommige met muziek zoek 20 a 30 mensen die eten willen verkopen en laat hun eigen tent opzetten en je hebt kwakoe zo simpel is dat


  Maak melding

 11. Kwakoe!

  De geschiedenis van het Kwakoefestival is een preciese voorbeeld van de geschiedenis van de Surinaamse politiek. Klungelig!

  Als De Larose heeft gefaald dan moet hij het los laten. Zoek dan een andere weg om tot een goed georganiseerd festival te komen. De politiek hoeft hier helemaal geen bemoeienis mee te hebben als de organisatoren goed zijn.
  En daar ontbreekt het aan.

  Sla een jaar over en kom tot bezinning en ga voorbereiden voor 2012. Los van de politiek.


  Maak melding

 12. Ook in en rond het Kwakoefestival Amsterdam Z.O zitten er Surinamers voor eigen gewin,maar…………..de Hollanders kijken al een paar jaartjes mee dus geen kans meer om de boel te flessen,zielig en lachwekkend tegelijk.Dat zo’n een festival geen doorgang heeft is toch niet te snappen,een festival zonder wereld acts van duizenden euro’s moet toch elk jaar georganiseerd kunnen worden?.
  Nogmaals,als je gaat voor eigen gewin kan dat nooit lang duren.Resultaat:duizenden mensen,Africanen,Hollanders,Surinamers Antilianen,Indo’s etc,zijn er de dupe van
  en alleen maar door mismanagement en fromoe.


  Maak melding

 13. Nou Kwakoe te Amsterdam gaat niet meer door maar gelukkig gaat Milan in Den Haag dit jaar wel gewoon door. Gelukkig weten Surinaamse Hindoestanen wel wat te organiseren. Die ellende met Kwakoe ligt met name aan het vorige bestuur die jarenlang de leveranciers van bijv. tenten niet of veels te laat uitbetaalde (daarmee kreeg het Kwakoe festival een onbetrouwbare reputatie) waardoor ze dit jaar terecht vooruit betaald wilden worden. Jarenlang hing Kwakoe aan het subsidie infuus van de gemeente Amsterdam. Misschien kan een toekomstig bestuur van Kwakoe wat leren v.d. organisatie van Milan. De enigste ‘subsidie’ die Milan festival krijgt v.d. gemeente is dat de gemeente Den Haag het Zuiderpark gratis ter beschikking stelt voor het festival. Voor de rest moet alles zelf betaald worden vandaar dat er terecht entree geld geheven wordt, ook duurt Milan maar 1 weekend terwijl Kwakoe 6 lange weekenden duurt. Ik las dat vorig jaar het Kwakoe festival 250.000 bezoekers trok, nou als Kwakoe alleen maar 1 of 2 weekenden zou duren en als alle bezoekers 5 euro aan entree geld zouden betalen (wat helemaal niet zo veel is) dan hoefde Kwakoe helemaal niet aan het subsidie infuus te hangen. Koppel de lange duur van het Kwakoe festival (6 weekenden), het feit dat bezoekers niets hoefden te betalen aan entree en een (jarenlang) slecht/incompetent Kwakoe bestuur en je hebt een perfect recept voor een ramp. Het is dus helemaal geen wonder dat het dit jaar misgegaan is en dat het Kwakoe festival is afgelast, eigen schuld dikke bult helaas.


  Maak melding

 14. Paraman(1), Neus en consorten,

  Wij moeten niet met elkander in contramine staan. Dit bedoel ik steeds met het begrip ‘versnippering’.

  Doordat wij elkander steeds proberen op te vreten, verzwakken wij onze eigen positie en lacht een derde in zogenaamde politieke correctheid.

  En gelijk heeft die derde. Wij maken ons zelve kapot door geen eenheid en dus geen structuur(of structuren)te vormen.

  Wij moeten dus niet klagen dat de Turken, Marokkanen, Indiers e.a. politiek beter scoren en dus meer uit de pot krijgen.

  Wij Surineds maken onze eigen structuren zelf kapot en moeten die ‘koenoe’ dan maar blijven dragen.
  Een koenoe die geintegreerdheid heet, terwijl wij met z’n allen nog lang niet zo ver zijn.

  Wat voor mij erg pijnlijk is , is dat wij als ouderen binnen de Surined gemeenschap in Nederland verraad plegen (en steeds hebben gepleegd) tegen onze eigen jongeren. Dus, verraad tegen onze eigen kinderen.

  Begrijpen jullie dan waarom onze kinderen zich ook zo gedragen binnen de Nederlandse gemeenschap? Gemaaktheid ten top!!

  Door het wegvallen van het Kwakoe festival verliezen de Surineds een zeer belangrijke cultureel convergerend draagvlak.

  Gevolg: versnippering in cultureel handelen en denken en dus versnippering in zeker de collectieve creoolse- in zekere zin ook de Surinaamse- bewustwording.

  Dank aan bepaalde leiders van de Surineds in Nederland.Jullie laten nu de Surinaamse gemeenschap in Nederland lijden door het jarenlang politiek correct gedogen van jullie incorrect gedrag en geintegreerde nadrukkelijkheid.

  Nogmaals, vaarwel Kwakoe Festival.
  Paraman, Neus, Das e.a., graag een goede en gerichte reactie.Laten wij niet in contramine met elkander treden!!!!
  Srika


  Maak melding

 15. Het was toch een festival waarvan slechts een deel van de Surinaamse bevolking erfgenaam was? Dat is nou precies dat deel dat economisch zwak is en een uitgestoken hand ziet als een graaiende hand.
  Nou mag je met je erfenis aan de slag. Er komt niets uit!!


  Maak melding

 16. Omdat sommige Blaka man nooit aan het algemeen belang denken maar aan alleen maar aan hun eigen belang.
  De Nederlandse gemeenschap heeft veel geld gestopt in de grootste multiculturele festival kwakoe, maar door hebzucht en zelfverrijking is het doek gevallen jammer. winston kout waar ben je ????


  Maak melding

 17. dit is erg jammer voor de surinaamers in ned het is niet alleen een feest het is veel meer dan dat heel heel erg elk jaar gingen we daar naar toe ons gevoel van toch nog een klein beetje surinaame


  Maak melding

 18. Treurig…triest…maaar…toen een hindoestaanse stichting dit wou organiseren,kwam er heel snel verzet,en allerlei uitlatingen t.a.v.het feit dat ;;;de hindoestaan dat zou doen.Nou van harte gefeliciteerd(de milan,s gaan gewoon door) met het kwakoe festival,dat misschien z,n tijd heefd gehad.Weer een duidelijke voorbeeld van dat etnische gedoe zoals in suriname,blaka mang,koelie,jappanesie..enz….als het nou een hindoestaan of creool ,of javaan dat doet, man schei toch uit,wanneer stoppen jullie nou met dat etnische gelul,dat is ook de grootste ellende in suriname,had je de hindoestaanse stichting het laten doen,ja dan hadden we kwakoe nog,nee maar de neger gunt de hindoestaan niet ,en de hindoestaan de neger niet.


  Maak melding

 19. Meneer paraman U hebt volkomen gelijk. De oorzaak hiervan is een mentaliteits kwestie die wij met ons meedragen. De promotors of organisatoren hebben lijm aan hun handen, ik denk dat dit geboefte heropgevoed dient te worden, in elk geval ver van de pot met geld


  Maak melding

 20. typis blakaa mang sanie.

  al meer dan twintig jaar wordt er kwa-koe georganiseert en heden ten dage is er niks op financiëel gebied opgebouwd..

  alle inkomsten is opgegaan aan jang dringie en presierie..

  zo zijn wij afro-afrikanen voor de dag van morgen wordt niks weg gelegd en blijven dus leven op hoop van zegen..

  een andere etnisch minder volk-soort,zou een heel sckala van activieteiten hebben opgebouwd en zeer welvarend geworden zijn..


  Maak melding

 21. Het probleem is makkelijk op te lossen.
  De kraamhuurders (vereniging van kraamhouders) moeten gewoon met de huur over de brug komen en alle kosten zijn gedekt.
  We kunnen er toch niet vanuit gaan dat de overheid nu alles moet gaan betalen. We moeten blij zijn met die steun van totaal € 150.000. Dat is voor het eerst sinds 1975. Het tekort van € 100.000 moet makkelijk op te brengen zijn door de kraamhouders.


  Maak melding

 22. @ Paraman Wie is we?

  En sinds wanneer is een feestje organiseren een graadmeter voor enige vorm van ontwikkeling. De participatie cijfers van Surinamers in het hoger onderwijs zijn interessanter…liever dat dan een feestje

  Trouwens feestjes schijnen we heel goed te organiseren, het is alleen vervelend dat niemand hiervoor wil betalen…wat dus het geval is hier.


  Maak melding

 23. Het verbaasd me eigenlijk helemaal niet dit zat er weer eens aan te komen dan gaat Kwakoe naar Almere dan gaat het niet door dan wordt de grond gesloopt enz enz enz.
  Vorig jaar ook al zo.n rare hype dan zou Kwakoe de tenten sluiten om dat er niet op tijd was betaald, het was zelfs al zo dat de directeur van kwakoe klappen heeft gehad om dat bands niet werden betaald tja hoever wil je nog gaan.
  Als je al al bij meneer Paimoh je telo wilde dan kreeg je drie stukjes Cassave die nauwelijks groter zijn dan je duim of wijsvinger en ander half milligram bakkeljauw in je bakje waar voor je ook nog eens twee of drie keer het dubbele voor betaalde dan normaal,wat in prijs verhouding totaal niet overheen kwam ,ja want tentjes zijn duur om te huren.
  20 jaar geleden was kwakoe nog echt kwakoe de laatste periode is het alleen maar comercieel geweest.
  Tja en nu 100.000 euro te kort komen ? dan zou ik ook na al dit gebeuren zeggen weetje wat!! we stoppen er mee het zijn gewoon een stelletje madar jende,s daar zo.
  Nu zit er maar een ding op zelf naar Suriname gaan daar zit nog de echte kwakoe 🙂 En ook al ben ik zelf niet Surinaams als je in Suriname kom ben je gewoon Surinamer en dat is het fijne van Suriname.

  Gr Parisa Zandi


  Maak melding

 24. Niets nederland, niets blanken, sranaman hebben bepaalde trekken die volgens mij genetisch bepaald zijn en dat zal ze keer op keer openbreken. individuele belangen gaan boven het algemeen belang kijk maar naar die vele surinaamse stichtingen in nederland allemaal worden beheerd door dieven en oplichters die hun zelf verrijken te koste van hun eigen landgenoten, en als ze stranden is het de schuld van de blanken of de nederlander. Het jou eigen schuld en van niemand anders.


  Maak melding

 25. Rakham,

  Ik kan me 100% vinden in jouw posting. De mensen die Kwakoe organiseren hebben geen benul van ondernemen. Op welk festival in Nederland kom je tegenwoordig gratis in? Alleen bij Kwakoe. Ze hadden al jaren geleden entree moeten vragen, dan was hun kas heden ten dage propvol. Gewoon € 5 entree vragen, dan zijn ze van al die gemeentelijke subsidie af.

  Peace Kwakka (de Saamakka)


  Maak melding

 26. Al jaren lang hing het in de lucht maar nu is het dan zo ver Kwakoe voor het eerst sinds 1975 geen doorgang!! Hebben we nou niks geleerd van alle fouten van de afgelopen jaren?? Al jaren lang was Kwakoe ook al een Doorn in het oog van het stadsdeel en de politiek. Zo heeft een ieder die tegen Kwakoe is bewust het festival de nek omgedraaid om toren hoge bedragen te vragen voor de tenhouders. Voeg daar bij het financieel beleid en een ramp is daar. Jammer echt heeel jammer. Al sinds 1975 ben ik ieder jaar een trouw bezoeker geweest op de zondagen weer of geen weer het was altijd gezellig. Gelukkig heb ik in mijn hometown (Almere) op zaterdag 2 juli nog Surinamedag waarbij het Kwakoe gevoel toch weer een beetje naar boven zal komen. Met weemoed zal ik terug denken aan vele mooie jaren op Kwakoe!!! Ik zal het zeker missen!!

  Sidney


  Maak melding

 27. REGIE LA ROSE = EEN FIASCO & EINDIGD IN CATASTROFE!
  Ik ben van mening dat uit de gehele gang van zaken en in de vaststaande feiten voldoende aanknopingspunten te vinden zijn waaruit afgeleid kan worden dat het de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam ZO de PvdA-er La Rose persoonlijk verantwoordelijk is voor het feit dat het Kwakoe festival dit jaar niet doorgaat. La Rose heeft op niet alleen op onbekwame, maar ook op onverantwoordelijke wijze de regie gevoerd. Zo heeft hij de heer Stiekema met veel bombarie binnengehaald als festivaldirecteur, terwijl Stiekema niet over de specifieke deskundigheid en capaciteiten beschikt. Stiekema heeft evenmin daadkrachtig en adequaat opgetreden. Allereerst heeft Stiekema kostbare tijd verloren laten gaan door ruim 2½ maand nodig te hebben om een consortium te vormen. Ten tweede heeft Stiekema kennelijk wegens gebrek aan ervaring en deskundigheid zich niet gerealiseerd dat de belangrijkste voorwaarde om lid van een consortium te mogen zijn is: het beschikken over financiële middelen. Deze middelen zijn immers noodzakelijk als voorfinanciering zodat bepaalde kosten vooraf betaald kunnen worden. Het is dan ook hoogst kwalijk dat Stiekema partijen tot het consortium heeft laten toetreden die niet over financiële middelen beschikken, terwijl elke over gezond verstand beschikkende ondernemer weet dat de kost voor de baat gaat.


  Maak melding

 28. Treurig om sommige reacties te lezen. Rode draad is een compleet gebrek aan kennis en informatie omtrent de organisatie van het Kwakoe festival.

  De mindset is tekenend. het zijn veelal ook racistische reacties. Sinds wanneer is een vermeende tekortkoming van een aantal individuen bepalend voor de beeldvorming, waardering van een heel ras?

  Waarom moet de insteek van een festival zijn om er rijk van te worden? Deze paradigma’s zijn zeer gevaarlijk.

  Het kwakoe festival zal volgend jaar weer worden georganiseerd en wel groter worden en anders dan de laatste jaren. De nieuwe generatie zal er voor zorgen dat er een andere band komt met de deelraad maar de insteek van het festival gaar terug naar de roots. De initiatieven daartoe zijn al genomen.

  De gang van zaken de afgelopen jaren zijn symptomatisch voor de wisseling van de wacht. Een bepaalde generatie, type exponenten heeft afgedaan, daarmee is het afgelopen
  Laat daar geen misverstand over bestaan.

  Er zullen niet alleen bij Kwakoe maar op meerdere terreinen binnen de Surinaamse gemeenschap in het algemeen en die van de Afro Surinamers in het bijzonder veranderingen plaatsvinden.

  Mark my words!


  Maak melding

 29. Vroegerrrr was alles anders!

  Dit was te verwachten sinds de perikelen van het afgelopen jr.

  Positief is dat wij suri-neds meehelpen aan de bezuinigingen in our home-land. Dirkje hoeft dan niet op kosten van de suri-belastingbetalers, compleet met half telezuur-personeel een vliegtuig te charteren om erbij te zijn. hahahahaha.. Van het tweelanden telezuurtje is al bekend dat het niet werkt.

  Verontrustend is, dat dit een voorbode is van de toekomst van suri. Identieke kondremangs die in de regering zitten.
  En inderdaad Milan en het zomercarnaval gaan gewoon door. Een pasar malam met een entree van 14.50euro heeft ook gewoon plaatsgevonden.

  Als ik op mijn oude dag in mijn schommelstoel zit, dan zal ik mijn kleinkindjes vertellen over vroegerrr; toen had je Kwakoe, erg leuk, maar helaas is dit evenement in de regeer-periode van een boze oude man, om zeep geholpen.
  tsja, ik moest effe een link leggen….


  Maak melding

 30. Het Kwakoefestival 2011 gaat niet door.
  Dit betekent niet het einde van dit festival.
  Laten we de koppen bij elkaar steken en kijken hoe wij dit volgend haar beter kunnen doen.

  We moeten leren van onze fouten.
  En Geloof hebben in eigen kunnen.

  M


  Maak melding

 31. Ik vind het helemaal niet erg dat het niet doorgaat.Het is gewoon geld verdienen en niets anders.Waarom moet de gemeente geld erin stoppen.Laten die gasten die daar willen gaan staan zelf investeren i.p.v.de gemeente.Trouwens wat voor meerwaarde heeft zo een organisatie voor ons.Die zakkenvullers moeten ophouden met bedelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.